Uskoisin, että tuolla tavalla saa kyllä kiekon hyökkäysalueelle ja hybridipitkän turvin jopa vältettyä pitkä kiekko, mutta sitten onkin vaikeampaa saada kiekko haltuun, etenkin ellei se pakin lämäri ole aivan huippuunsa optimoitu. Jos ja kun sitten useammin kiekko päätyy vastustajalle kuin omille...Tämän supercharged pitkä päätyyn overdriven jujuhan piilee yllätyksellisyydessä. Se toimisi siis vain niin kauan kuin vastustaja ryhmittyy odottaen normaalia syöttöpelillistä hyökkäystä.
Mitä enemmän tätä pohdin, niin sitä paremmalta se vaikuttaa. Pitää varmaan ruveta juniorivalmentajaksi...no, myönnettäköön, että taktiikassa on omat ongelmansa, joita edellä onkin tuotu esiin. Selviä etujakin on:
a) Lähes ainoa tapa todella hyötyä hybridipitkästä on tilanne, jossa hyökkääjällä on lähtökohtaisesti selkeästi puolustajaa kovempi vauhti päätyä kohti mentäessä. Harvoin tätä osataan SM-liigassa hyödyntää siten, että puolustaja päästäisiin todella haastamaan.
b) Puolustaja, vaikka ehtisikin ensimmäisenä kiekkoon, joutuu olemaan suhteellisen tarkkana, jos hyökkääjä tulee täydellä vauhdilla päätyä kohti ja tällöin hyvän avaussyötön todennäköisyys heikkenee.
c) Kuten totesit, yllätyksellisyys on juuri se pointti. Tämä pelitapa pitäisi olla harjoiteltuna siten, että pelin tempoon voitaisiin vaikuttaa tilanteen sitä vaatiessa (kuten eilen!). Ylipäätänsä yllätyksellisyys tuntuisi olevan ainoa järkevä ase Tapparan robottikiekkoa vastaan.
d) Jos ja kun puolustaja olisi kiekon kanssa hyvä, niin veto päätyynhän voisi olla todella kova. Ajatuksena se, että vasemmalta puolelta lyöty kiekko kiertäisi oikealle (tai toisinpäin) jolloin laitaa pitkin luisteleva hyökkääjä menisi täyttä vauhtia kiekkoa vastaan. Olisi maalivahdillekin haastavaa katkaista kiekko rännissä etenkin jos se lyötäisiin sisään korkeana.
e) Sanoisin jopa, että vaikka taktiikka tuottaisi pitkiä kiekkoja keskimääräistä enemmän, niin HIFK voisi meneillään olevassa sarjassa hyötyä tästäkin. Oman pään aloituksesta nopea lähtö voisi toimia Tapparaa vastaan koska se ei ehtisi organisoitua keskialueelle yhtä hyvin kuin jos lähtöä hidastellaan maalin takana.
Tuleeko kenellekään mieleen joukkuetta, joka käyttää tätä taktiikkaa säännöllisesti? NHL:ää ei tule aktiivisesti seurattua, mutta luulisi, että siellä ainakin osa jengeistä hallitsisi kuvion ja käyttäisi sitä tarvittaessa.
Edit: Ai niin, onhan NHL:ssäkin ollut hybridipitkä jo muutaman vuoden. Vanhalla kunnon kosketuspitkällä homma toimisi eri tavoin. Mikä olikaan perustelu säännön muuttamiselle? Loukkaantumiset?