Pakkasongelmia?

  • 126 097
  • 560

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto
Voi kuulostaa epäuskottavalta, mutta on ihan totta.

Nojoo, tartuin vaan pilkkuun. Liukkaudentorjunta kemikaaleilla kun ei mielestäni ole suolausta, vaan siinä tehdään jotain muuta(kin) kuin alennetaan veden jäätymispistettä.

Kyllä olisi viherpiipertäjillä ja ympäristökeskuksella sormet rannetta myöten suussa, jos tätä alettaisiin käyttää Suomessa.

Varmasti, ja lisäksi kustannusten luulisi nousevan. En tosin ole perehtynyt natriumkloridin maailmanmarkkinahintaan ihan viime aikoina.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tänään oli miinus 14 astetta Helsingin keskustassa, lohduttaudun sillä että tuskinpa enään kylmempää tulee tänne asti tänä talvena.
 

Nahkaparturi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
Väittäisin että muistat vuodella pieleen. Se oli talvi -86 - -87. Joulusta helmikuun loppupuolelle oli Tampereen seudulla pakkasta -35° - -40°.

Molemmat talvet olivat tosi kylmiä, mutta tuo 86-87 oli vielä kylmempi. Lämpötila painui nollan alapuolelle tapaninpäivänä ja seuraavan kerran käytiin kunnolla plussan puolella maaliskuun lopulla.

Muistan, kun joululoman jälkeen palasin opiskelukämppääni Turkuun, ja siellä oli lämmintä +14. Toinen muisto oli, kun lähdin kotikonnuille joku arkipäivä. Meillä piti olla kiekko-ottelu. Turusta lähtiessä oli pilvistä ja pakkanen kymmenen asteen korvilla. Sitten selkeni ja runsaan sadan kilometrin päässä olikin jo -22 ja matsit peruutettu.

Kylmin lukema täällä keskisessä Satakunnassa oli silloin -36, joka jäi mieleen 'pankin mittarista'. Oli pitkiä putkia, jolloin pakkanen paukkui -20...-30:n välillä. Katselin töissä vanhoja raportteja, joihin oli kirjattu lämpötiloja, joten ihan mutu-tuntumaa tämä ei ole.

Mutta, mutta. Kaikkeen tottuu ja pukeutumiskysymyshän se pitkälti on. Ja se -10 ei tunnu enää miltään sen jälkeen, kun viikkokaupalla on ollut kunnolla pakkasta.
 

akimoto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Edmonton Oilers, JJK, Man C
Molemmat talvet olivat tosi kylmiä, mutta tuo 86-87 oli vielä kylmempi. Lämpötila painui nollan alapuolelle tapaninpäivänä ja seuraavan kerran käytiin kunnolla plussan puolella maaliskuun lopulla.

Omia muistikuvia ei tuolta talvelta vielä ole, mutta isäni kertoi, että 8. päivä tammikuuta vuonna 1987 oli pakkasta -38° astetta. Olin vielä 8. päivän aamulla äitimuorin sisällä ja kun olin kovin halukas tulemaan pihalle niin päättivät lähteä synnytyssairaalaan. Kolmas taksi oli saanut äitini vietyä sairaalaan. Kaksi ensimmäistä hyytyivät matkalle, kun pakkasta oli niin paljon. Oli kuulemma aika likellä, ettei meikäläinen nähnyt päivänvaloa ensimmäistä kertaa taksin takapenkillä.

Pienen googlettelun jälkeen löytyikin tietoa tuosta kylmästä jaksosta joka silloin vallitsi.

"Viimeksi vuonna 1987 tammikuussa oli 34 - 39 asteen pakkasia viiden päivän ajan, 8. - 12.1.1987 maan etelä- ja keskiosassa."

Lähde.
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
"Viimeksi vuonna 1987 tammikuussa oli 34 - 39 asteen pakkasia viiden päivän ajan, 8. - 12.1.1987 maan etelä- ja keskiosassa."

Riitti niitä pakkasia helmikuunkin puolelle. Aloittelin menestyksekästä sotilasuraani tuolloin ja elävästi muistan ensimmäisen teltassa vietetyn yön. Aamulla kun kuuden aikaan lähdettiin 15 km hiihtomarssille, oli pakkasta 30 astetta. Tupakaverin klyyvari oli jo marssin alkumetreillä tyveen asti valkoinen.

Vuoden -99 tammikuussa se helvetti vasta pääsi irti. Kittilässä mitattiin Suomen ennätys 51.5 astetta, ja oli se kylmää täällä etelässäkin.
 

Weber80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vuoden -99 tammikuussa se helvetti vasta pääsi irti. Kittilässä mitattiin Suomen ennätys 51.5 astetta, ja oli se kylmää täällä etelässäkin.

Joo tuo tammikuu -99 muistuu kyllä mieleen. Armeijan alokasleirillä oli parhaimmillaan yli -40 astetta pakkasta ja jouduin "nukkumaan" sissiteltassa oviaukon vieressä. Muut olivat peruneet leirinsä tai olivat muuttaneet ne päiväreissuiksi kasarmilta. Sulkeiset oli myös melko kylmää kyytiä, nahkahanskat mallia kesä, asesulkeisia 40asteen pakkasessa. Silloin paleli sormia.

Tämän hetken pakkaset ei haittaa yhtään. Mukava katsella talvisia maisemia ja aurinkokin on paistanut sen muutaman tunnin päivässä, jota ei ole varmaan kuukauteen nähnytkään. Ainoa huono puoli on se, että nössöjoukkueemme on perunut ulkoilma harjoitukset, koska on liian kylmä. Kermaperseet pelkää pakkasta.

Tällä hetkellä mittari näyttää -20,8 ja lähden nauttimaan ulos raittiista ilmasta.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yksi kaveri meinaa luovuttaa huomiset luistelut pakkasen vuoksi...talvella pakkasta? Ihanko totta? On se nyt kumma kun pakkanen pelottaa. Eihän tuolla ole edes kylmä ellei sitten puhu kännykkään ilman hanskaa ym.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Riitti niitä pakkasia helmikuunkin puolelle. Aloittelin menestyksekästä sotilasuraani tuolloin ja elävästi muistan ensimmäisen teltassa vietetyn yön.

Kyllä todella riitti pakkasia tuona talvena. Tammikuun alusta maaliskuun alkupuolelle. Menin naimisiin 7.3. ja se oli ensimmäinen siedettävä pakkaspäivä tuona talvena. Meillä oli noihin aikoihin Fiat Ritmo, jonka vaihdekeppiä piti vääntää kaksin käsin aamuisin liikkeelle lähdettäessä. Hieman auttoi kun vaihtoi ohuemmat vaihteistoöljyt.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tänään oli miinus 14 astetta Helsingin keskustassa, lohduttaudun sillä että tuskinpa enään kylmempää tulee tänne asti tänä talvena.

You wanna bet?

Tänä talvena tulemme näkemään 30 asteen pakkasia ihan Kaisaniemessä asti. Onhan pitkänajan suursäätilaennuste kovan pakkastalven kannalla monilla laitoksilla ympäri Eurooppaa. Eli takuuvarmasti 20-25 asteen pitkiäkin jaksoja ja siihen muutama huippu päälle.

Ja se on kaikille stadilaisille jotka vierastavat pitkiä kalsareita aivan oikein!
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jee jee, pullistelua kuka kestää pakkaset. Voi helvetti miten pärjäämme, jos hirmuiset pakkaset vielä antavat palaa tänä talvena? Pikkupoikana jätettiin neonkeltainen pipo taskuun ja mentiin vesikampauksissa vaikka oli nuo karmeat kasariaikojen lopun tappopakkaset. Tuurilla me kaupunkien pehmot selvisimme hengistä niistä, tosin niiden muistelemisessa ei nyt mitään niin mullistavaa ole.

Jotkut ovat onneksi niitä alfauroksia, jotka yläkroppa paljaanakin tappavat siperiantiikerin paljan käsin naisensa edessä, vaikka pakkasta olisi kauhistuttavat 35-40 astetta.

MACK
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itse oikein toivoisin kylmempää keliä. Nythän on keskitalvi joten antaa tulla vaan!
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Nimimerkki Lexa tuolla jo aiemmin mainitsikin pakkaskelien ehdottoman hyvän puolen. Kaiken maailman pöpöt ja syöpäläiset saavat päihinsä, kun pakkasta on pidempään.

Kyllähän sitä kovemmassakin pakkaskelissä pärjää, vaikka moni toiminto hidastuu kummasti. Muistan kuin eilisen päivän Rovaniemellä tammikuussa 1999. Mittarit näyttivät -50 asteen lukemia, ja jopa enemmänkin taisi olla. Ne alkaa olemaan jo niitä lukemia, ettei siitä raittiista ulkoilmasta enää nauti sitten vähääkään.

Maanteiden suolausraja taitaa olla -5 ast. Sen alla kun hieman oltaisiin, niin taitaisi olla parasta silloin. Kura ei lentäisi, tiet olisivat kuivia, eikä pakkanenkaan ketään vielä satuttaisi. Siihen kyytipojaksi 20cm lunta, niin ei tuo talven pimeyskään haittaisi ollenkaan niin paljotta.
 

Lexa

Jäsen
Sallan Naruskassa on tälläkin hetkellä reilu -33 astetta pakkasta ja parhaimmillaan se käynyt -34 asteen kieppeillä kun katsoo Ilmatieteen laitoksen lämpötilakäppyrää.

Aika kunnioitettava lukema Joulukuun lämpötilaksi, näin kylmää kun ei ole ollut moneen vuoteen. Ihan kokemusperäisesti voisin väittää, että tämä indikoi tosi kovia pakkasia Tammi-Helmikuulle. Taidankin lyödä itseni kanssa Kossupullosta vetoa, että alle -40 päästään tänä vuonna, ehkä jopa -45 asteeseen.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Myös mulle on jäänyt mieleen nuo -87 ja -99 pakkaset. Tai mitään erityisiä kokemuksia ei ole ajatuksissa, mutta muistan jutun juuret aiheesta, varsinkin tuosta -87 talvesta. Mielikuvissa on isukin päivittelyt ja paksut toppakamppeet. -99 olin alokkaana Mikkelissä ja ellen aivan väärässä ole, makasin pakkaset pois keuhkokuumeessa varuskuntasairaalassa.
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Itselle tuo -10-20 asteen pakkanen vielä jotenkin menee, mutta kyllähän se tympäisee, kun pitää pukeutua älyttömän lämpimästi ja samalla kulkea jollain julkisilla tai käydä jouluostoksilla niin niitä vaatteita saa koko ajan olla kiskomassa päälle tai pois päältä. Ja kuitenkin jossain kohtaa tulee hiki tai kylmä ja jossain kohtaa huomaat hukanneesi sen hanskan tai pipon johonkin Stockmannille.

Miten niin pitää älyttömän lämpimästi pukeutua? Ymmärtäisin ton jos istuisit tuntikausia jossain hangessa, mutta vain -10-20 asteessa pitäisi pukeutua jotenkin älyttömästi, jos suurimman osan ajastaan viettää lämpimässä on jotain käsittämätöntä.

Ihan perustalvipukeutumiseen kuuluu hanskat ja pipo, miten hemmetissä niiden hukkaamisriski kasvaa nyt kun on vähän kylmempää? Ja on todella vaikea kuvitella mitä vaatteita muka koko ajan on kiskomassa päälle ja pois, ehkä ottaa hanskat ja pipon pois, sekä avaa hieman takin vetskaria kun menee sisälle kauppaan, mutta en mä nyt muuta tuossa näe.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Omia muistikuvia ei tuolta talvelta vielä ole, mutta isäni kertoi, että 8. päivä tammikuuta vuonna 1987 oli pakkasta -38° astetta.
Vaimo on syntynyt tuona vuonna 7.1. ja ilmeisesti silloin oli kohtuullisen hankala päästä sairaalasta himaan, eikä nukkuminen ulkonakaan ihan onnistunut. Aika monta kertaa olen kuullut tästä anoppilassa juttua, jos vähänkin ulkona on kylmempää.

Kun olin armeijassa 2002-03 talvella, oli muutamilla leireillä Haminassa melko viileetä. RUK:n viimeisellä leirillä ei aamulla autot startanneet ja kaminasta oli loppunut puut neljän aikaan. Mutta ei haitannut, koska fiilis viimeisen leirin päättymisestä oli hyvä. Sen jälkeen on ollut vähän leudompia talvia, mutta onneksi nyt on pakkasta, kun pikkubroidi on armeijassa.
 

Pekkis

Jäsen
Kun nyt tarkemmin muistelen tuota helvetillistä vuoden -99 alkua, niin opin konkreettisesti sen, miten pitää pyöräillessä pukeutua.

Työmatka kesti 5 minuuttia, mutta kun pakkasta oli se +30 ja pieni vastainen viima, niin poskipäille kävi melko mielenkiintoisesti. Minuutin sisälläolon jälkeen alkoi kuumotus, ja keskelle molempia poskia ilmestyi muutaman sentin kokoinen patti. Kova, selvät ääriviivat omaava "hyytymä", joka hetken päästä helahti kirkkaan punaiseksi. Otti posket sen verran tosta nokkiinsa, että sen talven oli enemmän ja vähemmän niiden kanssa vaikeuksia.

En olisi kyllä uskonut, että tossa ajassa voi itsensä palelluttaa, mutta kai se vastainen pakkasviima yhdistettynä liian myöhään matkaan lähtemisen aiheuttamaan liian kovaan vauhtiin sai ton aikaiseksi.

Naama kannattaa siis suojata hyvin.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Kyllä eilen oli taas sellainen semi-vitutus päällä, kun autoa sai raapia kinosten alta esiin. Sanotaan nyt, että kyllä sitä mielummin olisi raapimatta ja hiukan lämpimämmät kelit. Ennemmin myös jättäisi nuo ylimääräiset vaatekerrokset pukematta, ja veijot laittamatta jalkaan. Jos se muutama aste pakkasta olisi ympäri talven niin ok, mutta sitten on vielä sokerina pohjalla nämä - 20-30 astetta, joita tänäkin talvena tullaan varmasti suhkot runsaasti näkemään.

Keski-Euroopan ilmasto olisi kyllä aivan mahtava.

Itkemistäkö? No joo ja ei. Emmä hirveästi näistä talvista pidä. Ei voi mittään. Maasta en sentään tämän takia ole pois muuttamassa :)

EDIT:
Ohho, taisi laittaa Vaasassakin kauden pakkaslukemat uusiksi. Yli -18:sta näyttäisi olevan.
 
Viimeksi muokattu:

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kyllä eilen oli taas sellainen semi-vitutus päällä, kun autoa sai raapia kinosten alta esiin. Sanotaan nyt, että kyllä sitä mielummin olisi raapimatta ja hiukan lämpimämmät kelit. Ennemmin myös jättäisi nuo ylimääräiset vaatekerrokset pukematta, ja veijot laittamatta jalkaan. Jos se muutama aste pakkasta olisi ympäri talven niin ok, mutta sitten on vielä sokerina pohjalla nämä - 20-30 astetta, joita tänäkin talvena tullaan varmasti suhkot runsaasti näkemään.

Keski-Euroopan ilmasto olisi kyllä aivan mahtava.

Itkemistäkö? No joo ja ei. Emmä hirveästi näistä talvista pidä. Ei voi mittään. Maasta en sentään tämän takia ole pois muuttamassa :)

Kyllähän asia on niin että jos maisemia pitäis vaihtaa niin tropiikki olisi se ihanneilmasto. Keskieurooppa lumettomana ja harmaana olisi talvisin köysikiikun paikka.

Jos pitää tropiikin jälkeen valita Suomi ja sisämaa neljine vuodenaikoineen on kyllä kakkosena!
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Molemmat talvet olivat tosi kylmiä, mutta tuo 86-87 oli vielä kylmempi. Lämpötila painui nollan alapuolelle tapaninpäivänä ja seuraavan kerran käytiin kunnolla plussan puolella maaliskuun lopulla.
Itselläni jäänyt myös nuo talven -87 pakkaset mieleen. Olin silloin ekalla luokalla koulussa ja muistan, kuinka aamupäivän välitunneilla ei tarvinnut (/saanut?) mennä ulos lainkaan. Myös joinain aamuna koulu alkoi kaikilla vasta kymmeneltä.

Nyt päällä olevat pakkaset tuo pieniä käytännön ongelmia, mutta ei mitään elämää mullistavaa. Auton kylmäkäynnistys aamuisin tekee kyllä pikkuisen pahaa, mutta kun auto on minulle puhtaasti kulutusesine, enkä sitä muutenkaan ole pahemmin varjellut, niin mikäpä tuossa. Pääasia, että lähtee käyntiin.

Se minuakin häiritsee joissain, yleensä hieman vanhemmissa, ihmisissä, että kun näille toteaa, että "onpas vähän rapsakka keli ulkona", niin heti tulee pitkä litania nykyajan pullamössösukupolvesta etc. Faktahan se on, että ulkona on kylmä. Ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pystyisi normaalisti operoimaan tällaisilla keleillä, mutta kyllä mm. ulkoilun mielekkyys vähenee huomattavasti, kun pakkanen laskee alle -10 asteen.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Otetaanpa tähän väliin muistelo eräästä täyden palvelun huoltoasemasta "vanhaan hyvään aikaan". Huoltoasemanpitäjä kävi pakkasaamuina pienestä maksusta hinaamassa hyytyneitä autoja käyntiin (ei ollut kannettavia käynnistysakkuja silloin).

Tähän tarkoitukseen bensa-aseman pitäjä käytti ikivanhaa Mossea (Moskvitsh Skandinavia), jossa oli niin väljä kone, että lähti varmasti käyntiin kunhan starttimootttori jaksoi edes kerran pyöräyttää. Naama oli pitkänä monella laatuauton omistajalla kun narunjatkona Mossen perässä rullaili.
 

motamoro

Jäsen
Sanokaa vilukissaksi tai kermaperseeksi, mutta itseäni suoraan sanoen vituttaa nämä pakkaset. Aamulla piti viedä auto huoltoon (ei pakkasesta johtuva vika) ja sitten tulla sieltä kotiin bussilla. Ensiksi siinä n. 15 asteen pakkasessa piti venailla sitä linja-autoa 10min ja sitten täytyi vielä kävellä vajaa 2km pysäkiltä kotiin. Pukeutunut olin kunnolla, pipo, kaulahuivi, hanskat, takki, veijot. Villasukkia tai -paitaa ei ollut mutta 2 pitkähihaista. Ja silti oli jäätävän kylmä, naama ja varpaat olivat aivan jäässä kun sisälle pääsi.

Kyllä tämä alkaa olla siinä sietorajoilla, -10 menee vielä suht koht neutraalisti, mutta siitä alemmas niin johan alkaa tappi kasvamaan otsasta. Ehkä olen lämpötilan suhteen liian vaativa sillä yli 30 asteen helle on myös hyvin tuskaista enkä nauti siitä kuten monet muut. Taidanpa muuttaa paikkaan missä on aina aurinkoista (kuitenkin sellaiseen maahan missä aurinko paistaa hieman vinosti että on varjoja saatavilla tarpeen tullen) ja +22,68 celciusta. Ainakin sovitaan luontoäidin kanssa, ettei tammikuun puolenvälin jälkeen tule yhtään pakkasia.
 

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Viimeyö taisi olla täälläpäin kylmin kolmeen vuoteen. Auton mittari näytti -28,5 astetta...

Tuosta punkkien ja muitten ötököitten tappamisesta sen verran, että onkohan kellään mitään tietoa kuin kovia pakkastalvia tarvittaisiin, että saataisiin hirvikärpäset häviämään täältä vähän pohjoisemmasta? Eikös ne ole levinneet juuri ilmaston lämpenemisen takia ja nykyinen levinneisyysalueen raja menee jossain kemin kohdalla. Kestäisin mieluusti kovankin pakkastalven, jos sillä saataisiin ne pirulaiset häädettyä takaisin etelään.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Mossesta tulie mieleeni, että se minun vuosimallin -89 Lada lähti tuolloin tammikuussa -99 aina käyntiin, vaikkei se ollut kertaakaan lämmityksessä! Työpaikan parkkipaikallakin se oli aina päivän ja minä se niillä rapian 40 asteen pakkasilla vain käynnistin jääkylmän Latuskani ja pörräsin kämpilleni sen muutaman kilometrin. Bensan kulutus oli toki noilla säillä lyhyttä matkaa ajaessani aivan järkyttävää, yli 20 L per 100km.

Nyt en malta olla hieman offtopicematta. Lada olikin nimittäin hyvä ensiauto. Minulla oli joulukuussa -98 rahaa 2250 mk, oli pakko saada auto parissa päivässä, niin sattui Kalevassa olemaan ilmoitus tuollaisesta. Joku vanha pappa siitä 2500 mk tahtoi, vaan eipä ollut varaa sen vertaa maksaa. Maksoin 2200 mk ja 50 mk:lla ostin bensaa Toppilan TB:ltä. Sitten kun Ladan myin toukokuussa -99, niin ensin se ei mennyt myydyksi 2500 mk:lla. Eikä uudessa ilmoituksessa 2000 mk:lla. Sitten isäni sanoi: "ne luulee, että se on joku romupaska, laita kunnon hinta, niin eiköhän mene kaupaksi". Laitoin sitten 3900 mk hinnaksi ja jopas tuli kyselyitä ja soittoja! Ostaja sitten Ladan osti 3000 markkaan sen hinnan tingattuaan ja totesi tyytyväisenä lähtiessään: "No eihän tätä enää halvemmalla olisi viitsinyt ostaakaan..." No eipä näemmä viitsitty, ei...!

Paljon siis pakkaset herättävät muistoja elämän eri seikoista.
 

Särki

Jäsen
Joo tuo tammikuu -99 muistuu kyllä mieleen. Armeijan alokasleirillä oli parhaimmillaan yli -40 astetta pakkasta ja jouduin "nukkumaan" sissiteltassa oviaukon vieressä.

Tammikuu -99 Kajaanissa oli myös kylmä. Ensimmäinen pakkiruokailu suoritetttiin ampumaradalla, jonne marssittiin se 5 km ja ateriaksi tarjottiin kylmiä maitoperunoita. Kyytipojaksi sai näkkileipää ja lämmintä mehua joka kaadettiin jääkylmään pakinkanteen. Pakkasta oli -34 astetta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös