Kyseenalaistin "ilmaisen rahan jakelun" ottamisen keskusteluun, koska mielestäni perustulo ei ole yhtään sen enempää em. toimintaa kuin nykyinen sosiaaliturvakaan - ja tiedossahan on, että sosiaaliturva on kansan keskuudessa melkoisen laajaa suosiota nauttiva järjestelmä.Jos se raha on vastikkeetonta, niin kyllähän se saajalleen ns. ilmaista rahaa on. Se on sitten kokonaan toisen keskustelun paikka, että onko pohjoismaisen hyvinvointivaltion yhtenä peruspilarina ilmaisen rahan jakelu.
Mitä perustulokokeiluun ja itse perustuloon tulee, niin mikäpä siinä, sopii kokeilla. Mun ymmärrys ei riitä millään käsittämään kaikkia asian nyansseja, perstuntuma on silti sellainen, että joku tulee tämän mallin takia ottamaan takkiin, ihan kuten @BaronFIN tuolla edempänä laskeskeli. Nykymallissa on omat ongelmansa, mutta tuskinpa tuo perustulomallikaan ongelmaton olisi. Jos se osoittautuu selvästi nykyistä systeemiä paremmaksi ja/tai halvemmaksi, niin ei kun toteuttamaan vaan. Jos taas perustulomallin ansiosta jäisi joillekin työssäkäyville nykyistä vähemmän käteen, niin voidaanko sellaisen mallin toteuttamista perustella mitenkään järkevästi? Mikäli perusteet olisivat mallia "pitää olla solidaarinen" ja "yhteinen hyvä menee yksilön hyvän edelle", niin kyllähän siinä tiettyjä kaikuja kommunismista olisi. No joo, turha mennä asioiden edelle, katsellaan rauhassa ja jos hyvin käy, niin opitaankin siinä sivussa jotain.
Perustulomalleja on monenlaisia, ja tarvittaessahan sitä, kuinka paljon milläkin tulotasolla joutuu maksamaan veroja (progressio), voidaan säädellä. Kyse ei ole siis siitä, että Suomi olisi siirtymässä yhtään sen kommunistisempaan järjestelmään kuin nykyinenkään, vaan lähinnä kevennettäisiin byrokratiaa ja vähennettäisiin lomakkeiden lähettelystä koituvaa vaivaa.