En nyt ole ihan varma, että voiko oppia keskustelutaidoista, mutta kommunikaatiosta ja viestinnästä voi oppia. Halla-aho ei siis millään tavalla pyri keskustelussa vuorovaikutukseen, vaan ennemminkin kyse on väittelystä, josta pitää selvitä voittajana. Tai ainakin kohdejoukolle pitää jäädä sellainen mielikuva, että Halla-aho kyykytti taas. Tuttua internet-touhua.
Some-väittelyssä Halla-aho on kieltämättä hyvä ja toimittajat tavattoman huonoja. Halla-ahon bravuuri on jo pitkään ollut vihjailu, jossa ei faktuaalisesti sanota mitään, mutta jätetään mielikuva. Tarpeen tullen kaikki siis voidaan kieltää.
Olet oikeassa. Jokainen aihepiiristä kiinnostunut voi katsella vuoden takaisia vaaliväittelyitä, joissa toimittajat yrittävät parhaansa mukaan saada Halla-aholta konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Niitä ei vain saada, vaikka miten lypsetään.
Jos toimittaja kysyy, mitä Halla-aho tekisi terveydenhuolto-ongelmille, hän vastaa, ettei ainakaan pahentaisi niitä. Jos Halla-aholta kysyy ratkaisua ilmastonmuutokseen, hän huomauttaa, että eihän Suomella ole mitään painoarvoa. Jos puolestaan utelee, miten perussuomalaiset ratkaisisivat Suomen kroonista kestävyysvajetta, vastauksena on "julkisten menojen priorisointi". Sille puolestaan ei kuvailla muita konkreettisia toimia kuin "maahanmuutosta leikkaaminen" - joka on siis ratkaisu about kaikkiin perussuomalaisten havaitsemiin ongelmiin.
Tähän liittyen olikin mielenkiintoista lukea päivän Hesarista, miten vuonna 1938 Suomeen tulleita noin sataa itävaltalaista kuvailtiin "pakolaistulvaksi". Siis tulva, jossa on jopa yhden liikuntasalin verran väkeä. No, tänä vuonna on sentään tullut pari tuhatta.
Populisteilla tuppaakin olemaan sellainen yleismaailmallinen piirre, että heidän on pakko ylläpitää tiettyjä ajatusrakennelmia. Jos mamut eivät enää viekään naisia, rahaa ja lapsia, katoaa intressi äänestää halla-aholaisia. Kun Britannia eroaa EU:sta, tulemme näkemään, miten UKIP/Brexit party käytännössä katoaa poliittiselta kartalta.
Muualla Euroopassa populisteilla tulee menemään hyvin, sillä EU:n olemassaolo varmistaa sen, että jännite "kansan" ja "euro-eliitin" välillä säilyy. Viis siitä, että populistimepit eivät laita tikkua ristiin ongelmien ratkaisemiseksi. On helpompaa istuskella hyväpalkkaisessa duunissa ja arvostella muiden aikaansaannoksia. Varma resepti.