Mainos

Perussuomalaiset

  • 5 886 325
  • 46 179
Eläkkeen tarkoitus on käsittääkseni alunperin ollut turvata toimeentulo silloin kun ei enää pysty tekemään töitä. Tämä ajatus on aika kauan sitten unohtunut.
Niinpä. Hivenen työpaikalla särähtää korvaan, kun mielestäni varsin hyväkuntoiset noin 60-vuotiaat toimistotyötä tekevät ihmiset päivittelevät keskustelua eläkeiän nostamisesta. Samoin nyt 56-vuotias yläkerran naapuri jäi kuusi vuotta sitten puolustusvoimista eläkkeelle, kaikin puolin hyväkuntoisena.
Ymmärrän sen, että 65-vuotiasta voidaan pitää liian vanhana palomieheksi. Ei se kuitenkaan tarkoita mielestäni sitä, että henkilö olisi kykenemätön työhön.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Eläkkeen tarkoitus on käsittääkseni alunperin ollut turvata toimeentulo silloin kun ei enää pysty tekemään töitä. Tämä ajatus on aika kauan sitten unohtunut.

Tuo on ihan totta. Silloin kuin nykyinen eläkesysteemi on kehitetty, niin ihmiset aloittivat työuran, hankki asuntolainan ja perusti perheen siinä 20 hujakoilla, ja elivät suunnilleen 70-80 vuotiaiksi. Eli eläkkeelläoloaika oli noin 10-20 vuotta. Nykyisin ei ole ollenkaan harvinaista, että 30 vuotias asuu vanhemmillaan ja miettii että mitäköhän sitten alkaisi opiskelemaan. Eli se työura tuppaa kunnolla alkamaan siinä 35 vuotiaana, sitten pitäisi eläkkeelle jäädä 60 vuotiaana, ja eletään 100 vuotiaaksi. Ei minkään maan talous tuollaista kestä.

Kisapuiston ehdotus on siis siinä mielessä todella loistava. Tosin tarkemmin ajateltuna tuo 40 vuotta on ehkä pikkasen liian vähän, ehkä se 45 vuotta olisi parempi. Vaikea kysymys joka tapauksessa. Kukaan ei uskalla asialle oikein tehdä mitään koska se tarkottaisi äänien menetystä. Pakko kuitenkin jotain on tehdä.
 
...Tosin tarkemmin ajateltuna tuo 40 vuotta on ehkä pikkasen liian vähän, ehkä se 45 vuotta olisi parempi. Vaikea kysymys joka tapauksessa. Kukaan ei uskalla asialle oikein tehdä mitään koska se tarkottaisi äänien menetystä. Pakko kuitenkin jotain on tehdä.
En tiedä, olisiko naisten kohdalla perusteltua lyhentää tuota vaatimusta esim. siten, että 1,5vuotta/synnytetty lapsi tai jotain sinne päin?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
En tiedä, olisiko naisten kohdalla perusteltua lyhentää tuota vaatimusta esim. siten, että 1,5vuotta/synnytetty lapsi tai jotain sinne päin?

Ei, koska siinä tapauksessa täyshunnutetut islamin soturien synnytyskoneet sekä heidän kotimaiset vastineensa eli lapsitehtaiksi alistetut lestadiolaiset pääsivät eläkkeelle noin 35 vuoden iässä ja jatkaisivat sen jälkeen eläkeläisinä samaa menoa.

Naisten kohdalla lapset voisi huomioida siten, että jos ei ole lapsia ennen 30 vuoden ikää, niin asevelvollisuus olisi pakollinen. Lapsen synnyttäneille se ei olisi, edellyttäen, että lapsesta huolehdittaisiin. Lapsen hylkääminen synnyttämisen jälkeen ei tietystikään kelpaisi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hoitoalalle sellainen voi oikeasti tulla, mutta panostaisin ennemminkin uudelleen koulutukseen ja tarvittaessa maahanmuuttoonkin mieluummin kuin siihen, että arvokasta mutta samalla kuitenkin raskasta työtä tekevät pakotettaisiin roikkumaan työelämässä pidempään. Kysymys näin ylipäänsä on myös siitä, halutaanko iäkkäitä ihmisiä pitää työelämässä? Halukkaita pidempään työskentelijöitä kyllä on, mutta aina ei vaan ole työpaikkoja näillekään. Se on ongelma eikä työvoiman tarjonta niinkään. Noh, onneksi edes Paavo Lipposen anti-intellektuelliksi nimeämä Heikki Patomäki katselee esimerkiksi huoltosuhteen ongelmaa laajemmin kuin nykyinen vartiaiskonsensus: Vuoden 2014 budjetin analyysi | Heikki Patomäki

