Jos Leijonat ei tässä vaiheessa osaa pelata Jalosen pelikirjaa tarpeeksi hyvin niin vikaa on enemmän Jalosessa kuin pelaajissa. Pelikirjan tarkoitus on auttaa pelaajia erilaisissa tilanteissa joita kentällä tulee eteen mutta eilen siitä ei tuntunut löytyvän tukea kun USA ei antanut viisikolle tilaa ja aikaa ryhmittyä rauhassa oman pään hakuun.
Tämä on mielestäni vähän klassinen muna vastaan kana-tilanne. Yleensähän Suomessa annetaan voiton hetkellä kunnia pelaajille ja tappion hetkellä syy on valmentajan. On tietysti selvää, että jos tulee taktisesti tukkaan sata-nolla niin valmentaja on epäonnistunut, mutta se ongelma on siinä etteme läheskään aina tiedä mitä valmentaja on ohjeistanut, eli paljonko ongelmat johtuvat pelaajien huonoista suorituksista ja vääristä valinnoista jäällä.
Joitain merkkejä pelistä kyllä on aina nähtävissä, varsinkin juuri huonot syötöt ja selkeät pelinlukuvirheet näkyvät ja toisaalta se on taas valmentajan heikkoutta jos jääräpäisesti roikkuu omassa pelisuunnitelmassa, vaikka on nähtävissä ettei se toimi.
Tästä pääsen pienen aasinsillan kautta siihen peli-identiteettiin mikä löytyy Kanadalta, Ruotsilta ja miksei ajoittain myös Venäjältä. Eli aina on olemassa vaihtoehto B, jos se "hieno" suunnitelma ei onnistu. Suomellakin olisi olemassa 90-luvun jääkiekko joka edelleen lienee pelaajien selkäytimessä. Mutta kun Jalonen lähtee siitä, että peliä on rakennettava ennen kuin rikottava, niin pyrkimys kiekkokontrolliin tuntuisi menevän jopa liiallisuuteen ajoittain. Mutta ymmärrän kyllä toisenkin puolen, sillä pelisuunnitelman onnistunut muuttaminen kesken pelin on erittäin vaikeaa ja saattaa sekoittaa oman joukkueen peliä entisestään.
On ihan jännittävä ajatusleikki miettiä kuinka suuressa määrin Jalosen pelikirjaa voi toteuttaa juuri näitä kovia joukkueita vastaan, kun alkaa näkyä jatkuvasti enemmän merkkejä siitä, että sen pelin avaamiseen liittyvät variaatiot on saatu tukittua. Teoriatasolla kiekon hallussa pitäminen on edelleen mielestäni paras vaihtoehto jopa huomattavasti kovempia rostereita vastaan mutta siinäkin on se vaaramomentti, että osa pelaajista joutuu jo tilanteisiin joihin heidän taitotasonsa ei kertakaikkiaan riitä.
Puolustuspelin osalta myös P. Sihvonen ja partnerinsa Yrjänheikki ovat kritisoineet juuri tuota liiallista miesvartiointia jo useammassa ottelussa. Lähtökohta heillä on ollut se, että koska useampi pelaaja on selkä pelille niin ei ole mahdollisuutta päästä nopeisiin vastahyökkäyksiin rintamana tai useamman pelaajan voimin.
Cobol taas on mielestäni ytimessä juuri siinä, että se tökkii myös puolustussuuntaan, kuten nähtiin jo ottelussa Sveitsiä vastaan. Silloin jo oli odotettavissa ongelmia, kun nämä ensimmäiset todelliset testit tulevat vastaan. Samoin minusta koko Suomen puolustuspaketti on ollut hajallaan alkaen jo karvauspelaamisesta lähtien. Malttavatko pelaajat tarpeeksi keskittyä puolustamiseen, vai onko koko ajan mielessä vain seuraava hyökkäys?
Onneksi meille peli kentällä näyttää lopulta sen onko Jalonen onnistunut työssään ja ovatko pelaajat myös ottaneet opikseen. Nämä asiat nähdään viimeistään puolivälierässä, olisiko paikka yllättää ja luovuttaa kiekkoa enemmän vastustajalle, vai mennäänkö loppuun asti kiekkokontrolliperiaatteella, se on mielenkiintoista nähdä. Itse veikkaan jälkimmäistä ja jos ja kun näin tapahtuu, niin yksinkertaisesti pelaamisen laatu ratkaisee.