No nyt taisi prosenttimäärä karata. 40,3 on kaikkien ulkomaalaistaustaisten on viimeisin lukema Helsingissä.
Erinomaista, jos olisi nopeasti laskenut Helsingissä HS:n esittämästä 53 prosentista peräti 40 prosenttiin. Kyse oli siis toimeentulotuesta. Toinen mahdollisuus on, että kyse on eri tilastosta, koska määrittelyjä ovat "ulkomaalainen", "ulkomaalaistaustainen", "vieraskielinen", "kotitaloudet", "saajien piirissä olevista henkilöistä", "humanitaariset syyt muutolle" jne.
Tähän voisi vaikuttaa korona, ja humanitaarisen maahanmuuton supistuminen tai vastaavat asiat.
Se mistä Perussuomalaiset käytännössä puhuvat, on humanitaarinen maahanmuutto ja sen vaikutus. Helsingin Sanomat julkaisi Kelan tilaston pohjalta kirjoituksen (linkki alla), josta löytyy seuraavaa vuoden 2018 osalta
Kun tarkastellaan vain humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneita, heistä peräti 74 prosentille maksettiin vuoden aikana toimeentulotukea, keskimäärin lähes yhdeksän kuukauden ajalta. Humanitaarisista syistä muuttaneista sai asumistukea 82 prosenttia"
Luvut ovat erittäin suuria, ja kertovat kotoutumisen lisäksi rakenteellisista ongelmista.
Kelan tuore selvitys osoittaa, että nimenomaan pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleilla maahanmuuttajilla on suuria vaikeuksia työllistyä. Puolueiden näkemykset eroavat siinä, kuinka suurena ongelmana ne pitävät heikkoa työllistymistä.
www.hs.fi
Joo, tuon toimeentulotuen prosenttimäärän oon kuullu ja suuruusluokka oli tiedossa, mutta asumistuesta varmaan jo aika paljon pienempi?
Riippuu juuri siitä, mitä ryhmiä tarkastellaan. Onko mukana Ruotsista, Virosta, Venäjältä yms maista Suomeen työpaikan perässä muuttaneet. Jos ei ole, vaan katsotaan yksityiskohtaisemmin, koko Suomen osalta Kelan tietojen mukaan asumistukea sai 82 prosenttia humanitaarisista syistä muuttaneista, ja heistä 74 sai toimeentulotukea.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan
väkilukuun suhteutettuna Suomessa on lähes kaksinkertainen määrä toimeentulotuen saajia Ruotsiin verrattuna. Myös tuen taso eli sen määrä on Suomessa korkeampi kuin Ruotsissa, minkä lisäksi tuensaaja saa tienata Suomessa enemmän kuin länsinaapurissa.
Jotain on järjestelmässä vialla, ja se ei koske yksin humanitaarisia maahanmuuttajia, vaikka he ovat todella selvästi yliedustettuina.
Toimeentulotukeen oikeutettujen määrää mitattiin simuloimalla, koska niistä ei ole tilastoja.
www.hs.fi