Perussuomalaiset

  • 5 571 855
  • 44 580

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ainakin nämä kaksi faktaa ovat totta, tiedä sitten muista.

Annat varmaankin sitten linkin esimerkkeihin missä Halla-Aho haukkuu Soinia. Yksi ei tässä tapauksessa riitä, koska niitä on niin helppo löytää kun haukkumista tapahtuu koko ajan.

Rasismista ei tarvitse esittää esimerkkejä, koska epäonnistut kuitenkin kun et tiedä mitä se tarkoittaa.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Itse olen eri mieltä tuosta. Soini väitti, että kuoleman jälkeen on elämää ja Hjallis sanoi, ettei usko siihen, eikä niissä tilanteissa nähnyt mitään sellaista. Hjallis halusi Soinin tilille siitä, miksi uskoo siihen. Hjallis sanoi, että järjellä pitää pystyä perustelemaan, jos johonkin uskoo.

Kyllähän siitä yhdellä katsomiskerralla voi kukin tulla omiin haluamiinsa johtopäätöksiin. Täytyy katsoa tuo tarkemmin, jos antaa aihetta. Minusta olennaista oli se, että Hjallis otti esille tuon Soinin vakaumuksellisen uskonnollisuuden. Siinä aiheessa viivyttiin sitten minusta yllättävän kauan. Soinihan on tuonut julki uskonsa avoimesti aiemminkin. Roomalaiskatolinen uskonto näyttää politiikan huipulla kiinnostaneen, koska Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ilmoitti aikoinaan myös kääntyneensä katolisuuteen. Vasemmistossa uskonnollisuus on vahvasti esillä, kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen on vakaumuksellinen evankelisluterilainen niinkuin myös varapuheenjohtaja, entinen piispa. Ortodoksisuuskaan ei ole ollut haittana vasemmistossa, kun ortodoksipappi, isä Mitro, valittin europarlamentikoksi. Soini ei ole uskonsa kanssa yksinään politiikan huipulla eikä tuosta näytä olevan pienintäkään haittaa kansan kannatuksen suhteen.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
. Vasemmistossa uskonnollisuus on vahvasti esillä, kun puheenjohtaja Jutta Urpilainen on vakaumuksellinen evankelisluterilainen niinkuin myös varapuheenjohtaja, entinen piispa.

Ainakaan Vasemmistoliitossa uskonnollisuus ei todellakaan ole vahvasti esillä.
 

scholl

Jäsen
Ainakaan Vasemmistoliitossa uskonnollisuus ei todellakaan ole vahvasti esillä.

Huhujen mukaan Kim Jong-Il olisi harras uskovainen ;)

Kyllähän ev.lut. kirkon munattomuus fägäriasiassa esimerkiksi ajaa ihmisiä katolilaisuuteen. Samoin kuin se, että ev.lut. kirkoissa ei panosteta luxussisustukseen. Kuka haluaa mennä kirkkoon, joka on kuin mikäkin liiteri. Ainoa asia, minkä Soini sanoi haastattelussa fiksusti oli se näkemys siitä, että kirkon näkökanta on jonkinlainen ihanne ja ihminen arkielämässään ei välttämättä pysty sen mukaan elämään. Eli jos joku fägäröi niin hän ei ole pystynyt elämään kunnolla, mutta turha siitä enempää ongelmaa ottaa ja eduskuntaan pyrkiä Jani Toivola.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
16,6 eilen Ylen gallupissa. Omia tuntemuksia vahvistavaa käppyrää:
http://yle.fi/ecepic/archive/00380/28_puoluekannatukse_380506b.jpg

