Tämä on kyllä aika käsittämätöntä. Pesäpallossa puhutaan jatkuvasti TV-lähetyksissä kakkosjatkeesta, kolmosluukusta, rajaleikkurista, tappikumurasta, takalukijasta, lentomerkistä jne. Ja nämä kaikki termit ovat sellaisia, että jokainen vähänkin lajin parissa toiminut tietää, mitä näillä tarkoitetaan ja näiden termien viljely on ihan luonnollista ja itsestään selvää. Mutta, kun kiekossa puhutaan viivelähdöistä, PAPP:ista, kaksivaiheisesta reagointipelaamisesta ja muusta lajitermistöstä, tuntuu yllättävän moni kiekkomies saavan melkoisen oksennusrefleksin. Jääkiekko on pelaajien peli eikä siihen tarvita mitään hienoa termistöä. Kis kis, älä lähre shinne. Läheltä ylös niin ku Jari sanoo.
Minä näen tässä juuri sen, että jääkiekkopiireissä ei kunnioiteta peliä. On siis tavallaan lätkäjätkämäistä ja "oikeaa" jääkiekon parissa toimimista vähätellä kaikkea teoriakeskustelua. Se mikä on olemassa jalkapallossa, pesäpallossa ja väittäisin, että kaikissa muissakin lajeissa, puuttuu suomalaisesta jääkiekkokulttuurista. Stereotyyppinen (ja yleisön rakastama) pelaajahan on hieman yksinkertainen, kovaluontoinen ja hyväsydäminen nallekarhu, joka ei ymmärrä mitään "niistä valmentajien höpinöistä". No oikeastihan parhaat pelaajat ymmärtävät ne oikein hyvin, kunhan nyt pitävät yllä sitä mielikuvaa oikeasta lätkäjätkästä.
Jos alat puhua viivelähdöistä tai rintamahyökkäyksestä niin aina on joku "Tamminen" parahtumassa itkuun, että kyllä tämä kuulkaas on pelaajien peli ja lillerilalleri suoritustaso ratkaisee. Pelkästään tämä asenne kertoo minulle siitä kollektiivisen ymmärryksen puutteesta, eli ihmisiä pyritään lokeroimaan ja sen mukaan päätellään, että yksi ei ymmärrä sitä ja toinen tätä.
Toisaalta kollektiivisen ymmärryksen puute näkyy pienimmillään jo tässä ketjussa, jonne kuitenkin lähtökohtaisesti kirjoittavat jääkiekkoa enemmän seuraavat henkilöt. Se näkyy nimenomaan vähättelevässä asenteessa ja tässä "kuulkaas nyt pojat"-tematiikassa, jota näkee tasaisin väliajoin ja toistuvana ilmiönä. Samoin se näkyy useiden pelaajien vähättelevässä asenteessa ja näissä Esa Keskisen legendaarisissa "Ei siellä ehdi mitään pelikirjoja miettiä"-lausunnoissa.
Keskustellaanko jalkapallossa ja pesäpallossa siitä, että montako prosenttia pelikirja ratkaisee ja muistutetaanko joka helvetin välissä, että pelikirja ei ratkaise kaikkea? No ei tietenkään keskustella, mutta jostain syystä jääkiekossa pitää aloittaa se hiuksien halkominen välittömästi. Minusta on ylipäätään naurettavaa edes kuvitella pystyvänsä pelitapakeskusteluun jos ei ymmärrä noita asioita jo automaattisesti.
Jääkiekkoon tulee saada lisää akateemista keskustelua. Jos kiekkoihmiset itse eivät tunnusta lajiaan ihan oikeaksi palloilulajiksi, niin kuka sitten?
Mitä siihen termistöön tulee niin mielestäni ensimmäinen askel olisi nyt avata ne silmät ja korvat. On yksi asia huutaa sitä ongelmaa maailmalle ja sen jälkeen olla vastaanottamatta minkäänlaisia selityksiä termeillä sillä verukkeella, että ei tuo ole "oikea", koska meillä on tämä ongelma.
Esimerkiksi nimimerkki Bigmouth antoi tässä huutia tuon termistön puutteellisuuden osalta. Tässä on toinen puoli totta ja toinen puoli on siinä, että termit ovat siksi muka monimutkaisia, koska yksinkertaisesti se pelin teoria ja logiikka eivät ole hallussa. Samainen nimimerkki osoitti sen tuossa nolaamalla itsensä aika pahasti, todennäköisesti tietämättään, keskustelussa nimimerkki DEFENCEN kanssa yhdestä spesifistä termistä.
No tuohan ei ole ihan täsmällinen termi muutenkaan, vaan enemmänkin sanonta joka kuvaa tietynlaista taktista ja pelifilosofista lähestymistä.
Täsmälliset termit, nämä ylivoimat, alivoimat, viivelähdöt ja maalipaikat ovat kyllä minun mielestäni hyvin määritely jo aikoja sitten. Tietenkin voidaan sanoa, että joku puhuu laidasta ns. "soft area"-alueelta lähteneestä laukauksesta maalipaikkana mutta tämäkin on minusta taas enemmän pelin ymmärryksen puutetta kuin varsinaisen termistön ongelma.
Toki, työtä riittää tämänkin asian parissa edelleen mutta ensinnä se vaatisi asennemuutoksen. Muutosvastarinta tuntuu olevan kova mutta kyllä se murtuu tämänkin osalta, ajan kanssa. Ja onhan meillä nyt jo mm. Ville Nieminen ja Ossi Väänänen esimerkkeinä huippupelaajista jotka puhuvat jo pelistä ihan avoimesti "syvemmällä" tasolla. Se on hyvä merkki.