Keskisuomalainen valottaa lisää
”Miksi vain toiset noudattavat pelisääntöjä?”
Hassinen kaipaa liigaperheeseen parempaa moraalia. Helkovaaran mukaan rästiongelma on jo hoidettu.
Jyväskylä
Ilkka Kulmala
Jääkiekon SM-liigaperhe rakoilee. Jo pitkään ovat isot ja pienet seurat vääntäneet riitaisasti kättä päätöksiä tehdessään. Jokainen yhteisö on katsonut yhteistä pöytää puhtaasti omasta näkövinkkelistään.
Yleensä on kiistan aiheena ollut raha. Siksipä ei ole mikään yllätys, että viimeisimpänä uutisena tupsahti julkisuuteen tieto siirtokorvausongelmasta.
JYP:n toimitusjohtaja Tomi Hassinen nosti aran aiheen pöydälle kertomalla, että jyväskyläläisseura on turhaan odottanut yhteensä miljoonan markan saatavia Tampereen Tapparalta ja Lahden Pelicansilta.
”Lausunnot jälkijättöisiä”
SM-liigan toimitusjohtaja Urpo Helkovaara on vaivautunut kommentoidessaan asiaa.
- Selasin jutun (KS 23.9.) läpi, mutta mielestäni Hassisen lausunnot olivat jälkijättöisiä, Helkovaara toteaa.
- Liigahallitus on jo tehnyt päätöksen, jonka mukaan tällaisissa tapauksissa kärsineet seurat voivat hakea hyvitystä tv-rahoista.
SM-liigalla on televisiointisopimus MTV3:n kanssa. Tästä potista liiga jakaa jokaiselle 13 yhteisölleen tasaosuuden, joka on tällä kaudella 900 000 markkaa.
- Aivan oikein, Tomi Hassinen vastaa Helkovaaralle. – Näin on sovittu. Mutta entä sitten, jos tv-rahat eivät riitä.
- Sitä paitsi seuroille tilitetään tv-maksut neljässä erässä, viimeinen tulee huhtikuussa. Ei voi olla oikein, että näin isot rästit roikkuvat maksamattomina kuukausitolkulla, jopa vuoden.
- Liigakiekkoilun pitäisi kuitenkin olla liiketoimintaa, jossa pätevät liiketoiminnan tietyt pelisäännöt.
Helkovaara pesisi mielellään kätensä koko sopasta.
- Eihän liigalla ole mitään sanomista siihen, jos kaksi seuraa tekee kaupat pelaajasta. Asia on näiden kahden seuran välinen.
Eikö reilulla pelillä pärjää?
Hassinen tietää, ettei ongelman esiintuominen tee liigan imagolle hyvää. – Päättävissä elimissä on puhuttu, etteivät seurat veisi kilpailijoidensa nimiä Kauppalehden protestilistoille.
Toisaalta nykyinen tilanne harmittaa JYP:n päällikköä niin paljon, ettei hän halua pysyä enää hiljaakaan. Hassisen mukaan viidakkomainen bisneksen teko ei täytä moraalisia määritelmiä.
- Jotain on pielessä, jos rajatussa ympäristössään hirveästi töitä puurtavat seurat yrittävät hoitaa asiansa rehellisesti ja toiset eivät välitä samoista pelisäännöistä lainkaan.
- Kai sitten on ajateltava niin, että reilulla pelillä ei tässä maailmassa pärjääkään.
JYP:llä on siirtokorvaussaatavia sekä Pelicansilta että Tapparalta 500 000 markkaa.
Liigan päättäjät ovat siirtokorvauksista hissukseen jo senkin takia, että taustalla muhiva EU-lainsäädäntö ei puolla koko korvausjärjestelmää.
Liigan sisäisissä siirroissa korvauksia luovuttavalle seuralle yhä maksetaan, vaikka summat ovat huippuvuosista rajusti pudonneet.
- Siirtokorvauksen kattosumma on nykyisin 300 000 markkaa, Hassinen toteaa. – Eikä ole kovin yleistä, että liikutaan edes lähellä noin isoja rahoja.
Hassinen ei halua edes veikata sitä, mikä on tulevaisuus.
- Selvää on toki se, että yhä enemmän aletaan puhua kasvattajarahasta.
NHL-rahatkin kiistan aiheena
SM-liigaseurojen välille on aiheuttanut kitkaa myös NHL:n maksama korvaussumma. Tänä vuonna syntyneen sopimuksen mukaan taalaliiga pulittaa Suomesta poimimistaan pelaajista noin 55 miljoonan markan könttäsumman, joka kattaa kolme vuotta.
Isot seurat halusivat, että potista maksetaan raha pelkästään sille seuralle, jolla oli sopimus NHL-jäille lähteneen pelaajan kanssa. Näin esimerkiksi TPS olisi napannut dollarit Timo Pärssisestä ja Niklas Hagmanista, vaikka nämä eivät ehtineet pelata mustavalkonutussa otteluakaan.
Pienet seurat nousivat puolustamaan liigahallituksessa oikeuksiaan ja saivat jyvitettyä NHL-korvauksen pelaajan kolmivuotisen historian ajalle.
Opitaanko ymmärtämään?
Asetelma SM-liigassa on hankala ja yhä hankalammaksi käy, jos kukaan ei ota härkää sarvista ja tee eri osapuolille selkoa, mistä suomalaisessa huippukiekkoilussa on kysymys.
- Liigassa oleville seuroille on muodostunut erilaisia tehtäviä, Hassinen selvittää. – Toiset ovat kasvattajan osassa ja toiset tekevät bisnestä.
Jos suuret eivät opi ymmärtämään pieniä eivätkä pienet suuria, edessä on kivikkoinen tie.
Eikä kukaan tiedä minne se johtaa.
----------------------------------------
Ottamatta kantaa itse asiaan, ei kyllä yllätä yhtään että Helkovaara haluaa pestä kätensä koko hommasta. Mielestäni raukkamaista toimintaa liigan johdolta - kuka muukaan valvoisi herrasmiessopimusten täytäntöönpanoa?
Laitoin poikkeuksellisesti artikkelin tähän suoraan, koska en löytänyt sitä nettilehdestä.