Kyllä tästä tilanteesta väkisinkin kiinnostuu. Pers-suomalaiset ovat jo tällä hetkellä suurten puolueiden tuntumassa ja aikaa on vielä useampi kuukausi. Ei olisi uskonut. Nyt jos esimerkiksi vielä Portugali ja Espanja jouitusivat eurokriisiin niin pers-suomalaisillahan on mahdollisuudet vaikka suurimmaksi puolueeksi... No, yhtä hyvin voi käydä niin että markkinat vakaantuvat ja että kampanjassa tulee esille se todellisuus, ettei puolueella ole itse asiassa juuri mitään järjellistä käsitystä mistään ja että ehdokasasettelu koostuu suurelta osin kylähulluista (nämähän ovat ihan tosiasioita, mutta jotenkin kyllä hymyilyttäisi enemmän kuin itkettäisi ajatus Soinista vetämässä hallitusneuvotteluja - kolme suurta ovat näissä vaaleissa niittämässä ihan sitä mitä ovat kylväneetkin). Tietysti vakavasti puhuen nämä vaalit ilmeisesti tullaan käymään ihan toisarvoisista asioista eikä kukaan tule vetämään keskusteluun sitä karua todellisuutta mikä meitä kulman takana odottaa. Toisaalta miksi juuri näiden vaalien pitäisi muodostaa poikkeus pitkään sarjaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kyllähän Soini näyttää varsin taitavasti rakentavan kampanjaa. Ensimmäinen ohjelman julistus oli jo hyvä osoitus tästä. Tarkoitan tätä ehdotusta yksipuolisesta aikalisästä päästökaupan suhteen. Kansa (itsekin) alkaa olemaan kyllästynyt koko ajan nouseviin energiaveroihin ja toisaalta tiukan sanan sanominen isommalle (EUlle ja YKlle) viehättää monia. Lisäksi persuille ei hallituspaikka ole ihan yhtä tärkeä kuin perinteisille isoille puolueilla, joten heidän ei tarvitse tehdä mitään konsensus vaaliohjelmaa, mihin isot puolueet ovat perinteisesti katsoneet olevansa pakotettuja. Avoin EU-kriittisyys ei ole kolmelle suurelle mahdollista, vaikka kansasta lähes puolet aikanaan vastusti jäsenyyttä. Vaikka monet ovat muuttaneet mieltään, niin tuosta pohjasta on helppoa saada kannatusta. Vetoomus suomalaisen työn turvaamiseksi on sitäpaitsi jotain ihan muuta kuin vaikka piipertäjien puheet siitä, ettei Suomessa kannata mitään tehdä. Vetoaa varmasti moniin äänestäjiin.
Ensi viikolla Soini aikoo julkaista vaaliohjelman seuraavan kohdan, maatalouspolitiikan. Siitäkin varmaan tehdään selkeästi peruskonsensuksesta poikkeava.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
...Avoin EU-kriittisyys ei ole kolmelle suurelle mahdollista...

Miksi sinun mielestä kolmelle suurelle EU kriittisyys ei ole mahdollista? Olisko siksi, että nämä puolueet joutuvat oikeassa elämässä, nyt ja jatkossakin hoitamaan näitä käytännön asioita eikä voi siksi edes leikillään esittää näitä Soinin ja muiden foliohattujen ehdottamia EU jäsenmaksujen maksamatta jättämisiä, itämeren nimen muutoksia, yms...

...niin tuosta pohjasta on helppoa saada kannatusta...

Missä irtopisteet, siellä persut, onko se nyt enään erikseen mainittava asia?
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Miksi sinun mielestä kolmelle suurelle EU kriittisyys ei ole mahdollista? Olisko siksi, että nämä puolueet joutuvat oikeassa elämässä, nyt ja jatkossakin hoitamaan näitä käytännön asioita eikä voi siksi edes leikillään esittää näitä Soinin ja muiden foliohattujen ehdottamia EU jäsenmaksujen maksamatta jättämisiä, itämeren nimen muutoksia, yms...
Olet varmasti ihan oikeassa. Lisäksi suuret puolueet joutuvat sovittamaan näkökantojaan yhteen myös toistensa kanssa. Toisaalta kyllähän Suomi on oikeastikin hieman turhan kiltti EUn määräyksiä noudattessaan. Muissa maissa ollaan oltu astetta itsekkäämpiä. Pointtini oli, että kansasta pitkästi päälle 40% vastusti jäsenyyttä ja oikeastaan yksikään nykypuolueista ei ole huomioinut näiden kantoja ennen persuja. Siinä mielessä demokratian kannalta on vain hyvä, että kaikilla on mahdollisuus mielipiteensä vaaleissa ilmaista.
Missä irtopisteet, siellä persut, onko se nyt enään erikseen mainittava asia?

