Olisi mahdollisuus päästä antamaan ideoita uuden olut- ja viinibaarin valikoimaan ja suuntautumiseen. Tuo viini nimessä jo kertonee, ettei kyseeseen tule mikään hämyinen oluthuone, vaan perinteistä pubikansaa laajempaa asiakaskuntaa tavoitteleva bisnes, mutta olut halutaan pitää mukana vahvasti. En siis itse ole siinä mukana, mutta tunnen yrittäjän.
Pidän itse siitä, että vaihtoehtoja pääoluttyyleistä löytyy. Kun puhutaan tuollaisista peruspaikoista, jotka eivät suoranaisesti olutmekkoja ole, mutta potentiaalia olisi esim. sijainnin suhteen, turn off on se, ettei hanoista löydy kuin se joku Brooklynin Lager ja random paikallisen pienpanimon satunnaiserä liian kokeellista mutta eksoottiseksi koettua sourpirtelöä. Loput sitten enempi vähempi kauppakaljoja.
Ja heti kärkeen pitää sanoa sekin, että ihan oikeissa olutbaareissa on toki monipuolisesti vähän kaikkea. Mutta jos nyt puhutaan tasalukuna kymmenen hanan kattauksesta, näkisin, että siellä on puolet niitä takuuvarmoja sisäänheittoja (tshekki tummana ja vaaleana, pari kotimaista rivilageria sekä hooegarden tai vastaava witbier), jotka uppoavat suurimpaan osaan oluenjuojista. Kolme voisi olla suht vakiona ipalle, pale alelle ja stoutille. Kaksi sitten kiertävänä, toinen kokeellisempi ja toinen kuukauden panimo -tyylisesti. Tosin tässä tulee oma alantuntemukseni jo vastaan, ei mitään hajua, kuinka tuota kannattaisi bisneksen kannalta rakentaa. Paikallisuus ainakin huomioiden.
Yksi vaihtoehto on myös tuoda harvinaisempia tuotteita kylmäkaappiin. Esim. Mikkelin Domissa oli varsin hyvä kattaus vähän spessumpaakin kamaa, kun taannoin siellä pyörähdin. Ei mikään uusi idea todellakaan, mutta aika usein ne kaapitkin tuntuvat olevan täynnä niitä samoja rivikaljoja, mitä hanoissakin.
Parissa osassa muutaman tunnin viiveellä tuli kasattua nyt tämä sepostus, mutta rohkenen silti pyytää ajatuksia niin alan harrastajilta kuin amattilaisiltakin. Oma ajatteluni nousee vahvasti asiakkaan näkökulmasta, mutta ymmärrän myös sen, ettei hanoissa voi olla vain nooan arkin kansilaudoista rakennetussa jeesuksenviinitynnyrissä kypsytettyä imperial stoutia eri variaatioina.