Mitä tuolla lakkoilulla pyritään saavuttamaan? Kuuluu demokratiaan joo, mutta kannattaako kaikkia keinoja käyttää, osa, kuten tämä, vie tilannetta vain huonompaan suuntaan.
Useammasta liitosta on annettu viestiä, että tällaisen mielenilmauksen järjestäminen voisi rauhoittaa tunnelmia kentällä, eikä laajempiin ja pidempiin lakkoihin tarvitsisi ehkä mennä. Eihän tämä tuota takaa, mutta tuossa nyt olisi ainakin yksi järkevä peruste perjantaille. Itse en nyt lakkoilua kannata, ja OAJ:n jäsenenä menen töihin jos suinkin mahdollista. Opettajilla ei minustakaan ole tässä toistaiseksi syytä lakkoilla, vaikka katsonkin hallituksen toimineen taitamattomasti tässä "yhteiskuntasopimus"- sekoilussaan ja pakottavissa lakiasetuksissaan. Perustellusti voi myös lakkoilla, vaikka ne omat edut eivät olisikaan juuri sillä hetkellä tulilinjalla, jos on aihetta ennustaa, että vastaava osuu seuraavan kerran omalle kohdalle. Pointti oli kuitenkin vain, että mielenilmaisu ja mahdollinen lakkoilu kuuluu demokraattiseen elämänmenoon, eivätkä ne tarkoita, etteikö valta olisi hallituksella.
Olet oikeassa. Sen lisäksi tulee viikko syksyllä ja talvella sekä pariviikkoa jouluna. OAJhan on tunnettu siitä, että se ajaa vain vakituisessa työsuhteessa olevien etuja. Sijaiset saavat pärjätä 9,5 kk palkalla ja tehdä silti samat työt.
Juu, ja nuo eivät ole palkallisia sitä 30 päivän kesälomaa lukuun ottamatta. Sijaisetkin saavat usein sen kesäpalkankin, ja jos eivät saa, niin syy on yleensä työnantajassa, joka haluaa sopimuksen tehdä vain lukukauden ajaksi säästösyistä. Totta on kuitenkin, että äitiys- hoitovapaissa systeemi sorsii viransijaista, eikä OAJ ole tähän puuttunut, vaikka iso osa kenttää katsoo tilanteen epäreiluksi. Pakko sanoa suoraan, että tässä naiset ovat vähän tekopyhiä, kun osa heistä kannattaa systeemiä, koska ajattelee itse hyötyvänsä siitä jossain vaiheessa. Ulos annetut perustelut jotain ihan muuta.