Pesiskausi 2013

  • 244 669
  • 1 297

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tuota, tarkoitin kyllä että jos kykenee pelaamaan ulkona niin sitten kyllä saa pudottaa juoksemaankin. Tai olisiko kuitenkin herrasmiesmäistä olla yrittämättä lyödä läpi tälläisen pelaajan tontilta, koska rampa raukka joutuisi juoksemaan pallon perään? Todella omituisia käsityksiä.

Ok. Jostain syystä ne kossulaisetkin siellä Pohjanmaalla omaavat todella omituisen käsityskyvyn, kun eivät hyödyntäneet Riku Rantasen jalkavaivaa pudottelemalla häntä. Myös Kouvola teki samoin, kun ei Mikko Lahtisen koppeja pudotellut, vaikkei mies tikissä ollutkaan. Mutta tosiaan, ehkä me muut ollaan sitten erikoisia, kun yritetään vähän fair play -henkeäkin ylläpitää.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Tai olisiko kuitenkin herrasmiesmäistä olla yrittämättä lyödä läpi tälläisen pelaajan tontilta, koska rampa raukka joutuisi juoksemaan pallon perään? Todella omituisia käsityksiä.

Eri asia pelata lähes pakon edessä ulkokentällä kuin sitten pudottaa ehdoin tahdoin tällainen ottelussa kovia kokenut pelaaja juoksemaan. Tyyliä vain ei voi ostaa Rannilan rahoilla, niin sitten ollaankin siinä tilanteessa, että koko järviseudun pitää kuorossa huutaa kuinka oikein Veto taas kerran toimi kyseisessä tilanteessa.

Alkaisi jo ne pelit, niin loppuisi tällainen turha lässytys. Poikien puolellahan pelataan kiihkeästi välieriä. Sotkamo otti toissapäivänä Kossusta kotivoiton jaksoin 2-0 (4-1, 3-1), kun taas Vimpeli ja Kouvola eivät ole vielä avanneet sarjaansa. Mikko Korhonen on saanut Jymyn poikien ulkopelin kuntoon, sillä vain yksi lyömällä tehty juoksu, toinen oli Joni Tervon antama harmillinen vapaataival. Huomenna pelit jatkuvat, Kossu-Jymy toinen ottelu ja KPL-ViVe ensimmäinen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sinä olet ilmeisesti ajatusten lukija, kun kykenet tietämään, että Rantasen ei ollut tarkoitus palata kentälle. Itse en ainakaan kyseistä asiaa paikan päällä olleena tiennyt. Se nyt vain on niin, että kun kesken ulkovuoron joku pelaaja saa krampin tai vastaavan, niin siitä toipumiseen menee helposti sen verran kauan, että tuomarit jo sanovat, että peli jatkuu. Kyllä eilenkin kai olisi ollut ihan mahdollista, että jos vuoro ei olisikaan päättynyt Vesaluoman jokireissuun ja jalan telomiseen, niin siinä tapauksessa Pattijoen olisi ollut pakko tehdä vaihto. Mitä tulee pelipaikkojen vaativuuteen, niin sillä ei mielestäni tässä yhteydessä ole väliä. Oleellista on se, että Koskenkorva ymmärsi Rantasen ja KPL:n tilanteen eikä käyttänyt sitä hyväkseen koppia pudottamalla, kun taas Vimpeli näin teki Vesaluoman kohdalla.

Ismo Ankkuri loukkaantui välittömästi kun meni lukkariksi eli Rantanen joutui palaamaan kentälle ennen aikojaan, oli vaihto sitten tarkoitus olla lopullinen tai ei. Ja peli oli muuten KaMaa vastaan 9.6.2011.

Pespallo - Ilta-Sanomat

Minusta Vesaluoma ei ollut loukkaantunut, ulkopelaaminen osoitti sen.

Ja eiköhän tämä ollut tässä minun osaltani, asia on tullut varsin monipuolisesti käsiteltyä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eri asia pelata lähes pakon edessä ulkokentällä kuin sitten pudottaa ehdoin tahdoin tällainen ottelussa kovia kokenut pelaaja juoksemaan. Tyyliä vain ei voi ostaa Rannilan rahoilla, niin sitten ollaankin siinä tilanteessa, että koko järviseudun pitää kuorossa huutaa kuinka oikein Veto taas kerran toimi kyseisessä tilanteessa.

Alkaisi jo ne pelit, niin loppuisi tällainen turha lässytys.

Palataan nyt sen verran vielä, että Vesaluomalla ei ollut mitään pakkoa pelata ulkokentällä, penkillä oli täysin käyvä korvaaja loukkaantuneelle Vesaluomalle, pelaaja joka oli tuolla paikalla edellisessä pelissä. Nyt vaan ei ollut kysymyksessä loukkaantunut pelaaja.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
penkillä oli täysin käyvä korvaaja loukkaantuneelle Vesaluomalle, pelaaja joka oli tuolla paikalla edellisessä pelissä.

Jos nyt vielä valaiset, että kuka tämä edellisessä ottelussa kolmoskopparina pelannut mies oli? Minun käsittääkseni Timo Vesaluoma pelasi kolmoskopparina jokaisessa välieräsarjan ottelussa.

On hieman eri asia valmennusjohdon kannalta, että peluuttaako joukkueen kolmoskopparina lähes koko kauden kyseistä paikkaa pelannutta kaveria vaiko jokeria, jonka avut kyseisellä paikalla ovat niin ja näin.

Ei tuo nyt ihan uusi juttu ole, että pieni vamma ei estä ulkona pelaamista, mutta pesien välinen räjähtävä juokseminen ei ihan onnistu.

Siinä olet oikeassa, että tämä asia on käsitelty alusta loppuun. Osa palstan kirjoittajista on puolesta ja osa vastaan, eihän kaikkien edes tarvitse olla samaa mieltä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Ei tuo nyt ihan uusi juttu ole, että pieni vamma ei estä ulkona pelaamista, mutta pesien välinen räjähtävä juokseminen ei ihan onnistu...

Perhana kun pitää aina vaan palata...

Pesien välinen räjähtävä juokseminen... Käsittääkseni Vesaluoman tehtävä oli lönkötellä kakkoselle kopin aikana vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? Eiköhän hänen ulkopelirooliin kuuluu räjähtävä juokseminen?
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Käsittääkseni Vesaluoman tehtävä oli lönkötellä kakkoselle kopin aikana vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Olisi, jos PattU:lla olisi ollut edes yksi kaveri, joka olisi saanut kopin nousemaan siihen malliin, ettei tarvitse paahtaa täysiä alusta loppuun. Optimitilanteessa juuri näin, mutta valitettavasti empiirisen tutkimuksen perusteella tuossakin voi tulla hiki, kun ei ole maailman paras kopinlyöjä puikoissa. Ei siis sillä, että minua olisi koskaan tarvinnut kopittaa...

Eiköhän hänen ulkopelirooliin kuuluu räjähtävä juokseminen?

Heh, ViVen välieräsarjassa takaa tehtyjen juoksujen määrän perusteella kummankin kopparin tehtävänä oli kävellä. Tai ainakin kuvittelivat näin.

Nyt me TosiFanin kanssa ainakin suuntaamme nokkamme kohti finaalia ja annamme tämän asian olla, eikö niin?
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Hahahah ei j*malauta mikä vääntö tuosta yhdestä täysin mitättömästä pudotuksesta on saatu aikaan. Melkein pää räjähtää, kun näitä viestejä kahlaa läpi. Ei olisi ilmeisesti alkujaankaan pitänyt vastata Graingerin viestiin mitään! :)

1. Vimpeli ei tiputtanut Vesaluomaa loukkaantumisen jälkeisellä vuorolla. Seuraavalla vuorolla vasta. Ja jos olisi ollut loukkaantunut, mies olisi keritty vaihtamaan jo moneen kertaa pois kentältä. Ja tämä tiputtaminen oli ihan normaalin pelisuunnitelman mukaisesti tehty, kuten aiemmissakin peleissä olivat pudottaneet numeroa 8 Vesaluoma kentälle, koska numerolla 9 ei tuntunut oikein koppi nousevan.

2. Liekkö Vesaluoma oli edes loukkaantunut. Aika hyvin näytti kentällä kirmaavan.

3. Puhutaan yhdestä ainoasta kopin pudotus tilanteesta eikä mistään systemaattisesta epäurheilijamaisuudesta, jos nyt joku haluaa uskoa, että nimenomaan tuon loukkaantumisen takia mies tiputettiin kentälle.

4. En usko että edes PattU:laiset & Vesaluoma itse ovat tätä asiaa edes muistaneet/noteeranneet, toisin kuin muutama täällä.

Jos nyt vielä valaiset, että kuka tämä edellisessä ottelussa kolmoskopparina pelannut mies oli? Minun käsittääkseni Timo Vesaluoma pelasi kolmoskopparina jokaisessa välieräsarjan ottelussa.
Majava pelasi ensimmäisessä ottelussa kakkoskopparina. Vuoti kuin seula ja vaihdettiin Kallioon. Vesaluoma pelasi jokaisen ottelun kolmoskopparina.

Kiitos vastasit oleellisen, eli Pattijoki olisi voinut halutessaan vaihtaa Vesaluoman pois, mutta eivät tehneet niin joten se on Vimpelin vika. Hyvä, saatiin tähänkin selvyys. PS Miksi tästä edes keskustellaan, kun lopputulokseen sillä ei ole mitään valtakunnan merkitystä.

Omalta osaltani alan keskittymään nyt finaaleihin ja tämä asia ei kiinnosta enää.
Hyvästä kärpäsestä saatu härkänen aikaan.
Aamen. Olen ollut monessakin asiassa viime aikoina Jymy kannattajien kanssa täällä samaa mieltä, mutta tämä jankkaaminen tästä Vesaluoma-casesta on tuntunut ennemminkin tietoiselta periksiantamattomuudelta/puusilmäisyydeltä tai jotain sinnepäin.
Jos tämä olisi vihdoin tässä.
 

omaha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Selvä provohan tämä oli Graingerilta... mielestäni kuuluvat esim. Ylen keskustelupalstalle.

Tämä ei ole provo, mutta uskon Sotkamon kehittelevän jossainvaiheessa provoiluja tuttuun Jimi tyyliin. Vedon ei kyllä kannata lähteä siihen mukaan, tappio tulee siitä kyllä. Haapakoskea, Rantalahtea, Mäkelää ei pysty horjuttamaan, mutta Puputti ja Huuskonen ovat impulsiivisempia. Näihin Sotkamo kuten heidän kannattajansakin painostavat.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Selvä provohan tämä oli Graingerilta... mielestäni kuuluvat esim. Ylen keskustelupalstalle.