Tästä on hoitoalallakin keskusteltu jo vuosia - työvoimapulasta siis - mutta toistaiseksi tilanne on korjattu siten, että työtahtia on kiristetty ts. vähemmän hoitajia tekemässä samat työt. Ja uskoisin, että tulevaisuudessa tilanne tulee jatkumaan samana, kenties tilannetta koetetaan hiukan korjata sillä, että pyritään palkkaamaan eläkkeelle jääneitä hoitajia sijaisiksi tekemään satunnaisia työvuoroja tai tekemään töitä tiettyjen yksiköiden ruuhka-aikana. Sen sijaan en usko siihen, että ulkomailta tulee suurta hoitajien invaasiota Suomeen - lukumäärät voivat olla sadoissa lyhyenä aikana mutta siihen se sitten jääkin. Jo nyt moni ulkomailta tullut hoitaja on joutunut pakkaamaan laukkunsa sopeutumis ja kieliongelmien tähden, sekä joissain tapauksissa myös työyhteisössä syntyneiden ongelmien tähden. Lisäksi osalla on ollut vaikeuksia oppia suomalainen työkulttuuri ja tarvittava ammattitaito. Edellä mainitut syyt koskevat pääasiassa Kauko-idästä tulleita hoitoalan työntekijöitä.

On myös huomioitava se tosiasia, että Superin mukaan noin 30 000* perus- ja lähihoitajaa tekee muuta kuin alan työtä eli paljon on väkeä koulutettu alalle mutta he eivät syystä tai toisesta ole viihtyneet alalla.

vlad.

*: lukema vuodelta 2009/2010.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Perussuomalaisten kansanedustaja, komisario Tom Packalén vaatii Mika Salolta julkista selvitystä hänen tatuoinnistaan. Miksi? Miksi kansanedustaja vaatii yksityiseltä ihmiseltä selvitystä hänen tatuoinneistaan? Pitääkö Ässä-tatuoinnin ottaneiden pian rekisteröityä?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei vaadi. Lainaus Packalenin facebookista: "Salo voisi kertoa mitä 81 hänen hauiksessaan tarkoittaa?"

Mielestäni tuossa ei ole kysymys mistään vaatimisesta. Konditionaalissa oleva ystävällismielinen kehoitus.

Vähän saman tyylinen juttu kuin Jani Toivolan paheksunta, koskien Tatu Vanhasen lausuntoja? Konditionaalissa tapahtuvaa pohdiskelua.
 
Vähän saman tyylinen juttu kuin Jani Toivolan paheksunta, koskien Tatu Vanhasen lausuntoja? Konditionaalissa tapahtuvaa pohdiskelua.
Ei lainkaan samantyylinen juttu. Jani Toivola puuttui professorin tutkimusten tulkintaan epäolennaisuuksilla. Ikäänkuin jokin tutkimustulos olisi julkaisukelvoton siksi, että jotain voidaan koulukiusata.
Packalen kaipasi tietoa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei lainkaan samantyylinen juttu. Jani Toivola puuttui professorin tutkimusten tulkintaan epäolennaisuuksilla. Ikäänkuin jokin tutkimustulos olisi julkaisukelvoton siksi, että jotain voidaan koulukiusata.
Packalen kaipasi tietoa.

Molemmat ovat konditionaalissa tapahtuvaa keskustelua.

Packalénin vieno kysymys tuli esille siinä vaiheessa, kun Suomen Kuvalehti oli uutisoinut poliisin muuttuneesta kannasta tässä asiassa. Vuosi sitten poliisi laski Mika Salon osaksi järjestäytynyttä rikollisuutta tämän tatuoinnin perusteella. Tämän vuoden toukokuussa samainen asiantuntija oli päinvastaista mieltä.

F1-kuljettaja Mika Salo krp:n epäiltyjen rekisterissä – epäilty myös järjestäytyneen rikollisuuden kannattamisesta – Suomenkuvalehti.fi

Miksi kansanedustaja kyselee tällaisia asioita Mika Salolta tai keneltäkään tatuoinnin omistajalta? Miten se kuuluu kansanedustajalle? Ja miksi Salon pitäisi mitään asiasta selittää?

Käsittääkseni Suomi on vielä oikeusvaltio, jossa kansalaisen ei tarvitse selittää tekemisiään kansanedustajille, eikä ainakaan julkisesti. Mikäli poliisilla on jotain kysymistä ihmisten tatuoinneista, se kutsuu ihmisen kamarille.

Packalénin facebook-päivityksestä:

Ei kai poliisi voi valehdellakkaan jos oikeudessa todistajana joutuu vastaamaan. Salo voisi kertoa mitä 81 hänen hauiksessaan tarkoittaa? 81 numerot ovat aakkosten kahdeksas ja ensinmäinen numero, eli HA ( Hell Angels) Aika yllättävää jos Salo ei tätä tiedä, kun hänellä on kaveripiirissään enkeleitä? En tiedä asiasta muuta kuin, mitä netistä lukenut, mutta jos kysymys

...asiantuntijalta on tatuoinnista, niin mitä muuta asiantuntija voisi vastata? Ehkä joku kohta ilmottautuu, että hänellä on 81 tatuointi ihan muuten vaan!


Tulee mieleen tarve selitellä poliisin tekemisiä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kun Aatu Amis valmistuu ammattikoulusta vaikkapa raksamieheksi tai putkimieheksi 18-vuotiaana, aloittaa työt ja lopettaa eläkeikään tullessaan, on takana 45 vuotta töitä ammatissaan.

Tiina Tutkija taas "opiskelee" jotain kulttuurihistoriaa yliopistolla, valmistuu 28-vuotiaana (jos valmistuu), jää eläkkeelle 63-vuotiaana ja takana on 35 vuotta töitä ammatissaan. Siis jos ajatellaan edelleen optimitilannetta.

Ihan kuriositeettina kysyisin, että kumpi on maksanut Suomen yhteiskunnalle enemmän, kummasta on ollut Suomen yhteiskunnalle enemmän hyötyä ja kumpi jää eläkkeelle todennäköisemmin paremmassa fyysisessä kunnossa?

Ensimmäinen on maksanut työurallaan vähemmän veroja ja kuluttanut enemmän yhteiskunnan varoja, eikä ole ollut potentiaalina tuottamassa mitään uutta.

Ensinnä.
Korkeakoulutettu valmistuu kovempipalkkaisen ammattiin. Lisäkoulutusvuoden palkkavaikutuksesta vaihtelevat tutkimuksissa noin 6–9 prosentin välillä. Otettaessa huomioon opiskeluaikaiset tulot, koulutusryhmien väliset erot työttömyysriskissä ja eläkeiässä sekä verotus, tulonsiirrot ja eläkkeet päästään noin 14 prosentin nettovaikutukseen /vuosi. Tiina maksaa siis työuransa-aikana enemmän veroja kuin Aatu lyhyemmästä työurastaan huolimatta.


Toiseksi.
Korkeakoulutettu tutkitusti ja tilastollisesti syö terveellisemmin, juo vähemmän viinaa ja polttaa vähemmän tupakkaa ja elää terveempänä pitempään. Kuluttaen näin vähemmän yhteiskunnan kalliimpia palveluita, eli terveyspalveluita (on mahdollisuus myös ostaa niitä omalla rahalla). Tiina työskentelee varmemmin työuransa kokonaan, kun Aatu saattaa sairastua joko työrasituksen aiheuttamiin tai elintapasairauksiin. Tiina jatkaa yleensä työskentelyä pitempään, myös yli eläköitymisajan.

Kolmanneksi.
Korkeakoulutetulla on edellytykset tuottaa jotain lisäarvoa niin, että siitä syntyy uutta taloudellista toimintaa. Esim tämä Tiina Tutkija saattaa pätevöityä kulttuurihistorian alalla tehtäviin, joissa hän esim pystyy neuvottelemaan Picasson näyttelyn Suomeen, jonka media-arvo sekä taloudellinen arvo on taatusti korkeampi, kuin Aatu Amiksen päivittäinen kakkosnelosen sahaus vaikka siinä kehittyisikin maailman parhaaksi.



Olen itsekin Aatu Amis, mutta en jäänyt sinne. Aatuja tartetaan ja ammattimiehistä, jotka osaa tehdä käsillään, on pulaa. Mutta kansantalouden kannalta se korkea koulutustaso on se, millä tää maa kilpailee ja menestyy jos on menestyäkseen.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
kansantalouden kannalta se korkea koulutustaso on se, millä tää maa kilpailee ja menestyy jos on menestyäkseen.

Aivan. Suomi nousuun esimerkissä mainittujen kulttuurihistoriaa lukeneiden voimin. Vielä suurempi voimavara ovat naistutkimuksen opiskelijat. Oppiala on lähes koko maailmassa täysin tuntematon, joten meillä on huikea etulöyntiasema :)
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tiina Tutkija taas "opiskelee" jotain kulttuurihistoriaa yliopistolla, valmistuu 28-vuotiaana (jos valmistuu), jää eläkkeelle 63-vuotiaana ja takana on 35 vuotta töitä ammatissaan. Siis jos ajatellaan edelleen optimitilannetta.
Aika erikoinen optimi, jos Tiina valmistuu 28-vuotiaana. Naiset pystyvät opinnot aloittamaan 18-vuotiaina (optimitilanteessa), joten nopeasti laskettuna tuossa kestäisi siis 10 vuotta. 160 ov:n tutkinnon suorittaa neljään vuoteen. Vaikka itsekin olin välivuoden pitänyt ennen armeijaa, niin töihin menin 22-vuotiaana ja paperit sanoin samoja aikoina kuin täytin 24-v.

Jos tasapuolisiksi aletaan, niin muutetaan systeemi sitten sellaiseksi että eläkkeelle voi ruveta kun on maksanut ansio ja/tai pääomaveroja 0,5 miljonaa euroa.
 
Viimeksi muokattu:

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Ensimmäinen on maksanut työurallaan vähemmän veroja ja kuluttanut enemmän yhteiskunnan varoja, eikä ole ollut potentiaalina tuottamassa mitään uutta.

Jälkimmäinen kuluttaa yhteiskunnan varoja koko ikänsä verovaroin kustannetuissa töissä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Jälkimmäinen kuluttaa yhteiskunnan varoja koko ikänsä verovaroin kustannetuissa töissä.

Kansantalouden oppitunnit jääneet väliin? Kansantaloutta pyörittää suurimmaski osaksi sisämarkkinat ja tässä on iso osuus julkishallinolla (EU:ssa, ja erityisesti pohjoismaissa). Se ei siis "syö" pelkästään verovaroja, vaan tuottaa myös kansantuloa. Vientiteollisuuhan on tällähtekellä tappiollista kansantaouden näkökulmasta, joten potentiaalia on toki siä enemmän.


Toistetaanko koulutuksesta?
Otettaessa huomioon opiskeluaikaiset tulot, koulutusryhmien väliset erot työttömyysriskissä ja eläkeiässä sekä verotus, tulonsiirrot ja eläkkeet päästään noin 14 prosentin nettovaikutukseen /vuosi.



Palkkaetu suhteessa peruskoulun suorittaneisiin Suomessa
Keskiasteen suorittaneet 1%
Alimman korkea-asteen suorittaneet 21 %
Alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet 43 %
Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet 70%
Tutkijakoulutetut 87%
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Kansantalouden oppitunnit jääneet väliin? Kansantaloutta pyörittää suurimmaski osaksi sisämarkkinat ja tässä on iso osuus julkishallinolla (EU:ssa, ja erityisesti pohjoismaissa). Se ei siis "syö" pelkästään verovaroja, vaan tuottaa myös kansantuloa. Vientiteollisuuhan on tällähtekellä tappiollista kansantaouden näkökulmasta, joten potentiaalia on toki siä enemmän.

Totta turiset. Turvonnut julkinen sektori ei ole kansantalouden rasite vaan voimavara.
 
Tiina maksaa siis työuransa-aikana enemmän veroja kuin Aatu lyhyemmästä työurastaan huolimatta.
Niin maksaa, mutta Tiina on myös läpi työuransa, kuten sitä ennen ja sen jälkeen yhteiskunnan elätti, joka ei tuota mitään. Hänen vaikutuksensa yhteiskunnalle on tappiollinen.

Aatu Amis ei tarvitse Tiinaa, päinvastoin. Ilman Tiinan elättämistä, Aatu Amiksella olisi parempi ostovoima. Sen sijaan Tiina ei pärjää ilman Aatu Amista, jonka osaamisesta joku on valmis maksamaan. Tiinan osaamista ei kukaan halua ostaa. Sille on vain yhteiskunnan toimesta keksitty hinta, jonka Aatu Amiksen pitää maksaa. Koska yhteiskunta katsoo Tiinan osaamisen vieläkin arvokkaammaksi, yhteiskunta ottaa velkaa.

Sisämarkkinat pyörivät ilman Tiinaakin. Ilman Tiinan elättämistä, Aatulla olisi parempi ostovoima ja paremmat mahdollisuudet kuluttaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vientiteollisuuhan on tällähtekellä tappiollista kansantaouden näkökulmasta, joten potentiaalia on toki siä enemmän.
Eikä ole. Miten ihmeessä tällaiseen johtopäätökseen olet voinut edes päätyä?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kansantalouden oppitunnit jääneet väliin? Kansantaloutta pyörittää suurimmaski osaksi sisämarkkinat ja tässä on iso osuus julkishallinolla (EU:ssa, ja erityisesti pohjoismaissa). Se ei siis "syö" pelkästään verovaroja, vaan tuottaa myös kansantuloa. Vientiteollisuuhan on tällähtekellä tappiollista kansantaouden näkökulmasta, joten potentiaalia on toki siä enemmän.

Miten vientiteollisuus on tappiollista kansantalouden näkökulmasta??
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Melkoista yksinkertaistamista ajatella että amis-Aatu tai tutkija-Tuija olisivat jotenkin kiinteästi kohtaloihinsa sidottuja.

Innovaation voi tehdä kuka tahansa, elämänsä voi myös perseillä ihan kuka tahansa. Tämä siis koulutuksesta tai työstä riippumatta.

Perusduunarille on oma tarpeensa, tutkijoillekin oma roolinsa. Täysin yksin kukaan ei saa mitään aikaan. Lähes yksin harva saa mitään aikaan, hyvän porukan kanssa saadaan paljon aikaan.

Vientiä, tuontia ja viinan juontia. Just nih.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jaa nämäkö ne on ne vaihtoehdot?

Eiköhän suurin osa yliopisto-opiskelijoista päädy tekemään jotain tuottavaa työtä ja nämä kulttuurihistorian tutkijat on aika pieni vähemmistö. Lisäksi nämä maksavat keskimäärin enemmän veroja ja ovat tuottavampia kuin amistyypit.

Kummastakohan valmistuu enemmän työttömiä, ammattikoulusta vai korkeakouluista? Yliopistoissa on sellaisia tutkintolinjoja, joista valmistuu ihan suoraan työttömäksi, koska ko. tutkinnon suorittaneille ei ole töitä tarjolla. Mitä järkeä sellaisissa on?

Erinomainen ehdotus. Kyllä 40 vuodessa jo eläkemaksuja on maksanut ihan riittävästi. Ongelmana tuossa vain olisi se, että jos jää työttömäksi jossain vaiheessa, on esim. vuoden työttömänä. Pitääkö sitten olla vastaavasti vuosi pidempään työelämässä? Joo, mutta nuo on sitten ihan järjestelykysymyksiä. Ja kuten sanoit, niin tulisi varmasti opintoihinkin vauhtia. Mielestäni todella typerää, että voi valtion piikkiin opiskella useita tutkintoja siihen asti, kunnes täyttää 30 vuotta.

Kaikki olisi järjesteltävissä ja toki kaikki eivät olisi tyytyväisiä, mutta niinhän ei ole missään järjestelmässä. Jos jäät työttömäksi, mutta vaikkapa koulutat itseäsi lisää työkkärin kursseilla tai haet aktiivisesti töitä, niin kyllä ne voidaan mielestäni lukea työelämässä oloksi. Sen sijaan jos vain räit kattoon ja nostat tukia ilman aikomustakaan mennä töihin, niin se on oma valinta, eikä kerrytä työssäoloa. Ja ennen kuin joku keksii nillittää, niin sairaat ja vammaiset on tietysti asia erikseen.

Opinnoissa pitäisi tehdä niin, että valtio kustantaa ilmaiset opinnot (kuten tähänkin asti) niissä opinnoissa, joista on hyötyä yhteiskunnalle. Kuten esim. lääkärit, putkimiehet, opettajat ja bussikuskit. Sitten jos joku haluaa opiskella vaikka sitä kulttuurihistoriaa tai naistutkimusta, joista ei ole yhteiskunnalle mitään hyötyä, niin kyllä sen täytyy olla sitten valmis myös niistä opinnoista maksamaan.

Jos työvuosia halutaan pidentää, niin niitä työvuosia tulisi olla vähintään 45. Tarkoituksena on kai pitää väki pidempään töissä, jotta he eivät kuluttaisi eläkerahoja.

Kerrohan, kuinka monta vuotta sinä kuvittelet, että tällä hetkellä keskimääräisesti Suomessa tekee yksi ihminen töitä?

En tiedä, olisiko naisten kohdalla perusteltua lyhentää tuota vaatimusta esim. siten, että 1,5vuotta/synnytetty lapsi tai jotain sinne päin?

Ei missään tapauksessa jokaisen lapsen kohdalla. Siihen voitaisiin asettaa katto, esim. kaksi lasta.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ensimmäinen on maksanut työurallaan vähemmän veroja ja kuluttanut enemmän yhteiskunnan varoja, eikä ole ollut potentiaalina tuottamassa mitään uutta.

Miten ensimmäinen on kuluttanut enemmän yhteiskunnan varoja? Aika mielenkiintoinen näkemys, jos toinen opiskelee vajaa 10 vuotta kauemmin yhteiskunnan rahoilla, mutta muuten käyvät töissä eläkeikään asti.

Ensinnä.
Korkeakoulutettu valmistuu kovempipalkkaisen ammattiin. Lisäkoulutusvuoden palkkavaikutuksesta vaihtelevat tutkimuksissa noin 6–9 prosentin välillä. Otettaessa huomioon opiskeluaikaiset tulot, koulutusryhmien väliset erot työttömyysriskissä ja eläkeiässä sekä verotus, tulonsiirrot ja eläkkeet päästään noin 14 prosentin nettovaikutukseen /vuosi. Tiina maksaa siis työuransa-aikana enemmän veroja kuin Aatu lyhyemmästä työurastaan huolimatta.

Koulutusryhmien väliset erot työttömyysriskissä? Ok, esimerkkini Aatun rakennusala on suhdanneherkkää, mutta silti se on ala, joka pyörii koko ajan. Ihan koko ajan. Tiina taas valmistuu todennäköisesti ihan suoraan sinne kortistoon. Sikäli siis olet oikeassa, että ei Tiinalla ole mitään riskiä joutua joskus työttömäksi, vaan hänellä on käänteinen iso riski joutua joskus sieltä kortistosta töihin.

Toiseksi.
Korkeakoulutettu tutkitusti ja tilastollisesti syö terveellisemmin, juo vähemmän viinaa ja polttaa vähemmän tupakkaa ja elää terveempänä pitempään. Kuluttaen näin vähemmän yhteiskunnan kalliimpia palveluita, eli terveyspalveluita (on mahdollisuus myös ostaa niitä omalla rahalla).

Molemmilla on myös työterveyshuolto. Työterveyshuoltoa ei käsittääkseni maksa yhteiskunta. Olet ilmeisesti eri mieltä.

Kolmanneksi.
Korkeakoulutetulla on edellytykset tuottaa jotain lisäarvoa niin, että siitä syntyy uutta taloudellista toimintaa. Esim tämä Tiina Tutkija saattaa pätevöityä kulttuurihistorian alalla tehtäviin, joissa hän esim pystyy neuvottelemaan Picasson näyttelyn Suomeen, jonka media-arvo sekä taloudellinen arvo on taatusti korkeampi, kuin Aatu Amiksen päivittäinen kakkosnelosen sahaus vaikka siinä kehittyisikin maailman parhaaksi.

Ensiksikin, Tiina Tutkija saattaa neuvotella vaikka Guggenheimin Suomeen. Mutta Aatu Amis rakentaa sen museon. Ja vaikka Tiina ei saisi ikinä neuvoteltua mitään uutta näyttelyä tai museota Suomeen, niin Aatu se silti vaan rakentaa kerrostaloja ja halleja sun muita. Toisekseen jostakin Picasson näyttelystä tai Guggenheimista ei ole mitään lisäarvoa n. 80 % suomalaisista.

Media-arvo? Miten sitä mitataan ja miten se auttaa yhteiskunnan taloutta?

Olen itsekin Aatu Amis, mutta en jäänyt sinne. Aatuja tartetaan ja ammattimiehistä, jotka osaa tehdä käsillään, on pulaa. Mutta kansantalouden kannalta se korkea koulutustaso on se, millä tää maa kilpailee ja menestyy jos on menestyäkseen.

Kumpiakohan yhteiskunnan kannattaa kouluttaa, niitä joista on pulaa vai niitä jotka valmistuvat suoraan kortistoon?

Niin maksaa, mutta Tiina on myös läpi työuransa, kuten sitä ennen ja sen jälkeen yhteiskunnan elätti, joka ei tuota mitään. Hänen vaikutuksensa yhteiskunnalle on tappiollinen.

Aatu Amis ei tarvitse Tiinaa, päinvastoin. Ilman Tiinan elättämistä, Aatu Amiksella olisi parempi ostovoima. Sen sijaan Tiina ei pärjää ilman Aatu Amista, jonka osaamisesta joku on valmis maksamaan. Tiinan osaamista ei kukaan halua ostaa. Sille on vain yhteiskunnan toimesta keksitty hinta, jonka Aatu Amiksen pitää maksaa. Koska yhteiskunta katsoo Tiinan osaamisen vieläkin arvokkaammaksi, yhteiskunta ottaa velkaa.

Sisämarkkinat pyörivät ilman Tiinaakin. Ilman Tiinan elättämistä, Aatulla olisi parempi ostovoima ja paremmat mahdollisuudet kuluttaa.

Tässä on kyllä harvinaisen hyvin kiteytetty koko asia. Tiinan osaamista todella harvoin haluaa joku ostaa omalla rahalla, mutta Tiinalla onkin sellaisia kavereita, jotka ovat valmiita laittamaan yhteiskunnan rahoja saadakseen itselleen jotain, jota lähes koko muu kansa vastustaa. Kuten nyt vaikka se kuuluisa Guggenheim.

Melkoista yksinkertaistamista ajatella että amis-Aatu tai tutkija-Tuija olisivat jotenkin kiinteästi kohtaloihinsa sidottuja.

Innovaation voi tehdä kuka tahansa, elämänsä voi myös perseillä ihan kuka tahansa. Tämä siis koulutuksesta tai työstä riippumatta.

Tämäkin on kyllä täysin totta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kerrohan, kuinka monta vuotta sinä kuvittelet, että tällä hetkellä keskimääräisesti Suomessa tekee yksi ihminen töitä?...

En kerro, koska se ei ollut viestini pointti. Ihmisen kuuluu tehdä töitä siihen asti kuin jaksaa, sen jälkeen tulee eläke.

Minusta erilaiset työvuosiin sidotut eläkkeet ovat turhia, ihmisen kuuluu käydä töissä. Eliniän ennuste on noussut huimasti viimeisten kymmenien vuosien aikana, miehen ennuste on noussut 70-luvun alusta 66 vuodesta 77 vuoteen. Nykyinen eläkejärjestelmä nähdään ansaittuna lomana, vaikka se ei ole sen tarkoitus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös