Mainos

Palkka-ale tulee, oletko valmis?

  • 26 693
  • 174

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Laskelma oli hyvinkin karrikoitu ja jopa typerä mutta vastaus kysymykseesi, olettaen esimerkkinä tietyn tuotteen toimitusketjun jokaisen jäsenen tiputtavan palkkaansa 5% ja tämä suoraan siirrettynä hintoihin.

Esimerkkinä Hartwall tekee lonkeron joka kuljetetaan ravintolaan ja jossa tarjoilija sen tarjoilee. Tämmöisessä tilanteessa voitaisiin päästä lähemmäksi 10% hinnanalennusta. Toki tämmöistä ei tule tapahtumaan.
Itsekin täytyy tunnustaa, etten oikein osaa edelleenkään sisäistää ideaasi. Toivottavasti tämä laskelma ei sentään edusta annikalapintieläistä talousmatematiikan haaraa?
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Palkka-ale -keskusteluun liittyen niin olipa melko populistinen lööppi tänään Iltalehdessä. Kissankokoisilla kirjamilla "He eivät suostu pienempään palkkioon" ja sitten valikoitu joukko kansanedustajia laitettu pällistelemään kanteen.

Minusta tuo oli melko johdatteleva/asenteellinen uutinen. Lööppi yrittää sanoa että "he ovat ahneita, joille ei mikään riitä". Ensinnäkin kansanedustajan palkka -- vaikka hyvä onkin -- ei ole kuitenkaan mikään oikotie onneen tai loppuelämän toimeentulon takaava euromäärä. Toisekseen, kansanedustajien palkkioihin löytyy ihan järkeviä perusteluja, esimerkiksi nyt vaikka korruption ennaltaehkäisy tai osaavien ja lahjakkaiden henkilöiden kannustaminen politiikkaan. Kolmanneksi, niistä pulliaisista jotka kateudesta vihreinä paheksuvat näitä "ahneita" kansanedustajia valtaosa ei varmasti suostuisi vapaaehtoisesti alentamaan palkkaansa euroakaan.

Reaktiot Niinistön tempaukseen ovat huvittavia. Vasemmalta tulee kritiikkiä että "populistinen temppu, jolla yritetään painaa duunarien palkkoja" tai "kenelle tässä näytetään mallia". Mitä jos Sauli olisi ehdottanut palkan nostamista vastaavalla määrällä? Siitä vasta paskamyrsky olisi syntynyt.

Ei muuta, jatkakaa.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kolmikanta, never heard?

Joskus kuullut, mitähän lie tarkoittaa. Ja nelikannastakin kuullut isojen poikien tarinoita siltä ajalta kun maataloustuottajat olivat osapuolena.

Tarkoitin kuitenkin sitä, että ei työmarkkinasopimukseen hallituksen edustaja nimeään laita tai suoraan mitään sovi. Valtio osapuoli voi vain luvata jotain verotäkyä sovun löytämiseksi tai tarjota sovittelijaa avuksi.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Kannataan eduskunnan osalta sitä linjaa, että nostetaan palkkiota 50%, mutta vähennetään kansanedustajien märää 50%, jo v. 2015 vaaleissa. 100 kansanedustajaa riitää ihan hyvin Suone kokoisessa maassa. Palkkiota nostetaan v. 2015 vaalien jälkeen, kun on 100 kansanedustajaa. Tämä tapa toisi säästöä Valtiolle ja ehkä osittain parempia kykyjä kuin nykyiset kansanedustajat, tekemään kansanedustajan työtä.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Heti valmis palkka aleen kun yleiset elinkustannukset laskevat samassa suhteessa. Muuten ei mitään järkeä.

Vähän eri tilanteesta puhutaan alesta kun verrataan palkka alea 130te vs. 30te vuodessa ansaitsevien ostovoimaa. Leipä maksaa euroissa molemmille saman verran, toiselle prosentuaalisesti paljon enemmän. Ja tuo summa oli vaan esimerkki.

Palkankorotusten jäädytys vähäksi aikaa eri juttu, siihen voisi helpommin suostua.
 

Musta_Kyy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Heti valmis palkka aleen kun yleiset elinkustannukset laskevat samassa suhteessa. Muuten ei mitään järkeä.

Vähän eri tilanteesta puhutaan alesta kun verrataan palkka alea 130te vs. 30te vuodessa ansaitsevien ostovoimaa. Leipä maksaa euroissa molemmille saman verran, toiselle prosentuaalisesti paljon enemmän. Ja tuo summa oli vaan esimerkki.
Kyllä se on reilua, että kaikki laskis vaikka kolmasosan palkkaansa. Sittenhän edellämainitut hemmot sais jatkossa 87te vs. 20te vuodessa, joten hyvätuloisen menetyksethän ovat järkyttävän paljon suuremmat, 430%! Jos hintataso pysyy samana, niin joutuu vaihtamaan ehkä joskus 100000€ auton 80000€ autoon...
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mitä palkka-aleen tulee, niin julkiselle puolelle tuon voisi osoittaa. Julkisen puolen palkankorotukset lähtivät nousukauden aikana täysin lapasestaja virheet pitää korjata ennen kuin paska osuu tuulettimeen.

Valtion monopoliasemassa olevien liikeyritysten johtajien palkkoja voidaan tiputtaa vaikka 50 prosentilla. Esim. Alkon toimitusjohtajaksi voidaan valita vaikka joku katkokävelijä viinapalkalla, niin Alko myisi edelleen yhtä paljon viinaa suomalaisille kuin ennenkin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
100 kansanedustajaa riitää ihan hyvin Suone kokoisessa maassa.

Tää on jotain mitä mää en oikein jaksa ymmärtää.. valitetaan että pieni piiri päättää asioista ja sitten sitäkin piiriä halutaan pienemmäksi.

Jep, ne eduskuntaryhmät äänestää keskenään, eivät toimi kumileimasimena jollekin polipyroolle. Joten mitä vähemmän siinä ryhmässä ja eduskunnassa on ihmisiä, sen helpompi sitä on koittaa johdatella ja tehdä lehmänkauppoja.
Esim isoimmassa ryhmässä on nyt 44 edustajaa. Saadakseen oman kantansa ryhmän kannaksi, pitää löytyä siis 22 samanmielistä edustajaa kuin itse on. Sun mallin jälkeen ei tarttis tehdä lehmänkauppaa kuin 10:n kanssa. Sekö ois sitten parempaa päätöksentekoa?

Jos eduskunnan kokoa ois muutettava, mää mieluumminkin lisäisin edustajien määrää, kuin vähentäisin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jos eduskunnan kokoa ois muutettava, mää mieluumminkin lisäisin edustajien määrää, kuin vähentäisin.

En muuta mielipidettäni. Kansanedustajien laatu ratkaisee, ei määrä. Siksi vähemmän edustajia ja niille parempi palkkio kuin nykyisille edustajille. Muutosta määrään ei ole näköpiirissä, joten en enää kolmatta kertaa kirjoita esiin samaa mielipidettäni, mutta menköön nyt toisen kerran. En siis oikeasti usko muutokseen kansanedustajien määrässä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
No ei todellakaan tule palkka- alea. Liitot ei tuohon suostu, ja jo kansantaloudellisesti idea on toimimaton. Palkkojen laskiessa verotulot laskevat samassa suhteessa, jopa hieman enemmän, sillä myös ihmisten keskimääräinen veroprosentti laskee tulojen laskiessa. Ja samoin ihmisten ostovoima ja samalla kulutus laskee, jolloin alv- tuotot laskevat, kuten myös yritysten tulot. Toki, jos kuluttajahinnat laskisivat, mihin en usko, niin kulutus pysyisi ehkä ennallaan. Viisainta on edetä nyt maltillisten palkkaratkaisujen kautta, ja palauttaa kilpailukyky sitä kautta pikku hiljaa.

Julkiselle puolelle ale ei ole yhtään oikeutetumpi kuin yksityisellekään. Jos jotain 10 vuoden palkkakehityskäyrää katselee, niin ei ne tulot ole julkisella puolella mitenkään "räjähtäneet". Aina maristaan julkisen puolen tuottamattomuudesta unohtaen samalla se, että monin tavoin julkinen sektori mahdollistaa ja edesauttaa yksityisen puolen tuottavuutta. Vaikkapa nyt "tuottamalla" jatkuvasti koulutettua työvoimaa, tarjoten työntekijöille mahdollisuuden edulliseen päivähoitoon ja sitä kautta taas työvoimaa yksityisillekin ja niin edelleen. Mutta totta kai julkisen puolen osin vanhentuneita ja raskaita rakenteita on varaa uudistaa ja hakea säästöjä sitä kautta.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onhan sitä jo monilta julkisen sektorin aloilta palkkoja laskettu. Esimerkkinä voin mainita oman (ja muutaman muunkin tänne kirjoittavan) alani, eli opetustoimen.

Kuntien säästöissään käyttämä ns juustohöylämalli on pienentänyt opetuksesta tuntikehystä lähes vuosittain jo varmaan tostakymmentä vuotta, pitempäänkin. Ja jokainen poistettu tunti, joka samalla suurentaa opetusryhmiä jne, on pois opettajien palkoista.

Muistelisin nähneeni laskelman, jossa todettiin, että kymmenen viime vuoden aikana jokaisen opettajan (keskimäärin) viikottainen työtuntien määrä on pienentynyt n. kahdella. Siinä sitä säästötalkoota tahtomatta on tehty.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei päästä. Yksinkertaistetaan, oletetaan että tuote koostuu pelkästään henkilöstökuluista. Siinä on kolme ketjun jäsentä eli tuotteen hinta on 300e, jokaisen osuus on siis 100e. Jos kaikki leikkaavat 5% omasta osuudestaan niin tuote maksaa sen jälkeen 285e. Eli sen 5% vähemmän. Jos joku ei leikkaa, niin tuote maksaa 290e eli ~3% vähemmän. Eikös?

Tästä voimme vääntää vaikka ensijouluun asti mutta se olisi aivan turhaa ;).

Kuten jo sanoin, laskelma oli karrikoitu ja typerä eikä tämmöistä tulisi koskaan tapahtumaan.

No sinnepäin siis nuo suoraan palkkaan sidonnaiset sivukulut.Mutta sitten on ne muut henkilöstöön liittyvät kustannukset.

Pääsääntöisesti suurin yksittäinen este lisähenkilöstön palkkaamiselle (m, p-k yritykset) on palkasta muotoutuvat sivukulut. Alla yrittäjät.fi palkkakululaskuri.

Palkkalaskuri - Palkanmaksu - Tyantajan ABC - yrittajat.fi


Noh, valtiohan ei suinkaan ole työmarkkinaosapuoli joten tuo kauhuskenaario on varsin utopistinen.

Ei tietenkään ole mutta miksi allaolevasta sitten käydään tiukkaa keskustelua?

Mitä taas tulee Presidentin motiiveihin niin kyseessä lienee arvojohtajan esimerkki jonka pyytettömyydestä voi olla montaa mieltä. Tuskin ihan pyyteetön ele, mutta ei myöskään mikään salajuoni tai painostusyritys.

Itsekin täytyy tunnustaa, etten oikein osaa edelleenkään sisäistää ideaasi. Toivottavasti tämä laskelma ei sentään edusta annikalapintieläistä talousmatematiikan haaraa?

Ei ole Lapintieläistä. Vastaus sinullekkin yllä.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Niinhän se on, että kaikki ovat tottuneet tiettyyn elintasoon, josta on vaikea tinkiä. Mutta aika kohtuutonta vaatia, että esim jotkut siivojat vielä nykyisestäkin tasosta laskisivat palkkoja. Ymmärrettävästi olisi helppo sanoa, että yli 50000 vuodessa tienaavilla jo ehkä olisi varaa tinkiä tuloista, mutta tottakai tässäkin tullaan sitten esim. niihin järjettömän suuriin asuntolainoihin, joita näilläkin varmasti on. Minusta on kuitenkin aika kohtuutonta, että aletaan huutelemaan alle tai jopa reilusti alle 2500/kk tienaaville, että teidän pitää kyllä nyt laskea palkkoja, varsinkin kun johtajien palkat karkaavat käsistä samaan aikaan. Kuten todettua niin sitten pitäisi alkaa elinkustannuksia tiputtamaan aika radikaalisti. Mutta eihän tämä käy päinsä, koska se näkyisi johtajiston ja osakkeenomistajien kukkaroissa. Pitää kuitenkin muistaa, että tässä nykyisessä jamassa ollaan rikkaiden ja ahneiden ihmisten takia. Rikkaidenkin kannattaisi muistaa, että heidänkin elinolosuhteet ovat sitä paremmat, mitä paremmin ihmisillä menee kollektiivisesti. En tosiaankaan tässä kommunismia kannata, mutta hyvinvointiyhteiskunnan hengissä pitäminen on myös rikkaiden etu loppupeleissä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Btw. yllättävän vähän on muuten huomioitu esim. Häkämiehen "eleen" kohdalla sitä että kyllä varmaan hänenkin tulonsa pudotuksen jälkeen ovat korkeammat kuin ennen.

EK:n edellisen toimarin ansiotulot vuonna 2011 olivat 350 000 euroa, riviministerin palkka on sen rapiat alle 10 000/kk (+edut, joita tosin EK:n toimarillakin on varmasti aikalailla saman verran) eli bruttona n. 125 000/vuosi.

Kyllähän tuossa ymmärtää sekä innon jättää ministerinpesti että toisaalta palkanlaskeminen, kun aiempiin tuloihin nähden tulot lienevät yhä merkittävästi suuremmat.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En muuta mielipidettäni. Kansanedustajien laatu ratkaisee, ei määrä. Siksi vähemmän edustajia ja niille parempi palkkio kuin nykyisille edustajille.
Muuten hyvä ajatus, mutta kansanedustajat valitaan suomessa ns. äänestämällä, joten vaikka heille maksettaisiinkin enemmän niin suurin osa sinne valittavista olisi silti keskinkertaisuuksia (nätisti sanottuna).
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Johtajien palkoista puhuttaessa kannattaa muistaa Hesarin tekemä tilasto ansioiden keskimääräisestä kasvusta ja vastaavasti huippujohtajien ansioista lähtien jostain 60- luvulta päätyen jonnekin 2010- luvun loppuun. Tästä on 2-3 vuotta aikaa, kun juttu julkaistiin. Keskimääräistä ansiota kuvaava käppyrä kohosi tasaisesti, mutta huippujohtajien ansiokehitystä kuvaava käyrä ei meinannut mahtua Hesarin sivulle(joka on pystysuunnassa aika helvetin korkea). Erikseen oli muutaman yksittäisen pomon palkkio otettu kuvaan mukaan, ja ne eivät enää siihen mahtuneetkaan ne käyrät. Eikä siinä mitään, isoja veroja isopalkkaiset maksavat myös, mutta ihan muut kuin keskimääräiset ansiot Suomessa silti ovat ns. räjähtäneet. Johtajien palkoista sanon samaa kuin muidenkin, maltillinen linja nyt niissäkin, mutta mitään populistista alennuskampanjaa ei tarvita.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Onhan sitä jo monilta julkisen sektorin aloilta palkkoja laskettu. Esimerkkinä voin mainita oman (ja muutaman muunkin tänne kirjoittavan) alani, eli opetustoimen.

Kuntien säästöissään käyttämä ns juustohöylämalli on pienentänyt opetuksesta tuntikehystä lähes vuosittain jo varmaan tostakymmentä vuotta, pitempäänkin. Ja jokainen poistettu tunti, joka samalla suurentaa opetusryhmiä jne, on pois opettajien palkoista.

Muistelisin nähneeni laskelman, jossa todettiin, että kymmenen viime vuoden aikana jokaisen opettajan (keskimäärin) viikottainen työtuntien määrä on pienentynyt n. kahdella. Siinä sitä säästötalkoota tahtomatta on tehty.

Tuohan nyt ei pidä ihan kokonaan paikkaansa. Opetustoimesta on rahaa kyllä vähennetty mutta pääsääntöisesti se on tarkoittanut jakotuntien poistumista ja tuntiopettajien vähentämistä. Opetusryhmät ovat kyllä suurenneet muttei palkkapussi ainakaan itselläni ole mihinkään pienennyt. Halvemmaksi tulee kaupungilla teettää pienemmällä porukalla enemmän töitä kuin isommalla porukalla se opetusvelvollisuus.

Tiivistetysti: yksittäinen työnsä pitää saanut viranhaltija tienaa saman jos ei enemmänkin mutta virkoja on vähemmän. Opetustoimi sinällään on kyllä ollut säästötalkoissa mutta ei yksilöt pl.työttömäksi joutuneet.
 

Andrew

Jäsen
Jos palkka-aleen ryhdytään niin se kannattaisi kohdentaa, kuten Niinistökin ymmärtääkseni viittasi, palkkaluokan yläpäähän ja jättää kohdentamatta pienituloisiin ja kenties keskituloisiinkin.

Ehdottomasti samaa mieltä. Pieni -ja keskituloiset pääosin tuhlaavat eurot ja näin ollen valtio saa verotuloja, koska jokaisessa tuotteessa Suomessa on hirveä määrä veroa.

Rikkaiden verotuksessa on aina se pointti, että kuinka paljon on kohtuullista. Minusta työn teosta ei saa rangaista, jos joku tekee paljon töitä tai pyörittää menestykkäästi omaa yritystä niin on kohtuutonta joutua maksamaan järjettömiä veroja. Se tappaa yrittämisen, joka pitää pyörät pyörimässä.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tästä huolimatta tilastokekuksen hintaindeksikin antaa aika karua kuvaa elintarvikkeiden hintakehityksestä:

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_hinnat.html#kuluttajahintaindeksi

Lue nyt se taulukko vielä kerran uudelleen, väitit että oliko se viidessä vuodessa kohonneet KYMMENILLÄ prosenteilla. Satun tietämään, etteivät ole ja tuo taulukko kertoo sitä samaa. Ei ole niitä tärkeimpiä asioita, mutta edelleen faktat faktoina. Kaikessa ystävyydessä.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Eri valtionyhtiöiden toimitusjohtajat tienaavat kyllä sellaisia summia, että ainakin keskustelu palkka-aleesta on paikallaan. Suomea johtavan pääministerin palkka on n. 170 000 euroa, mutta alati vaikeuksien kanssa toimiva VR tarjoaa tj:een n. 650 000 euroa. Perustellusti voidaan kysyä, että milläköhän näytöillä tuokin palkka oikein maksetaan?

Alla listaa valtioyhtiöiden kallispalkkaisista johtajista.

V - Ilta-Sanomat
 

hjalmar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juutinrauman Lukko ja Unajan Urheilijat.
Eri valtionyhtiöiden toimitusjohtajat tienaavat kyllä sellaisia summia, että ainakin keskustelu palkka-aleesta on paikallaan. Suomea johtavan pääministerin palkka on n. 170 000 euroa, mutta alati vaikeuksien kanssa toimiva VR tarjoaa tj:een n. 650 000 euroa. Perustellusti voidaan kysyä, että milläköhän näytöillä tuokin palkka oikein maksetaan?

Alla listaa valtioyhtiöiden kallispalkkaisista johtajista.

V - Ilta-Sanomat

Jos saisin 650 000 ecua vuodessa ja vaikka siita puolet menisi veroihin, niin voisin harkita VR:n paajohtajaksi ryhtymista. En halua olla ilkea enka kade, mutta kylla se aika lailla puistattaa, etta noin yksinkertaisen firman, kun VR:n johtaminen on noin arvokasta puuhaa. Taisi Sale Niinisto osua naulan kantaan.

Jos VR olisi yksityinen yritys, niin sehan olisi sen firman oma asia, mutta valtionyhtio VR. Luultavasti VR:ssa on riippumaton hallitus, joka tekee nama palkkauspaatokset. Toinen esimerkki voisi olla Veikkaus Oy. Kansainvaliselta kilpailulta suojeltu firma, jonka homma rullaa kuin kimalaisten lento.

Heidi, valtionomistuksesta vastaava ministeri, voisi panna nyt tuulemaan. Edes pikkasen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Olen asian sanonut ennenkin, mutta mielestäni niin kauan kuin Suomen valtio tekee tappiota 6.6 miljardia euroa vuodessa on pelkästään oikeus ja kohtuus, että pääministerin palkka ja VVM:n palkka vastaa luokanopettajan palkkaa (tai matematiikan aineopettajan palkkaa). Sitten kun budjetti on tasapainotettu ja mielellään jopa hieman ylijäämäiseksi kääntynyt, niin ko. palkat voidaan samantien vaikka kolminkertaistaa. Tulospalkkaus nääs.

VR:n johtamisen lopputuleman on julkisuudessa olleiden tietojen valossa on toki sellainen, että jonkinlaista leikkuria olisi perustelua käyttää.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Muuten hyvä ajatus, mutta kansanedustajat valitaan suomessa ns. äänestämällä, joten vaikka heille maksettaisiinkin enemmän niin suurin osa sinne valittavista olisi silti keskinkertaisuuksia (nätisti sanottuna).

Pari kertaa olen ajatustasolla miettinyt kansanedustajien määrän tiputtamista sataan ja palkan kertomista luvulla 1,5. Tuolloin palkkakustannukset tippuisivat, eläkettä nauttisi harvempi ja samalla palkka alkaisi olemaan kilpailukykyisellä tasolla. Kilpailukykyisellä tarkoitan sitä, että tuolla palkalla voitaisiin houkutella mukaan muitakin kuin missejä, laulajia, poliittisia broilereita ja onnenonkijoita. Vaikka nykyinen liksa onkin helvetin hyvä joihinkin kansan keskiarvoihin verrattuna, niin esimerkiksi eri suurfirmojen hallituksissa pyörivien osalta liksa laskisi, julkisuus lisääntyisi ja 0,5% äänimäärällä ei eduskunnan kantoihinkaan vaikutettaisi loppujen lopuksi hirveästi.

edit:

Niin kauan kuin ihmiset ovat halukkaita maksamaan junalla kulkemisesta, Suomessa toimisi junaliikenne ilman VR:ääkin.

Eivät ihmiset maksa kulkemisesta junalla, he maksavat päästäkseen paikasta A paikkaan B. Mielestäni junaliikenne on jo volyymien kannalta sitä luokkaa, että sen tukeminen on kannattavampaa kuin ihmisten patistaminen yksityisautoilun piiriin ajamalla VR alas. En kuitenkaan jaksa uskoa siihen, että palvelu erityisemmin paranisi yksityistämisellä, esimerkkejä voi hakea vaikka Brittein saarilta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös