Kaikki Pohjois-Amerikasta.Keskittyikö Beer Republicin viime vuoden kalenteri jonkun tietyn maan panimoiden tuotteisiin vai millainen tarjonta oli?
Kotipanijana ilman koulutusta sanoisin, että halutessaan n. kolmessa viikossa pääsee nauttimaan. On se jo opintojenkin kannalta hyvä, että alkaa kokeilla eri systeemejä hyvissä ajoin. Aloittamiseen tarvitsee raaka-aineiden lisäksi hellan, kattilan, siivilän ja käymisastian. Viimeistä lukuun ottamatta nämä useimmiten löytyvät jo kotoa.
Enkä tarkoita vähätellä koulutusta. Sen myötä todennäköisesti oppii tekemään tasalaatuisia oluteriä (siis keskenään tasalaatuisia) ja ymmärtämään, millä tavoin mikäkin muutos prosessin eri vaiheissa vaikuttaa lopputulokseen. Suosittelen silti kannustamaan valmistuksen aloittamista jo opintojen aikana, koska siten ne opit jäävät paremmin mieleen.
Siis ehdottomasti hyvät laitteet helpottaa hommia, mutta oma pointtini oli lähinnä se, että erittäin pienillä hankinnoilla pääsee vauhtiin. Me käytiin frendin kanssa yhden päivän kurssi, kun ensimmäinen satsi oli tiskivettä, mutta sen jälkeen on tullut omaan suuhun maistuvaa kerta toisensa jälkeen. Hyvällä koulutuksella tekemisen ohessa sitten varmasti vielä parempaakin ja tasalaatuisempaa.Itse suosittelen sähköistä keittokattilaa, niin voi keitellä ulkona. Sopiva lämpömittari, lappo, mäskäyspussi ja humalasukka helpottavat kummasti myös elämää.
Muilta osin olen suunnilleen samaa mieltä. Tekemällä oppii. Ensimmäinen oma tekeleeni (APA, joka ilmeisesti hiivasta johtuvista ongelmista kävi huonosti, ja maku muistutti enemmän belgiä) oli varsin surkea. Toinen (ruis-IPA) oli jo selvästi parempi, muttei kuitenkaan millään muotoa hyvä. Kolmas (American IPA) oli jo kohtuullinen, mutta tuossa kohtaa en ollut vielä opetellut kuivahumalointia, joka on minusta oleellinen IPA:ssa. Neljäs tekele oli saison, ja siihen olin jopa tyytyväinen. Viidentenä tein Tropical IPA:n, joka oli jo aidosti hyvä. Kuudes oli kokeiluna tehty moderni sahti, jossa tavoittelin aitoa makua ja parempaa säilyvyyttä. Koemaiston perusteella onnistuin,sillä maussa oli paljon samaa, kuin mummu-vainaan aikoinaan (vielä elossa ollessaan siis) tekemässä. Jos maku on ennallaan vielä jouluna, niin sitten tuo modernisointikin onnistui.
Eli kyllä, kolmessa tai neljässä viikossa pääsee jo maistamaan. Nauttiminen saattaa vaatia sitten muutaman yrityksen. Minulla se vaihe tuli neljännellä kerralla.
Kaikki Pohjois-Amerikasta.
24. BA21 Vol. 6
Oskar Blues Brewery
Stout - Imperial / Double
23. The Maharaja
Avery Brewing Co.
IPA - Imperial / Double
22. Hop Cloud Hazy IPA
Mike Hess Brewing
IPA - New England / Hazy
21. Raspberry Dry Hopped Sour
Collective Arts Brewing
Sour - Fruited
20. Moon Haze
Blue Moon Brewing Company
Pale Ale - New England / Hazy
19. Mosaic IPA
Saint Archer Brewing Company
IPA - Imperial / Double
18. Mélange a Trois
Nebraska Brewing Company
Belgian Strong Golden Ale
17. Two Hearted Ale
Bell's Brewery
IPA - American
16. Spanish Cedar Jai Alai
Cigar City Brewing
IPA - American
15. Big League
Harpoon Brewery
IPA - Imperial / Double New England / Hazy
14. Voodoo Ranger Atomic Pumpkin
New Belgium Brewing Company
Pumpkin / Yam Beer
13. Oktoberfest
Founders Brewing Co.
Märzen
12. Racer 5 IPA
Bear Republic Brewing Co.
IPA - American
11. Tasty IPA
21st Amendment Brewery
IPA - American
10. Fantasy Van
Proof Brewing Company
Brown Ale - English
9. The Pupil
Societe Brewing Company
IPA - American
8. Spectro
Topa Topa Brewing Co.
IPA - New England / Hazy
7. Stone Hazy IPA
Stone Brewing
IPA - American
6. Slightly Mighty
Dogfish Head Craft Brewery
IPA - Session
5. Squeezy Rider West Coast IPA
Deschutes Brewery
IPA - American
4. Tourist Trappe
M.I.A. Beer Co.
Belgian Tripel
3. Lizard's Mouth
Figueroa Mountain Brewing Co.
IPA - Imperial / Double
2. 310 Blonde Ale
Santa Monica Brew Works
Blonde Ale
1. Hop Seeker - West Coast IPA
Deep Ellum Brewing Company
IPA - American
Todella harmillisia uutisia jälleen. Johan tässä on vuoden sisään kaatunut myös Hopping Brewsters sekä useampi porilainen panimo. Lisäksi tainnut esim. Nilkolla olla haasteita.Otetaan negatiiviset alkuun:
Seinäjoella Vixen on myynnissä ja Savonlinnassa Waahto Brewery laittoi luukut kiinni toistaiseksi. Toivottavasti saa systeemit kuntoon ja pääsisivät jatkamaan keväällä... (Heillä oli siis osakeanti päällä, joka ei mennyt maaliin.)
Joulukalentereista.
Mulla oli viime vuonna Beer Republicin joulukalenteri ja se oli kyllä niin iso pettymys ja myös tylsä, että skippasin sen suosiolla tänä vuonna. Aiempina vuosina kalenteri on ollut "Tölliä" paitsi toissa vuonna To Øl + Tanker. Tänä vuonna kalenterina on Mikkeller. Ainakin toistaiseksi valikoima on ollut laaja ja oluet aivan erilaisia.
Jep. Näitä on nyt kaatuneita / itse lopettaneita jo melkoinen läjä.Todella harmillisia uutisia jälleen. Johan tässä on vuoden sisään kaatunut myös Hopping Brewsters sekä useampi porilainen panimo. Lisäksi tainnut esim. Nilkolla olla haasteita.
Kaarinalainen Radbrew taisi sulkea olutsammionsa jo parisen vuotta sitten?
Tästä oli kesällä jo ns. "varma tieto" mutta melko pitkään jaksoivat vielä vääntää ja yrittää. Pisteet siitä.....ja lisää:
Asiakkaat käänsivät rahahanat kiinni, pienpanimoyrittäjän bisnes tyssäsi – Toiminta loppuu joulun jälkeen: ”Seuraavaksi minusta tulee yhteiskunnan elätti”
Pienpanimoyrittäjä joutui toteamaan, että yritysasiakkaiden varovaisuus yhdistettynä kallistuneisiin kustannuksiin on liian kova pala.www.yrittajat.fi
Neipa ja makeat stoutit jäävät hyllyyn mulla muutenkin, mutta muutoin nuo 0,44 litraiset ovat oikein toimiva koko apalle, ipalle, vahvalle humalaiselle stoutille ja miksei tuhdimmalle lagerillekin - jää vielä pari siemausta päälle perustolkistä. Tosin joku reilun viiden pinnan pilsner tai raikkaasti humaloitu American Lager olisi paras pinttinä, jotta riittää, puolikas vähintään.Pakko muuten inan ihmetellä tätä 0,44l tölkkien suosiota. Joihinkin kevyisiin lagereihin pilsseihin jne "vetokaljoihin" oikein mainio koko, mutta mites nää överimakeat stoutit tai vahvat neipat? Eiks tuo ala olee vähä tuhti määrä? Tuossa on myös se miinuspuoli, että litrahinta nousee kun pakkauskoko nousee. No joo, kunhan mietiskelin...
Jep. Näitä on nyt kaatuneita / itse lopettaneita jo melkoinen läjä.
Sekalaisessa järjestyksessä:
Jäiköhän joku nyt poies?
- Hopping Brewsters
- Maistila
- Ruosniemi
- Moose on the Loose
- Rocking Bear Brewing
- Donut Island
- Vixen?
- Waahto Brewery?
Mitä helvettiä. Top Fuel ja Paloaseman Panimokin??Päivitetään listaan Kiiski, Joutsan Varastopanimo, Top Fuel (tai ainakin hyvin lähellä ollaan, kalusto myynnissä jne.), Waahto, Ori panimo, ja uusimpana listalle Paloaseman Panimo.
On tää yks perkele. Helvetin synkkää aikaa... No, kesää kohti mennään ja myynti nousee taas, joten toivottavasti ja oletettavasti seuraavia murheuutisia kuullaan ensi keväänä seuraavan kerran.