Mites esimerkiksi tuo sähkön omavaraisuus?
Hyviä uutisia niin persuille, kuin kaikille muillekin:
Viherhump... vihreän siirtymän ansiosta Suomesta on tulossa läheisessä tulevaisuudessa hyvinkin omavarainen energian osalta. Hyvin pian Suomi tuottaa tuulisähköä + ydinsähköä reilusti yli oman tarpeen. Sähkön hinta laskee ja tuulienergian ylijäämä voidaan jalostaa vedyksi, jota puolestaan voidaan käyttää teollisuuden raaka-aineena (sekä säätöenergiana tuulettomaan aikaan). Vedyntuotanto ja vetyinfra lisäksi lisää Suomen houkuttelevuutta teollisuusinvestointikohteena.
Tuulivoimaa rakentuu Suomeen niin vauhdikkaasti, että lähivuosina sähköä tuotetaan Suomessa reilusti yli oman tarpeen. Omavaraisuus saavutetaan jo tänä tai ensi vuonna.
yle.fi
Persujen näkemys energiaomavaraisuudesta taisi olla, että tuulivoimayhtiöitä olisi pitänyt velvoittaa rakentamaan saman verran (fossiilista) varavoimaa. Jos tuommoinen velvoite olisi ollut, tuulivoimaan investointi ei olisi ollut kannattavaa ja Suomen energiaomavaraisuus olisi sitä myöten päinvastoin romahtanut eikä yllä kerrotusta positiivisesta kehityksestä olisi ollut tietoakaan.
Tai lääkkeiden ja ruoan tuotannon?
Kiva idea tuo ruoan tuotannon omavaraisuus. Kun mitä ilmeisimmin tunnet hyvin persujen talous- ja elinkeinopoliittisen ohjelman, niin kerrotko, kummalla tavalla persut aikovat ruoantuotannon omavaraisuuden toteuttaa:
1) Rajoittamalla vapaan kaupan periaatteiden vastaisesti elintarvikkeiden tuontia ulkomailta ja siirtämällä Suomen epäedullisemmpien olosuhteiden myötä huomattavasti korkeammat tuotantokustannukset kuluttajahintoihin? Kuluttajille seurauksena olisi siis heikentyvä tarjonta sekä tolkuttomasti korkeampi ruoan hinta.
vai
2) Ottamalla taikaseinästä hitosti rahaa ja nostamalla maataloustukia? (kuulostaa varsin läheisesti kebuloimiselta)
Vai kannattaisiko sittenkin markkinatalouden keinoin ohjata suomalaista maataloutta panostamaan a) niihin tuotteisiin, joiden tuottaminen Suomen leveysasteilla on kannattavaa ja b) tuotannolliseen innovatiivisuuteen ja korkeampaan jalostusarvoon, jolloin suomalaisella elintarviketeollisuudella voisi olla mahdollisuuksia jopa viennin lisäämiseen?
Suurin osa peruselintarvikkeista voidaan tuoda sitten liittolaisilta - merkittävä osa vaikkapa jatkossa Ukrainalta, joka on ainakin normaalioloissa maailman suurimpia ruoanviejiä.
Suomesta ei löydy yhtäkään puoluetta, joka uskoisi johonkin täydelliseen omavaraisuuteen, mutta fakta on että aivottomalla markkinatalous- ja globalisaatiouskolla on näivetetty suomalainen maatalous ja riskeerattu sähkön riittävyys ja kohtuuhintaisuus.
Aivottomalla markkinataloususkolla?
Redbaittaat liberaaleja ja kannatat itse suunnitelmataloutta?