Jos nyt oikein ymmärsin, hallitus pyrkii työntämään työntekijöitä vakituisiin työsuhteisiin leikkaamalla etuisuuksista. Eli ts. keppiä niille jotka eivät ole työelämässä tai vakituisessa työsuhteessa. Selkeä homma.
Mutta työtuntisopimukset ovat juuri sitä mitä elinkeinoelämä tarvitsee. Mikä keppi tai porkkana hallituksella on työnantajille, jotta he ottavat työntekijät vakituisiin suhteisiin? Ainut mikä itselleni tulee mieleen on irtisanomisen helpottaminen. En oikein tiedä tuottaako moinen riittävästi imua, jotta putkessa olevat tuntiduunarit pääsisivät vakkareiksi.
Ja kun katsoo esimerkiksi Pirkanmaan avoimia vakituisia duunarialojen työpaikkoja, niin
yksi ainoa yhtiö oli palkkaamassa suoraan omille kirjoilleen vakituiseksi. Tarjotaanhan vakituisia työsuhteita vuokratyöfirmojenkin kautta ja sanotaan, että se helpottaa rekrytointia. Kyllä se varmasti näinkin on, mutta kyllähän vuokratyötä käytetään myös hyväksikäyttämiseen.
Henkilöhän voi työskennellä vuokratyöfirmassa ”vakituisena”, mutta siirtyessään työnantajayrityksen kirjoille, hänet voidaankin siirtää vaikka määräaikaiseksi. Ja sanomattakin selvää, että palkka on huonompi, koska on välistävetäjä välissä.
Pahimpia kuulemiani esimerkkejä on, kun vuokratyöfirman HR-henkilö soitti teknologiateollisuuden alalla työskentelevälle vuokratyöntekijälle: ”Älä viitsi lakkoilla, kun minulta menee provikat näistä päivistä. ”
Vuokratyötähän voi soveltaa vaikka koko henkilöstöön ja niin pitkään kuin haluaa. Tavanomaista irtisanomissuojaahan tässä ei työntekijällä käytännössä ole, vaan tilaajayritys voi ilmoittaa vuokratyöfirmalle, ettei vuokratyölle ole enää tarvetta ja työntekijän työvelvoitteet loppuvat samantien ilman mitään yt-velvotteita.
Tämän jälkeen vuokratyöfirma voi ilmoittaa työntekijälle, ettei löydy korvaava työtä ja kilometritehdas kutsuu.
Räikeimmilläänhän homma menee niin, että työntekijä menee maanantaina töihin ja asiakasyritys ilmoittaa, ettei ole enää tarvetta. Sen jälkeen tekijä on kaksi viikkoa vuokrafirman kirjoilla toimettomana ja sen jälkeen saa lopputilin ja lomarahat.
Ainahan rekrytointi työnantajalle riski on, mutta vaikea nähdä ammattia, jossa ei kuuden kuukauden koeajalla näkisi onko tekijästä täyttämään paikka vai ei.
Tokihan koeajan pidentäminen saattaa lisätä halua palkata suoraan firman omille kirjoille, mutta eiköhän työnantajat taida suosia vähemmän riskitöntä ja helpommin pompoteltavissa olevaa vuokratyötä.
Kokoaikaisiin ja vakituisiin työsuhteisiin työsuhteisiin auttaisi se, että vuokratyöfirmoja säänneltäisiin, niin että ne olisivat vain rekrytointia varten. Esimerkiksi koejan jälkeen työnantajalla olisi velvollisuus palkata tekijä omille kirjoilleen. Nythän voi käytännössä roikottaa työntekijää vuosikausia vuokratyösuhteessa ja nakata koska vain pihalle. Lopputilien ja muiden velvollisuuksien maksaminen jää sitten vuokrafirman harteille.