Energiateollisuuden nettisivuilta voi löytää etsimällä sähköhintojen kuukausi- sekä vuositilastoja. Kun puhutaan kotitaloussähköstä, energiateollisuuden mukaan Ruotsissa kotitaloussähköstä veroja maksetaan 2,97snt/kWh, Suomessa 2011 1,70snt/kWh. Kertoimeksi tulee yli 1,7. Mikäli energiateollisuuden tilastoissa on perää, nimenomaan verotus olisi tekijä hintojen muodostumisessa. Itse sähköenergia taitaa olla aika saman hintaista pohjolassa.
Siitä, että verotus Ruotsissa olisi 1,7-kertaista verrattuna Suomeen ei seuraa se että sähkönhinta olisi Ruotsissa 1,7-kertainen Suomeen verrattuna, kuten Tarinankertojan ilmeisenä faktana heittämässä huuhaa-linkissä väitettiin.
Minäpä väännän rautalankaa.
Jos sähkönsiirto- ja myyntihintojesi summa on 10 snt/kWh, tästä summasta hieman vajaa 20% on ALV:tä. Sanotaan pyöreästi näin: sähkön veroton hinta on 8 snt/kWh, ALV = 2 snt/kWh. Tämän päälle lisätään sähkövero 2 snt/kWh.
Eli maksat sähköstäsi 12 snt/kWh, josta veroa 4 snt/kWh.
Erotus kertomaasi summaan 1,70 snt/kWh johtuu ensin siitä että sulla on tossa viime vuoden lukema sähköverolle. Sen lisäksi että ALV:n osuus ei ole kokonaissumasta aivan 20% suuruinen vaan hieman pienempi. ALV:n määrä /kWh vaihtelee myös sen mukaan minkä hintaista sähkö on. No tossa on enemmänkin eroa, en tiedä mitä laskin väärin mutta lukijat voitte kertoa.
Mutta miten tahansa. Jos Ruotsissakin sähkön veroton hinta olisi 8 snt/kWh ja verot 1,7-kertaisia vrt Suomen 4 snt/kWh, Ruotsissa sähkö maksaisi 14.8 snt/kWh. Ja se on noin 1,23 kertainen Suomeen verrattuna, ei 1,7-kertainen.
Tuli itselleni mieleen sähkösopimukset, ovatko sopimukset muissa Pohjoismaissa samanlaisia kuin Suomessa vai maksavatko loppukäyttäjät pörssihintaa esim. kuukausittain? Norjan sähköntuotanto perustuu vesivoimaan ja vesivarantotilanne määrittelee hinnan. Mikäli hinta perustuisi saatavuuteen näin talviaikaan hinta olisi halvempi kuin kesällä. Jos näin olisi niin hintojen tutkiminen nyt ei antaisi kovin laajaa kuvaa siitä kuinka hinta määräytyy vuositasolla.
Millä perustelet tuon että "hinta perustuu saatavuuteen"? Asia ei ole lähestulkoonkaan noin yksinkertaista, käy vaikka jututtamassa sähkönmyyjiesi henkilökuntaa ja kysy mistä hinta riippuu. Asia on hirvittävän tapauskohtainen, riippuu suurelta osalta siitä riittääkö pidempiaikaisilla kausisopimuksilla tuotettu sähkö vai onko sitä ostettava muualta markkinahintaan. Tämä vaikuttaa kaikista eniten.
Ja. Suomessa tullaan lähivuosina siirtymään systeemiin, jossa kuluttajan sähkön hinta riippuu siitä mitä sähkö on tullut maksamaan sähkönmyyjälle. Hinnan siis vaihdellessa sähkölaskusta toiseen.
Muukin olisi mahdollista, sähkönmyyjät voisivat kertoa kuluttajille sähköverkon tilasta siksi että kovien kuormitusten aikana ihmiset kuluttaisivat vähemmän. Mutta tämä on ei-realistista koska ihmisiä ei kiinnosta.