@dana77 Eikös pointti ollut se että varapuheenjohtajistoon pitää aina laittaa yksi vanhan vallan edustaja? Kuka noista oli Urpilaisen leirissä? LIndman oli täysin verrainnollinen Huhtasaareen siitä miten taskussa hän on.
Kiuru onnistui suututtamaan Rinteen mutta oliko hän puoluekokouksessa 2014 Urpilaisen joukoissa?
EDIT: Tuosta linkaamastasi Ukkolan kolumnista löytyikin mielenkiintoinen kappale
Ihan mielenkiintoinen pointti - olinkin jo unohtanut tuon lehdistössä raportoidun episodin, jossa Urpilaisen kannattajat kieltäytyivät asettumasta ehdolle puheenjohtajistoon. Mutta kuten dana77 jo vastasi, tuo episodi kertoi siitä, että ainakin Rinteen leiristä yritettiin tarjota kättä vastustajalle.
Eräs seikka, johon myös voi kiinnittää huomiota hallituspuolueiden PJ-vaihdoksissa, on puolueen ministeriryhmän kohtalo. Rinne ei tainnut vaihtaa muita kuin Urpilaisen itseensä (muistinvaraisesti, saa oikaista). Orpo taas tyytyi Stubbin syrjäytettyään siirtämään itsensä VMIksi ja vaihtamaan päivänpolitiikassa muista kuin PJ-kisaan liittyneistä syistä ryvettyneen Lenita Toivakan Kai Mykkäseen. Stubbin annettiin muistakseeni muodollisesti itse ilmoittaa, haluaako jatkaa hallituksessa. Esimerkiksi Sanni Grahn-Laaksosen asema Stubbin suosikkina oli tiettävästi herättänyt nurinaa osassa Kokoomuksen eduskuntaryhmää, mutta hän sai jatkaa paikallaan vaikka kummisetä lähtikin.
Vertailu nyt keskusteltavaan tapaukseen on toki hankalaa, koska Halla-ahon ministerilista jäi näkemättä. Selväksi tuli ainoastaan se, että Soini olisi saanut lähtöpassit ja Halla-aho itse pysynyt hallituksen ulkopuolella. Viimeksi mainitun kaltaisesta ratkaisusta ei taida lähivuosilta löytyä esimerkkejä ja se olisi toteutuessaan asettanut Halla-ahon sitoutumisen hallitusyhteistyöhön kyseenalaiseksi.
Demareiden PJ-kisa 2014 ei sinänsä ole mikään malliesimerkki hyvin menneestä johtajavaihdoksesta sekään, vaikkei homma toki yhtä pahasti mennytkään reisille kuin persuilla nyt. Haavat eivät ole tainneet vieläkään umpeutua, minkä voi päätellä mm. siitä, miten Urpilainen on Rinteen myöhempiin lähestymisyrityksiin suhtautunut. Moni poliitikan kommentattorihan on arvellut SDP:n menettäneen Urpilaisen syrjäyttämisen jälkeen naisäänestäjiä Vihreille. Jotain kertonee sekin, ettei Rinteen SDP ole vieläkään onnistunut pääsemään mielipidetiedustelujen kärkipaikalle, vaikka tähän pitäisi suurimpana oppositiopuolueena epäsuositun hallituksen aikana olla kohtuullisen hyvät edellytykset.