Jokainen euro toi siis 10 takaisin.
Vähän kuitenkin jäin miettimään, että miksei tuollaiseen kultasampoon sijoiteta enempää. Mieluusti laittasin vaikka 10 miljardia kulttuuriin jos se tuo 100 miljardin tuotot valtiolle.
Niin, miksi ei. Itse asiassa pelkästään taloudellisilla arvoilla mitattuna suurempi panostus tuottaisi kyllä enemmän rahaa. Suomalaisten kotitalouksien sijoittaminen on tietysti rajallista, ja siltä osin kuorma ei kasva loputtomasti, mutta esimerkiksi tv-sarjojen tuotannoissa, elokuvissa, peleissä, arkkitehtuurissa, muotoilussa, kulttuurin koulutuksessa ja vaikka missä ostajia ja sijoittajia ympäri maailman. Lapin matkailussa on kulttuuria, festareilla on kulttuuria, museoissa käy jengiä muualtakin kuin Suomesta.
Nyt kun tv-jännäreitä menee kansainväliseen tuotantoon, sijoitetaan niihin myös ulkomaista rahaa. Reinikaiseen vähemmän, mutta pitääkö Reinikaiselta siksi vetää rahat pois? Ilman panostusta ei sijoitettaisi. Eikä kyse ole vain siitä, että mitä suoraan sijoitetaan. Kulttuuriala työllistää ympärilleen.
Lisäksi kulttuuri on mainetuote ja vetovoimatekijä matkailulle sekä mm. ulkomaiselle työvoimalle.
Eli jokainen kulttuuriin käytetty euro tuo takaisin 10 euroa, pitääkö paikkansa vai ei? Itse näin väitit.
Siis Taloustutkimus. Vaikuttaa, ettet ymmärrä lukemaasi. Tuolla määrällä tukea saadaan kulttuurialaa vauhditettua niin, että se tuottaa valtiolle (2020) 12,7 miljoonaa euroa. Kulttuuriala saa rahaa muistakin lähteistä. Osaan kaupallisuuden mahdollistamisesta vaikuttaa tämä valtion tuki.
Todennäköisesti tämä on jollain Virossa myytävällä tuotteella helpompi sisäistää. Suomi voi vaikuttaa siihen, sijoittavatko suomalaiset ja ulkomaalaiset kännykkäpelaajat suomalaiseen vai ulkomaalaiseen peliin. Se raha kulutetaan joka tapauksessa johonkin.