Valehtelevatko toimittajat tahallaan, ovatko vain yksinkertaisia vai pelkästään kiinni ideologissa poteroissa. Tämä alkuviikon Taloussanomien kolumni meni läpi ilman ihmeellistä parran pärinää, vaikka jo otsikon teesi on väärä. Toimittaja Jan Hurri kirjoittaa:
Yhteistä Reaganin ja Thacherin talouspolitiikalle oli myös luja usko – tai ainakin määrätietoinen uskottelu – markkinoita ja markkinavapauksia korostavan linjan talouskasvua, työllisyyttä ja talouden tuottavuuttakin vahvistavista vaikutuksista.....
Yhdysvallat ja Britannia ovat varoittavia esimerkkejä siitä, kuinka pitkäaikaista ja vakavaa vahinkoa talouspolitiikan suurten linjojen virheistä voi koitua.
Reaganin ja Thatcherin suurista ”talousuudistuksista” on kulunut jo vuosikymmeniä, mutta niistä koituneet haitat ovat edelleen täyttä totta.
Köyhiä rasittaneet ja rikkaita suosineet käänteiset tulonsiirrot eivät ole tähän päivään mennessä vahvistaneet kummankaan maan talouskasvua tai tuottavuutta – eivätkä varsinkaan julkista taloutta.
Tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ovat tökeröä politiikkaa, mutta ne eivät ole Orpon tai Purran keksintöä. Samaa kokeilivat jo 1980-luvun ”suuret talousuudistajat" Reagan ja Thatcher – surkein seurauksin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
www.is.fi
Voiko ns. valtamediassa kirjoittaa jotain näin täyttä paskaa. Kommenteissakaan kukaan ei oikaissut näitä väitteitä. Muistan tilanteen ihan ns. livenä. Britannian talous oli 1970-luvulla täysin kuralla, tulevaisuuden näkymät olivat surkeat. Vanha raskas teollisuus ja hiilikaivosten kannattavuus oli jälkeenjäänyttä, ammattiliitot vastustivat kaikkia uudistuksia ja yhteiskunnan kestokyky oli oikeasti koetuksella. Thatcher runnoi suunnanmuutoksen väkisin, suotta ei saanut lempinimeä "rautarouva". Varmasti oli kipeitä kohtaloita, mutta kokonaisuutena Britannian talous kääntyi vahvalle kasvu-uralle, josta hyötyi koko kansakunta. Epäilevien ei tarvitse kauheasti googlata, kun tämä yksinkertainen fakta tulee vahvistetuksi.
Amerikka oli öljykriisin ja Vietnamin sodan nöyryytysten myötä alamaissa, niin surkeassa kunnossa, että Neuvostoliiton voittoa kylmässä sodassa alkoi epäillä Kekkosen lisäksi moni muukin. Reaganin myötä suunta muuttui totaalisesti ja USA:n kykeni ajamaan Neuvostoliiton lopullisesti vararikkoon.
Että sellaista "tietoa" Hurrilta. Myös kommetti:
Kummankin ”uudistusohjelmiin” kuului köyhiltä rikkaille suuntautuvien tulonsiirtojen lisäksi...... Onko todella näin, että ns. köyhillä on tuloja, joita on siirretty rikkaille valtion toimesta? Vai tarkoitetaanko tässä, että verottaja ottaa rikkailta pois vähemmän heidän omaisuuttaan/tulojaan ja köyhille annetaan vähemmän avustuksia/tukia? Miten voi siirtää joltakin jotakin, jota tällä ei edes ole?