Persujen ongelma on, että puolueella ei ole tulevaisuutta, jos se muuttuu demareiden kaltaiseksi höttöporukaksi.
Toisaalta muuttuminen muiden puolueiden kaltaiseksi (mm. kompromissien tekeminen hallitusneuvotteluissa) on ainoa tapa konkreettisesti vaikuttaa asioihin eduskunnasta käsin. Muuten koko puolueen perustaminen on naurettavaa. Jos ei haluta toimia niinkuin tässä demokratiassa tehdään, kannattaa ehkä ennemmin olla uskonnon kaltainen kansanliike? Otetaan vaikka helluntailaiset tai Jehovan todistajat, jotka uskovat, että on vain yksi tapa elää. He eivät tarvitse siihen mitään puoluetta, vaan toimivat kansanliikkeenä. Persut haluavat olla oikea puolue ja siksi he hakevat ennenkaikkea menestystä vaaleissa. Jonka saivatkin. Onko siellä nyt sitten kuitenkin ollut niin surkeat pohjatiedot, että luultiin pelkästään omien kovan paikkalukeman riittävän siihen, että nyt Suomi rupeaa toimimaan niinkuin me haluamme? Ihme jengiä. Soini voisi pitää pienen matematiikan kertauksen omilleen:
Meillä on 39 edustajaa. Koko eduskunnassa on 200 edustajaa. Niinpä eduskunnassa on 161 ei-perussuomalaista edustajaa. Ja 161 on huomattavasti isompi luku kuin 39.
Joten jos haluaa vaikuttaa eduskunnan kautta, pitää joko napata selvästi yli 100 paikkaa tai sitten hyväksyä se, että eduskuntaan on valittu kuitenkin
enemmän niitä, joilla on eri näkemykset kuin persuilla. Jos lähtee puolueena hakemaan vaikutusmahdollisuuksia, niin kannattaa ensin ottaa selville minkälaista se homma on. Oletetaan, että on olemassa tietty ihmisryhmä, jonka mielestä Suomessa ei saisi näyttää amerikkalaisia elokuvia. He päättävät protestoida seuraavalla tavalla: he ostavat 200-paikkaiseen elokuvateatteriin 39 paikkaa jenkkileffan ensi-iltaan. Kun elokuva alkaa, he rupeavat mekastamaan, että filmi on laitettava poikki. Näin ei tapahdu, heidät heitetään ulos. Vaikka kuinka olivat ihan virallisesti hankkineet liput. Tarinan opetus: jos koko olemassaolon idea on protestointi nykymenoa kohtaan, kannattaa miettiä paras foorumi vaikuttaa asioihin oikeasti. Onko se välttämättä puoluepolitiikka? Toinen opetus: 39 ei ole kovin iso osuus 200:sta.
Se että yrittää olla "toisenlainen puolue kuin muut" on täydellistä tuulimyllyjä vastaan taistelemista noin pienellä osuudella. Persut haluaa olla erilainen kuin muut puolueet, mutta toimii silti eduskunnassa? Jääkiekkojoukkue X, liigalle tärkeä joukkue, haluaa olla toisenlainen joukkue kuin muut SM-liigajoukkueet. X:n mielestä otteluita per kausi pitäisi olla 40 kpl ja yli 150 kilometrin päähän ei pitäisi mennä pelaamaan ollenkaan. Lisäksi ulkomaalaisvahvistuksia ei saisi käyttää. Tätä painottaakseen joukkue X esittää kauden alussa näkemyksensä muulle liigalle, joka suostuu lieviin kompromisseihin, kuten ottelumäärän vähentämiseen 50 matsiin. Mutta ei muuhun. X mököttää palaverissa, kun liiga ei suostunutkaan kaikkiin heidän vaatimuksiinsa sellaisenaan. Eikä tule itse tuumaakaan vastaan. Niinpä X jää mieluummin jauhamaan 60 ottelun sarjaa naama norsunvitulla, mutta korostaa kausijulkaisussaan jatkavansa olemistaan "toisenlaisena kuin muut SM-liigajoukkueet". Osa X;n faneista huutaa jee jee, me ei annettu yhtään periksi linjauksistamme!