Arvotat populistisen oppositiopoliitiikan selvästi huonoksi. Itse sanoisin, että maassa on paljon ihmisiä, jotka vastustavat kolmen suuren konsensuspolitiikkaa ilman sen kummempaa agendaa. Eli he ovat juuri samanlaisia kuin perussuomalainen puolue. Kumpi sitten on parempaa: antaa protestin kohdistua jonkun ohjelmattoman puolueen kautta (tosin Soinihan julkistaa nyt joka viikko vaaliohjelmaansa palakerrallaan) vai kasvava joukko äänestämättä jättäviä? En osaa sanoa.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Roomalaiskatolilainen se oli Hitlerkin (ehheh). Ei tämä Soinin vakaumuksellinen linja yllätys ole. Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että katolilaisuus tulee vahvistamaan asemaansa eräänlaisena eurouskontona. Protestanttinen suunta on menettänyt uskottavuutensa kristittyjen silmissä, joten ne jotka uskovat, tulevat varmasti etsimään hengellistä turvaa erityisesti katolilaisuudesta. Uskonto tulee epäilemättä nykyisessä arvotyhjiössä saamaan yhä suuremman sijan myös poliittisessa keskustelussa, myös Suomessa. Saatamme nähdä eräänlaisen uskonnollispoliittisen renesanssin, muutoksen joka käynnistyy täällä Suomessa Soinin johtamien Persujen vaalivoitolla. Miten se näkyy käytännössä ja millä aikavälillä, on toinen juttu.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että katolilaisuus tulee vahvistamaan asemaansa eräänlaisena eurouskontona. Protestanttinen suunta on menettänyt uskottavuutensa kristittyjen silmissä, joten ne jotka uskovat, tulevat varmasti etsimään hengellistä turvaa erityisesti katolilaisuudesta. Uskonto tulee epäilemättä nykyisessä arvotyhjiössä saamaan yhä suuremman sijan myös poliittisessa keskustelussa, myös Suomessa. Saatamme nähdä eräänlaisen uskonnollispoliittisen renesanssin, muutoksen joka käynnistyy täällä Suomessa Soinin johtamien Persujen vaalivoitolla. Miten se näkyy käytännössä ja millä aikavälillä, on toinen juttu.

In hoc signo vinces - roomalaiskatolilainen sharia Suomeen Soinin johdolla! Ovatpas, ovatpas nuo sinun visiosi... Mutta voisit mennä keskustelemaan vaikka irlantilaisten kanssa katolisen kirkon uskottavuudesta. Toivottavasti Suomeen ei rantaudu Soinin johdolla pedofiilien systemaattinen suojelu poliisilta, mutta kukin uskokoon toki tyylillään!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
En kyllä mitenkään usko katolilaisuuden leviämiseen Suomessa, se ei oikein sovi suomalaiseen mentaliteettiin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Mutta voisit mennä keskustelemaan vaikka irlantilaisten kanssa katolisen kirkon uskottavuudesta.

Katolisen kirkon sisäiset ongelmat ovat asia erikseen. Kuitenkin Rooma puolustaa arvojaan toisin kuin esim. luterilainen kirkko, joka on uskovaisten jäseniensä mielestä täysin hukassa. Tietynlaiseen kristilliseen 'fundamentalismiin' katolilaisuus istuu jatkossa taatusti paremmin kuin jäsenkadosta kärsivä protestanttinen siipi. Soini pääministerinä tai (presidenttinä) loisi Roomalle sopivat puitteet juurruttaa katolilaisuutta uudelleen Suomeen. Huomautan tässä vaiheessa etten ole sen enempää katolilainen kuin luterilainenkaan. Pisti vaan hymyilyttämään, miten historia pyrkii toistamaan itseään, kun Soini nosti tämän katolilaisuutensa pöydälle. Caesar, Hitler, Soini...no ei, mutta Pan Europa elää yhä sitkeästi, ja olihan Euroopan vapaakauppasopimus alunperin Natsi-Saksan rustaama, jota EU noudattaa lähes sellaisenaan.

