Kyllä tuulivoima voi sinällään olla halvin tuotantotapa ja kannattavin sinulle, mutta kun se ei olekkaan enää sitten 30 asteen pakkasissa kun se sun voimalasi seisoo paikallaan kun ei tuule ja jonkun pitäisi silti tehdä se sähkö, että ihmiset ei kuole kylmään. Eli jonkun muun jossain pitää sitten ivestoida siihen ei niin halpaan ja ei niin puhtaaseen voimalaan ja ylläpitää sitä yms. että kun se sun voimalasi seisoo, niin sitä voimalaa voi käyttää sen ajan. Tätä ei vaan lasketa mukaan tuulivoimaloiden hintaan koska poliittiset syyt.
Suomen sähköntuotanto 2019:
Ydinvoima 35 %
Vesivoima 19 %
Biomassa 18 %
Tuulivoima 9 %
Kivihiili 7 %
Maakaasu 6 %
Turve 4 %
Jäte 1 %
Öljy 0,3 %
Aurinkovoima 0,2 %
Tässä ei ole mukana nettotuonti, joka kattoi 23 % tarpeesta. Etupäässä tuotiin Ruotsista.
Lauhdevoimalla tuotettiin enää aika vähän sähköä, joten nämä hiilidioksidipäästölliset (kivihiili, maakaasu, turve) on pääasiassa sähkön ja lämmön yhteistuotannosta (kaukolämpölaitokset ja teollisuuden yhteistuotanto). Hiilellä toimivista voimaloista päästään aika hyvin eroon jos ne muutamat kaupungit (esim. Helsinki) joissa on vielä kivihiilellä toimiva kaukolämpö siirtyvät esim. biomassan käyttöön.
Ydinvoimalat tuottaa tasaista perusvoimaa, ja sinne odotetaan lähivuosina sitä Olkiluoto kolmosta vahvistukseksi. Sitä seuraavaa saadaankin sitten varmaan odottaa pitkään.
Eli Suomen sähköntuotanto on paletti, jossa ei ole tarkoituskaan tuottaa sähköä vain yhdellä menetelmällä. Joustoa ja säätövaraa tuotantoon saadaan vesivoimasta ja pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Lisäksi on oltava varavoimaa kun aina välillä joku iso tuotantoyksikkö on pois pelistä, esim. ydinvoimala huollossa. Tuulivoiman lisärakentaminen aiheuttaa jonkin verran säätövoiman tarvetta, ei niinkään varavoiman.
Heikkotuulinen päivä ei tarkoita, että jossain jouduttaisiin nykimään kivihiilivoimalaa käyntiin tuulivoiman tuotannon hiivuttua, vaan tämä tilanne pystytään hoitamaan jo olemassa olevilla joustoilla järjestelmän sisällä. Ja samoin pystyttäisiin tekemään vaikka tuulivoimalla tuotettaisiin 15-20 % Suomen sähköntuotannosta nykyisen 9 % sijaan.
Eli jos tavoitteeksi asetetaan Suomen sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen painaminen kohti nollaa, niin siinä näkisin avainasemassa olevan tuulivoimaloiden lisääminen. Olkiluoto 3:n käyntiin saamisen ja Helsingin kaukolämpöratkaisun ohella.
Ymmärtääkseni persuille ei ole vaihtoehtoista suunnitelmaa, miten hiilidioksidipäästöt saadaan vähenemään ilman tuulivoiman rakentamista, vaan heidän näkökantansa on enemmänkin, että tuulivoimaa ei tule rakentaa lisää, ja jos päästötkään ei sitten vähene niin se on ok.