Kuten
@Ann Arbor tuo osuvasti esille, ulkomaalaisten tulo Suomeen nähdään vain negatiivisena asiana. Mielikuvaksi tarjotaan Suomen ja suomalaisuuden tuhoa.
Itse näen maahanmuuton itse asiassa myös Suomea ja Suomen kansaa myös "vahvistavana" asiana, sillä olettamalla toki, että tulijat ovat valmiita integroitumaan ja tekemään oman panoksensa uuden isänmaansa eteen. Haluan Suomen menestyvän ja huomioiden suomalaisten syntyvyyden keikkuvan tällä hetkellä jossain 1,20 ja 1,35 välillä, onhan se aika lailla mahdotonta ilman väestövajetta paikkaavaa motivoituneiden ihmisten maahanmuuttoa ja tulijoiden onnistunutta integraatiota.
Mitä tulee muuttoliikkeeseen pidemmällä aikavälillä, itse asiassa näen aika lailla väistämättömänä sen, että sukupolvien vieriessä, valtaenemmistön Suomeen nyt asettuvien jälkeläisistä enemmän tai vähemmän suomalaistuvan, mikä toki monikulttuurisuutta itsessään tärkeänä arvona pitäville tulee olemaan vaikea asia yhtä lailla, mutta ns. uuden maailman esimerkit osoittavat sen, että enemmän tai vähemmän valtakulttuurin tulevat käytännössä kaikki lopulta omaksumaan. Valtakulttuuri itsessäänkin toki elää ajassa ja muuttuu jatkuvasti, oli maahanmuuttoa tai ei. Vuoden 2024 suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri eroaa vuoden 1924 vastineestaan merkitävästi, puhumattakaan vuoden 1824...
Mielestäni meidän olisi syytä luoda "suomalainen unelma", tarina mihin voivat samaistua yhtä lailla ns. kantasuomalaiset, sekä he, joiden sukujuuret ovat maamme rajojen ulkopuolella. Maahanmuuttajien lähtökohtainen antagonisointi on kansalliselle koheesiolle myrkkyä.
Joka tapauksessahan "kantasuomalaisen" määritelmä on häilyvä jo tätä nykyä. Yhä useammallahan Suomessa syntyneellä ja suomalaiseen kulttuuriin kasvaneellahan saattaa toinen vanhemmista olla maahanmuuttaja, siinä missä tuhannet meistä ovat syntyneet ulkomailla, mutta adoptoitu lapsena suomalaisperheisiin.
Sanotaan lopuksi ihan varmuuden vuoksi se, että totta kai on erittäin valitettavaa, ettei kaikesta effortistamme huolimatta pienehkö osa tänne asettuvista kykene integroitumaan hyvin, eikä vieläkään pienempi osa edes oppimaan maamme pelisääntöjä ja tähän yhteiskuntamme tulisi puuttua nykyistä tehokkaammin, mutta se ei ole maahanmuuton kokonaiskuva, tai edes tyyppiesimerkki.
Omasta mielestäni pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden kielitaitovaatimuksia voisi kiristää nykyisestä. Sujuvan suomen oppiminen kertoo determinaatiosta integroitua mielestäni todella paljon. Kielitaitovaatimukset voisivat olla kevennetyt tietyn tulotason maahanmuuttajilla, mikä mahdollistaisi englantia työkielenään käyttävien suurituloisten asettumisen maahamme, heille kun vähän heikompi suomen / ruotsin osaaminen on toissijaisempi asia.