Soini kumartelemassa Paavin edessä tämän kättä suudellen, olisipa näky.

EDIT: Tulevaa vaalikeskustelua/väittelyä odotan kyllä sikäli mielenkiinnolla, että millä tavoin niin Persut kuin muutkin pyrkivät lakaisemaan veronkorotuspaineet sun muut leikkaustarpeet maton alle. Inflaatio tulee, osaksi ympäristöseikkojen vuoksi, laukkaamaan siihen malliin, että orastava talouskasvu tulee roikkumaan aika ohuen langan varassa tulevina vuosina. IMF antanee lisäpaineita kaikkien EU-maiden suuntaan, mikäli esim. Espanja ei selviäkään omillaan. Tilannehan elää kaikenaikaa, vaikkei tästä enää joka päivä puhutakaan. On myös mahdollista, että Kreikka tarvitsee lisäapua. Miten pieni Suomi aikoo pitää oman alijäämänsä jotakuinkin kurissa tällaisessa tilanteessa, varsinkin kun eläkepommi on käsissä ja talouskasvu täysin vientimarkkinoiden armoilla. Kaikki muu kuin leikkaukset ja veronkorotukset on populismia - myös PS:lle.
 
Viimeksi muokattu:

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tulee kyllä olemaan mielenkiintoista nähdä mikä Persujen todellinen kannatus vaaleissa lopulta onkaan. En yllättyisi vaikka se poikkeaisi reilustikin gallup-lukemista. Niissähän ihmisiltä kysytään mitä puoluetta äänestäisivät jos vaalit olisivat nyt sekä mitä puoluetta äänestivät edellisissä eduskunta- ja kunnallisvaaleissa ja sitten noiden vastausten avulla sekä sen miten paljon ihmisten gallup-vastaukset ovat vanhastaan eronneet puolueiden todellisista vaalituloksista pyritään laskemaan jonkinlainen arvio puolueiden kannatukselle. Ihan lonkalta arvioisin, että Persut ovat olleet perinteisesti niitä puolueita, joka on saanut vaaleissa suuremman kannatuksen kuin pelkkien gallup-vastausten perusteella voisi päätellä eli tässä tapauksessa Persujen kannatuksen arvioimiseen käytettäisiin jotain korjauskertoimia, joilla kannatusta "lisätään" lopullisessa gallup-tuloksessa. Joten on vaikea arvioida toimivatko nuo kertoimet enää kuinka hyvin, kun puolueen kannatus on ihan oikeasti noussut uusiin sfääreihin ja muutenkaan ei varmasti ole ennen nähty minkään puolueen kannatuksessa vastaavaa muutosta kesken vaalikauden.

No juu, joku paremmin gallupeista tietävä voi korjata jos niitä ei yhtään tähän tyyliin tehdäkään kuin kuvittelen.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Tulee kyllä olemaan mielenkiintoista nähdä mikä Persujen todellinen kannatus vaaleissa lopulta onkaan. En yllättyisi vaikka se poikkeaisi reilustikin gallup-lukemista. Niissähän ihmisiltä kysytään mitä puoluetta äänestäisivät jos vaalit olisivat nyt sekä mitä puoluetta äänestivät edellisissä eduskunta- ja kunnallisvaaleissa ja sitten noiden vastausten avulla sekä sen miten paljon ihmisten gallup-vastaukset ovat vanhastaan eronneet puolueiden todellisista vaalituloksista pyritään laskemaan jonkinlainen arvio puolueiden kannatukselle. Ihan lonkalta arvioisin, että Persut ovat olleet perinteisesti niitä puolueita, joka on saanut vaaleissa suuremman kannatuksen kuin pelkkien gallup-vastausten perusteella voisi päätellä eli tässä tapauksessa Persujen kannatuksen arvioimiseen käytettäisiin jotain korjauskertoimia, joilla kannatusta "lisätään" lopullisessa gallup-tuloksessa. .

Olet ihan oikeassa siinä, että gallup-tulosten arviointiin käytetään korjauskertoimia johon vaikuttaa edellisten vaalien tulokset. Persujen kohdalla tämä korjauskerroin korjaa tulosta kuitenkin selvästi alaspäin. Ns. "raakadata"-kyselyissä Persujen kannatus on ollut jotain ~22-23% (ja samalla "suurin puolue") jo pitkän aikaa, tarkempaa tietoa saat kun selaat tätä threadia taaksepäin muutaman sivun.

Käytännössä tuo korjauskerroin tulee siten, että gallupissa kysytään a) mitä puoluetta äänestit viimeksi ja b) mitä puoluetta äänestät seuraavan kerran. Mikäli äänestäjä aikoo vaihtaa puoluetta, hänen äänensä merkitys ei ole niin suuri. Koska Persujen äänestäjissä on paljon näitä puolueen vaihtajia, korjauskerroin alaspäin on melko raju.

Ilmeisesti tämä perustuu siihen tilastolliseen huomioon, että ne jotka gallupissa sanovat vaihtavansa puoluekantaa, eivät kuitenkaan välttämättä äänestyskopissa sitä tee. Mielenkiintoista todella nähdä, miten Persujen kannatus realisoituu. Itse pidän kyllä yli 15% kannatusta ihan realistisena.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olet ihan oikeassa siinä, että gallup-tulosten arviointiin käytetään korjauskertoimia johon vaikuttaa edellisten vaalien tulokset. Persujen kohdalla tämä korjauskerroin korjaa tulosta kuitenkin selvästi alaspäin.

Ok, olen joskus ollut noita haastatteluita tekemässäkin, eikä se kyllä nostanut luottamusta galluppeihin. Sehän on äärimmäisen harvinaista, että kukaan kertoo vaihtavansa puoluetta. Iso osa vastaa joko, että ei ole äänestänyt / aio äänestää, ei muista mitä puoluetta äänesti / ei mitään käryä mitä aikoo äänestää, ei kerro tai sitten jos kertoo niin aikoo äänestää jatkossa samaa mitä aiemminkin. Sitten taas ne, jotka äänestävät milloin mitäkin saattavat muistaa mitä ovat aiemmin äänestäneet, mutta eivät osaa sanoa mitä nyt äänestäisivät. Hyvin harvinaista on, että joku mainitsisi aikovansa äänestää jotain muuta puoluetta kuin on edellisellä kerralla äänestänyt.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Hyvin harvinaista on, että joku mainitsisi aikovansa äänestää jotain muuta puoluetta kuin on edellisellä kerralla äänestänyt.

Jokaisella vanhemmalla puolueella on toki oma peruskannattajakuntansa, mutta kyllä aidosti liikkuviakin äänestäjiä on. Esim. vihreillä on paljon ns. liikkuvia äänestäjiä, jonka ymmärtääkin koska eihän suhteellisen nuorella puolueella muuten kannatusta olisikaan. Perinteisesti kai demarien ja keskustan kannattajat ovat olleet puolueuskollisimpia, mutta tulevissa vaaleissa persujen nousu tulee syömään kannattajia erityisesti niiltä, mutta myös kokoomukselta. Jos persujen kannatus olisi vain heidän "uskollisten" kannattajiensa varassa, se olisi aika mitätön lukema. Kannatusta kuitenkin kiistatta on. Sen takia äänestystulosta on vaikeaa ennakoida.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jokaisella vanhemmalla puolueella on toki oma peruskannattajakuntansa, mutta kyllä aidosti liikkuviakin äänestäjiä on.

Toki, mutta näillä harvoin on galluppiin vastatessa mielessä sitä puoluetta mitä aikovat seuraavaksi äänestää, ts eivät tiedä sitä vielä itsekään. Toki nyt kun Persujen kannatus on ollut nousussa on varmasti helppo vastata aikovansa äänestää heitä ja varmasti moni niin aikoo ihan oikeastikin tehdä. Oli muuten tuossa aiemmin aika huvittava se "uutinen", että Persujen on vaikea realisoida kannatusta edustajapaikoiksi, koska monissa vaalipiireissä pitää saada 10-15 % äänistä saadakseen edes yhden ehdokkaan läpi. Hiukan siitä välittyi sellainen piiloviesti, että älkää äänestäkö Persuja, ei niiden ehdokas mene kuitenkaan läpi. Kuitenkin yhtä hankalaa se yhdenkin edustajan saaminen läpi pienestä vaalipiiristä on "isoillekin" puolueille, etenkin jos Persut vievät niiden äänet.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Oli muuten tuossa aiemmin aika huvittava se "uutinen", että Persujen on vaikea realisoida kannatusta edustajapaikoiksi, koska monissa vaalipiireissä pitää saada 10-15 % äänistä saadakseen edes yhden ehdokkaan läpi. Hiukan siitä välittyi sellainen piiloviesti, että älkää äänestäkö Persuja, ei niiden ehdokas mene kuitenkaan läpi.

Saattaa tosiaan olla tuommoista piiloviestiä uutisoinnissa. Omasssa vaalipiirissänikin on suurehko kynnys, muistaakseni jotain 12%n luokkaa. Kuitenkin täälläkin persujen kannatus on mitattu saman suuruiseksi kuin valtakunnassakin, eli n. 16%. Noilla luvuilla he saisivat kevyesti täältäkin paikan, joten en tiedä. Ehkä tuo kannatus voi ihan oikeastikin realisoitua.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
No, yhtä hyvin voi käydä niin että markkinat vakaantuvat ja että kampanjassa tulee esille se todellisuus, ettei puolueella ole itse asiassa juuri mitään järjellistä käsitystä mistään ja että ehdokasasettelu koostuu suurelta osin kylähulluista.
Tuskinpa tuo persujen äänestäjäkuntaan vaikuttaisi sen kummemmin. Kannatus ruokkii ehdokkaidensa kanssa epäröiviä ja voisin kuvitella, että aika moni päättää vaikuttaa nyt, kun sauma omien kantojen läpiviemiselle näyttäisi olevan kerrankin aika selkeä. Mielenkiintoista, vaikka itse puolue kaikkine periaatteen miehineen lähinnä ärsyttää.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Toivottavasti Suomeen ei rantaudu Soinin johdolla pedofiilien systemaattinen suojelu poliisilta, mutta kukin uskokoon toki tyylillään!

Sekoitat nyt Vihreät ja Perussuomalaiset. Vesa Hack sai kenkää suvaitsevaisuuspuolueesta, kun oli pedofiilivastainen ja vaati julkista rekisteriä. Soini jos saisi päättää, niin todennäköisesti kärventäisi petofiilit.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Käsittääkseni piilevä äänikynnys ei ole mikään kiveenhakattu arvo, vaan ensisten valtapuolueiden kannatuksen tipahtaminen alaspäin vaikuttaa automaattisesti myös kynnyksen pienenemiseen.

Niin, tai itseasiassahan tuo suuri kynnys johtuu siitä, että joissakin vaalipiireistä valitaan alle kymmenen kansanedustajaa. Eli jos piiristä valitaan tasan 10 edustajaa tällöin pitää saada vähintään 10% vaalipiirin äänistä saadakseen yhden edustajan. Pienimmissä Etelä-Savon ja Pohjois- Karjalan vaalipiireistä valitaan vain 6 edustajaa, joten siellä on saatava 16,7 % jotta saa yhden edustajan. Tämä koskee tietenkin kaikkia puolueita. Suurimmassa Uudenmaan vaalipiirissä (35 edustajaa) riittää jo vajaan 3% kannatus yhteen paikkaan. Esim. RKP ei voisi käytännössä mitenkään saada yhtään paikkaa pienissä vaalipiireissä. Ja vihreiden entinen puheenjohtajahan jäi P-Karjalassa ilman paikkaa, vaikka sai paljon ääniä, koska puolue ei päässyt lähellekkään tuota 16%:a.
Mutta se mikä on mielenkiintoista, on se että persujen kannatus on tällä hetkellä juuri tuon pienimpienkin vaalipirien äänikynnyksen tietämillä. Eli jos kannatus aavistuksenkin vielä kasvaa, ja ennen kaikkea realisoituu, niin he ylittävät kynnyksen pienimmissäkin vaalipiireissä. Heidän puoluetoimistossaan varmasti tiedostetaan ns. tiukka tilanne ja pieniinkin piireihin yritetään panostaa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Teoreettinen esimerkki: kymmenen puoluetta saa kaikki ääniä 10% tuntumaan ja kuusi pitäisi valita. Vieläkö tarvitaan 16,7% ja vaalipiiri jää ilman edustajia?

Piilevä äänikynnys on erilainen kuin varsinainen äänikynnys.

Hyvä esimerkki. Tällöin tietenkin 6 suurinta puoluetta saisi kukin yhden edustajan. Jos äänet olisivat ihan tasan, jouduttaisiin arpomaan. Suhteellinen vaalitapa tosiaan sotkee kuviota, joskin käytännössä tilanne tuskin ihan esimerkkisi kaltainen olekaan.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Pienimmissä Etelä-Savon ja Pohjois- Karjalan vaalipiireistä valitaan vain 6 edustajaa, joten siellä on saatava 16,7 % jotta saa yhden edustajan. Tämä koskee tietenkin kaikkia puolueita.
Ei kai se ihan näin mene. Jos ajatellaan että vaalipiirrissä on jaossa kuusi paikka ja äänet jakautuisivat ilman vaaliliittoja näin (realistinen esimerkki):

Kok 25%
Kepu 22%
SDP 20%
Pers 15%
Vihreät 5%
KD 5%
Vasurit 5%
Ynnä muut 3%

Jos ääniä annettaisiin yhteensä 100 000 vertailuluvut olisivat:
Kok 1: 25 000
Kok 2: 12 500

Kepu 1: 22 000
Kepu 2: 11 000

SDP 1: 20 000
SDP 2: 10 000

Pers 1: 15 000
Pers 2: 7 500

Näin ollen paikat jakautuisivat:
Kok: 2 paikkaa
Kepu: 2 paikkaa
SDP: 1 paikka
Pers: 1 paikka

Eli persut saisi 15% äänimäärällä tässä skenaariossa yhden paikan. Mielestäni laskin tässä nimenomaan tällä Suomessa käytetyllä menetelmällä vertailuluvut, korjatkaa jos meni jokin väärin. Ja Persujen ehdokas menisi tässä tapauksessa läpi vaikka tuota äänimäärää laskettaisiin pari prosenttia, jos nämä prosentit siirrettäisiin esim. vihreille.

Persujen ehdokas menisi muuten läpi myös, vaikka paikkoja olisi jaossa vain neljä.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Mielestäni laskin tässä nimenomaan tällä Suomessa käytetyllä menetelmällä vertailuluvut, korjatkaa jos meni jokin väärin. Ja Persujen ehdokas menisi tässä tapauksessa läpi vaikka tuota äänimäärää laskettaisiin pari prosenttia, jos nämä prosentit siirrettäisiin esim. vihreille.

Yes, kyllä tämä suhteellinen vaalitatapa tosiaankin muuttaa kuviota. Jonkunlainen kynnys toki on, mutta vertailuvuistahan asia riippuu. Vaalitapamme suosii tosiaan isoja puolueita. Esimerkiksi Suomen vuoden 2007 eduskuntavaaleissa kolme suurinta puoluetta saivat ääniosuuteensa verrattuna 1,05–1,10-kertaiset paikkamäärät; pienemmillä paikkoja saaneilla puolueilla vastaava kerroin jäi välille 0,62–0,98. Eli käytännössä jos ison puolueen ääniosuuden olisi pitänyt tuoda 50 paikkaa, niin se saikin 55 paikkaa. Toisaalta jonkun pienemmän puolueen äänimäärällä olisi pitänyt saada 15 paikka, mutta se saikin 9 tai 10 paikkaa. Sen takia 15% voi saada vaikka vain 25 paikkaa, mutta 20%lla pääsee jo lähelle viittäkymmentä paikkaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös