Kun Aatu Amis valmistuu ammattikoulusta vaikkapa raksamieheksi tai putkimieheksi 18-vuotiaana, aloittaa työt ja lopettaa eläkeikään tullessaan, on takana 45 vuotta töitä ammatissaan.
Tiina Tutkija taas "opiskelee" jotain kulttuurihistoriaa yliopistolla, valmistuu 28-vuotiaana (jos valmistuu), jää eläkkeelle 63-vuotiaana ja takana on 35 vuotta töitä ammatissaan. Siis jos ajatellaan edelleen optimitilannetta.
Ihan kuriositeettina kysyisin, että kumpi on maksanut Suomen yhteiskunnalle enemmän, kummasta on ollut Suomen yhteiskunnalle enemmän hyötyä ja kumpi jää eläkkeelle todennäköisemmin paremmassa fyysisessä kunnossa?
Ensimmäinen on maksanut työurallaan vähemmän veroja ja kuluttanut enemmän yhteiskunnan varoja, eikä ole ollut potentiaalina tuottamassa mitään uutta.
Ensinnä.
Korkeakoulutettu valmistuu kovempipalkkaisen ammattiin. Lisäkoulutusvuoden palkkavaikutuksesta vaihtelevat tutkimuksissa noin 6–9 prosentin välillä. Otettaessa huomioon opiskeluaikaiset tulot, koulutusryhmien väliset erot työttömyysriskissä ja eläkeiässä sekä verotus, tulonsiirrot ja eläkkeet päästään noin 14 prosentin nettovaikutukseen /vuosi. Tiina maksaa siis työuransa-aikana enemmän veroja kuin Aatu lyhyemmästä työurastaan huolimatta.
Toiseksi.
Korkeakoulutettu tutkitusti ja tilastollisesti syö terveellisemmin, juo vähemmän viinaa ja polttaa vähemmän tupakkaa ja elää terveempänä pitempään. Kuluttaen näin vähemmän yhteiskunnan kalliimpia palveluita, eli terveyspalveluita (on mahdollisuus myös ostaa niitä omalla rahalla). Tiina työskentelee varmemmin työuransa kokonaan, kun Aatu saattaa sairastua joko työrasituksen aiheuttamiin tai elintapasairauksiin. Tiina jatkaa yleensä työskentelyä pitempään, myös yli eläköitymisajan.
Kolmanneksi.
Korkeakoulutetulla on edellytykset tuottaa jotain lisäarvoa niin, että siitä syntyy uutta taloudellista toimintaa. Esim tämä Tiina Tutkija saattaa pätevöityä kulttuurihistorian alalla tehtäviin, joissa hän esim pystyy neuvottelemaan Picasson näyttelyn Suomeen, jonka media-arvo sekä taloudellinen arvo on taatusti korkeampi, kuin Aatu Amiksen päivittäinen kakkosnelosen sahaus vaikka siinä kehittyisikin maailman parhaaksi.
Olen itsekin Aatu Amis, mutta en jäänyt sinne. Aatuja tartetaan ja ammattimiehistä, jotka osaa tehdä käsillään, on pulaa. Mutta kansantalouden kannalta se korkea koulutustaso on se, millä tää maa kilpailee ja menestyy jos on menestyäkseen.