Nyt oli kokoomuksen
Heikki Pursiaiselta niin hyvä kirjoitus Liberan sivuilla, että pakko tehdä siitä omin pikku kätösin referaatti, jotta myös nekin, jotka eivät jaksa käydä lukemassa kokonaan, saavat tutustua siihen. Eli seuraavassa kaikki jutun väliotsikot, ja muutama tärkein pointti niiden alta:
Viimein julkista taloutta sopeutetaan
- Aloitetaan myönteisillä asioilla: Vaikka Marinin hallituksen avokätisyyttä joskus liioiteltiinkin, on perusteltua todeta että voimavarojen rajallisuuden tunnustaminen ei muoti-ilmaisua käyttääkseni lukeutunut edellisen hallituksen supervoimiin. Nyt on toisin.
Menikö hallituksen visio limsakaapin mukana?
- Yksi keskeinen huolenaiheeni on, että pääministeri Orpo ei ole kovin vahvasti viestinyt mitään myönteistä visiota Suomen tulevaisuudesta.
- Erityisen tärkeää tästä olisi viestiä niille pienituloisille ja työttömille, joiden etuuksia hallitus on leikkaamassa. Tarjoaako Orpon hallituksen Suomi heille jotain muutakin kuin asumistukileikkauksista johtuvan muuton Keravalle?
- Haluaisin kuulla, että asioiden paneminen tärkeysjärjestykseen varmistaa, että rahat riittävät tärkeisiin panostuksiin – koulutukseen, innovaatioihin, sekä vihreään siirtymään.
Perussuomalaisilta synkkyyttä tarjolla liberaalille
- Toinen päähallituspuolue perussuomalaiset on synkkä sekä ihmis- että tulevaisuuskuvaltaan.
- Toki perussuomalaisten maahanmuuttokielteisyydessä on mukana välillä ihan aitoa rasismiakin.
Perussuomalaiset, arvot ja talous
- Kaikkien perussuomalaisten ministerien käytös tuskin on niin karkeaa kuin Junnilan, mutta tasa-arvoon, suvaitsevaisuuteen ja ihmisoikeuksien kunnioitukseen liittyviä ongelmia on muillakin.
- Minua tämä vähän ahdistaa. Moni liberaali aatetoveri tuntuu kuitenkin olevan valmis nenää pidellen sietämään tätä meininkiä, koska ajattelee panevansa “kovan” talouspolitiikan etusijalle.
Maahanmuutto on ykkösasia
- Lähes kaikkien Suomen talousvaikeuksien taustalla on väestön vanheneminen.
- Ainoa ratkaisu ongelmaan on väestörakenteen korjaaminen maahanmuutolla. Me tarvitsemme Suomeen paljon lisää ihmisiä, huippuosaajista ihan tavallisiin duuneihinkin.
- Perussuomalaiset pyrkivät kaikin voimin haraamaan tätä talouspolitiikan kovista kovinta tosiasiaa vastaan. Siksi ajatus siitä, että maahanmuutto on arvokysymys, josta voidaan tinkiä talouspoliittisten tavoitteiden vuoksi on väärä. Maahanmuutto on talouspolitiikan ytimessä eikä siitä voida tinkiä.
Poiminta 1: Isoja ja pieniä työmarkkinauudistuksia
- paikallisen sopimisen laajentaminen on hyvä idea.
- Useimmat näistä toimista ovat vaikutuksiltaan aika pieniä. Niiden merkitys tuntuu olevan vahvasti symbolinen – toimet ovat kokoomuslaisten ja etelärantalaisten nuoruudesta saakka hellimiä unelmia.
- En ole varma ovatko kaikki nämä symboliset voitot vaivan arvoisia.
Poiminta 2: Työllisyystavoite on kova
- Mietin löytyykö jostain todella 100 000 aidosti työkykyisen ihmisen porukka, joka saadaan tiristettyä töihin hallituksen toimenpiteillä.
- Maahanmuutto on oikeasti ainoa yhtään varma konsti saada enemmän työllisiä Suomeen.
Poiminta 3: Verotus ei juuri muutu
- Tuloveroa alennetaan ja sen vastapainoksi korotetaan alennettuja arvonlisäverokantoja. Tämä on ihan kannatettava uudistus, samoin kuin kiinteistöveron korotus.
- Sen sijaan yritysten verotukseen ei juuri kosketa. Esimerkiksi kuuluisa – ja kaiken veroteorian ja arkijärjen vastainen – listaamattomien yritysten osinkoverotus on edelleen kokoomuksen erityisessä suojeluksessa.
Poiminta 4: Harras toive sote-menojen alentamisesta
- Yksi vähiten uskottavista kirjauksista hallitusohjelmassa koskee sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hidastamista. Todellisuudessa sote-menot kasvavat väestön vanhetessa vääjäämättä ja armottomasti.
Poiminta 5: Sosiaaliturvan leikkaukset ovat suuria
- Suunnitellut sosiaaliturvan leikkaukset ovat merkittäviä. On toki selvää, että ilman tulonsiirtoihin koskemista säästöihin on vaikeaa päästä. Erityisenä huolena ovat kuitenkin ne ihmiset, joihin kohdistuu useampien tukien leikkauksia kerralla. Heidän elintasonsa voi laskea merkittävästikin.
- Sen sijaan yritys- ja maataloustukiin ei kohdistu isoja leikkauksia. Ehkä köyhät kaipaavat kannustamista enemmän kuin yritykset ja maataloustuottajat.
Poiminta 6: Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen on surullista
-
Poiminta 7: Vain rahapelimonopoli poistuu
- Apteekkarit saavat pitää etuoikeutensa lähes kokonaan. Hohhoijaa.
Poiminta 8: Ilmastopolitiikka ei muutu – ainakaan periaatteessa
- Ilmastopolitiikan tavoitteista ei tingitä
Poiminta 9: Vanhat kunnon määräaikaiset investointimenot
- Menojen julistaminen määräaikaisiksi on vanha kikka, jolla säästöt saadaan näyttämään suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat.
Kaikki yllä mainitut pätkät Heikki Pursiaiselta - hallituspuolueen edustajalta. En ole (ainakaan tietoisesti) manipuloinut tekstiä valikoimalla itselleni mieluisimpia pätkiä, vaan poiminut mielestäni aidosti olennaisimmat sitaatit. Hallitusohjelmaa myös kehutaan siellä täällä, mutta silti päällimmäiseksi jää kritiikki - minkä Pursiainen jossain määrin myöntää.
Enää ihmetyttä, miksi Pursiainen on kokoomuslainen? Hän tosin taisi alunperin olla menossa vihreisiin, mutta siellä vastaanotto muiden kuin lähimpien tukjoiden osalta oli nihkeä... Ilmeisesti hän on itse
'valmis nenää pidellen sietämään tätä meininkiä, koska ajattelee panevansa “kovan” talouspolitiikan etusijalle.'
Näin vaivaa pitkähkön referaatin laatimiseen, koska voin itse seisoa lähes kaikkien kohtien takana, ja minusta tuossa on paras konkretiaan pureutuva analyysi hallitusohjelmasta, mitä olen nähnyt. Ehkä siksi, että se on hyvin opponoiva, vaikka ei tulekaan oppositiolta. Siten sitä uskaltanee pitää suhteellisen rehellisenä tutkijataustaisen ammattilaisen analyysina...