Perussuomalaiset

  • 5 569 590
  • 44 578

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt Euroopassa on kuitenkin mekanismeja tähän, minusta on järkevää käyttää niitä.
Tosin nykyiset mekanismit, eli EVVK-rahastot yms. himmelit eivät toimi. Mutta euro/EU-keskustelulle on oma ketjunsa, joten ei siitä sen enempää.

Mitä perussuomalaisiin tulee, niin vaihteeksi positiivistakin uutisointia. Värikkäistä lausunnoistaan tunnettu Teukka Hakkarainen näyttää esimerkkiä siitä, miten tehdään toimivaa kehitysapua. Tällaisesta toiminnasta voisi ottaa moni mallia. Tehdään Teukasta kehitysyhteistyöministeri! :)

Iltalehti.fi: Hakkarainen on kulttihahmo Hondurasissa
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Todellisuus on vaan paljon harmaampi ja tylsempi, tehdään me mitä tahansa, Eurooppa on lamassa.
Tämähän se pointti on. Lamaa ei voi estää. Soinikin tämän myöntää. On kuitenkin eri tapoja hoitaa nykyistä kriisiä. Oikeaa tapaa ei varmasti kukaan tiedä, ei edes jälkikäteen kun kaikkea ei pysty kokeilemaan. Niistä pitää kuitenkin keskustella ja eri vaihtoehtoja punnita.

Totta on, että Soinin helppoheikkisyys houkuttelee toisia poliitikkoja (ja sinua) kääntämään monelle asiallisellekin pointille selkänsä. Se on ymmärrettävää, mutta ei tee selän kääntäjästä yhtään älykkäämpää.

Mielenkiintoista tässä Soinin retoriikassa on se, että hänen kannattajansa kuvittelevat laman ja taloudellisten vaikeuksien häviävän mikäli Kreikka jätetään oman onnensa varaan.

Tällaiset olkiukot kertovat ettet itsekään ole pelkällä järjellä mukana, vaan populistina vastustat persuilua. Oma retoriikkasi on yhtä älytöntä. Olkootkin, että sinä olet vain nimimerkki, etkä poliitikko.
 
Käytännössähän kysymys ei ole rahasta vaan EU:sta, hallitus haluaa olla mukana EU:ssa, Soini ja kannattajat mm. Toejoen Veikko eivät.
Tässä asiassa ei ole kyse EU:sta. Mikäli olisi, niin Ruotsin hallituskin haluaisi olla mukana.
Vaikka Suomen hallitus haluaa olla mukana EU:ssa, niin tässä tapauksessa hallitus haluaa olla mukana sitomassa suomalaisia saksalaisten ja ranskalaisten pankkien velkaorjiksi.

Itse en edelleenkään löydä hallitsemattomasta pankkikriisistä niitä hyviä puolia, mitä Soini ja Toejoen Veikko löytävät.
Jos tulisi pankkikriisi, niin se menisi aikanaan ohi.

Kun luovutetaan päätäntävalta ulkomaille, sitä ei enää saada takaisin. Minä en löydä tuosta hyviä puolia, kuten Katainen ja TosiFani löytävät.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Olen kritisoinut Soinia kun kaveri on ollut liian yksinkertainen mutta täytyy antaa Soinille kiitosta, kun kerran yrittää. Tosin, olisi hän voinut vähän enemmän yrittää kun perusasiat tuntuvat olevan vähän hakusessa. Siis vakuussopimuksen arvo kuuluukin olla 0 hetkellä t=0, koska muuten toinen taho antaisi rahaa toiselle mikä ei ole tässä tarkoitus vaan nyt haetaan suojaa jos Kreikka menee nurin. Mikäli sopimuksella olisi arvoa t=0, niin Kreikka maksaisi myös silloin kun menee hyvin (siis vakuudesta) mikä ei ole tarkoitus vaan Suomi osti nyt ns. put-option. Miksi Kreikka tai kukaan tekisi näin? Soinin kova totuus suhteutettuna rahoitusteoriaan on luokkaa, että Soini toteasi, että painovoima on olemassa ja miksi hallitus salailee! Eli joko Soini ei tiedä / ymmärrä tai hän valehtelee, kumpikin vaihtoehto on huono...

Luin eilen kanssa tuon Soinin kirjoituksen, ja rahoitusteoriaa lukeneena ei voinut kuin nauraa: että Soinin mukaan on skandaali se, että SWAP:in arvo hetkellä t=0, on nolla.

Mietin itse, että oliko Soini tarkastuttanut tuota kirjoitustaan kenelläkään rahoitusammattilaisella ennen julkaisua.

Ja sitten vielä perään: kuinkakohan moni Soinin opetuslapsi nyt hykertelee orkkujen partaalla, että siinäpä Soini näytti närhen munat kaikille eu- kekkuleille, ymmärtämättä yhtään koko kirjoitusta, puhumattakaan siitä, että onko siellä asiavirheitä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Suomi suuntautui vuosikymmenet vahvasti itään ja hyvin meni.

Näitä asiavirheitä sulla historiassa on aikas paljon...

Ei mennyt. Suomi taapersi suunnitelmatalouden kanssa selvästi jäljessä muun länsieuroopan takana (esim viereinen Ruotsin ja Norjan ennen öljytuloja) hyvinvoinnin ja tulojen suhteen. Muiden kehittyessä hyvää vauhtia, Suomi pysyi ”välimallin” maana, jossa ei kauheasti tavallisen kansa elintaso noussut ja kuntapalvelut oli aika vähissä.

Vasta kun Suomi sitten pitkin hampain avasi markkinoitaan, alkoi kasvu ja nousu kohti muun länsieuroopan taloudellista tasoa. Mutta kuten yleensä tämmösissä pidätetyissä muutospaineiden avaamisissa (valuutta liberalisointi kertarysäyksellä*) ja NL:n romahdus, niin syöksyttiin ennennäkemättömään 90 –luvun lamaan.

Siitä selvittyään Suomi jatkoi nousua kohti muiden länsimaiden elintasoa ja saavutti sen 2000 luvulla.

Taas tämmöistä täysin historiatonta ”kekkosenajan” ihannointia, jolla ie ole mitään pohjaa todellisuudessa. Jos et itse muista mihin palveluihin oltiin oikeutettuja 80 –luvulla, niin kysy vaikka vanhemmiltasi…

Historia on osittanut, että taloudellinen protektionismi on johtanut aina talouden taantumiseen, ihan missä tahansa se on toteutettukin. Historiassa on monia maita, jotka ovat alkaneet suojaamaan omia markkinoitaan, ja tulos on aina yhtä karu. Neuvostoliitto kokeili suljettua markkinaa, tulokset tiedossa. USA perustettiin vapaakaupan pohjalle, ja kasvu nosti maatalousmaan teollisen maailman rikkaimmaksi. EU loi vapaakauppa alueen, ja nousi USA:n ohi. Japani pakotettiin avautumaan WWII jälkeen ja kasvu alkoi välittömästi kohti rikkauksia… Kiina oli maailman edistynein valtio 1400 -luvulla, teknisesti ja taloudellisesti. Sulkeutui ja vetäytyi, Eurooppa ajoi ohi ja pakotti avautumaan oopiumisodissa. Kommarit sulki Kiinan uudelleen ja taas Kiina taantui, kunnes Kiina luopui suljetuista markkinoista ja kasvu alkoi. Korea jakaantui, pohjoinen uskoo suljettuun talouteen ja etelä avoimeen.. eroa ei kai tarvitse alkaa esittelemään? Albania eristäytyi jopa kommunistiyhteisöstä, ja on edelleen Euroopan köyhin maa.

Ottaa historian kohdan mistä tahansa niin eristäytyminen johtaa aina olojen kurjistumiseen ja vallan keskittymiseen.

Ja tämä on sitten Persujen mielestä se tie, mille pitäisi lähteä.. Kyllä, sitä se tarkoittaisi, EU:sta eroaminen tai Markan takasin ottaminen tai omien tehtaiden pitäminen maassa tukirahoin…


EDIT: * esimerkki pitkään pidätetystä muutospainesta on kuntarakenne ja sen muuttaminen nyt kertarysäyksellä
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Idiootteja koko sakki.

Tuolla ei ole oikeastaan merkitystä. Merkitystä on sen sijaan sillä, että Suomen hallitus haluaa salata tämän asian sekä sillä, että Suomen hallitus rikkoo hallitusohjelmaa.

"Eduskunnan puhemiesneuvoston päätöksen perusteella kansanedustajilla on ollut perjantai-iltapäivän ja maanantaina aikana mahdollisuus käydä valvotusti tutustumassa sopimukseen, jonka kohtalosta keskustellaan tänään ja äänestetään huomenna täysistunnossa.

Yksikään kansanedustaja ei ole käyttänyt tilaisuutta hyväkseen."


Mikä ihmeen vakuutussopimus? | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Mielenkiintoista tässä Soinin retoriikassa on se, että hänen kannattajansa kuvittelevat laman ja taloudellisten vaikeuksien häviävän mikäli Kreikka jätetään oman onnensa varaan. Soini tosin myönsi viime viikon A-studiossa (muistaakseni), että edessä on ainoastaan huonoja ratkaisuja, leikkauksia valtiontaloudesta parilla miljardilla jne. Käytännössähän kysymys ei ole rahasta vaan EU:sta, hallitus haluaa olla mukana EU:ssa, Soini ja kannattajat mm. Toejoen Veikko eivät. Rahoitetaan me Kreikka tai ei, niin taloudellisesti surkeat ajat on joka tapauksessa edessä, Soinilla ei ole tämän faktan muuttamiseksi poppakonstia. Eurooppa syöksyy ja meidän vientitulot laskevat, tätä tosiasiaa ei populismi muuta.

Tuo on taas sitä sinun ja muiden eurofanaatikkojen populismia. Varmasti jokunen pöhlö voi löytyä, joka noin uskoo. Mutta niitä pöhlöjä taitaa löytyä vielä enemmän, jotka uskoo Kreikan maksavan velkansa takaisin hyvällä korolla ja Suomi tienaa. Soini ei ole sanonut missään kohtaa, että hänen mallillaan ongelmat häviäisi. Esim. Foxin haastattelija ihmetteli Soinin suosiota, koska ei lupaile paraatisia ja helppoja aikoja, kuten oikeat populistit tekee. Soini on puhunut seurauksien mittakaavoista. Hänen mukaansa Kreikan velkasaneerauksella ja pankkien pääomittamisella oltaisiin selvitty pienemmillä vaurioilla, mitä nyt tehdään. Sailas pisteli tuossa äsken telkkarissa taas madonlukuja pöytään ja on selvää, että Suomenkin luottoluokitus tulee ottamaan osumaa lähiaikoina. Sitä ei Kokoomuksen piikki auki-politiikka muuta.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luin eilen kanssa tuon Soinin kirjoituksen, ja rahoitusteoriaa lukeneena ei voinut kuin nauraa: että Soinin mukaan on skandaali se, että SWAP:in arvo hetkellä t=0, on nolla.

Mietin itse, että oliko Soini tarkastuttanut tuota kirjoitustaan kenelläkään rahoitusammattilaisella ennen julkaisua.
Eiköhän tuo teksti ole kokonaisuudessaan Oskari Juurikkalan käsialaa. Pointti lienee kuitenkin kaikille selvä - demareiden johdolla neuvotellusta vakuussopimuksesta ei ole käytännössä mitään taloudellista iloa Suomelle, vaan kyse on pelkästään sisäpoliittisesta kikkailusta. Tästä syystä esim. Saksa ja Hollanti nauroivat koko idealle, vaikka heillä olisi ollut mahdollisuus vastaavanlaiseen sopimukseen.

Olen asiasta aiemminkin todennut, että on tietyllä tapaa surullista, että euron pelastamiseen liittyvissä asioissa järjen ääni on henkilöitynyt Soiniin, jota vastustetaan ihan pelkästään siitä syystä, koska persut, impivaara, rasismi ja puskista huutelu.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Eiköhän tuo teksti ole kokonaisuudessaan Oskari Juurikkalan käsialaa. Pointti lienee kuitenkin kaikille selvä - demareiden johdolla neuvotellusta vakuussopimuksesta ei ole käytännössä mitään taloudellista iloa Suomelle, vaan kyse on pelkästään sisäpoliittisesta kikkailusta. Tästä syystä esim. Saksa ja Hollanti nauroivat koko idealle, vaikka heillä olisi ollut mahdollisuus vastaavanlaiseen sopimukseen.

Olen asiasta aiemminkin todennut, että on tietyllä tapaa surullista, että euron pelastamiseen liittyvissä asioissa järjen ääni on henkilöitynyt Soiniin, jota vastustetaan ihan pelkästään siitä syystä, koska persut, impivaara, rasismi ja puskista huutelu.

Jos teksti sisältää selkeitä virheitä ja skandaaliksi väitetään jotain, joka on käytännössä aina määritelmällisesti jo niin, ja yritetään sen ympärille rakentaa muita mustamaalaava tarina, niin pointti ei todellakaan ole selvä!
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos teksti sisältää selkeitä virheitä ja skandaaliksi väitetään jotain, joka on käytännössä aina määritelmällisesti jo niin, ja yritetään sen ympärille rakentaa muita mustamaalaava tarina, niin pointti ei todellakaan ole selvä!
En pikalukemalla löytänyt artikkelista selkeitä virheitä, mutta täytyy perehtyä tarkemmin. Heitä toki esimerkki niistä, kun niitä on useampiakin.

Muistutuksena vielä, ote "www.finland.eu" -sivustolta 17.5.2011:

Suomi paalutti selkeästi omien lainavastuidensa ylärajan alle kahteen miljardiin euroon EU-valtiovarainministerien kokouksissa Brysselissä maanantaina ja tiistaina.

"Lisää vastuita ei voi tulla, koska emme jatkossa edes harkitse lainatakuiden myöntämistä ilman täysimääräisiä vakuuksia" kiteytti valtiovarainministeri Katainen lehdistötilaisuudessaan tiistaina


Vai onko nyt niin, että tuo oli edellisen hallituksen kanta ja nykyinen hallitus hyväksyy lisävastuut, vaikka täysimääräisiä vakuuksia ei olisikaan? Suomen Kreikalta saamat vakuudethan eivät ole täysimääräiset, eivät edes sinne päin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuo on taas sitä sinun ja muiden eurofanaatikkojen populismia. Varmasti jokunen pöhlö voi löytyä, joka noin uskoo. Mutta niitä pöhlöjä taitaa löytyä vielä enemmän, jotka uskoo Kreikan maksavan velkansa takaisin hyvällä korolla ja Suomi tienaa. Soini ei ole sanonut missään kohtaa, että hänen mallillaan ongelmat häviäisi...

Minä en ole missään asiassa fanaatikko, pyrin ajattelemaan pragmaattisesti ja kannattamaan Suomelle järkeviä ratkaisuja. Soinin ratkaisu on päästää markkinavoimat valloilleen, minä en pidä sitä järkevänä.

Muistaakseni sinäkin olet muutaman kerran rinnastanut Kreikan takauksia ja yksittäisiä budjetinleikkauksia. Antanut sellaisen kuvan, että mikäli Kreikkaa ei tuettaisi, sama raha olisi nettona Suomen valtion käytössä. Tätä retoriikkaa esiintyy Soinin joukoissa niin kaljakuppiloissa kuin sosiaalisessa mediassa.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Hakkarainen on kulttihahmo Hondurasissa | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi

Rasisti Hakkarainen on käynyt vapaaehtoistyönä kymmenen kertaa Hondurasissa opettamassa ihmisiä käyttämään sahaa.


Ihan osuva kommentti tuo "Jos Hakkarainen on rasisti, niin suomessa on ulkomaalaisilla asiat aika hyvin", varsinkin sanottuna paikalliselta.

Kyllähän täällä jeesustellaan vähän turhan paljon, jos joku ei tykkää asematunnelissa notkuvista somalijengeistä, kun maailmassa on olemassa on ihan oikeitakin rasisteja valitettavasti.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Puolueet eivät kyllä itse käytä termiä vaalilupaus. Se on vain (tyhmän)kansan tulkinta, että puolueen ajamat tavoitteet ovat lupauksia.

Se ei kuitenkaan ole mikään Persu lähtöinen tulkinta, kuten annoit ymmärtää. Ammoisina aikoina noista taisi kyllä puolueetkin puhua ihan lupauksina, nykyisin ovat varovaisempia sanoissaan. Toki kansalla lienee oikeus odottaa, että puolueet ajavat asoita ja linjoja, joista ovat meteliä pitäneet? Demokratiassa on tietysti tehtävä myös kompromisseja, homma ei muuten toimi, jotkin puolueet ovat tosin sitten valmiita "mihin vaan" päästäkseen hallitukseen.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Minä en ole missään asiassa fanaatikko, pyrin ajattelemaan pragmaattisesti ja kannattamaan Suomelle järkeviä ratkaisuja. Soinin ratkaisu on päästää markkinavoimat valloilleen, minä en pidä sitä järkevänä.

Muistaakseni sinäkin olet muutaman kerran rinnastanut Kreikan takauksia ja yksittäisiä budjetinleikkauksia. Antanut sellaisen kuvan, että mikäli Kreikkaa ei tuettaisi, sama raha olisi nettona Suomen valtion käytössä. Tätä retoriikkaa esiintyy Soinin joukoissa niin kaljakuppiloissa kuin sosiaalisessa mediassa.

Eli aikaisempi kirjoituksesi on paskaa? Pistä niitä linkkejä, missä Soini sanoo, että hänen mallillaan ongelmat haihtuisi kuin tuhka tuuleen.

Tuossa tuo Foxin haastattelu:

http://www.youtube.com/watch?v=e1kjIx6AGx4

Linkki Youtubeen.

No olen joo. Mutta olenko väittänyt, että nämä rahat olisi nettona Suomen käytössä? Velkaahan sitä saatanan Kreikkaa varten on otettu. On vain mielestäni kohtuullista rinnastaa, mitä tuolla velalla olisi Suomen hyväksi saatu. Miljardikaupalla otettu velkaa Kreikalle, mutta yhtä reumasairaalaa, jolla on merkitystä kansanterveydellisesti ei saatu pidettyä pystyssä, edes lainaa valtiolta ei saatu järjestettyä. Ja kyse oli 2 miljoonasta.

Ja miksen minä puoluekirjattomana maallikona saisi käyttää samaa retorikkaa, mitä hallituskin? Kyllähän te sixpäkkiläiset olette rinnastaneet mummujen vaipat ja Puolustusvoimat, kun oppositio on kritisoineet massiivisia leikkauksia puolustukseen.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Se ei kuitenkaan ole mikään Persu lähtöinen tulkinta, kuten annoit ymmärtää. Ammoisina aikoina noista taisi kyllä puolueetkin puhua ihan lupauksina, nykyisin ovat varovaisempia sanoissaan. Toki kansalla lienee oikeus odottaa, että puolueet ajavat asoita ja linjoja, joista ovat meteliä pitäneet? Demokratiassa on tietysti tehtävä myös kompromisseja, homma ei muuten toimi, jotkin puolueet ovat tosin sitten valmiita "mihin vaan" päästäkseen hallitukseen.

"Kuka muu muuten puhuu "vaalilupauksista" kuin media ja jotkut yksittäiset henkilöt (usein persuja)? Eivät puolueet itse käytä nimeä vaalilupaus!"

Kyllähän minä ensisijaisesti sanon tässä sen olevan medialähtöistä, ja vastai sitten yksittäiset ihmiset. Ja yksittäisten ihmisten joukossa on nimenomaan näitä persuja, jotka pää punaisina huutavat muiden puolueiden "vaalilupausten" pettämisestä ja takinkäännöistä.

Kuitenkin parempi ja oikeampi termi tuolle "takinkäännölle" ja "lupausten pettämiselle" on demokraattinen politiikan tekeminen :)
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Antanut sellaisen kuvan, että mikäli Kreikkaa ei tuettaisi, sama raha olisi nettona Suomen valtion käytössä. Tätä retoriikkaa esiintyy Soinin joukoissa niin kaljakuppiloissa kuin sosiaalisessa mediassa.
Tätä "ei nämä eurotuet ole mistään pois" -retoriikkaa en ole ikinä ymmärtänyt. Eli, jos ja kun Suomi on antanut kahdenvälistä lainaa Kreikalle bauttiarallaa miljardi euroa, joka jää suurelta osin saamatta takaisin, niin miksei tuo raha muka olisi ollut valtion käytettävissä vaikkapa terveydenhuollon kuluihin, mikäli lainaa ei olisi annettu?

Takausvastuut ei toki kokonaisuudessaan ole pois valtion kassasta (pl. EVVK-himmeleille maksettu pääoma), kun fyrkka ei liiku, mutta kyllä nekin välillisesti tuo kuluja, kun vaikkapa luottoluokitus ottaa osumaa. Eli Suomi ei olekaan sijoittajille enää niin turvallinen luototuskohde, kun meillä on x miljardia euroa vastuita, jotka saattavat realisoitua.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eli aikaisempi kirjoituksesi on paskaa? Pistä niitä linkkejä, missä Soini sanoo, että hänen mallillaan ongelmat haihtuisi kuin tuhka tuuleen...

Ei missään, mutta voimakkaalla retoriikallaan luo kannattajilleen sellaisen käsityksen, että näin tapahtuisi. Soini ei puhu pakollisista leikkauksista vaan arvostelee voimakkaita leikkauksia (esim. puolustusvoimat), Soini ei puhu hallitsemattoman pankkikriisin seurauksista vaan nykyisten ratkaisuiden seurauksista jne. Tämän tyylisellä retoriikalla Soini luo käsityksen, että hänen vaihtoehto pelastaa maailman. Ja tämä menee läpi päättäjiin pettyneisiin kannattajiin kuin häkä ja valitettavasti aika moni vielä uskoo, että Soinilla on todella se keino haihduttaa ongelmat kuin tuhka tuuleen.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Kuka muu muuten puhuu "vaalilupauksista" kuin media ja jotkut yksittäiset henkilöt (usein persuja)? Eivät puolueet itse käytä nimeä vaalilupaus!"
Eikö edes kokoomus?

Tämä linkki vie SuomenToivo.fi -sivustolle

Suora lainaus: "Vaalikauden lähestyessä puoliväliään Kokoomuksen vaalilupauksista on toteutettu 51."

Jotenkin vähä-älyistä sinulta väittää, että "vaalilupaukset", "takinkäännöt" ym. politiikasta tutut termit olisivat ilmestyneet keskusteluun vasta perussuomalaisten nousun myötä. Niistä ovat puhuneet niin media, äänestäjät kuin poliitikot itse jo vuodesta miekka ja kilpi. Turha sinun sitä on yrittää kiistää.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tätä "ei nämä eurotuet ole mistään pois" -retoriikkaa en ole ikinä ymmärtänyt. Eli, jos ja kun Suomi on antanut kahdenvälistä lainaa Kreikalle bauttiarallaa miljardi euroa, joka jää suurelta osin saamatta takaisin, niin miksei tuo raha muka olisi ollut valtion käytettävissä vaikkapa terveydenhuollon kuluihin, mikäli lainaa ei olisi annettu?...

Koska kysymys on seurannaisvaikutuksista, mitä tapahtuisi mikäli Kreikka ja samalla koko Etelä-Eurooppa päästetään hallitsemattomaan konkurssiin. Mitä tämä maksaisi Suomelle vientiteollisuuden tulojen vähentymisenä, lainankorkojen nousuna jne.? Nuo eurotuet täytyisi käyttää yleiseurooppalaisesta pankkikriisistä selviytymiseen, ne eivät olisi terveydenhuollon käytettävissä.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Koska kysymys on seurannaisvaikutuksista, mitä tapahtuisi mikäli Kreikka ja samalla koko Etelä-Eurooppa päästetään hallitsemattomaan konkurssiin.
Meinaat siis, että jos Suomi olisi jättänyt tuon miljardin lainan antamatta, niin seuraus olisi ollut Etelä-Euroopan hallitsematon konkurssi ja ties mitä kauheuksia? Suomihan olisi voinut täysin perustellusti jättää osallistumisen väliin ihan vaikka yksinkertaisesti vetoamalla EUn perussopimuksiin.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Koska kysymys on seurannaisvaikutuksista, mitä tapahtuisi mikäli Kreikka ja samalla koko Etelä-Eurooppa päästetään hallitsemattomaan konkurssiin. Mitä tämä maksaisi Suomelle vientiteollisuuden tulojen vähentymisenä, lainankorkojen nousuna jne.?

Vastauksen saamme tähän kysymykseen sitten jos näin tulee käymään. Ei ole kovinkaan sanottua, mitä tässä tapahtuu mutta sen jotenkin aavistan, että Kreikalle ei käy kovinkaan vahvasti lähimmän vuoden aikana. Tätä voi sitten seurata Italia jne. Paha sanoa vielä mutta ennusteet eivät mairittele näitä konkkamaita. Saksa siinä samalla kiinnostavassa välikädessä...kuten ehkä Ranskakin.

Mulla on muuten totaalisen pimennossa sellainen tärkeä tieto, että paljonko viennistämme menee juurikin Kreikkaan tai Italiaan. Käsittääkseni alle prosentin luokkaa reippaasti (arvio 0,2-0,6) eli ei ole kyse todellakaan mistään kriittisistä luvuista. Voi olla, että tuontia on jopa enemmän. Turismi tuskin pienenee sinne päin.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Jos kerran olet älykäs talousasioissa, kai se järki sinulle kertoo mitä tulee tapahtumaan kun EU pumppaa markkinoille kokoajan lisää rahaa ja velkaisat maat lainaavat tyhjästä toisilleen? Voit uskotella mitä vaan, mutta ei se hyvin tule päättymään.

En ole väittänyt olevani älykäs talousasioissa, vaan kyllä näitä asioita pitää pystyä ajattelemaan järkevästi ja analyyttisesti. Onko parempi, että EU:n taloustilanne on vakaa vai kaaoottinen? Vakauspaketeilla ja velalla on pyritty luomaan vakautta. Eihän lisävelka tietenkään poista vanhaa velkaa, mutta reset-napin painaminen ei ole minusta hyvää politiikkaa. Yksi unionin perustavoitteista on kuitenkin yhteiskunnan vakaus, jolloin klassisen taloustieteen mukainen äkkiromahtaminen ei ole hyvän yhteiskunnan tae.

Kun Perussuomalaiset ovat puhuneet siitä, että ei kauppa lopu, vaikka Suomi lähtisi eurosta ja EU:sta, niin kyllähän he puhuvat totta. En kuitenkaan pidä siitä, että kansallinen suvereniteetti ja liittovaltio asetetaan vastakkain. Vaikka Suomi eroaisi unionista, niin se olisi silti merkittävin vientialueemme, johon meillä ei olisi enää mitään vaikutusvaltaa. Kansalliseen päätäntävaltaan liittyy myös vaikutuvalta valtion rajojen ulkopuolelle.

Toejoen Veikko kirjoitti:
Soini esitti mm. siten, että Kreikka velkasaneeraukseen ja kukin jäsenmaa pääomittaa pankkinsa. Perussuomalainen europarlamentaarikko Sampo Terho esitti ns. hetekaveron käyttöönottamista. Se, että nämä ehdotukset eivät kelpaa, vahvistaa entisestään käsitystä siitä, että ne eivät kelpaa siksi, että niitä käytettäessä ei eurooppalaista yhteisvastuuta pystyttäisi viemään eteenpäin.
Todellisuudessa viimeisen vuoden aikana Kreikan velkoja on saneerattu yhdessä yksityisten velkojien kanssa ja jäsenmaat ovat pääomittaneet pankkejaan. Jos (ja kun) Kreikka irrottautuu eurosta lähiaikoina, ei vahinkoa syntyisi niin paljon kuin mitä vuosi sitten olisi tapahtunut, koska pankit ja markkinat ovat paljon paremmin varautuneet siihen.

Mitä hetekaveroon tulee, niin eikö siinä juuri käytäisi veronmaksajien ja kuluttajien taskulla? Aivan kuin näitä palveluita käyttävän kansalaiset eivät joutuisi maksamaan niistä palvelumaksuissaan. Vähän sama homma kuin nuo sähköyhtiöiden haluttomuus kaivaa sähkökaapelit maan sisään. Kyllähän se olisi mahdollista, mutta sähkön hinnat nousisivat taas, koska yhtiö saa voittonsa ja rahansa asiakkailtaan. Mielestäni kyseinen ehdotus on ristiriidassa perussuomalaisen "ei kriisiä veronmaksajien maksettavaksi" -retoriikan kanssa.

Vanha Len kirjoitti:
Mulla on muuten totaalisen pimennossa sellainen tärkeä tieto, että paljonko viennistämme menee juurikin Kreikkaan tai Italiaan. Käsittääkseni alle prosentin luokkaa reippaasti (arvio 0,2-0,6) eli ei ole kyse todellakaan mistään kriittisistä luvuista. Voi olla, että tuontia on jopa enemmän. Turismi tuskin pienenee sinne päin.
Suomi ei kauheasti käy suoraa kauppaa Kreikkaan tai Italiaan. Kuitenkin globaalissa taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Suomen muut kauppakumppanit EU:n sisällä käyvät kauppaa Kreikan ja Italian kanssa. Kun kauppa Italiaan tai Kreikkaan ei käy, ei näillä mailla ole varaa ostaa suomalaisia tuotteita.

Dennis kirjoitti:
Tätä "ei nämä eurotuet ole mistään pois" -retoriikkaa en ole ikinä ymmärtänyt. Eli, jos ja kun Suomi on antanut kahdenvälistä lainaa Kreikalle bauttiarallaa miljardi euroa, joka jää suurelta osin saamatta takaisin, niin miksei tuo raha muka olisi ollut valtion käytettävissä vaikkapa terveydenhuollon kuluihin, mikäli lainaa ei olisi annettu?
Koska lainarahaa ei kannata ottaa juokseviin menoihin (=syömävelaksi). Velkarahalla on hyvä investoida jne, mutta esimerkiksi terveydenhuollon rahoitus velalla on täysin kestämätöntä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös