Istuin taannoin lastenpsykiatrian erikoislääkärin, LTT Jari Sinkkosen luennolla, jossa tätä someaihetta perkattiin. Hän viittasi jenkkitutkimukseen (en millään muista tutkimuksen nimeä), jonka mukaan nykynuoret tutkitusti peilaavat itseään ja minuuttaan somen kiiltokuvamaailman kautta. Mitä enemmän somea, sitä enemmän ahdistusta, mitättömyyden tunnetta, itsensä aliarviointia, ahdistusta jne. Kaikki tämä syö energiaa muusta toiminnasta, joka näkyy karusti kouluissa. Sinkkonen esitti myös, että polarisaatio Suomessa etenee ja seuraa pitkälti koulutustasoa koskien niin lapsia kuin aikuisia. Tähän viittasi myös tutkija Aino Saarinen, jonka mukaan koulutetut ihmiset näkevät somen liiallisen käytön uhkat ja asettavat siksi rajoituksia lapsilleen sen käytössä.
Sinkkosen mukaan erityisessä riskissä somen suhteen ovat nuoret tytöt. Heillä on valtavasti pinnallisia ja epäaitoja ”ystävyyssuhteita”, jotka ovat silti sitovia (overfriending). Lisäksi nuoret tytöt jakavat kritiikittä asioitaan (overcharing) ja joutuvat sen takia pulaan. Kuormitusta ja stressiä lisää asiat, joihin yksittäinen voi vaikuttaa hyvin vähän (pakolaisuus, ilmastonmuutos, luontokato jne). Tuntemattomien nettikavereiden itsarit toisella puolen maailmaa voivat aiheuttaa unettomuutta, ahdistusta ja viiltelyä. Todelliset, luonnolliset ihmissuhteet kärsivät. (Nämä poimin yhdestä diasta, josta nappasin kuvan).
Lapset eivät ole sen tyhmempiä kuin ennenkään. Maailma on muuttunut hurjasti viimeisen 15 vuoden aikana, mutta ihmisen kehitys ei juurikaan. Liian paljon ärsykkeitä liian nuorelle lapselle -> ongelmia luvassa.
Miten tämä liittyy Orpon hallitukseen? Siten, että lasten ja nuorten pahoinvointi on nykyisyyttä ja se näkyy kouluissa. Mielestäni voitaisiin ottaa Ranskasta mallia ja kieltää peruskoululaisilta puhelimen käyttö koulupäivän aikana. Energia ja fokus oppimiseen, ei TikTokiin.