Põhjala & Cellar Series. Aivan maaginen.
Pukki toi 14% Pime Öö Islay BA, jonka arvioin täydelliseksi. Miellän top kolmoseen kaikkien aikojen oluista, joita olen maistanut.
Aikasemmin tutuksi tullut 13.9% Pime Öö Px.
Nämä molemmat aivan timanttisia oluita. Ehkä nostan tuon Pime Öö PX:n hieman edelle, tuo kakkoseksi ja Pime Öö Hazelnut on kanssa tosi hyvä. Itselleni paras stout ehdottomasti tuo Px versio tuosta, koska se sherry tynnyri tuo siihen niin kivan lisän. Tullut kaappiin kerättyä noita Cellar seriesiä ja Puhasteen Silver seriesiä, molemmat on kyllä niin huikeita, ettei pettymyksiä ole vielä ainakaan tullut vastaan. 10 Cellaria ja 3 Silveriä olen juonut ja pitää kyllä jatkaa näiden hankkimista. Positiivista näissä on vielä se, että ei ole pahan hintaisia. Kunhan korona hellittää, niin on pakko lähteä käymään virossa ihan vain näiden kahden panimon takia.Põhjala & Cellar Series. Aivan maaginen.
Pukki toi 14% Pime Öö Islay BA, jonka arvioin täydelliseksi. Miellän top kolmoseen kaikkien aikojen oluista, joita olen maistanut.
Aikasemmin tutuksi tullut 13.9% Pime Öö Px.
Eikös se hippasen päälle 14 prosentissa ole, mitä perinteisellä käymisellä sadaan aikaan? En osaa sanoa, miten panimot vielä näitä korkeampia alkoholipitoisuuksia saavuttavat. Joku superhiiva? Jouluna join virolaisen imperial stoutin, jonka alkoholipitoisuus oli 18%. Kyseessä oli Lehe Pruukikoda panimon Singularity.Miten ne saavat noin vahvoja oluita aikaan? Joskus muinoin luin jostain, että perinteisellä käymisellä joku 11% olisi maksimi. Onko mulla vanhaa vai väärää tietoa?
Miten ne saavat noin vahvoja oluita aikaan? Joskus muinoin luin jostain, että perinteisellä käymisellä joku 11% olisi maksimi. Onko mulla vanhaa vai väärää tietoa?
Riippuu mm. hiivasta. Ihan perus viinihiivalla saa helposti 15-volttista. Lisäksi esim. jäädytysprosessia hyödyntämällä on mahdollista tehdä yli 20-prosenttisia juomia. Se että saako kuka hyvänsä noista juomakelpoisia onkin sitten ihan toinen juttu.Miten ne saavat noin vahvoja oluita aikaan? Joskus muinoin luin jostain, että perinteisellä käymisellä joku 11% olisi maksimi. Onko mulla vanhaa vai väärää tietoa?
Saahan noita tilattua kotiovelle tai lähipostiinkin, ei tarvitse Viroon asti lähteä.Positiivista näissä on vielä se, että ei ole pahan hintaisia. Kunhan korona hellittää, niin on pakko lähteä käymään virossa ihan vain näiden kahden panimon takia.
Beerdomen ja hoptimaalin kautta on tullut tilattua, mutta saisikohan noita jotenkin suoraan panimolta? Pohjala ei ainakaan toimita Suomeen, mutta olen kuullut että Tankerilta esimerkiksi onnistuu virolaisen postin kautta jos järjestää itse kuljetuksen.Saahan noita tilattua kotiovelle tai lähipostiinkin, ei tarvitse Viroon asti lähteä.
Beerdomen ja hoptimaalin kautta on tullut tilattua, mutta saisikohan noita jotenkin suoraan panimolta? Pohjala ei ainakaan toimita Suomeen, mutta olen kuullut että Tankerilta esimerkiksi onnistuu virolaisen postin kautta jos järjestää itse kuljetuksen.
Vähän kävi perkules, kun tänään loman lopetukseksi oli tarkoitus korkata impukka. Joulun alla oli kaikenlaista ja joulun jälkeenkin vielä jotain, mutta lopulta imperial stouteja ei olekaan enää kuin vuosikerta-Buxton ja Hiiden ba Ikiiurso, molemmat tarkoitus korkata vasta joskus. Se on niin, että hyllyssä pitäisi olla muutama Põhjala Öö aina vartomassa akuuttia stout-tunnelmointia. Nyt tyydyn siis johonkin pale aleen tai lageriin.
Niin, ja samaa mieltä kuin edellä, eli Imperial Stoutit ovat se kuninkuusluokka omaankin makuuni varsinkin syksyllä ja talvella. Jotenkin vain helvetin hienoa siemailla jotain 10+ pinnaista mustaa kultaa kaatosateella, ensipakkasilla tai sydäntalven hankien keskellä. Vähän melankolista death metalia taustalle, valoja vähiin ja mielellään jos vielä kynttilän siihen viereen... Excuse me while I kill myself.
