mjr kirjoitti:
Ohessa maltillisen jutku-sian analyysiä konfliktista. Suokaa anteeksi ketjun hengen vastainen rationaalinen sävy. (Lieneekö sitten sisäsyntyinen geneettinen vika jolle tulisi keksiä jo viimein jonkinlainen loppuratkaisu.)
Hieman särähtää tuo lisäämäsi määre "maltillinen", pelkästäänkö sen perusteella, että hän on poliittiselta kannaltaan "liberal" eli mannermaisessa kielenkäytössä vasemmistolainen?
Kuitenkin, jotain sinne suuntaan olen lehtiraportteja lukenut, että Israelilla olisi saattanut olla mahdollisuus lyödä poliittisesti kiila Syyrian ja Iranin väliin, ja siten vähentää Hezbollahin merkitystä (lue: taisteluvälinehuoltoa).
Syyria ei ensinnäkään nyt välttämättä ole niin innostunut ole täysimittaisesta sodasta. Toisekseen se sai jo itse näpeilleen Libanonissa, mm. murhautettuaan mitä ilmeisemmin Libanonin pääministerin 2005. Kolmanneksi, Irakin tilanteen ollessa se mikä se on, on sunni/shiia-jakolinja korostunut huomattavasti. Iranissa valtaosa on shiioja, kun taas Syyriassa ollaan sunneja (kuten esimerkiksi myös Hamas). Kuitenkaan ainakaan aikaisemmin Syyrialle ei ole ollut vaikeaa tukea shiialaista Hezbollahia.
Al-Assad nuoremman hallinnolla kuitenkin saattaa olla aito pelko dynastiansa jatkumisesta, erityisesti ottaen huomioon vielä Al-Qaidan, joka tosin ei ole ollut aktiivinen pelaaja ainakaan Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa ("tyhjää" tukiretoriikkaa lukuunottamatta).
Viime kädessähän "kiilan luominen" edellyttäisi tietysti Israelilta Golanin kukkuloiden palauttamista, josta vastineena Syyrian olisi tunnustettava Israel, jota se ei voida tehdä ainakaan niin kauan kuin palestiinalaishallinto (Hamas) ei tunnusta Israelia. Eikä Hamas tunnustamiseen ryhdy, vaikka palestiinaisille luvattaisiinkin koko Gaza ja Länsiranta eli pre-1967 rajat. Eihän se kelvannut Jasser Arafatin vetämälle palestiinalaisten maltillisemmalle siivellekkään (Fatah) Clintonin aikana, tosin suurin syy tähän oli mitä ilmeisemmin Hamasin, Syyrian, Iranin ja muiden alueen arabivaltioiden negatiivisen reaktion pelko. Ja nyt on sitten murehdittava vielä Al-Qaidaakin, jota todellisuudessa ei kiinnosta pätkääkään palestiinalaisten asia, vaan alueen muslimaiden hallitsijasukujen saaminen pois valtaistuimiltaan...
Vaikeasti siis sanottu ja vielä vaikeammin tehty. Ainakin Al-Qaida mitä todennäköisemmin aloittaisi terrorikamppanjan myös Syyriaa vastaan, kuten se tällä hetkellä on tehnyt Irakissa, Jordaniassa ja Saudi-Arabiassa.
Käytännön tasollahan Syyria on mitä ilmeisemmin sallinut alueidensa käyttämisen Iranin pitkänmatkan ohjusten toimittamiselle Hezbollahille. Jos tämä osoittautuu todeksi, ovat rauhantoiveet tältäkin osin vähissä.