Helsingin Sanomissa jokunen päivä sitten julkaistu tutkimus, jonka mukaan vain 31 % suomalaisista tietää, mitkä puolueet ovat hallituksessa, asettaa koko tämän protestivaalitematiikan uuteen valoon. Mitä vastaan suurin osa ihmisistä muka protestoi, kun eivät edes tiedä kuka on vastuussa poliittisista päätöksistä?
Perussuomalaisten kannattajien mielestä ihmiset äänestävät "vanhoja puolueita" vastaan. Tosiasiassa ihmiset äänestävät proverbiaalisia "Helsingin herroja" vastaan ja jos mennään pidemmälle, niin politiikan monimutkaisuutta vastaan tai vielä oikeammin yksinkertaisen politiikan puolesta.
Kuten tutkimuskin osoittaa, suurimmalle osalle politiikka on liian sekavaa, jotta asioiden taustoista jaksaisi ottaa selvää. Viihteellistynyt media on muokannut ympäröivästä maailmasta helposti nautittavaa pikaruokaa, mutta politiikka, jotta siitä jotain ymmärtäisi, vaatii edelleen liikaa perehtymistä.
Katsokaa iltapäivälehtiä tai nettiuutisia. Pelkkiä otsikoita ja muutama rivi tekstiä, joka parhaassa tapauksessa on vain otsikon asia toisin sanoin ilmaistuna. Media päättää jo omalla otsikoinnillaan kuka on hyvis ja kuka pahis, mikä on musta ja mikä valkoinen.
Perussuomalaiset ovat ainoana puolueena ymmärtäneet tuoda iltapäivälehtien logiikan politiikkaan. Iskeviä ja humoristisia sloganeja, yksinkertaistettuja vaaliteemoja, vain vähän vaikeita sanoja ja numerofaktoja. Ja katso! Juuri tätä monet tuntuvat haluavan. Joku sanoo meille kuinka asiat oikeasti ovat.
Monet tuntuvat saavan suurimmat kicksinsä siitä, kun Timo Soini saattaa "vanhat valtapuolueet" naurunalaisiksi nasevalla sutkautuksellaan. Tämähän on ollut suurinta hupia suomalaisille Lallin ajoista asti. Tarjolla olevilla vaihtoehdoilla ei ole niinkään väliä, kunhan "kansa pääsee näpäyttämään herroja".
Poliittinen todellisuus on sitä, että mikään puolue ei pysty ajamaan omasta ohjelmastaan läpi kuin pienen osan. Vaalivuonna poliitikot joutuvat kiusalliseen tilanteeseen, kun heidän pitää paisuttaa tämä toteuma todellista merkitystään isommaksi ja maalailla tulevaisuuden tavoitteista houkutteleva kuva. Tämän jos yrittää tehdä valehtelematta päätyy juuri tilanteeseen, jossa joutuu kiertelemään ja kaartelemaan ja laukomaan latteuksia.
Persuja tämä ei haittaa. Soinin myllystä tulee yksinkertaistettuja puolitotuuksia katkeamattomana kymenä, koska Soini tietää, että vaalien jälkeen ketään ei kiinnosta pitävätkö ne paikkansa. Kohta kuitenkin jo etsitään Maajussille Morsianta ja tulevia Big Brother -kandidaatteja.