Meillä tehtiin yhdessä vaiheessa niin, että sopimukset alkoivat esim. 7.8. suunnittelupäivästä ja loppuivat 3.6. tai mikä ikinä päivä Suvivirsi soikaan. Pari viimeisintä vuotta ei tuota ole tarvinnut pelätä enää, vaan sopimukset kestävät kesän ylitse 31.7. Noin viikko tuosta silti jää kaupungille joka vuosi. Pieni juttu kaupungin kassassa mutta useampi satanen työntekijälle.Se on karua, että ilmeisesti edelleen jossain kunnissa ei-virkasuhteisille tehdään elokuun xx. päivä (koulun aloituspäivä, ei 1.8.) - koulun loppumispäivä (esim. 2.6.) soppareita vuodesta toiseen eli kesän palkka säästetään.
Kerran tein sopparin muistaakseni 15 tunnille ihan vapaaehtoisesti, kun opiskelut olivat ruuhkavaiheessaan. Syksy 16 tuntia ja kevät 14, muistaakseni, jos kokoaikainen tuntiopettajan raja nyt on se 16, mikä olisi tuonut samalla kesäloman. Ennen joulua liikanmaikka kysyi mua toiseksi opeksi kurssilleen, jonka oppilasmäärä oli liian suuri yhdelle. Otin sen, koska olin jaksanut vetää syksyn ihan hyvin. Käytännössä tein siis koko lukuvuoden 16 tuntia viikossa eli kesään oikeuttavan määrän, mutta saa veikata, korjattiinko tilannetta millään tavalla. Ei toki, vaan nostin ansiosidonnaista kesän läpi.
Kaikenlaisia juttuja sitä on kuullut ja itsekin kokenut opetushommissa nimenomaan tähän henkilöstöjohtamiseen liittyen. Pienet jutut kaupunkien kassavirroissa saavat paljon hallaa tai hyvää aikaan henkilöstön keskuudessa. Ja ei tämä todellakaan ole rahasta kiinni, vaan itselleni ehkä enemmänkin siitä viestistä, mikä näillä päätöksillä annetaan. Jos työntekijä kokee, että on arvostettu ja että hänet halutaan kiinnittää palvelukseen, ei siinä välttämättä enää kympit näyttele merkittävää roolia.