Ministeri Jari Lindströmin erityisavustaja Sakari Puisto oli kutsunut europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon hiomaan perussuomalaisten luonnosta hallituksen maahanmuuttopoliittiseksi toimenpidepaperiksi, joka oli tarkoitus julkistaa syyskuun puolivälissä.
Parituntinen vierailu kului sanamuotoja täsmennellessä. Halla-aholla ei ollut tekstin keskeiseen sisältöön huomautettavaa. Paperista olikin tulossa hyvin perussuomalaisen näköinen. ”Suomen mittakaavassa tosi kova”, eräs puoluevaikuttaja kuvailee.....Pakolaiskriisi oli ollut muille hallituspuolueille järkytys. Turvapaikanhakijoiden virta oli Suomen mittakaavassa niin vuolas, että monet keskustan ja kokoomuksen arvoliberaalit poliitikot kokivat maailmankuvansa järkkyvän.
”Todellisuus muuttui”, tiivistää eräs päätöksenteon sisäpiiriin kuuluva keskustalainen hämmennyksensä.
Maanantaina 7. joulukuuta hallitus kokoontui strategiaistuntoon pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan.
Tilaisuudessa oli tarkoitus käsitellä uutta maahanmuuttopoliittista toimenpideohjelmaa. Kun tuli sen vuoro, ulkoministeri Timo Soini ilmoitti, ettei perussuomalaiset hyväksy paperia.
Paikalla olleiden mukaan tilanne ratkaistiin hallitusneuvotteluista tuttuun tyyliin: pienempi ryhmä virkamiehiä ja hallituspuolueiden edustajia komennettiin sivuhuoneeseen ohjeistuksella, että ulos ei tulla ennen kuin sopu on saavutettu.
Mukana neuvotteluissa olivat kokoomuksesta sisäministeri Orpo ja hänen erityisavustajansa Mikko Kortelainen, keskustasta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki sekä perussuomalaisista eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja Soinin erityisavustaja Samuli Virtanen. Sisäministeriöstä mukana olivat kansliapäällikkö Nerg, maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio ja maahanmuuton yhteistyöryhmän pääsihteeri Erkki Matilainen.
Seuraavien kahden tunnin aikana pyöreän pöydän ääressä hiottiin perussuomalaisten vaatimuslistan pohjalta valmiiksi 80-kohtainen ohjelma, jollaista ei Suomessa ollut ennen nähty.
Aivan aluksi muutettiin ohjelman nimi. `Maahanmuuttopoliittinen´ vaihdettiin Bernerin ehdotuksesta `turvapaikkapoliittiseksi´. Paperi oli erään keskustalaisen mukaan niin `rajoittava ja torjuva´, ettei sen haluttu leimaavan kaikkea maahanmuuttoa, `jossa on myös myönteistä´.
Suomen Kuvalehden haltuunsa saamasta luonnoksesta käy ilmi, että teksti muuttui neuvotteluissa olennaisesti kovemmaksi. Perussuomalaiset saivat läpi lähes kaiken vaatimansa."