Ei ollut, minä vain satun pitämään herrasmiesmäisyydestä ja tyylitajusta. En minäkään väitä, että TosiFani ja diablo provoilevat, vaikka he lähestyvätkin lajia näköjään toisenlaisesta näkökulmasta.

Tämä ei ole provo, mutta uskon Sotkamon kehittelevän jossainvaiheessa provoiluja tuttuun Jimi tyyliin.

En jaksa uskoa. Orava mussuttaa tuttuun tyyliinsä, mutta se ei ole poikkeuksellista, sitä tekee vastapuolelta muun muassa Kuusisto ja se kuuluu näiden kahden herran pelityyliin. Tottakai joku Huuskonen esimerkiksi saa painetta, jos lipsahtaa yksikin vahinkoväärä tai kiinniottovirhe, mutta ei se ole mitään järjestelmällistä "kiusaamista". Tietysti vastustajan lukkaria painostetaan, jos se on mahdollista, Veto tietää, että Kohosta vastaan se on täysin turhaa, mutta Huuskonen on varmasti otollinen maali, jos sellainen tilanne tulee vastaan. Turha se on lähteä huutelemaan ilman syytä, eri asia, jos Hannu tekee virheitä.

Miksi Jymy lähtisi sekoittamaan omaa peliään tekemällä jotain erikoista, kun itseluottamus Vetoa vastaan on varmasti huipussaan hyvän lähihistorian ansiosta? Minä näkisin asian niin, että altavastaaja on yleisesti ottaen se, joka yrittää jotain vastustajan pakan sekoittamista. Nyt tosin se ei ole kovin todennäköistä, sillä ViVe ei oikein ole sen tyylinen joukkue.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tämä ei ole provo, mutta uskon Sotkamon kehittelevän jossainvaiheessa provoiluja tuttuun Jimi tyyliin. Vedon ei kyllä kannata lähteä siihen mukaan, tappio tulee siitä kyllä. Haapakoskea, Rantalahtea, Mäkelää ei pysty horjuttamaan, mutta Puputti ja Huuskonen ovat impulsiivisempia. Näihin Sotkamo kuten heidän kannattajansakin painostavat.

Kyllä myös Kuusisto kuuluu tuohon joukkoon, jota kannattaa hiillostaa. Pari vuotta sitten finaaleissa Kuusistolla meni ajoittain sisäpeli ihan sekaisin, kun mies keskittyi lähinnä kilpailemaan Jimin kanssa siitä, kuka muistuttaa eniten pesispelaajista Jarkko Ruutua. Mutta Huuskonen on ilman muuta se pääkohde. Erityisesti Mikko Korhonen ja Jani Komulainen osaavat Jymyn miehistä vastustajan lukkarin hiillostamisen ja hyvä näytehän tästäkin nähtiin pari vuotta sitten, kun Hannu-poika oli niin sekaisin, ettei tajunnut syöttää taktista väärää, vaikka Kuosmanen otti äijää lentomerkillä tupaan jatkuvalla syötöllä. Sotkamon pelaajista Aki Orava ja nuori Niko Korhonen ovat niitä, joiden ihon alle ViVe varmasti pyrkii pääsemään. Sen sijaan Toni Kohoselle ja Jani Komulaiselle ei kannata vittuilla ollenkaan, sillä nämä pelaavat usein ärsytettyinä paremmin kuin normaalisti. Muistan takavuosilta yhden tilanteen, kun Jani Komulainen epäonnistui vieraspelissä Kouvolassa kopinnostossa, niin KPL:n yleisö innostui oikein kunnolla huutelemaan ja vittuilemaan Janille. No, kahdessa seuraavassa lyöntivuorossa Komulainen löi pallon kolmosjatkeelta läpi. Vieressäni ollut katsoja tokaisikin, että ehkä meidän ei kannata tolle huudella.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Tulipa tässä huvikseen tutkittua hieman viime vuosien playoffien Veto-Jymy kohtaamisia. Olipa tosiaan viime vuonna Vedon nippu repaleinen, kun finaaleja lähdettiin pelaamaan. Ei mikään ihme, että lukemat olivat 3-0 ja altavastaaja ei pystynyt nappaamaan yhtään voittoa. Jalkoja ei Vedon joukkueessa ollut juuri lainkaan ja yhdeksiköstäkin esim. Puputti pelasi jalkavaivaisena. Viimeisessä finaalissa sitten Kuusisto kärkenä, eiköhän tuo kerro oleellisen :)
Ainoastaan enimmäisessä finaalissa, jossa Veto pystyikin Jymyä aina kotareihin asti kiusaamaan, oli rosteri ihan siedettävä. Taisi siinäkin matsissa sitten joku loukkaantuminen sattua.

2011 Veto lähti muistaakseni finaaleihin ihan parhaalla rosterillaan ja tiukaksihan se tuolloin vetikin. Voitoin 3-2 vei Jymy mestaruuden.

Nyt Vedolla on ehkä vielä hieman kovempi rosteri kuin esim. 2010 tai 2011 ja loukkaantumisia ei ole. Hyvä näin, sillä ei Jymylle ole varaa antaa materiaalissa yhtään tasoitusta. Etenkin jalkoja on jengissä nyt mukavasti, nopeampi joukkue kuin Jymyllä. Kovimpina kiitureina Haapakoski, Isoketo ja Kanala. Seuraavana sitten tulevat varmasti Puputti ja Lönnmark, kun Jaatinen ei rosteriin mahdu.

Lisäksi nuoret ovat nyt taas vuoden vanhempia ja kokeneempia. Aika menee nopeasti, sillä en olisi uskonut että nuori Mikko Kanala olisi ollut jo 2010 pudotuspeleissä mukana! Huhhuh. Rinta-Aho sitten alkaen 2011.

Sotkamohan tässä se suosikki on ja jonkinmoinen henkinen yliote. Kuten sanottua, materiaalissa ei mielestäni eroa todellakaan ole, ainakaan sisäpelin osalta. Ulkona sitten Kohosen johtama violetti-kone on erittäin harmooninen nippu murrettavaksi.

Vedolle hyvä startti & hurmos päälle, ja Jymyn oloa tukalaksi, niin todellakin tuolla nipulla on kaikki saumat marssia aina mestaruuteen asti. Toinen ääripää, Hiukassa ensi sunnuntaina ensimmäinen jakso turpaan, itseluottamus maihin, pallo lähtee vierimään väärään suuntaan ja sitä myöden ottelusarja onkin hyvin nopeasti suoraan 3-0 Jymylle.

Janne Mäkelä kommentoi tulevia finaaleja Superpesiksen sivuilla näin:
"Jos peilataan viime vuoteen, niin odotan ainakin paljon tasaisempaa vääntöä. Mehän olimme viime vuonna tosi surkeita. Äijiä oli paljo loukkaantuneina, eikä terveitä juoksijoita juuri yhtään. Nyt meillä on koko rosteri kasassa ja mielenkiinnolla lähdetään kahtelemaan!"

Ei ollut, minä vain satun pitämään herrasmiesmäisyydestä ja tyylitajusta. En minäkään väitä, että TosiFani ja diablo provoilevat, vaikka he lähestyvätkin lajia näköjään toisenlaisesta näkökulmasta.
Itse olen ainakin ollut aina herrasmiespelaaja ja näitä lajien kirjoittamattomia sääntöjä, niin pesäpallon, kuin jääkiekonkin puolella kunnioittanut. Omien kokemuksieni pohjalta ja tuon PattU pelin nähneenä kerroin sitten mielipiteeni, jonka mukaan Vedon toiminta ei ollut millään tavalla lajin kirjoittamattomia sääntöjä rikkovaa ja meni aivan hyvän maun mukaan.

Hyvää analyysiä, mutta korjataan sen verran, että Rinta-Aho pelasi jo 2009 muistaakseni loukkaantuneen Lönnmarkin tilalla!
Jaa että Masa olisi jo silloin pelannut, OK.
Katselin, että ei tainnut 2010 ainakaan pleijareissa pelata, ettei mies nyt sitten olisi jo 2009 voinut pelata, mutta ilmeisesti näin teki.
 
Viimeksi muokattu:

KIMPE

Jäsen
Lisäksi nuoret ovat nyt taas vuoden vanhempia ja kokeneempia. Aika menee nopeasti, sillä en olisi uskonut että nuori Mikko Kanala olisi ollut jo 2010 pudotuspeleissä mukana! Huhhuh. Rinta-Aho sitten alkaen 2011.

Hyvää analyysiä, mutta korjataan sen verran, että Rinta-Aho pelasi jo 2009 muistaakseni loukkaantuneen Lönnmarkin tilalla!

Materiaaliset erot ovat niin pieniä, että homma ratkeaa täysin pääkopan sisällä, ja sillä osastolla Sotkamo on tällä hetkellä edellä. Vimpelillä mielestäni pykälän parempi sisäpelimateriaali, Sotkamolla saman verran ulkopelin osalta. Pelinjohtajien osalta Sotkamolle pieni etu.

Jaa että Masa olisi jo silloin pelannut, OK.
Katselin, että ei tainnut 2010 ainakaan pleijareissa pelata, ettei mies nyt sitten olisi jo 2009 voinut pelata, mutta ilmeisesti näin teki.

Jep, playoffien osalta teki debyytin, kun loukkaantumisia tuli alussa. Piti oikein tarkistaa ja pelasi kaksi peliä, molemmat paikan päällä nähneenä oli jäänyt hyvä muistijälki. Kaipa tuon silti debyytiksi voinee laskea.
 
Viimeksi muokattu:

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Nyt Vedolla on ehkä vielä hieman kovempi rosteri kuin esim. 2010 tai 2011 ja loukkaantumisia ei ole.

Melkein sanoisin, että 2011 oli kaikista kovin Veto-joukkue. Lyöjätilastossa 15 parhaan joukossa kolme vimpeliläistä, eikä näistä yksikään ollut pudotuspeleihin mukaan tullut Jere Dahlström, joukkueen paras kotiuttaja tuolloin. Tosin Rantatorikka taisi olla finaaleissakin klesana, löi kuitenkin tuon kauden viimeiset lyönnit. Lisäksi Veto paukutti runkosarjassa käsittämättömät 336 juoksua.

Jymyn osalta vaikea sanoa mikä näistä kolmesta finaalijoukkueesta on paras, mutta kyllä nyt tietysti aika lähellä ollaan. Jymy ei ole tällä kaudella jäänyt kertaakaan ilman yhtään jaksovoittoa, juoksuerokin täysin käsittämätön 291-87. Tosin viime kauden pudotuspeleissä joukkueen saldo oli kymmenen voittoa, ei yhtään tappiota. Tällä kaudella ei voi päästä samaan, sillä mestaruuskin vaatii vain yhdeksän voittoa.

Vimpelillä mielestäni pykälän parempi sisäpelimateriaali, Sotkamolla saman verran ulkopelin osalta. Pelinjohtajien osalta Sotkamolle pieni etu.

Erittäin hyvin kiteytetty. Syksyn 2011 hengessä lisätään vielä, että kotikentät menevät tasan, nimittäin molemmilla on erittäin vahva vierasetu. Pakko luottaa sotkamolaiseen pesäpallofilosofiaan: sisäpelillä voitetaan otteluita, ulkopelillä mestaruuksia.

Toivotaan joka tapauksessa parempaa finaalisarjaa kokonaisuudessaan kuin vuosi sitten, jolloin Jymy vei liiankin helposti kirkkaimmat mitalit. Toissa syksy aiheuttaa vieläkin silmien kostumista, hienoja hetkiä. Harvoin on saman viikonlopun aikana fiilikset heitelleet yhtä rajusti epätoivosta euforiaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tehdäänpäs nyt ajan kuluksi sellainen analyysi, että otetaan vertailuun samassa roolissa pelaavat pelaajat joukueiden välillä ja sitten pisteytetään ne. Ja tämä sekä sisä- että ulkopeliroolien kannalta.

Lukkari Kohonen vs. Huuskonen = Sotkamo
Sieppari Orava vs. Lönnmark = Sotkamo
1-vahti: Vikström vs. Kuusisto = Vimpeli
2-vahti: K-Rautiainen vs. Kanala = Vimpeli
2-polttaja: I.Rautiainen vs. Haapakoski = Vimpeli
3-polttaja: Hartikainen vs. Lassila = Sotkamo
3-vahti: N.Korhonen vs. Hautala = Sotkamo
3-koppari: R.Korhonen vs. Puputti = Sotkamo
2-koppari: M.Korhonen vs. Isoketo = Sotkamo

Ulkopelissä Sotkamolla on siis mielestäni kuudella paikalla parempi mies, Vimpelillä taas kolmella. Tiukin tilanne on mielestäni 2-vahtien ja 3-kopparien vertailussa, ne voi tulkita myös toisinkin päin, miten itse ne nyt arvioin. Muut ovat mielestäni melko selkeitä taistelupareja.


1 N.Korhonen vs. Isoketo = Sotkamo
2 Hartikainen vs. Haapakoski = Vimpeli
3 Kohonen vs. Puputti = Vimpeli
4 R.Korhonen vs. Kuusisto = Sotkamo
5 I.Rautiainen vs. Huuskonen = Sotkamo
6 K.Rautiainen vs. Lönnmark = Sotkamo
7 Orava vs. Kanala = Vimpeli
8 M.Korhonen vs. Hautala = Sotkamo
9 Vikström vs. Lassila = Sotkamo
10 Komulainen vs. Rinta-Aho = Sotkamo
11 Piiponniemi vs. Rantalahti = Vimpeli
12 T.Korhonen vs. Mäkelä = Vimpeli

Sisäpelin osalta vertailu kääntyy 7-5 Sotkamon hyväksi. Toki tuossa on samoilla pelinumeroilla sen verran eri pelirooleissa pelaavia, että vertailu on jossain määrin hölmöä. Tiukimmat taisteluparit mielestäni ovat kärkietenijät sekä numerolla kahdeksan pelaavat. Mikko Korhosen nostin Hautalan edelle, koska Doksa on ollut pudotuspeleissä maaginen lyömällä kymmenen juoksua ja mies on Jymyn toiseksi paras kotiuttaja heti Roopen jälkeen.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Melkein sanoisin, että 2011 oli kaikista kovin Veto-joukkue. Lyöjätilastossa 15 parhaan joukossa kolme vimpeliläistä, eikä näistä yksikään ollut pudotuspeleihin mukaan tullut Jere Dahlström, joukkueen paras kotiuttaja tuolloin. Tosin Rantatorikka taisi olla finaaleissakin klesana, löi kuitenkin tuon kauden viimeiset lyönnit. Lisäksi Veto paukutti runkosarjassa käsittämättömät 336 juoksua.
Nojoo, olihan tuo tosiaan hemmetin kova nippu myöskin. Mielestäni kuitenkin kotiutusosasto on samaa kaliiberia nyt kuin tuolloin, katsomatta edes tilastoihin, vaan mitä miehet tunnen ja taidot tiedän. Itseasiassa nykyinen osasto saattaa olla jopa kovempi tuollakin saralla!

Tuolloin kovimmat tykit olivat: Mäkelä, Dahlström, Rantatorikka ja Huuskonen.
Nyt: Mäkelä, Rantalahti, Rinta-Aho, Huuskonen. Huuskonen on parempi kotiuttaja nyt kuin tuolloin. Lisäksi Kuusisto on nyt profiloitunut numerolla 4 enemmän kotiutusosaston mieheksi, sekä lyönyt myös enemmän pinnoja, kuin 2011 numerolla 3 pelatessaan.

Dahlströmiin en oikein koskaan kevään tiukoissa peleissä ole hirveästi luottanut, tuntuu että etenkin niissä taso heitellyt liikaa. Toki oliko se juuri ainakin 2011, kun pelasi rampana viimeiset pelit. Tokkopa tuo on niitä kovia matseja joskus ratkaissutkin. Rantalahteen taas luotan, erittäin kylmähermoinen ja suoritusvarma kaveri. Nostanut nytkin vain tasoaan mitä pidemmälle on kausi mennyt, enkä usko, että finaaleissakaan jäätyy.

Missä ratkaisevaa eroa tulee nykyjengi versus 2011 nippu, niin kakkoskärki on nyt hieman laadukkaampi kuin tuolloin. Etenkin jos Isoketo on vielä sielä, mutta kyllä ilmankin. Lisäksi kuten sanottua, nuoret, etunenässä Kanala, ovat nyt taas vanhempia, kokeneempia ja laadukkaampia pelureita.

Kokonaisuudeen mielestäni hieman tasaisempi ja laadukkaampi nippu on nyt kuin 2011. Olisko jopa Huuskosen Hannukin hieman mennyt eteenpäin tässä parissa vuodessa, no onhan se. Ainakin päältään on varmasti taas paria playoffs kevättä kokeneempi.

Tehdäänpäs nyt ajan kuluksi sellainen analyysi, että otetaan vertailuun samassa roolissa pelaavat pelaajat joukueiden välillä ja sitten pisteytetään ne. Ja tämä sekä sisä- että ulkopeliroolien kannalta.

Sisäpelin osalta vertailu kääntyy 7-5 Sotkamon hyväksi. Toki tuossa on samoilla pelinumeroilla sen verran eri pelirooleissa pelaavia, että vertailu on jossain määrin hölmöä. Tiukimmat taisteluparit mielestäni ovat kärkietenijät sekä numerolla kahdeksan pelaavat. Mikko Korhosen nostin Hautalan edelle, koska Doksa on ollut pudotuspeleissä maaginen lyömällä kymmenen juoksua ja mies on Jymyn toiseksi paras kotiuttaja heti Roopen jälkeen.
Hyvää vertailua. Meinasin itse kyhätä juuri samantapaista. Tosiaan noista voi olla montaa mieltä ja vaikea vertailla, osiltaan myös makuasioita. Minä nostaisin esim. Puputin ulkona Korhosen edelle (tai ainakin tasoihin), sama homma Pertun kanssa, vähintään Doksan kanssa tasoihin. Sitten esim. Lönni on ollut tällä kaudella parhaimmillaan jäätävä sisällä (toki pari viime peliä vaisumpia). Ja niin edelleen..
 

halogeeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Erityisesti Mikko Korhonen ja Jani Komulainen osaavat Jymyn miehistä vastustajan lukkarin hiillostamisen.

Huvittavintahan tuossa on se, että Komulainenkin oli hyvin hiljaista poikaa sisäpelissä kaarella silloin kun itsekin vielä pelasi lukkarina. Varsinkin viimeiset vuodet kun oli täysi työ saada pysymään syöttö lautasella.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Huuskonen on parempi kotiuttaja nyt kuin tuolloin.

Olen vahvasti eri mieltä. Tämän kauden runkosarjassa Huuskonen löi 26 ottelussa 2+12, kaudella 2011 miehen vastaavat luvut olivat yhtä monessa ottelussa 1+42. Vaikka kuinka katsoisi tilastojen taakse, niin ei tuollainen ero voi valehdella. Pudotuspeleissä taisi silloin menettää roolinsa Dahlströmille, mutta en siltikään väittäisi, että mies on nyt parempi kotiuttamaan kuin tuolloin.

Huvittavintahan tuossa on se, että Komulainenkin oli hyvin hiljaista poikaa sisäpelissä kaarella silloin kun itsekin vielä pelasi lukkarina.

Eikö tuo kuulostakin ihan Hannu Huuskoselta? Kaveri paukuttaa turpaansa, kun oma joukkue nuijii PattU:a 17-0 ensimmäisellä jaksolla, mutta ei suutaan avaa, kun vastassa on Jymy. Pointti on, että lukkarien pitäisi yleensäkin pitää turpansa kiinni ja keskittyä olennaiseen. Jokerina hieman eri asia, kun omalla panoksellaan ei voi pilata oman joukkueen menestystä.

sama homma Pertun kanssa, vähintään Doksan kanssa tasoihin.

Voithan sinä nostaa vaikka koko Vimpelin joukkueen Jymyn edelle, se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että ottelut ratkaistaan kentällä ja sen vuoksi sotkamolaisilla on ylioite näin finaalisarjan kynnyksellä. Mikko Korhosen ja Perttu Hautalan vertaaminen on aika erikoista. Toinen on pudotuspelien erikoismies, tälläkin hetkellä suurimman mestarisuosikin toiseksi tehokkain kotiuttaja, kun taas toinen pelaa ulkona ihan eri paikassa on sisälläkin ihan eri roolin pelaaja. Mikä pointti tuossa oikein oli?

En minä nyt tuollaista vertausta ymmärrä muutenkaan, kun toinen pelaa yhdellä kärjellä ja toinen kahdella. Eihän Kosti Rautiaista ja Tuomo Lönnmarkia tai Mikko Korhosta ja Perttu Hautalaa voi verrata mitenkään keskenään.

Tämän kauden näytöillä Puputti ei ole ollut Roopen tasolla ulkona, viime kaudella oli ehkä jopa edellä.

Pääasia kuitenkin, että Vedon riveistä alkaa tuttua uhoa löytyä, mukavampi kaataa uhoava vimpeliläislauma kuin ennalta alistunut sellainen! Ja tämä ihan vilpittömästi kirjoitettuna.
 
Viimeksi muokattu:

halogeeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Jokerina hieman eri asia, kun omalla panoksellaan ei voi pilata oman joukkueen menestystä.

Kyllä mielestäni jokereihinkin voi menestys ainakin jollain tasolla kaatua. Veto hävisi Pattulle kaksi peliä kun Mäkelä oli aivan kuutamolla, toki sisäpeli oli muutenkin huonoa ne pelit muultakin joukkueelta, mutta Jannen normaalitasolla olisi niukat voitot tulleet. Ja kyllähän Jymynkin peli vaikeutuu silloin harvoin kun Komulaisella on huono päivä, toki ei kaadu siihen yksistään.

Itse näen Vedon mahdollisuudet finaaleissa siinä, että saisi vietyä pelejä supervuoroon tai kotiutuslyönteihin asti, niin olisi enää pienestä kiinni. Vedon voitto runkosarjassa pitkästä aikaa Jymyä vastaan tuli nimenomaan kotiutuslyöntikisassa.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Olen vahvasti eri mieltä. Tämän kauden runkosarjassa Huuskonen löi 26 ottelussa 2+12, kaudella 2011 miehen vastaavat luvut olivat yhtä monessa ottelussa 1+42. Vaikka kuinka katsoisi tilastojen taakse, niin ei tuollainen ero voi valehdella. Pudotuspeleissä taisi silloin menettää roolinsa Dahlströmille, mutta en siltikään väittäisi, että mies on nyt parempi kotiuttamaan kuin tuolloin.
Huuskonen pelasi tuolloin ykköskärjessä numerolla neljä. Tämän kauden Hannu on ollut suurimmaksi osaksi kakkoskärjen vaihtajana ja välillä myös kotiuttajana. Kotiutustilanteita ei ole tullut tänä kautena nimeksikään, verrattuna siihen, miten 2011 oli. Mutta silti pakko myöntää, että tuo vain 2+12 yllätti.

No oli miten oli, pysyn kannassani, kotiutusosasto on nyt vähintään samalla tasolla kuin 2011. Sehän tässä se pointti oli. Vaikka tuon yksityiskohdan kaivoitkin (osiltaan ihan ansiokkaasti) viestistäni esille.

Voithan sinä nostaa vaikka koko Vimpelin joukkueen Jymyn edelle, se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että ottelut ratkaistaan kentällä ja sen vuoksi sotkamolaisilla on ylioite näin finaalisarjan kynnyksellä. Mikko Korhosen ja Perttu Hautalan vertaaminen on aika erikoista. Toinen on pudotuspelien erikoismies, tälläkin hetkellä suurimman mestarisuosikin toiseksi tehokkain kotiuttaja, kun taas toinen pelaa ulkona ihan eri paikassa on sisälläkin ihan eri roolin pelaaja. Mikä pointti tuossa oikein oli?

En minä nyt tuollaista vertausta ymmärrä muutenkaan, kun toinen pelaa yhdellä kärjellä ja toinen kahdella. Eihän Kosti Rautiaista ja Tuomo Lönnmarkia tai Mikko Korhosta ja Perttu Hautalaa voi verrata mitenkään keskenään.
Tottakai ne ottelut ratkaistaan kentällä, tietääkseni. Ja minä en tätä vertailua tehnyt tai valinnut keskenään verrattavia pelaajia. Voit osoittaa kysymyksesi Erkulle.
Selvähän se on, kuten minäkin mainitsin, että eihän noita käytännössä suoraan pysty vertaamaankaan. Pientä osviittaa korkeintaan saa. Ei siitä nyt tarvitse herneitä vetää nokkaan, jos joku puolitosissaan hieman vertailee joukkueita mies vs mies -tyyliin. Hyvä vain, että joku pitää keskustelua yllä.. Muustakin kun Vesaluoman kintusta.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Olen vahvasti eri mieltä. Tämän kauden runkosarjassa Huuskonen löi 26 ottelussa 2+12, kaudella 2011 miehen vastaavat luvut olivat yhtä monessa ottelussa 1+42. Vaikka kuinka katsoisi tilastojen taakse, niin ei tuollainen ero voi valehdella. Pudotuspeleissä taisi silloin menettää roolinsa Dahlströmille, mutta en siltikään väittäisi, että mies on nyt parempi kotiuttamaan kuin tuolloin.
Huuskonen pelasi tuolloin ykköskärjessä numerolla neljä. Tämän kauden Hannu on ollut suurimmaksi osaksi kakkoskärjen vaihtajana ja välillä myös kotiuttajana. Kotiutustilanteita ei ole tullut tänä kautena nimeksikään, verrattuna siihen, miten 2011 oli. Mutta silti pakko myöntää, että tuo vain 2+12 yllätti.

No oli miten oli, pysyn kannassani, kotiutusosasto on nyt vähintään samalla tasolla kuin 2011. Sehän tässä se pointti oli. Vaikka tuon yksityiskohdan kaivoitkin (osiltaan ihan ansiokkaasti) viestistäni esille.
Mielestäni ei ole ollenkaan järkevää verrata lyötyjen juoksujen määrää, vaan ennemmin kotiutusprosenttia.

Huuskonen 2013: 2+12 = 14/18 = 77,20 %
Huuskonen 2012: 0+10 = 10/18 = 55,60 %
Huuskonen 2011: 1+42 = 43/72 = 59,70 %
Huuskonen 2010: 1+11 = 12/20 = 60,00 %

Tilastot voivat helposti valehdella erilaisten roolien takia. Ja tässä tapauksessa valehtelevat varmasti. Pelkkä lyötyjen juoksujen määrä ei sinänsä kerro yhtään mitään. Huuskosen rooli 2011 oli täysin erilainen kuin muina lähivuosina ja tästä johtuen kotiutuspaikkoja siunaantui 2011 erittäin paljon enemmän kuin muiden vuosien roolissa.

Pelkästään tilastojen perusteella Huuskonen on parempi kotiuttaja tänä vuonna kuin kertaakaan aikaisemmin. Otanta on suhteellisen pieni, mutta ero on selvä aiempaan verrattuna.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Pelkästään tilastojen perusteella Huuskonen on parempi kotiuttaja tänä vuonna kuin kertaakaan aikaisemmin.

Mutta ei Vimpelin Vedon kannalta ja minä olettaisin, että tämä oli kuitenkin tässä vertailussa pointtina. Henkilökohtaisesti ottaisin joukkueeseeni mieluummin 43 juoksua kuin 14 lyöneen pelaajan. Parempi kotiuttaja? Minusta ei. Muuten Juha Korhonen olisi parempi kotiuttaja kuin Roope Korhonen tai Janne Mäkelä. Ja tämä ei pidä paikkansa, vaikka Kore loistava onkin lyömään miestä kotiin. Roope ja Mäkelä vain ovat parempia, vaikka prosenteissa häviävätkin.

On ihan luonnollista, että prosentit tippuvat, kun kotiutuspaikkoja tulee enemmän. Tämän vuoksi Huuskosella on nyt parempi prosentti kuin 2011, jolloin hän teki noin kolme kertaa enemmän juoksuja kuin tänä vuonna.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mutta ei Vimpelin Vedon kannalta ja minä olettaisin, että tämä oli kuitenkin tässä vertailussa pointtina. Henkilökohtaisesti ottaisin joukkueeseeni mieluummin 43 juoksua kuin 14 lyöneen pelaajan. Parempi kotiuttaja? Minusta ei. Muuten Juha Korhonen olisi parempi kotiuttaja kuin Roope Korhonen tai Janne Mäkelä. Ja tämä ei pidä paikkansa, vaikka Kore loistava onkin lyömään miestä kotiin. Roope ja Mäkelä vain ovat parempia, vaikka prosenteissa häviävätkin.

On ihan luonnollista, että prosentit tippuvat, kun kotiutuspaikkoja tulee enemmän. Tämän vuoksi Huuskosella on nyt parempi prosentti kuin 2011, jolloin hän teki noin kolme kertaa enemmän juoksuja kuin tänä vuonna.

Hyvin erikoinen ajattelumalli. En epäile, etteikö jokanen pesäpallo ihminen ottaisi Mäkelän ja R Korhosen ennen Huuskosta kotiuttajaksi. Mutta nythän on kysymys diablon väitteestä:

Huuskonen on parempi kotiuttaja nyt kuin tuolloin.

Tämän asian Mazaayup:n tilasto todistaa selkeästi.

Pesäpallo on hyvin tarkasti roolitettua, jolloin tilastojen taaksekin pitäisi vähän kurkistaa. Jos ei saa kotiutustilanteita, on vaikea lyödä juoksuja. Mielestäni onnistumisprosentti on selkeä tapa vertailla, se poistaa ainakin osaksi roolituksen aiheuttamaa vääristymää.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Älä nyt ihan oikeasti aikuinen mies jaksa aiheesta kuin aiheesta aloittaa, kun vain minä olen jotain kirjoittanut.

Mielestäni onnistumisprosentti on selkeä tapa vertailla, se poistaa ainakin osaksi roolituksen aiheuttamaa vääristymää.

Tilannemääräkö sitten ei ole tällainen vääristymä? Jos lyö kymmenen kertaa kauden aikana ja kotiuttaa noista seitsemän kertaa on parempi kotiuttaja kuin 200 kotiutuspaikasta sata juoksua lyövä pelaaja. Kyllä joo, ihan varmasti. Huuskosella 18 kotiutuspaikkaa ja 14 lyötyä juoksua (joista kaksi kunnaria) ei varmaan käynyt mielessäkään, että hyvin todennäköisesti edessä ollut lähes joka kerta vaihtotilanne, missä pallo on karannut maisemiin? Toisin sanoen ei ole ollut edes mikään perinteinen kolmostilanne, vaan vaihtotilanne.

Eli Hannu Huuskonen kaudella 2013 ei ole missään nimessä parempi kotiuttaja kuin kaudella 2011. 18 kotiutuspaikkaa, toisin sanoen näistä lähes jokainen on tullut, kun vaihtotilanteessa on lyönyt läpi. Kaveri on lyönyt tehokkaammin miestä kotiin, mutta tänä vuonna on ollut niin vähän kotiutuspaikkoja, että vertailu ei ole kovinkaan pitävä. 14 vs 43 juoksua, siinä se olennaisin. Joku toki saattaa pitää 14 juoksun kautta parempana kuin 43 juoksun kautta. Minä kuitenkaan en.
 
Viimeksi muokattu:

kaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Teemu Isokedon mielestä Jymyn heikko kohta löytyy mahdollisesti lautasen äärestä. Ylen haastattelussa sanoi seuraavaa:
"- Luulen, että siellä rupeaa olemaan (Toni) Kohosella vähän ikää takana. Kaikki arvostus häntä kohtaan, mutta hän ei ole enää ihan entisellä tasollaan. Ei ole tänä vuonna esittänyt mielestäni mitään erikoista."

Saa nähdä onko näin, mutta yllättynyt olen, jos Jymyn peli Kohoseen kaatuu. Kohosen odotan nimenomaan pelaavan sitä paremmin, mitä tärkeämmästä pelistä on kysymys. Mutta finaalit varmasti antavat tähänkin vastauksen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös