Klassista konservatismia.
Olenpa tainnut useamminkin mainita, että olen burkelainen liberaali...
Klassista konservatismia.
Eivätkös nämä vastarintaliikkeen uusnatsit halunneet perustaa pohjoismaalaisen fasistisen valtion? Heh no joo. Ymmärrän mitä haet takaa. En kuitenkaan näe pakollisen ruotsin kielen opetuksen poistamista mitenkään käden ojennuksena fasistien, kommunistien tai muutenkaan idän suuntaan. Olisiko se nationalistinen päätös? Varmaan sen näin voisi nähdä ja äärinationalistit siitä kaiken mahdollisen ottaisivat irti. Onko ruotsin kielen opiskelu muiden kielien sijaan kuitenkaan nykyaikaista globaalia kehitystä? Ei varmasti ole vaan se on jäänne menneisyydestä ja yhtä lailla nationalismiin verrattavaa pohjoismaisuuden ihannointia. Kauppaa käydään muidenkin kuin naapuriemmee kanssa ja mutuilen, että Ruotsin osuus Suomen viennistä laskee koko ajan. Suomenruotsalaiset saisivat ruotsinkielistä palvelua ihan yhtä hyvin/huonosti kuin nykyäänkin, sillä tarve saada ruotsia taitavaa työvoimaa ohjaa tarvittavan määrän opiskelemaan ruotsia. Tuo on vähän ideologinen mielipide sen myönnän. Pohjoismaisesta yhteiskunnasta sekä historiasta ylipäätänsä pitäisi opettaa historian tunneilla, ei kielen tunneilla.No, enkö tässä nyt ole miljoonaa kertaa viitannut "kansallisradikaaleihin" - varmasti sinä historiaa myöskin harrastavana tunnet 1900-luvun alun kansallisia liikkeitä ja heidän tavoitteitaan ja retoriikkaansa. Ei se ole mihinkään näköjään muuttunut: samat anti-liberaalit ja anti-pohjoismaiset ajatukset siellä edelleen vallitsevat. Joskaan enää ei löydy se ihannevaltio germaanien piiristä vaan peräti slaavien... Tässä suhteessa maltillisella kansallisella enemmistöllä on syytä olla valppaana ja torjua tätä vaarallista hurmahenkisyyttä, kun ei se piru heittänytkään henkeään vaikka pitkään näytti hyvältä.
Eivätkös nämä vastarintaliikkeen uusnatsit halunneet perustaa pohjoismaalaisen fasistisen valtion?
He kai vastaisivatkin jonkinlaisia äärifreudenthalilaisia fasistiryhmiä, jos sellaisia oli. No, kuten sanottu niin ei pakkoruotsi ole itsessään mikään iso kysymys. Sen voisi vaikka korvata muutamalla kurssilla, jossa käytäisiin läpi ruotsin alkeita ja ruotsin kielen ja ruotsalaisuuden merkitystä Suomen historiassa. Mutta jos poliittinen tuki riittää pakkoruotsin ylläpitämiseen niin en näe mitään erityisen merkittävää syytä luopua siitä.
Pakkoruotsin kannattaminen ei ole liberaalia. Tässä asiassa liberaalit haluavat muuttaa ruotsin kielen valinnaiseksi, konservatiivit haluavat säilyttää pakkoruotsin ja mahdollisesti pönkittää sen asemaa.Sitten tämä liberaali kansallinen kulttuuriporvarillisuus painottaa puolestaan jotain aivan muita kuin stahanovilaisia arvoja.
Pakkoruotsin kannattaminen ei ole liberaalia. Tässä asiassa liberaalit haluavat muuttaa ruotsin kielen valinnaiseksi, konservatiivit haluavat säilyttää pakkoruotsin ja mahdollisesti pönkittää sen asemaa.
Tätä lukiessani ihmettelin, että miten muuten älykkäällä ihmisellä voi olla noin älyä vailla oleva mielipide, mutta lukuisten hyvien perustelujen jälkeen se onkin lieventänyt tähän:Eivätköhän nyt kaikki järkevät ihmiset kannata pakkoruotsia? Tietysti enemmistö olisi vielä parempi asia...
Eli jokainen järkevä ihminen kannattaa pakkoruotsia, mutta sen voisi helposti korvata muutamalla kurssilla, jos RKP:lla ei olisi niin paljon vaikutusvaltaa? Yleensä luopumista vastustavien perustelut ovat juuri tasoa "aina ennenkin on ollut enkä näe syytä luopua, ja kun onhan se RKP:llekin niin kovin tärkeää" ja siihen nämäkin perustelut tavallaan lopulta tiivistyivät. Kansallista kulttuuriporvarillisuutta en osaa nähdä perusteluna pakkoruotsin säilyttämiselle. Rohkenen jopa väittää sanahelinäksi.He kai vastaisivatkin jonkinlaisia äärifreudenthalilaisia fasistiryhmiä, jos sellaisia oli. No, kuten sanottu niin ei pakkoruotsi ole itsessään mikään iso kysymys. Sen voisi vaikka korvata muutamalla kurssilla, jossa käytäisiin läpi ruotsin alkeita ja ruotsin kielen ja ruotsalaisuuden merkitystä Suomen historiassa. Mutta jos poliittinen tuki riittää pakkoruotsin ylläpitämiseen niin en näe mitään erityisen merkittävää syytä luopua siitä.
Joo, ja tällä hetkellä kovasti kohti 1930-lukua ellet ole huomannut.
Olen muuten itse ollut ammatillisella urallani kerran siinä tilanteessa, että olin avokonttorissa suomalaisessa tiimissa ruotsalaisen vastaavan rinnalla suuressa monikansallisessa it-yrityksessä...
(joskin lähinnä se hyöty rajoittui siihen, että voitiin puhua epäkohteliaastikin kollegoista näiden nenän alla...)
Olipa siinä teksti! Kiitoksia kun näit aikaa ja vaivaa. Mielenkiintoinen lukea.
Vastaan kuitenkin kysymykseesi. Vaasan kaupungin historia alkaa vuonna 1606 ja Seinäjoen kaupungin taas 1798. Ottaen huomioon Vaasan merkityksen suomen ja ruotsin välisessä historiassa, ei varmasti ole kohtuutonta ajatella että Vaasalaiset pitävät itseään "parempana" kaupunkina. Tämä ei tietenkään ole mikään ehdoton totuus, koska Seinäjokilaiset varmasti pitävät omaa kaupunkiaan perinteikkäänä ja arvokkaana. Mutta yhtä tapahtumarikas, mahtipontinen ja merkittävä ei Seinäjoen kaupungin historia ole kuin Vaasan.
Tässä suhteessa maltillisella kansallisella enemmistöllä on syytä olla valppaana ja torjua tätä vaarallista hurmahenkisyyttä
Uskottele tuota itsellesi jos se helpottaa, mutta todellisuudessa olet pienen kansanosan etuisuuksia varjeleva protektionisti. Liberaali ehkä silloin kun se palvelee omia etujasi.Olenpa tainnut useamminkin mainita, että olen burkelainen liberaali...
Pakkoruotsi näyttäytyy siis lähinnä poliittisena lyömäaseena, jonka kohde on kantaväestö, jota on muutenkin kyykytetty melko ansiokkaasti koko historiansa ajan.
Keskustelinpa asiasta muutama kuukausi sitten pakistanilaisen kaverini kanssa. Hänen ilmeensä olivat kyllä aika priceless-tasoa kun yritin asiaa hänelle selittää.Usein ulkopuoliset näkevät pakkoruotsin hulluuden meitä paremmin.
Voit helposti arvioida koulusi tasoa sen mukaan, mitä sillä on opetettu liberalismista ja fasismista. Minun kohdallani opetus on ollut ilmeisen ala-arvoista, sillä olen aina pitänyt valinnanvapautta liberaalina ja liittänyt keskusjohtoisen pakottamisen fasismiin. Oikeastihan asia onkin toisin päin, ja nyt tiedän, että vapaus valita kieliopinnoissa, on yksi askel kohti sitä, että kevään muotiväreiksi asettuvat pysyvästi paidoissa musta ja solmioissa sininen.Ettei vaan piru vie olisi kyseessä ollut sellainen post-faktuaalinen valeopettaja ja Putinin kätyri?
Eipä meidän tarvitse ketään pakottaa Rauman murretta opiskelemaan. Tuohon väitteeseesi voisi myös lisätä, että meillä asuu myös suomalaisia, joilla on äidinkielenään saami, ja suomalaisia, joilla on äidinkielenään romanikieli, ja suomalaisia, jotka kommunikoivat viittomakielen avulla. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse opetella heidän kieltään.Itse olen sitä opettajan henkee, ettei Suomessa asusta kahta kansaa vaan suomalaisia, joista osalla on äidinkielenään ruotsi. Suomenruotsi on siis vain hyvin outo suomen kielen murre, vähän kuin Rauman murre steroideilla!
Kerro nyt vihdoin edes yksi hyvä syy, miksi koko Suomen kansan täytyy opetella ruotsin kieltä, vaikka suuressa osassa maata, sitä ei esiinny lainkaan arjessa, jolloin se väistämättä katoaa.
Kerro nyt vihdoin edes yksi hyvä syy, miksi koko Suomen kansan täytyy opetella ruotsin kieltä, vaikka suuressa osassa maata, sitä ei esiinny lainkaan arjessa, jolloin se väistämättä katoaa.
Mikseivät ihmiset voi tehdä sitä päätöstä itse?
Useimmat kuitenkaan osaavat tehdä järkeviä päätöksiä heidän asuinalueensa ja tulevaisuudensuunnitelmiensa perusteella, tai mikäli eivät osaa, niin tuskin se ruotsinkieli tulee siellä päässä pysymään mitään muutakaan kieltä pidempään.
Olen kertonut useammankin hyvän syyn, joskin ne ovat hieman eksoottisia nykyajassa, kun eivät ole utilitaristisia tuotannon maksimointiin pyrkiviä (joskin ohessa toki tulee myös erilaisia käytännön hyötyjä).
On kuitenkin myös muita erittäin relevantteja syitä olemassa, joista tärkeimpänä on yksilönvapaus.
No omakohtainen arkipäivän esimerkki. Lapsemme on juuri aloittamassa kielten opiskelua. Alueella olisi laajaa innokkuutta saksankielen opiskeluun, mutta mikäli sen haluaa valita ala-asteella, on se valittava A-kieleksi. (Mahdollisuutta ei tule kenellekään, ellei tietty määrä oppilaita valitse saksaa A-kielekseen.) Tämä valinta tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että noin neljän vuoden sisään heillä olisi automaattisesti opiskeltavana kolme kieltä, koska englanti ja ruotsi on pakko valita viimeistään yläasteelle tultaessa. Tuntimäärä nousisi viikossa, ja yläasteelle astuttaessa, myös valinnaisten aineiden määrä vähenee, koska lautasella on jo kolme kieltä. Koska emme usko poikamme jaksavan urheiluharrastuksiensa lisäksi vielä pidempää tuntimäärää viikossa, ja tämä on jo ilmaissut kiinnostustaan tiettyjä valinnaisia aineita kohtaan yläasteella (jotka eivät ole kieliä), joudumme valitsemaan saksan sijaan englannin. Pakkoruotsista on siis jo nyt ollut meille harmia, vaikka kielten opiskelu ei ole edes alkanut.Minä en puolestaan ymmärrä, että miksi ihmeessa pitäisi uhrata niin paljon aikaa ja energiaa muuttaakseen perinteistä tilannetta hyvin marginaalisen stahanovilaisen edun vuoksi. Mikä on se juttu? Ruotsi on hyvistä historiallisista syistä toinen kansalliskielemme, eikä tästä tosiseikasta ole meille koitunut käytännössä mitään harmia vaan lähinnä vain etua.
No omakohtainen arkipäivän esimerkki.
Mutta en pakkoruotsia vaihtaisi pakottomuuteen vaan siihen, että on pakko valita vähintään yksi (mieluiten kaksi) vierasta kieltä sen toisen kotimaisen eli englannin rinnalle.
Kielitaidosta ei ole haittaa kenellekään, siksi pitäisi olla mahdollista valita ruotsin sijaan niitä hyödyllisempiä kieliä, kuten saksa tai monille vaikkapa venäjä. Ja miten ihmessä valinnanvara johtaa siihen, että ei valita yhtään mitään, jos englannin lisäksi on pakko valita toinen kieli?Itse en näe sille yhtään hyvää syytä, miksi kansan täytyy opetella ruotsia. Toisaalta en myöskään näe kielitaidosta mitään yletöntä haittaa kenellekään. Ruotsilla on Suomessa todella huono klangi, en tiedä, mistä tämä juontaa juurensa, mutta kaikella rakkaudella kaikille, kieli itsessään on kohtalaisen helppo ja toimii aika yksinkertaisena pohjana mille tahansa germaaniselle kielelle ja sen opettelulle.
Englannin osaamisen merkitys on jo sinänsä aivan selvä, mutta kyllä esim. kauppasuhteissa on edelleen ihan aitoa merkitystä muillakin kielillä. Ruotsi on myös avain muihin pohjoismaiden kieliin, jos niitä nyt haluaa osata tai opetella. En ymmärrä, mikä siitä ruotsista tekee niin hirveää monelle, kun kieli itsessään on oikeasti suhteellisen helppo ja opetussuunnitelmassa tasoa vaivaton; viikkotunteja ei oo kovin paljoa muihin kieliin verrattuna.
Satun opiskelemaan erästä hyvin vähäiselle osaamiselle jäänyttä kieltä (saksaa) yliopistossa ja voin sanoa, että näitä perusteluja kuulee aika usein. Ongelma on vähän kuin vaaleissa äänestäminen: halutaan kovasti, että saadaan lisää valintaa ja itsenäistä päätöksentekoa, mutta tutkimusten mukaan vaikutus on lähes kääntäen verrannollinen. Nimittäin mitä enemmän oppilailla on varhaisessa vaiheessa valinnanvaraa erilaisten aineiden suhteen, sitä useammin he itse asiassa eivät valitse yhtään mitään.