Mutta joo, täytyy käydä täydentämässä valikoimia taasen. Tuo mainittu Põhjala Öö on aina saatavilla olevista se oma lempparini, ja Virosta tulee muutenkin tälle saralle erinomaisia tuotoksia. Omnipollolla ja Mikkelerillä myös, kuten edellä tulikin jo esille. Oma paikallispanimomme UG tekee myös oikein kelpoisia, kuten Pohjoisen Jättiläinen ja Divisive Dessert, tosin nämä taisivat olla jotain yhteistyötuotoksia. Ja toki Hiisi panimon Ikutursot ja Ikiiursot sekä Plevnan Siperia pitää nostaa tähän hyvinä tuotteina. Hiisi on mulle kuitenkin enemmän erinomainen yleispanimo kuin profillitunut niinkään imppuihin.
No harmi, ettet päässyt imperial stout tunnelmaan tänään. Minusta tuo barrel aged Ikiiurso ei kuitenkaan ole sellainen, jota tarvitsee erityisesti säästä. Kelpo imperial stout, ei sen kummempaa. Juo pois vaan! Mikä säästettävä Buxton kyseessä?Vähän kävi perkules, kun tänään loman lopetukseksi oli tarkoitus korkata impukka. Joulun alla oli kaikenlaista ja joulun jälkeenkin vielä jotain, mutta lopulta imperial stouteja ei olekaan enää kuin vuosikerta-Buxton ja Hiiden ba Ikiiurso, molemmat tarkoitus korkata vasta joskus. Se on niin, että hyllyssä pitäisi olla muutama Põhjala Öö aina vartomassa akuuttia stout-tunnelmointia. Nyt tyydyn siis johonkin pale aleen tai lageriin.
Olen siinä onnellisessa asemassa, että veljeni on hurahtanut imperial stout maailmaan siinä missä minäkin. Jaettu ilo on paras ilo. Näin pääsee myös maistelemaan enemmän uusia makuja. Mutta joo, uskomattoman syviä, sakeita, moniulotteisia ja hienoja makuja pääsee maistamaan, kun tutustuu enemmän imperial stouttien maailmaan.Niin, ja samaa mieltä kuin edellä, eli Imperial Stoutit ovat se kuninkuusluokka omaankin makuuni varsinkin syksyllä ja talvella. Jotenkin vain helvetin hienoa siemailla jotain 10+ pinnaista mustaa kultaa kaatosateella, ensipakkasilla tai sydäntalven hankien keskellä. Vähän melankolista death metalia taustalle, valoja vähiin ja mielellään jos vielä kynttilän siihen viereen... Excuse me while I kill myself.
Põhjala ei ole minun suosikkeja, vaikka heidän runsaassa tuotannostaan hyvääkin on osunut kohdalle. Yleisilmeeltään heidän imperial stoutit ovat usein minulle liian makeita ja joissakin tapauksissa on ollut viinan makuinen jälkimaku. Pühaste mielestäni Viron ykköspanimo imperial stoutien suhteen.Mutta joo, täytyy käydä täydentämässä valikoimia taasen. Tuo mainittu Põhjala Öö on aina saatavilla olevista se oma lempparini, ja Virosta tulee muutenkin tälle saralle erinomaisia tuotoksia.
Single barrel Rain Shadow '19, ei sen kummempi, mutta en viitsinyt arkea vasten juoda. Säästän johonkin pakkasiltaan viikonloppua vasten.No harmi, ettet päässyt imperial stout tunnelmaan tänään. Minusta tuo barrel aged Ikiiurso ei kuitenkaan ole sellainen, jota tarvitsee erityisesti säästä. Kelpo imperial stout, ei sen kummempaa. Juo pois vaan! Mikä säästettävä Buxton kyseessä?
Põhjalalta itse asiassa tuli maistettua vuodenvaihteessa tuo Pime Öö Hazelnut ja se oli nimenomaan liian makea ja viinainen. Muutoin panimo on ihan kärkeä noissa IS:ssä.Põhjala ei ole minun suosikkeja, vaikka heidän runsaassa tuotannostaan hyvääkin on osunut kohdalle. Yleisilmeeltään heidän imperial stoutit ovat usein minulle liian makeita ja joissakin tapauksissa on ollut viinan makuinen jälkimaku. Pühaste mielestäni Viron ykköspanimo imperial stoutien suhteen.
Põhjalalta itse asiassa tuli maistettua vuodenvaihteessa tuo Pime Öö Hazelnut ja se oli nimenomaan liian makea ja viinainen. Muutoin panimo on ihan kärkeä noissa IS:ssä.
Saatoin hyvinkin olla. Panimolla ollaan huomattu, että noin 4v on se ehdottomasti paras aika mitä kannattaa Ikiiursoa kypsyttää. Tosin muutaman kohdalla ei ola vielä edes päästy neljään vuoteen, mutta tähän mennessä tämmöinen havainto. Monella muuten menee sekaisin nuo Iku-Tursot ja Ikiiursot ja mitkä on ba ja mitkä ei.Single barrel Rain Shadow '19, ei sen kummempi, mutta en viitsinyt arkea vasten juoda. Säästän johonkin pakkasiltaan viikonloppua vasten.
Ikiiursoa haluan ikäännyttää hiukan, ihan tuore erä kyseessä viime syksyltä. Olikohan se @Anselm Raato joka asiasta mainitsi taannoin? Pahoittelut, jos osui muistikuva pieleen.
Sääli tosiaan tuo Pien Brewpubin kohtalo. Tuli käytyä hakemassa tuoreeltaan heidän oluita growlereissa aina kun oli vain saatavilla. Toivottavasti vielä jatkavat jossain oluen tekemistä.Aiemmin mainittu Hopping Brewsterin lisäksi Koronaan kyykähti Kaleva Tampereelta. Pahus... Nilkko Brewing Mäntyharjussa vetelee tähän tietoon viimeisiä happikorahduksiaan. Sääli. Pien Brewpubhan meni jo Helsingissä kiinni. Panimo toki tullee jatkamaan muualla vielä, mutta monelle tuo mesta oli must käynnin arvoinen Helsingin reissuilla. Kvarken merenkurkussa suunnitteli ilmeisesti jotain joukkurahoituskampanjaa, mutta tästä nyt en löytänyt netistä lähdettä. Toivotaan jokatapauksessa että panimo kuin panimo pääsisi yli kurimuksistaan.
Lisäänpä vielä jotain:
Mulla on tuolla kaapissa pari Yellow Bellyä. Tai enää yksi, toisen join tuossa taannoin pois. Täytyy sanoa, että kyseinen olut ei kovin hyvin ikääntynyt. Maku oli pelkkää pähkinää ja se Snickerspatukan suklaisuus ja toffeisuus oli häipynyt pois. Jos jollain kaapissa kyseistä tuotetta on, niin juokaa pois. En usko että pidempi kypsytys olutta enää paremmaksi kääntää...
Mites muuten jengi: onko teillä kypsytyspulloja jemmassa?
Pimeä ja viileähän se on, missä näitä pitäisi säilyttää. Itsellänikin pieni jääkaappi kodinhoitohuoneessa, joka on varattu vain oluille. Ongelmana vaan se, että nuo saavat tärinää tuossa toisinaan jonkun verran, kun ihan vieressä on pyykinpesukone, joka tykkää välillä hurrata melko kovaa.Missä säilötte ikäännytettäviä oluitanne? Mulla on pieni jääkaappi oluille ylipäätään, ja siellä on samalla nuo stoutit, mitä nyt jaksan säilyttää vaihtelevissa määrin. Säätö on melko kylmällä, koska peruslager on kiva vetää raikkaana, ja stoutti on helpompi ottaa lämpeämään hetkeksi kuin toisinpäin. Vaan pääasia lienee pimeä ja viileä?
Nyt on sit ihan puhdasta persajattelua ja mutuilua ilman totuuspohjaa... Mitäpä jos panimo tulisikin Viroon ja nyt kun Pien on avaamassa myös webshoppia niin sieltä saisi jengille lähetettyä olutta kotiin. Laskin siis tässä 1+1, eli uusi panimo + webshop -> webshop ei saa lähettää suomessa, koska etämyynti = Viro. No, odotellaan odotellaan...Sääli tosiaan tuo Pien Brewpubin kohtalo. Tuli käytyä hakemassa tuoreeltaan heidän oluita growlereissa aina kun oli vain saatavilla. Toivottavasti vielä jatkavat jossain oluen tekemistä.
Kun olen tämmöinen mehuipojen litkijä ja aina ei jaksa käydä hakemassa alkosta 12€ Verdantteja, niin viimeisen vuoden aikana oma top5 menee tämän listauksen kanssa aika yksiin. Järjestys päivän fiiliksen mukaan.Tämän kolmikon lista on seuraava:
10. Paloaseman panimo 9. Fiskarsin panimo 8. Ant brew 7. Maistila
6. CoolHead 5. Salama 4. Mallassepät 3. Etko 2. Tuju 1. Olari
Tämän kolmikon lista on seuraava:
10. Paloaseman panimo 9. Fiskarsin panimo 8. Ant brew 7. Maistila
6. CoolHead 5. Salama 4. Mallassepät 3. Etko 2. Tuju 1. Olari