Arvostan suuresti yrittäjyyttäsi ja toivon kaikkea parasta sekä sinulle että että työntekijöillesi. Saatan arvata alan mistä puhut ja toivon mitä eniten, että löytyy hyvä keskitie.
Kiitos. Yrittäjyydestä ei ole ollut tarkoitus tehdä numeroa, mutta olen ihan taustoittaakseni omia mielipiteitäni asian tuonut esiin, jotta välttyisi pahimmat kommunisti-kortit. Eikä kyllä ole tarkoitus haastaa riitaakaan, vaan omia ajatuksia tuoda esiin ja koittaa ymmärtää myös vastakkaista näkemystä, vaikkei se aina helppoa olekaan.
Ja jos itse saisin Petteri Orpon hallitukselle muutaman toiveen esittää yrittäjyyteen ja työllisyyteen liittyen, olisi listalla mm, seuraavia. Osa näistä on varsin helppo toteuttaa, ei vaan koske toimivaan systeemiin.
- Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottaminen mahdollistamalla paremmin osa-aikatyön teettäminen ja tekeminen. Mm. Työttömyysturvan suoja osan säilyttäminen ja vuorotteluvapaan säilyttäminen
- Koulutukseen, etenkin ammattikoulutus ja amk panostaminen, jotta työelämään valmistuu osaavampia tekijöitä
- Opiskeluun kannustaminen, opintotuki, opintojen ohella työn tekemisen helpottaminen
- Aikuiskoulutustuen säilyttäminen
- T&T toimintaan panostaminen etenkin pk- ja kasvuyritysten osalta
- Pyrkimys siihen, että Suomen veronmaksajien rahoilla koulutetut ihmiset pysyisivät Suomessa pidempään
- Edistetään verorahoilla kehitettyjen tuotteiden ja palveluiden pysymistä Suomessa. Tukien takaisinperintä tällaisessa tilanteessa olisi oikein esim. 5-10 vuoden ajan tuen saamisesta, jos enemmistö yrityksestä myydään ulkomaille tai merkittävä osa työpaikoista siirtyy ulkomaille.
- Helpotetaan työntekijän ja työnantajan välistä sopimista mm. työsuhteen päättämisestä ja muista ehdoista.
Varsinkin osa-aikatyön heikko arvostus on työllisyyttä heikentävä toimi. Monesti juuri osa-aikatyö mahdollistaa ihmisten pysymisen työelämässä ja jos valita pitää tehdä kokopäivätyön tai työttömyyden välillä, kääntyy vaakakuppi ikävä kyllä jälkimmäiseen. Toki tilanteessa on toinenkin puoli, että ihmisiä on osa-aikatyössä, muttei jostain syystä työnantaja tarjoa kokoaikaista työtä. Tässäkin tilanteessa kuppi liian usein kääntyy sitten siihen, ettei voi tarjota työtä lainkaan.