Voiko sanoa, että yritystukia maksettiin 6,9 miljardia, jos suurin osa tuista tulee alennetuista ALV-kannoista?Muutama kohta, joihin ei vaan tämäkään hallitus taida uskaltaa puuttua:
- verovapauden poisto säätiöiltä, taitaa olla liikaa suomen-ruotsalaista rahaa kiinni, mutta samalla ay-liike nettoaa mukavasti tämän varjolla
- yritystukien kriittinen tarkastelu, tukia on Suomessa enemmän, kuin EU:ssa keskimäärin. Vuonna -22 maksettiin liki 6,9 miljardia euroa näitä tukia.
Aiheesta: Laskelma paljastaa, millaisella potilla Suomi tukee yrityksiä – ja piikki on yhä enemmän auki EU:ssa
Työeläkeindeksiin halutaan koskea, mutta ajatusmalli on hiukan outo. Se ei paranna valtion taloutta, johan sen ovat monet alan asiantuntijat viime aikoina todenneet. Eläketurvakeskuksen mukaan v 2023 maksettiin työeläkkeitä 34,1 mrd euroa. Siitä valtion osuus oli 4,5 mrd euroa, joka kohdentuu valtion eläkkeisiin.
Kannattaa tutkia työeläkkeiden rahoitusta täältä: Työeläkkeiden rahoitus - Eläketurvakeskus.
- Ruoka ja rehu 1 380 miljoonaa
- Muut (mm. liikuntapalvelut) 822
- Hotelli- ja ravintolapalvelut 774
- Lääkkeet 363
- Sanoma- ja aikakauslehdet 121
- Alennettu valmistevero dieselille ja kevyellä polttoöljylle 1 202
- Alempi verokanta yhdistetylle sähkön ja lämmön tuotannolle 130
- Teollisuuden, kasvihuoneiden jne. sähköveron alennus 831
Maksetaan siis kaikesta 24% alv. ja korkein mahdollinen sähkövero kaikille ja tadaa, 90% yritystuista on poistettu. Tästä sitten arvioimaan, mikä vaikutus tuolla on Suomen talouteen ja jäikö oikeasti viivan alle mitään, inflaatio ainakin tykkää hintojen korotuksista.
Lisäksi terveyden- ja sairaanhoitoalan toiminta sekä rahoitus- vakuutuspalvelut ovat kokonaan alv-vapaata, sieltähän vasta tuloja saadaankin, miksi ihmeessä näitä ei ole listattu tähän?