James Potkukelkka sai Kalskeelta lämmintä kättä eli rikosta ei hänen blogikirjoituksessa tapahtunut.
Ehkä jossain vaiheessa median valveutuneet jäsenet vertailevat tätä päätöstä vs. Halla-Ahon tuomio ja mikä näiden blogikirjoitusten välinen todellinen ero on.
Lainaus päätöksestä:
Rikoslain 11 luvun 10 §:n rangaistussäännös on sananvapauden rajoitus. Sananvapaus on turvattu Suomen perustuslaissa ja muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on useissa ratkaisuissaan todennut, että sananvapaus koskee Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan mukaisin varauksin paitsi myönteisinä, vaarattomina tai yhdentekevinä pidettyjä, myös loukkaavia, järkyttäviä tai huolestuttavia tietoja ja ajatuksia. Lainvastaista ei ole myöskään pelkästään se, että viesti on sävyltään liioitteleva, poleeminen tai hyökkäävä. Poliittinen sananvapaus on erityisasemassa, koska se on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Poliittista puhetta tai keskustelua yleisesti merkittävistä kysymyksistä ei saa rajoittaa ilman pakottavia syitä.
Syyteharkinnassa on täytynyt myös ottaa huomioon ihmisoikeusistuimen huomautus, että demokratian kulmakiviin kuuluu suvaitsevaisuus ja ihmisten tasa-arvo. Näin olen demokratiassa saattaa olla välttämätöntä määrätä seuraamuksia tai ryhtyä ennalta estäviin toimenpiteisiin silloin, kun lausumilla yllytetään suvaitsemattomuuteen perustuvaan vihaan. Tuomioistuin on alleviivannut, että vihapuheet, jotka saattavat loukata henkilöitä tai henkilöryhmiä, eivät ansainneet sananvapauden suojaa.
Ottaen huomioon käsillä olevan rangaistussäännöksen rajoittava vaikutus perusoikeutena turvattuun sananvapauteen, sekä edellä esiin tuodut ihmisoikeustuomioistuimen lausumat, on kynnys soveltaa rikoslain 11 luvun 10 §:ä pidettävä suhteellisen korkealla.