Fordél, voin vastata sen verran, että mielestäni myös palautus on yksi rytmi. Jokainen erilainen lähtö on samalla tavalla reagointia peliin. On tietysti semantiikkaa miettiä, onko sentterin palautus pakille ja siitä seuraava pakin nousu sitten palautus, vai palautus + nopea lähtö. Ja tässähän on osa sitä analysointiongelmaa jota tällä palstalla jokunen kirjoittaja on jo tuonut esiin, voidaanko ehdottomasti sanoa, että mikä on milloinkin tietyn rytmin mukainen lähtö.
Palautushan voi olla rytminä vähän sellainen puolinopean ja hitaan välimaasto, eli periaatteessa jopa aika nopeakin lähtö. Jos meinaat tilannetta jossa hyökkäys otetaan takaisin ja lähdetään uudelleen, vaikka nyt pakki-pakki-laituri, niin sitten näkisin kyseessä olevan taas uuden puolinopean.
Mitä tulee taas Nummelinin lausuntoon, niin näen siinä kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että Nummelin on aikansa lapsi ja ajattelee jääkiekosta tietyllä tavalla oppimaansa vasten. Huikeana kiekollisena puolustajana hän kuitenkin varmasti ymmärtää myös kiekkokontrollia.
Tietyssä mielessä olen samaa mieltä siitä, että kiekkokontrollia viedään nyt ajoittain ääripäähän. Näkisin kyseessä olevan normaalin kehityskulun, eli nyt hieman harjoitellaan miten ja kuinka paljon ja milloin. Vie vuosia ja monia huippukoutseja ennen kuin Suomessa (tai NHL:ssä) osataan se kunnolla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että aina tulee ihmisiä jotka keksivät uutta tai tekevät jonkun asian toista paremmin.
Esimerkiksi Tapparan kohdalla on mielenkiintoinen paradoksi, kun joukkue on jopa liian "järjestäytynyt" ja se on osaltaan vienyt sen pelistä rentouden pois. Paradoksi tulee siinä, että futiksessa on saatu loistaviakin tuloksia äärimmäisen kurinalaisella ja tieteellisellä pelikirjalla, esimerkkinä Valeri Lobanovskin Dynamo Kiova tai Arsene Wengerin kultainen Arsenal.
Vaikka kyseessä on kaksi kovin erilaista lajia, niin jääkiekko ja jalkapallo ovat hyvin lähellä toisiaan, sillä (joukkue)pallopelit noudattavat pitkälti samoja lainalaisuuksia. Siinä mielessä en pidä mahdottomana edes sitä, että jääkiekossa tulee joskus tieteellisen valmennuksen koulukunta joka määrittelee luistelu-ja syöttölinjatkin tarkasti joka tilanteeseen.
Olen joskus aiemminkin pohtinut sitä, että Jose Mourinho on tehnyt pelaajilleen erittäin yksityiskohtaisia pelipaikkakohtaisia ottelusuunnitelmia. Jopa niin tarkkoja, että raportissa kerrotaan kummalla jalalla tämän oletettu vastustaja ottaa pallon haltuun tietyssä tilanteessa, millaisia syöttöjä hänelle annetaan ja niin edelleen. Mahtaakohan huipputason jääkiekossa olla vastaavaa käytössä?
Liiallinen kontrolli näkyy nyt ongelmajoukkueilla juuri siinä, että peli on erittäin hidasta ja otetaan jopa liikaa takaisin hyökkäyksiä. Jokaisen joukkueen pitää löytä tasapaino omaan peliinsä. Sitten toisaalta voi olla niinkin, että yritetään pelata liian täydellisiä lähtöjä. Pelattiin peliä millä pelikirjalla tahansa niin pitää uskaltaa antaa mennä vaan.