Jo joutui armas aika - ja pitkät kesälomat
Se nyt vaan on niin että palkka mitä opettajat saa on juurikin tuosta lukuvuoden hoitamisesta. Lomaa nyt sitten on enemmän kuin muilla niin nyt kuin vastakin. Opi nyt vaan elämään sen kanssa. Mikset lähtenyt itse alalle? Ne on taas jokavuotiset kateusviikot kiivaimmillaan!
No, jokainen joka tuntee opettajan pari hyvin ja on ollut silmät auki omana kouluaikanaan tietää, ettei ne opettajan viikottaiset työtunnit siellä töissä muutaman ensimmäisen opetteluvuoden jälkeen varmasti sitä 37,5 tuntia ylitä. Ja tälläkin sivulla alkoi heti itku palkasta, mutta onhan se suhteutettuna työaikaan aika mukava, kun on se 7-8 ylimääräistä vapaaviikkoa sitten. Eli palkkahan on ihan vaan työaikaan suhteutettuna ~15% kovempi opettajalla kuin vaikkapa ohjelmistosuunnittelijalla tai ympäristöinsinöörillä. Moni opettaja tässä viestiketjussa ja muutama minulle päin naamaa on nauranut näistä hyvistä eduistaan, kiitän rehellisyydestään....
Kiitos kysymästä, jotenkin sitä vaan ajautui muihin hommiin, vaikka opintosuuntana oli yliopistoon mennessä ala, jolta valtaosa luulin opettajaksi päätyvän. Ja olen itseasiassa aina jossain kohden miettinyt, josko vielä täydentäisi CV:tä kasvatustieteen kumulla ja ryhtyisi opetushommiin.
Mihin perustuu ajatus, että kesällä tehtävät lisätyöt pitäisi tehdä ilmaiseksi? Jos lisätöitä kesäksi järjestetään, niin tokihan niistä täytyy maksaa asianmukainen palkka. Nykyisin kesällä maksettava palkkahan on korvausta lukuvuoden aikana tehdystä työstä, ja palkka on vain tasattu joka kuukaudeksi. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi äitiyslomalta kesäksi palaava voi tuon kesäpalkan saada tekemättä siis ollenkaan töitä. Mutta esimerkiksi normaaleja virkavapaita ei taas voi noin katkoa, että saisi palkan ilmaiseksi. Eli siis opettajien kesätyöskentely vain rasittaisi kuntataloutta, koska tuosta jouduttaisiin palkkaakin maksamaan.
Kuten yllä totesin, ei se opettajan työviikko oikeasti ole sen 37,5h yli siellä lukukauden aikanakaan. Opettajille vaan on sitten heitetty kokonaistyöajasta ~15% enemmän vapaaksi vs. muut ammatit. Eikös se koulunkäyntiavustajakin tee sen tehdyn työn siellä koululla silloin lukukauden aikaan, mutta palkkansa eteen heittää vielä monta viikkoa lisää muussa duunissa? Ja koulun siivooja ja keittäjä myös. Eivät hekään saa mitään erityiskorvausta ja lisäpalkkaa siitä loman ulkopuolisesta ajasta, kun koulut ovat kiinni.
Eikä muuten kesälomaan kuulu minkäänlaista velvoitetta suunnittelusta tai muusta, ei minkäänlaista. Itse en ole koskaan tehnyt lomalla minuuttiakaan työtä seuraavan lukuvuoden eteen, vaan työ alkaa syksyllä suunnittelupäivästä, joka useimmissa kouluissa on 1 päivä ennen oppilaiden saapumista.
OK, vanha tieto. Aikanaan 80-90-luvuilla perustelivat niitä lomiaan sillä, että kaksi viikkoa koulun loputtua ja kaksi viikkoa ennen koulun alkua on niin kovasti hommia suunnittelussa yms. tekemisessä.
Opettajilla on 193 työpäivää vuodessa, kun kokonaismäärä on noin 258 työpäivää eli opetuksettomaksi ajaksi jää 65 arkipäivää. Kun katsellaan pitkään olleen perusduunarin lomat ja pekkaset, ero ei ole mitenkään merkittävä. Täytyy muistaa myös, että opettajat eivät kuulu vuosiloma lainsäädännön pariin. Opettajat esimerkiksi sairastavat lomilla ilman että lomat siirtyvät.
Jos siirrytään kokonaistyöaikaan, syntyy ongelmia esimerkiksi kodin ja koulun yhteistyön välille. Ainakin niiden perheiden kohdalla joidenka vanhemmat ovat virka-aikana töissä. Jos työt lisääntyy, palkan pitää nousta.
On se nyt aikamoinen ongelmakohta, että kun on tuo 7-8 viikkoa ylimääräistä lomaa, niin varmastihan siinä jo ehtii sairastamaankin sen aikana enemmän - eikä niitä saa sitten käyttää lukukauden aikana, voiskohan Urpilainen opettajana ryhtyä ajamaan tähän muutosta? (Olisi ollut hyvä veto puheenjohtaja aikanaan, kuin Kataisen huoli hoitajien palkoista.)
Heti pitää verrata perusduunariin, nehän ne on opettajan mielestä kateellisia, pekkaset pois vaan prkle! On muuten pekkasia joka työkuukauteen 1kpl wikipedian mukaan, 65-25-11=29 arkipäivää eli opettajalla on vielä päivätyössä käyvään
pekkasduunariin verrattuna yli 80% enemmän vuosilomapäiviä, minusta se on merkittävä ero. Vuorotyöläisillä on niin montaa systeemiä, etten osaa/jaksa tähän selvittää. Hehän tekevät ne työpäivät pidempää päivää 8h, ja siksi ne pekkaset. Ja se ohjelmistosuunnittelija/ympäristöinsinööri sitten ansaitsee niinä työpäivinään (työpäivien summa) ~15% vähemmän, jos vuosipalkka on sama, koska opettajan työ on tehty 7-8 työviikkoa lyhyemmällä ajanjaksolla about saman viikkotyöajan puitteissa kuin näiltä muilta esimerkin korkeakoulutetuilta.