H + V + P on aukotonta faktaa
Tässä ketjussa ilmenee ehdotuksia siitä, että H + V + P (+A) -tilastointia (tuo A on ehdolla uudeksi kategoriaksi työnimellä ("Ansa", kts. aiempi viestini) olisi kehitettävä. Hyvä. Kuka tahansa voi sitä kehittää haluamaansa suuntaan.
Teen kuitenkin muutaman huomion asian tiimoilta.
H + V + P -tilaston eräs vahvuus on ollut, että se on täysin aukotonta faktaa. Hidastamiset, viivelähdöt ja palauttaminen joko ovat tai sitten eivät ole, niiden ilmenemisestä tai ilmenemättömyydestä ei ole mitään kiistaa pelin aikana. Voin milloin tahansa, missä tahansa julkaista siffan H + V + P -tilaston sellaisenaan.
Mutta jos aletaan viemään H + V + P:n pohjalta tilastointia vaikkapa siihen suuntaan, että tarkastellaan näitä kiekkokontrollitekoja suhteessa vastustajan tekoihin ja toimiin jäällä; suhteessa "oikeaan tai väärään" reagointiin pelitilanteessa; suhteessa reagointien seurannaisvaikutuksiin (kannattiko lähteä nopeasti, seurasiko minkälaatuinen hyökkäys jne.) ollaan tasolla, jota voivat tehdä vain alan ammattilaiset - ja hekin vain ajan kanssa käyttämällä videon pysäytyskuvaa ja käymällä useita keskinäisiä keskusteluja siitä, mikä tulkitaan mitenkin ja mitkä valitaan yhteisiksi kriteereiksi.
Ja tämä on ymmärrettävä: Kun minä teen työssäni tuon edellä kuvaamani prosessin (ja paljon siihen lisää), on asia sen tähden helppoa, että voin tehdä tulkintani "diktaattorina ja Johtavana anlayytikkona". Sen sijaan jos tekisin tilastoa ja analyysia vaikkapa jollekin SM-liigan päävalmentajalle, meidän täytysi käyttää paljon aikaa näkemystemme kalibroimiseen.
Kun teimme viime keväänä koko maailman jääkiekkohistorian ainutlaatuisinta ja laadukkainta pelin analyysia julkisuuteen Totalscouting-ohjelmalla, käytimme valtavasti aikaa ja energiaa siihen, että neljän hengen tiimimme pääsi samalle sivulle siitä, miten mitäkin pelitilannetta tulkitaan. Tämän näkemysten yhdenmukaistamisen kliimaksi oli se, kun "luimme ääneen mieskuorona pelin virtausta". Vasta tämän prosessin jälkeen oli se ja sama, kuka meistä koodasi peliä.
Täällä Jatkoajassa muun muassa nimerkki Keltainen Jaffa on tehnyt hyvää ja pyyteetöntä työtä tilastoinnin suhteen. Arvostan sitä kovasti. Mutta edellä kuvaamistani syistä johtuen Jaffan tilastolla ei ole mitään arvovaltaista painoarvoa sikäli, että me muut emme voi millään tietää, mitä Jaffa ajattelee, että mikä Leijonien kiekonmenetys oli vaikkapa "liian helppo". Ja jos Jaffa tänne ilmineeraisi kriteerinsä tarkastikin kirjoittamalla, luultavasti olisi niin, että muiden olisi niitä mahdoton hyväksyä.
Ja jos mietitään tätä viestiketjua meidän tähän ketjuun kirjoittaneiden osalta, niin luultavasti vain minulla on kompetenssia arvioida hyökkäys hyökkäkseltä, olisiko jossain pelitilanteessa pitänyt tehdä tilaa vai voittaa tilaa.
Ja kun ammattilaiset miettivät esimerkiksi, että oliko kyseessä 3vs2-hyökkäys vai saiko takakarva ajettua sen kiinni niin, että se tulkitaan sittenkin 3vs3-hyökkäykseksi, kyse on tarkasta hiusten halkomisesta monin eri kriteerein.
Johtopäätökseni: H + V + p on aukotonta faktaa ja aivan omassa luokassaan, mitä olen nähnyt täällä Jatkoajassa. H + V + P on lisäksi tilastointitapa, joka on yltänyt apuun jopa ammattilaistasolle.
Halusin paitsi asiaa valaistakseni myös näille muutamalle nimimerkille, jotka kirjoittavat tämän asian tiimoilta eräänlaisia ei-aikuisuuden tilassa olevia kritiikkejä H + V + P:stä, ilmaista, että minkäsorttisten mahdollisten vaatimusten kanssa he ovat tekemisissä, kun odottavat, että H + V + P pitäisi jotenkin ylittää. Nimimerkit voivat yrittää ylittää H + V + P -tason, mutta voin kertoa, että se vaatii joko 10 vuotta itsenäistä päivittäistä työskentelyä lajin parissa tai sitten pääsemistä mukaan johokin Totalscouting tiimiin tai vastaavaan, jossa aiheeseen perehdytetään ja senkin jälkeen menee aikaa, että konstin oppii.
Johtava, pelin asialla