Hieman tai enemmänkin erilaiset näkökulmat yllä
@Erkka Lapanen ja
@Valitettava tapaus ja molemmissa on osumia. Huteja en nosta esille.
Vastauksena noin 1 000 miljardin ilmastopaketin rahoitukseen sen verran, että rahoituksesta noin 30 prosenttia tulee EU:n erilaisista rahastoista. Yksi keskeinen rahasto on maatalousdbudjetti, josta myös tukia eri maille maksetaan. Huolimatta Rinteen hallituksen suoranaisesta torppauksesta Suomen EU-puheenjohtajajuuden aikana, ympäristö- ja ilmastotoimien sitominen maatalouden tukiin eteni. Maatalousbudjetin ohjaaminen osin ympäristö- ja ilmastotoimiin oli Rinteen hallitukselle liikaa, ja silloinen positio mahdollisti sen, että Suomen hallitus viivytti ratkaisua. Marinin hallituksella voi olla erilainen näklkulma, mutta kun mennään Keskustan pesärahoinaan pitämään taskuun, mitä tahansa voi tapahtua.
Loput rahat tulevat perustettavista uusista rahastoistakuten oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, jonka avulla hiilineutraalisuutta tuetaan eniten itäisessä Euroopassa. InvestEU-ohjelma rahoittaa siirymää, kuten tekee investointipankin lainajärjestely julkiselle sektorille.
Mitä edellä oleva tarkoittaa käytännössä? Oma tulkinta menee näin, mitään täysin varmaa ei vielä ole. EU ottaa käyttöön erilaisia veroja, joiden tulot menevät ko. rahastoille tai vakuudeksi velkaan tai osaksi lisäinvestointeja. Verotus tapahtuu kaikissa EU-maissa, ja osa maista saa suhteessa pienemmän verovaatimuksen. Näitä ovat ainakin itäisen Euroopan maat. Samaan aikaan mm. fossiilisten polttoaineiden hintaan tulee EU-vero, josta kansallisesti tilitetään EU:lle esimerkiksi 20-30 senttiä per bensalitra.
Edelleen, EU tulee lisäämään yhteisvastuullisuutta ns. koronasta toipumispaketti työvälineenään, ja tämä rahoitus tulee osaksi ilmastopakettia EU-maiden hankkimalla lisävelalla tai todennäköisemmin lisävastuilla. Isot muutokset tulevat myös päästökauppaan
Suomi ja muut EU-maat sitoutuvat siis entistä enemmän toisisiinsa osana ilmastotoimia. Mutta mikä muu ratkaisu voisi tulla kysymykseen? Kukin maa taapertaa itse jotain sekavaa kasaan? Kun valtaosan näkemys on, että ilmastoimia tarvitaan, ainoa tapa edetä EU:n puitteissa on yhteinen työ, rahoitus ja päätökset.