On selvä, että tällaista persuilta kaivattiin. Mutta miten kävi? Muoto täyttyi eli persut hallitukseen, sisältö ei täyttynyt. Persut eivät ole saaneet mitään aikaiseksi hallituksessa, mutta hallitus on tehnyt persujen äänestäjien mielestä hyvin väärää politiikkaa. Niinpä persut on sen seurauksena lähinnä vassareiden ja rkp:n kanssa kilpaileva puolue noin 10 pinnan kannatuksellaan.
Siitä pitänee olla samaa mieltä, että perussuomalaisten panos hallituspolitiikassa on ollut melko näkymätön. Tämä johtunee siitä, että puolue on kääntänyt takkiaan muutamissa sille tärkeissä kysymyksissä (kuten viimeksi eläkekysymyksessä).
Persut ovat kuitenkin saaneet myös aikaan: Jussi Niinistö otti asianmukaisesti kantaa venäläisten tonttikauppoihin, puolustusvoimien budjettia ei leikattu (toki myös muiden intresseissä), Mäntylä on tehnyt näkyvää työtä vetovoimatekijöiden suhteen (Mäntylän hyvästä panoksesta samaa mieltä
@Barnes kanssa), vaikka hänen ulosantinsa on hieman huono.
Sitten tuleekin se iso
mutta. Olet Cobol täysin oikeassa siinä, että hallitus on tehnyt "persujen äänestäjien mielestä hyvin väärää politiikkaa". Ja sehän on se, mikä ratkaisee.
Ruotsissa persujen veljespuolue Ruotsidemokraatit ovat nostaneet kannatuksensa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi...
Nyt täytyy myöntää, että en ole persujen veljespuolueisiin Euroopassa juurikaan perehtynyt (lehtiotsikoita enempää), joten en osaa niiden osalta juuri sanoa, muuta kuin juuri Ruotsidemokraattien osalta. Ruotsidemokraatit ovat nimittäin siinä mielessä "onnekkaassa" (tai ehkä jonkin mielestä epäonnekkaassa) asemassa, että heitä ei hyväksytä hallitukseen, jolloin heidän ei tarvitse sietää painetta hallitukseen menemisessä/menemättömyydessä. Heidän on melko helppoa jatkaa niin sanotulla marttyyrilinjalla.
Perussuomalaisilla tilanne oli tässä suhteessa toisenlainen, kun heitä vaadittiin hallitukseen oikealta ja vasemmalta - kirjaimellisesti. Pitää myös muistaa, mihin Perussuomalaisten vaalikampanja keskittyi. Viesti oli vähintäänkin rivien välistä se, että nyt mennään hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Väitänpä, että tuo seikka kannusti monia äänestäjiä äänestämään perussuomalaisia "vielä yhden kerran".
Täytyy antaa tästä hallitukseenpainostamisesta pisteet myös perussuomalaisten poliittisille vastustajille, se näyttää toimineen. Täytyy moittia myös perussuomalaisten salkkuvalintoja. Sisäministerin salkku olisi ollut melko painava salkku tässä vaiheessa. Nyt Orpo (kok.) on päässyt sohlaamaan sisäministerin paikalla varsin perussuomalaisille kiusallisella tavalla.
Todellinen syy toki on aivan muualla. Hallituskipeys ylitti kaikki sisältötavoitteet eikä pakolaistilannetta haluttu ymmärtää vaikka se paisui yli äyräiden jo toissa kesänä. Persuja käytetäänkin todennäköisesti veljespuolueissa hyvänä esimerkkinä siitä, mitä ei pidä tehdä.
Näin se on, kuten sanoit. Tilanteesta pitäisi ottaa oppia myös veljespuolueiden poliittiset vastustajat - painostakaa äärioikeistoa (jota perussuomalaisten veljespuolueet pitkälti kai ovat, vaikka persut eivät niinkään) hallitukseen.
Pakolaispolitiikka vaikuttaa varmasti paljon perussuomalaisten kannatukseen, mutta niin vaikuttavat leikkauksetkin. Perussuomalaisilla olisi helpompaa, jos puolue olisi vain maahanmuuttokriittinen puolue, eikä siinä ohella myös "työväenpuolue". Maahanmuuttokriittiset ehkä kestäisivätkin sen oppositiossa olemisen sillä selityksellä, että persettä ei lähdetä hallitukseen myymään, mutta niin sanottu työväki ei. Tähän minulla ei tietysti ole mitään tieteellistä näyttöä, mutta näin uskoisin.