Totta. Luulisi että tämä olisi ollut selvä jo ahdistelujutun paljastusten myötä.
Myös määritelmät elävät. Itsekin olit vielä vuosituhannen alussa sitä mieltä ettei n-sanan käyttäminen tee rasistia. Tuo kyseinen ketju tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen siihen mitä silloin oikeasti ajateltiin eikä mitä ihmiset jälkikäteen muistelevat.Minä en muista juurikaan rasismia, mutta toisaalta Suomessa ei ollut juurikaan ulkomaalaisia vuonna -94.
Rydmanin kohdalla jos yhden henkilön väitteet tai sen suhteellisen lyhyeen parisuhteeseen sitoutuvat asiat pyyhkisi pois, niin lopulta jäisi aika vähän jäljelle.
Vaikeita kysymyksiä? En ole kuin kuin keskiverto keittiöpsykologi, vaikka ammattini puolesta joutunut sitä hieman opiskelemaan. Joten en pääse samalle tasolle tietojesi ja arvailujesi kanssa. Asioilla voi olla monta puolta. Sen kuitenkin tiedän tai ainakin arvaan, että siinä vaiheessa kun ihminen huomaa vajaavaisuutensa, omat virheensä ja "väärin" sanomiset maailma on parempi paikka elää. Se varmasti auttaa hahmottamaan asioita. Tätä tuskin on näkyvissä. Ei sinun, minun tai Rydmaninkaan osalta.Joo, en tunne itse alkuunkaan Rydmania. Enkä kyllä haluaisikaan tuntea. Mielikuvani hänestä on muodostunut vain julkisten esiintymistensä ja julkisuudessa olleiden tapausten pohjalta.
Nyt mennään ehkä jo filosofian puolelle, mutta voiko sellainen ihminen olla fiksu, joka käyttäytyy toistuvasti ei-fiksusti? Ehkä voi, onhan esimerkiksi oikeasti fiksuja tarkkispoikia, joilla vaan on keskittymishäiriö tai fiksuja rokkareita, joiden imagolle hölmöily tekee hyvää. Sen sijaan poliitikon ei-fiksulle käytökselle on vaikeampi löytää mitään positiivista selitystä, ellei sitten jonkun pidä tahallaan öyhöttää saadakseen kannatusta tyhmiltä ihmisiltä.
Ja riippuuhan se fiksuus myös vertaisryhmästä. Voihan se hyvinkin olla niin, että Rydman on fiksuin henkilö koko @Noppa10:n tuttavapiirissä. Itsekin olisin taatusti huoneen tyhmin ihminen professorien seurassa. Sen sijaan päiväkodissa, jos kaikki muut aikuiset lähtisivät tauolle, olisin suurin nero koko talossa. Persujen paikallisosaston kokouksessakin olisin varmasti vähintään keskitasoa.
"Mutta toiveestasi nyt poistin sen"Oikoluetaan viestiä nyt sinullekin sen verran, että näissä viesteissä Wille ei toivo "sexy" kommentin poistoa. Ja tällaisen väittäminen ei mielestäni ole normaalia.
Wille Rydman on ollut vähän sellainen väärin toimiva nilkki (huom. Ei laitonta ehkä, mutta helvetin vastenmielistä) jo pitkään, mutta tämä Tere vaikuttaa oikeasti hieman arvelluttavalta. Ärsyttää että on Kokoomuksen leirissä.
"Mutta toiveestasi nyt poistin sen"
Tuon jälkeen Rydman kiittää Amandaa kommentin poistamisesta, eikä korjaa mitenkään että kommentin olisi voinut jättää sinne. Tuon jälkeen vielä sanoo:
"Tykkäyksen aiot kuitenkin jättää?"
Ikäänkuin vähän haluaisi painostaa poistamaan tykkäyksenkin.
Ei toki suoranaisesti pyydä poistamaan, mutta vähänkään sisälukutaitoisen ihmisen pitäisi ymmärtää mitä tuossa haetaan. Toki sinusta tuo menee ilmeisesti normaalin keskustelun puolelle. Tai tämä viesti on varmaan taas normaalia keskustelua:
"Joo kukaties, mutta mua ällöttää silti jos tykkäilet tuollaisten kuvista ja varsinkin jos kommentoit niitä noin."
Eli "koska minua ällöttää niin älä tykkää tuohon etnisyyteen kuuluvien ihmisten kuvista". Tai varmaan koskee myös jotain muitakin etnisyyksiä.
No tässäpä se. Kuten jo aiemmin toivoin niin pariskuntien yksityiset keskustelut myöskään julkimoiden osalta eivät kuulu kenellekään muulle. Jos niissä uhataan henkeä tai vastaavaa niin asia kuuluu poliisille ei Helsingin Sanomille. Asia erikseen tietenkin niiden kohdalla jotka haluavat keskustelussa vapaaehtoisesti julkisuuteen saadakseen lisää näkyvyyttä.Hienoa, että yhdestä pienestä keskustelun pätkästä pystytään automaattisesti Rydman todistamaan iljettäväksi mulkuksi, vaikka kukaan meistä ei edes tiedä (ellei joku meistä ole Amanda Blick tai Wille Rydman) liittyikö tuo kuvakaappauksessa ollut viestinvaihto johonkin isompaan kokonaisuuteen.
Se suurempi ongelma onkin se, että tätä asiaa ruodimme keskustelupalstalla me, joille Rydmanin käyttäytyminen parisuhteessa ei kuulu hevonpaskan vertaa. Jos Rydman on ollut/haluaa olla mulkku parisuhteessa, niin sehän on ihan sen ja kumppanin välinen asia. Jos se kumppania vituttaa, ei mikään pakota olemaan sellaisen kanssa suhteessa.
En kai minä ottanut noissa lainauksissa kantaa käytökseen ollenkaan? Kyse oli Rydmanin pätevyydestä ministerihommaan, ja ei jää ainakaan älystä kiinni se. Käytöksestä voi jäädä, mutta eipä se ministerinä ole (vielä) perseillyt mitään.
Telkkarin mannevitsit ja vastaavat olivat kyllä 80- ja 90-luvulla rasismia ja vielä pääkanavilla. Samoin kaikkia vähemmistöjä sai pilkata aika surutta. Itse lapsena en näitä ajatellut mitenkään rasistisesti tietenkään, se oli vaan ihan normaalia, että näille nyt naureskellaan siinä kuin peräkammarin pojille ja avioliitoillekin esimerkiksi. Kai se oli semmoista yhteiskuntaan sisään rakennettua rasismia, monille ottaa koville päästää irti.Myös määritelmät elävät. Itsekin olit vielä vuosituhannen alussa sitä mieltä ettei n-sanan käyttäminen tee rasistia. Tuo kyseinen ketju tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen siihen mitä silloin oikeasti ajateltiin eikä mitä ihmiset jälkikäteen muistelevat.
Faktaa on se, että Rydman on oman käytöksensä takia nyt tilanteessa, jossa:
1. sai potkut Kokoomuksesta
2. on hallituksessa, jonka pääministeri on potkut antanut Orpo
3. ja jo ennen töiden alkamista muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat joutuneet kommentoimaan hänen käytöstään:
Orpo: "ei voi hyväksyä viesteissä ollutta puhetapaa"
Purra: "viestit ovat epäasiallisia"
Henriksson: "viestit ovat hyvin sopimattomia"
Saa olla aika monen sentin teflonkerros päällä tai vesi valua hanhen selästä sujuvammin kuin Juhani Tammisella konsanaan, jos em. asioilla ei ole mitään vaikutusta siihen, miten Rydman voi toimia vaativassa ja julkisessa tehtävässä, jonka haltijalta edellytetään poikkeuksellisen kovaa itsehillintää, kylmäpäisyyttä, luotettavuutta ja uskottavuutta.
Eripuraisiahan ne olivat viimeksikin ja palstaa luettuani kyseessä oli kaikkien aikojen hallitus. Hyvä siitä tulee kunhan saavat työrauhan jos saavat. Olisi hienoa lukea kun media keskittyisi hallitusohjelmaan toteutukseen ja kirjoittaisi asiaosaamisesta sekä päätöksistä. Nyt ollaan kyllä sen puolen @Everton esiin tuoman elokuvan tiellä.Hallituksen toimintakyky on todella surkea tällä hetkellä. Ei hyvältä näytä tämä touhu laisinkaan. Eripurainen ja ristiriitainen hallitus ei lupaa hyvää Suomen kansantalouden kannalta nyt ja varsinkaan tulevaisuudessa.
Harmi että erosivat. Minusta Rydman ja Blick olisivat oikein hyvin ansainneet toisensa. Olisi myös säästynyt seuraavat kumppanit.
Eihän se välttämättä vieläkään tee, joskin tälläisten aitojen viattomien määrä on valtavasti pienentynyt. Meidän monikulttuuristumisemme ja suuremman tietoisuuden leviäminen on tosiaan sangen tuoretta. Myöskin on tapahtunut tiettyä amerikkalaistyyppistä poliittisen korrektiuden soveltamista tänne, eikä pelkästään pahassa vaan myös ihan hyvässäkin.Myös määritelmät elävät. Itsekin olit vielä vuosituhannen alussa sitä mieltä ettei n-sanan käyttäminen tee rasistia. Tuo kyseinen ketju tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen siihen mitä silloin oikeasti ajateltiin eikä mitä ihmiset jälkikäteen muistelevat.
Markku Jokisipilä katsauksessaan:
Pidän Helsingin Sanomien päätöstä lähteä julkaisemaan ministerin vanhoja yksityisviestejä erittäin huonosti harkittuna, vaarallisena ja hämmästyttävänä.
Ihmettelen suuresti kaikkia niitä ihmisiä, jotka asian merkitystä edes pintapuolisesti pohdittuaan voivat pitää tällaista ratkaisua millään muotoa hyvänä ja kannatettavana asiana. Kehotan heitä miettimään tarkemmin. Ihmettelen myös sitä, ettei päätöksestä ole noussut nyt nähtyä suurempaa yhteiskunnallista keskustelua ja kritiikkiä.
Perustuslakimme 10 § toteaa, että "jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu" ja että ”kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”. Minusta on kestämätöntä, että tiedotusväline asettaa oman journalistisen harkintansa näiden perustuslain periaatteiden yläpuolelle.
Ratkaisu tarkoittaa sitä, etteivät riittävän merkittävässä asemassa olevan henkilön yksityiselämä sekä hänen luottamuksellinen ja yksityinen viestintänsä ole HS:n näkemyksen mukaan perustuslain tarkoittamalla tavalla turvattuja ja loukkaamattomia. Koska kyseessä ovat seitsemän vuotta ennen ministeriyttä lähetetyt vanhat viestit, ratkaisu lisäksi purkaa riittävän merkittävässä asemassa olevan henkilön yksityiselämän suojan ja luottamuksellisten viestien salaisuuden takautuvasti myös ajalta ennen tuon riittävän merkittävän aseman saavuttamista.
Lisäksi tässä tapauksessa se, onko jutun kohteen asema riittävän merkittävä oikeuttaakseen viestien julkaisemisen, perustuu lopulta yksinomaan toimituksen harkintavaltaan. Ministeri epäilemättä on yhteiskunnallisesti merkittävä henkilö, mutta yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisia ja merkittävissä asemissa olevia henkilöitä löytyy muualtakin. Aseman merkittävyys on lopulta tulkintakysymys ja tulkinnat saattavat ajassa elää paljonkin.
Esimerkiksi Sanoma Oy:n hallituksen jäsenet epäilemättä ovat yhteiskunnallisesti erittäin merkittäviä ja vaikutusvaltaisia henkilöitä. Sellainen on myös Helsingin Sanomien päätoimittaja. Pitäisikö heidänkin luottamuksellisen viestintänsä ja yksityiselämänsä suojasta olla valmiit tinkimään, jos riittävän painava yhteiskunnallinen ja journalistinen peruste löytyy?
Entäpä vaikka suuren yliopiston rehtori, pörssiyhtiön toimitusjohtaja tai evankelis-luterilaisen kirkon piispa? Hekin ovat merkittäviä ja vaikutusvaltaisia. Mihin raja vedetään? Kuka sen vetää, jos perustuslain periaatteita luottamuksellisen viestin salaisuudesta ja yksityiselämän suojasta voidaan soveltaa joustavasti ja valikoiden, ikään kuin jonkinlaisena suosituksena?
Johtopäätös tapahtuneesta on selkeä. Kenen tahansa sellaisen henkilön, joka joskus nousee riittävän merkittävään asemaan, on syytä varautua omien luottamuksellisten yksityisviestiensä julkaisuun. Tämä koskee myös vanhoja, vuosikausia ennen tuohon asemaan nousemista lähettyjä viestejä. Harkintavalta siitä, onko tuo asema riittävän merkittävä oikeuttaakseen näiden viestien julkaisemisen, on sillä tiedotusvälineellä, jonka haltuun nämä viestit syystä tai toisesta ovat päätyneet.
Yksityiselämän suojan kannalta päättyneessä parisuhteessa osapuolten toisilleen lähettämien luottamuksellisten yksityisviestien julkaiseminen maan suurimmassa lehdessä on sellainen ratkaisu, että nyt olisi syytä viheltää peli poikki, painaa jarrua ja todella pysähtyä ajattelemaan.
Missä tämä Joki-Sipilän kirjoitus löytyy? Tuskin Helsingin Sanomista. Jäänee isolta yleisöltä silmänkantamattomiin.Olen odottanut kuka on se taho joka persujen ulkopuolelta nostaa tämän julkiseen keskusteluun. Persujen huudot menee tässä kohtaa sinne öyhötys ja salaliittoteorian kuitenkin, niin niillä ei ole merkitystä.
Tärkeä nosto Joki-Sipilältä, jään seuraamaan josko tästä syntyisi vielä medioissakin kunnon keskustelua!
Korppi ei korpin silmää noki, joten hyvä että medioiden ulkopuolelta tuli nyt avaus.
Missä tämä Joki-Sipilän kirjoitus löytyy? Tuskin Helsingin Sanomista. Jäänee isolta yleisöltä silmänkantamattomiin.
Onko tuo kommentointi ja tykkääminen tapahtunut parisuhteen aikana? Ainakaan itse en tuosta tekstistä saa semmoista kuvaa kun viestien vastaanottaja ihmettelee että mistä ylipäätään on tuohon törmännyt ja kyseessä on selkeästi joku reilusti aiemmin tapahtunut kommentointi ja tykkäys.Uskoakseni on aika normaalia kysellä perään jos parisuhteessa toinen osapuoli kommentoi "sexyä" ulkopuolisen henkilön kuviin. Globaalisti saatetaan puhua esimerkiksi mikropettämisestä. Parisuhteen sisäisestä somekäytöksestä keskustelua on internetin keskustelupalstat täynnä. Täälläkin taitaa löytyä Naisasiaketjussa.
Toki me täällä jatkoajassa olemme keskimääräisesti keskimääräistä suomalaista parempia käytännössä asiassa kuin asiassa. Täältä kuitenkin käsi ylös tällaisessa tunnustukseksi. Jos näkisin puolisoni kommentoineen tuntemattoman miehen kuvaan "sexyä", saattaisin hyvinkin kysyä kuka hän on ja puolestani tuskin ihmettelisin tilannetta jos roolit olisivat toisinpäin. Enkä näe, että siinä olisi varsinaisesti mitään ongelmaa - perus nykymenoa. Ja ihan sama vaikka tapahtuisi kasvotusten - toki silloin konteksti on yleensä helpommin tunnistettavissa.
Oikoluetaan viestiä nyt sinullekin sen verran, että näissä viesteissä Wille ei toivo "sexy" kommentin poistoa. Ja tällaisen väittäminen ei mielestäni ole normaalia.
Jokisipilä Maikkarin netissä:
Perustuslakimme 10 § toteaa, että "jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu" ja että ”kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”. Minusta on kestämätöntä, että tiedotusväline asettaa oman journalistisen harkintansa näiden perustuslain periaatteiden yläpuolelle.
Markku Jokisipilä HS:n päätöksestä julkaista Rydmanin yksityisviestejä: "Erittäin huonosti harkittua, vaarallista ja hämmästyttävää"
Tutkija Markku Jokisipilä arvostelee kovin sanoin Helsingin Sanomien päätöstä julkaista elinkeinoministeri Wille Rydmanin rasistisia yksityisviestejä. HS perustelee julkaisupäätöstä yhteiskunnallisella merkittävyydellä.www.mtvuutiset.fi