Kari Enqvistin kolumni: Orpon käsitys hyvinvoinnista vaikuttaa olevan vaarallisen kapea
Hyvinvointi voi lisääntyä myös hyväntahtoisuudella, Enqvist kirjoittaa.yle.fi
Hyvä kirjoitus vaikkakin hiukan provosoivakin samalla. Helppo kuitenkin olla samaa mieltä että luottamusta luomalla työpaikoilla ja yhteiskunnassakin voidaan saavuttaa myös niitä taloudellisia vaikutuksia.
Hauskaa, että kritiikkiä saa myös esimerkiksi kirjanpitolaki ja sitä myöten esimerkiksi asiallinen verojen maksaminen. Näissä kaneeteissa myös hauskaa on se, että rahalla mittaaminen saa sen pääasiallisen kritiikin, mutta sitten omaa hyvinvointia mitataan kuitenkin rahalla jos esimerkiksi ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton.
Siitä olen samaa mieltä, että työpaikoilla pitää rakentaa luottamusta - ja nähdäkseni tämä on yksi työpaikkojen keskeisimmistä aktiviteeteistä jo tänä päivänä. En kuitenkaan suoraan näe, että valtion ja kansalaisen välillä tulisi olla tällaista sidettä - koska se on monen välikäden summa. Esimerkiksi tässä kirjoittajaa ärsytti yritys koska se vaati kuitteja kuluista, mutta eihän se yritys niitä vaadi vaan valtio ja kirjanpitolaki. Eli oikeasti se ärsytyksen kohde oli jo silloin meidän valtio ja lakikirja eikä yritys joka vain täytti laillista velvollisuuttaan. Tuskin kirjoittaja oikeasti haluaisi luoda sellaista järjestelmää Orpon hallitukselta, jossa oikeistohallitus loisi verojen maksamisen luottamuksen varaiseksi.
Mielestäni valtion tulee luoda oikeuksia, mahdollisuuksia ja velvollisuuksia. Itsensä elättämisestä on luotava velvollisuus ja oikeuksien väärinkäyttö estettävä. Tässä lienee ne suurimmat asiat joilla meidän valtio nousee jos nousee. Sosiaaliturvaan on taattava oikeus, joten työnteosta on tehtävä velvollisuus. Lisäksi julkisen sektorin tuottavuudesta on luotava velvollisuus, ja tämän myötä poistettava oikeus verovaroin rahoitettavaan tuottamattomaan työntekoon.
Viimeksi muokattu: