Suomi suuntautui vuosikymmenet vahvasti itään ja hyvin meni.
Näitä asiavirheitä sulla historiassa on aikas paljon...
Ei mennyt. Suomi taapersi suunnitelmatalouden kanssa selvästi jäljessä muun länsieuroopan takana (esim viereinen Ruotsin ja Norjan ennen öljytuloja) hyvinvoinnin ja tulojen suhteen. Muiden kehittyessä hyvää vauhtia, Suomi pysyi ”välimallin” maana, jossa ei kauheasti tavallisen kansa elintaso noussut ja kuntapalvelut oli aika vähissä.
Vasta kun Suomi sitten pitkin hampain avasi markkinoitaan, alkoi kasvu ja nousu kohti muun länsieuroopan taloudellista tasoa. Mutta kuten yleensä tämmösissä pidätetyissä muutospaineiden avaamisissa (valuutta liberalisointi kertarysäyksellä*) ja NL:n romahdus, niin syöksyttiin ennennäkemättömään 90 –luvun lamaan.
Siitä selvittyään Suomi jatkoi nousua kohti muiden länsimaiden elintasoa ja saavutti sen 2000 luvulla.
Taas tämmöistä täysin historiatonta ”kekkosenajan” ihannointia, jolla ie ole mitään pohjaa todellisuudessa. Jos et itse muista mihin palveluihin oltiin oikeutettuja 80 –luvulla, niin kysy vaikka vanhemmiltasi…
Historia on osittanut, että taloudellinen protektionismi on johtanut aina talouden taantumiseen, ihan missä tahansa se on toteutettukin. Historiassa on monia maita, jotka ovat alkaneet suojaamaan omia markkinoitaan, ja tulos on aina yhtä karu. Neuvostoliitto kokeili suljettua markkinaa, tulokset tiedossa. USA perustettiin vapaakaupan pohjalle, ja kasvu nosti maatalousmaan teollisen maailman rikkaimmaksi. EU loi vapaakauppa alueen, ja nousi USA:n ohi. Japani pakotettiin avautumaan WWII jälkeen ja kasvu alkoi välittömästi kohti rikkauksia… Kiina oli maailman edistynein valtio 1400 -luvulla, teknisesti ja taloudellisesti. Sulkeutui ja vetäytyi, Eurooppa ajoi ohi ja pakotti avautumaan oopiumisodissa. Kommarit sulki Kiinan uudelleen ja taas Kiina taantui, kunnes Kiina luopui suljetuista markkinoista ja kasvu alkoi. Korea jakaantui, pohjoinen uskoo suljettuun talouteen ja etelä avoimeen.. eroa ei kai tarvitse alkaa esittelemään? Albania eristäytyi jopa kommunistiyhteisöstä, ja on edelleen Euroopan köyhin maa.
Ottaa historian kohdan mistä tahansa niin eristäytyminen johtaa aina olojen kurjistumiseen ja vallan keskittymiseen.
Ja tämä on sitten Persujen mielestä se tie, mille pitäisi lähteä.. Kyllä, sitä se tarkoittaisi, EU:sta eroaminen tai Markan takasin ottaminen tai omien tehtaiden pitäminen maassa tukirahoin…
EDIT: * esimerkki pitkään pidätetystä muutospainesta on kuntarakenne ja sen muuttaminen nyt kertarysäyksellä