Olympiakisat 2014: Suomi

  • 2 248 499
  • 6 559
Tila
Viestiketju on suljettu.
Herätys, kausi 2009-2010 meni 4 vuotta sitten. Sotsin kisat ovat 2014. Yksi suonenveto vuonna 2010 ei ole tänään juuri minkään arvoinen. En ota kantaa Kontiolan valintaan, mutta jotain rajaa siihen miten tuijotetaan yksittäisten neljän vuoden takaisten playoffien pistesaldoa.

Juu en tarkoittanutkaan, että Leino pitäisi valita Sotshiin noin vanhoilla näytöillä. Kyllä siellä kaukalossa pitää Villellä tapahtua jotain tänä syksynä. Pointtini oli lähinnä se, että ei niitä Kontiolan MM-tehopisteitäkään kannata hirveästi tuijottaa olympiajoukkuetta kasatessa. MM-kisojen pistepörssin kärkisijoilla on suomalaisista Kontiolan lisäksi nähty esim. sellaisia pelaajia kuin Jarkko Varvio, Raimo Helminen ja Juha Ylönen. Ihan turha heistäkään olisi ollut odottaa kiekollisen roolin tekijämiehiä best-on-best turnauksiin.

Ja kun kysymys kuului, että mikä muka on Kontiolan MM-tehoilua kovempi näyttö, niin kyllä Stanley Cupin pleijareissa tehoilun voi nostaa kovemmaksi näytöksi ihan pelaajia yksilöimättäkin.
 
Se, miksi se aikaisempi kokemus maajoukkueesta ennen olympialaisia on niin olennaista, ei liity pelkästään maajoukkueen systeemeihin vaan myös ns. pukukoppipelaamiseen ja kykyyn sopeutua maajoukkuerooliin, joka lähes joka pelaajalla on suppeampi kuin heidän pääseurassaan.

Tästä olen muuten eri mieltä. Pitää paikkansa Kanadan olympiajoukkueen kohdalla, mutta Suomen materiaali on niin huono, että tuo ei oikein päde Suomeen. Tai luetelkaapa joku ne Suomen oletetun olympiarosterin pelaajat, joiden rooli maajoukkueessa on pienempi kuin seurajoukkueessa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
MM-kisojen pistepörssin kärkisijoilla on suomalaisista Kontiolan lisäksi nähty esim. sellaisia pelaajia kuin Jarkko Varvio, Raimo Helminen ja Juha Ylönen. Ihan turha heistäkään olisi ollut odottaa kiekollisen roolin tekijämiehiä best-on-best turnauksiin.

Aha. Siitä huolimatta Ylönen veti ykkös- ja kakkossentterin roolissa Salt Lake Cityn olympialaisissa. Ja taisi Raipekin ainakin joskus Kanada Cupissa tai Naganon olympialaisissa heitellä lättyä ylivoimalla. Toki se on tietty epäselvää, että mitä tuo kiekollisen roolin tekijämies käytännössä oikein tarkoittaa?

Ja kun kysymys kuului, että mikä muka on Kontiolan MM-tehoilua kovempi näyttö, niin kyllä Stanley Cupin pleijareissa tehoilun voi nostaa kovemmaksi näytöksi ihan pelaajia yksilöimättäkin.

Niin no jos nyt puhutaan konkreettisesti eikä yleisellä tasolla, niin omasta mielestäni Kontiolan näytöt viime keväänä, KHL:n pudotuspelien pistepörssin voitto ja MM-kisojen pistepörssin voitto, olivat kovempi näyttö olympialaisia silmällä pitäen kuin kenenkään muun suomalaisen hyökkääjän suoritukset samana keväänä. Vai onko tästä joku eri mieltä?
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tästä olen muuten eri mieltä. Pitää paikkansa Kanadan olympiajoukkueen kohdalla, mutta Suomen materiaali on niin huono, että tuo ei oikein päde Suomeen. Tai luetelkaapa joku ne Suomen oletetun olympiarosterin pelaajat, joiden rooli maajoukkueessa on pienempi kuin seurajoukkueessa.

Oman oletukseni mukaisesti tähän joukkoon kuuluisivat Rask, Lehtonen, Väänänen, Hietanen, Lepistö, Kukkonen, Mäntylä, Kontiola, Komarov, Kapanen, Bergenheim. Eli noin puolet olympiajoukkueen pelaajista.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Kirjoittelija: joo, minäkin arvostan NHL-playoffeissa tehoilun keskimäärin korkeammalle kuin MM-kisoissa tehoilun ei-huippumaita vastaan.

Toisaalta vertailu ei ole koskaan niin yksioikoista. 2010 keväällä Leinolla naksahti Phillyssä kaikki kohdalleen: rooli, pelikaverit ja oma peli. Vastaavasti Detroitissa ja Buffalossa on ollut kovin vaikeaa, eli mies ei ole osoittanut olevansa kovin sopeutuvainen, jos vertaa vaikka Jussi Jokiseen. Leinon tehoilu 2010 oli hieno näyte, mutta siitä on aikaa ja miehen historia ei ainakaan puolla sitä että hän olisi tehokas uudessa roolissa uusien miesten keskellä, esim. Sotsissa.

LeonJ#21: Kirjoitit oikein että 2011 MM-kisoissakaan Suomen ykkönen ei ollut häävi, mutta onnekkaastikin sieltä tuli tarvittavia maaleja ja rankkarivoittoja. Ei meidän korkean profiilin NHL-miehet (Koivu ja Ruutu) saaneet kummoisia aikaan edes noissa MM-kisoissa vaan jäivät kakkosketjun varjoon.

Tämä on usein toistettua legendaa:
LeonJ#21 kirjoitti:
mömmöm-kisoissa, jotka todella ovat vain Eurooppalaisten kisat verrattuna olympialaisiin ja jotka vois ihan hyvin vaikka pelata vaan kahden vuoden välein. Saatettaisiin saada jotain mielenkiintoisempaa aikaan jostain Euroopan laajuisesta sarjasta. Jääkiekkoliitto vain saattaa olla toisella kannalla, onhan sitä kiva tarjota leipää ja sirkushuveja, joissa Suomi sentään pystyy pärjäämään vielä Kanadalle ja USAlle, jotka eivät saa parhaimpia pelaajia kehiin.
Asia on täysin päinvastoin. Olympialaisissa Suomi pystyy pärjäämään Kanadalle, Venäjälle ym. paremmin, koska Suomi saa parhaat pelaajansa jäälle. Kanadan taso on MM-kisoissakin viime vuosina ollut kova (lähinnä vain NHL-joukkueiden top-6 hyökkääjiä). Ei se suhteellinen taso olympialaisissa siitä paljon nouse kun osa niistä korvataan toisilla top-6 hyökkääjillä, vaikka nimekkäämpiä voivat ollakin.

Jos europelaajamme ovat niin puulaakipelaajia kuin tässäkin ketjussa monet väittävät, niin Suomen NHL-pelaajista koottu olympiajoukkuehan on aivan eri stratosfääreissä kun vaikka viime vuoden MM-joukkue. Rautalangasta vääntäen, Suomen taso tippuu enemmän kun parhaat eivät ole mukana, verrattuna isompiin huippumaihin. Siksi esim. Kanadan on paljon helpompi dominoida MM-tasolla, koska materiaalin syvyys takaa ettei taso tipu paljoa vaikka koko heidän olympiajoukkue kieltäytyisi kisamatkasta.
 

LeonJ#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Tappara, Sabres, PuLa-Aho, #65
Asia on täysin päinvastoin. Olympialaisissa Suomi pystyy pärjäämään Kanadalle, Venäjälle ym. paremmin, koska Suomi saa parhaat pelaajansa jäälle. Kanadan taso on MM-kisoissakin viime vuosina ollut kova (lähinnä vain NHL-joukkueiden top-6 hyökkääjiä). Ei se suhteellinen taso olympialaisissa siitä paljon nouse kun osa niistä korvataan toisilla top-6 hyökkääjillä, vaikka nimekkäämpiä voivat ollakin.

Nyt en tainnut ihan ymmärtää, mihin pyrit tuolla replylläsi, koska vaikka kärjistetysti sanoinkin MM-kisoja karnevaalitapahtumaksi en missään nimessä sanonut sitä etteikö Suomi saisi parhaita mahdollisia parhaassa kunnossa parhaalla mahdollisella valmennuksella olympialaisiin. Boldaus siksi, että ymmärtäisin sen olevan runkopelaajiin suhteutettuna ja maailmanluokan maalivahtipeliin se ase, millä me nämä Kanadat, USAt ja Venäjät ollaan pystytty lyömään useissa arvoturnauksessa ottaen tietysti huomioon myös heidän sen hetkiset organisoidut tilanteet ja pelaajamateriaalin. Selitän nyt tarkemmin näin:

-Pohjois-Amerikkalaisia ollaan yleisesti pidetty fyysisinä, isokokoisina pelaajina, joille omassa päässä etenkin kova työmäärä ja liike puree kuin hampaat jenkkiin: Nykyisin: Pelaajat ovat entistä urheilullisempia ja nopeampia, ei välttämättä ole edes trendikästä olla enää suurin kaveri puolustuspäässä tai hyökkäyspäässä jossa jää liikkeessä jälkeen tai pelaa kohtuuttoman kovaa vastustajan, jolloin pelinopeus yleisellä tasolla paranee.

-On ollut jokseenkin epätrendikästä ja menestyksen kannalta toissijainen juttu tuoda joukkueeseen roolipelaajia, joilta ei pelillisesti voida odottaa paljoa ja he jäävät auttamatta pelillisesti taidokkaiden pelaajien taakse peliajassa, rouhijat ja koukkijat ottavat paljon turhia jäähyjä ylipelaamalla ja siksi näyttämällä syntipukeilta, heillä ei ole usein myöskään mitään annettavaa pukukopeissa.

-Mediassa syytetään johtoa GM:stä lähtien miksi kakkoskentän tähtipelaajastatuksella ja 80 pisteellä NHL:n ykköskentässä kulkevaa miestä ei valita, kun massasta löytyy joku toinen parempi vaihtoehto, myöhemmin selviää kuitenkin, että hän on Calgaryn mies joka syrjäyttää äijän Edmontonista, koko kansa nousee päätöstä vastaan ja johdon sisäiset ongelmat ajavat joukkueen kuohuttavaan tilaan ja kaikkialla vallitsee pahanilman karma; Hotelli huoneet pannaan paskaksi kun pelaajista löytyy yllättävän kuppikuntaista sakkia.

Kuulostaako mitenkään tutulta? Kyse nyt ei ollut lauseessani siitä että mitä sitten kun Suomi saa parhaat, mutta mitä sitten kun Kanada ja USA saa jääkiekkoon keskittyvän vapaan ilmapiiriin parhaille pelaajilleen parhaalla mahdollisella edellytyksellä ja valmennuksella lähteä kisoihin?

Ja vaikka tuota Pohjois-Amerikkalaisten pärjäämättömyyttä MM-kisoissa voidaan pitää eräänlaisena legendana kun kaikki parhaat eivät ole paikalla, niin ainakin USA:han se on viime vuosina voitu liittää mielestäni hyvinkin läheisesti, pelaajat eivät jaksa tai heillä on muita syitä jättää tulematta MM-kisoihin, mutta olympiakaukalossa pärjäävät yllättävän hyvin parhaalla mahdollisella miehistöllä ja hyvissä olosuhteissa.

Kanadan menestymättömyydestä taas voidaan esittää joka vuosi vaikka milloin mitäkin baari-illoista motivaation puutteeseen. Tosiasia vain on se, että olympiakaukalossa heillä on näytettävää, pakko päästä kovista paineista pois, ja epäonnistuminen/epäonnistujat leimataan armotta, mikä voi vaikuttaa ihan NHL liigankin tasolla siihen millaista arvostusta saat mistäkin suunnasta.

Venäjällä ne suurimmat paineet lienevät kuitenkin. Tosin siellä nämä karma asiat on ehdottomasti saatava kuntoon, jos Bilyaletdinovista tulee Bykov ja kauhukakara (Radulov) tekee mitä tahtoo homma kusee puolitiehensä ja 7-3 pettymys toistuu todella varmasti.

Aivan samoin Ruotsinkin kohdalla. Monesti ihmetyttää, että miten näille pelaajille on yritetty sisäistää mentaalisen valmiuden kautta vasta jäälle mennessä se, että menkää tekemään hommia niinkuin me tehdään, mutta etenkin Mårtsin aikana tämä on ollut NHL miehille todellista shokkihoitoa, kun pelataan suurella intensiteetillä, mutta touhusta on puuttunut järki tunteen edeltä. 2002 Valko-Venäjä, 2006 tahalliset tappiot/pienemmällä energiataakalla/helpommalla tavalla kuin Suomi finaaliin, 2010 lähes nöyryyttävä tappio jo hiukan ikääntyneemmällä jengillä altavastaaja Slovakialle. Ruotsissa on kyllä suuri halu voittaa, paineensietokyky varmasti parempaa luokkaa kuin Suomella, mutta usein periaate soitellen sotaan, ehkä vähän ylimielisinäkin.

Suomella ei ole usein ollut tätä ongelmaa, johdollisia ongelmia enempi Summasen aikoina, jolloin pelaajat olivat sylkykuppeja ja joitain kohdeltiin todella armottomalla tavalla jne...

Ehkä kärjistin liikaa, mutta realiteetit vaan on tunnustettava, että meillä on vuosi vuodelta kapeampi materiaali esim Pohjois-Amerikkalaisten ja nyt etenkin Ruotsalaisten paljonkin leveämpään materiaaliin nähden ja meidän kansakuntana on pidettävä yhtä näitä kaikkia huippumaita vastaan jotta me voidaan heidät lyödä. Kuten on sanottu varmaan tuhat kertaa niin Suomi pystyy yksittäisissä otteluissa edelleenkiin olympialaisissakin lyömään kaikki lajin mahtimaat, nyt Sotshissa alkulohkossaankiin Kanadan, mutta Suomen asetelmat ovat edelleen haastajan asetelmat nyt ja tästä etiäkin päin. Mielestäni tulevaisuuskin näyttäisi taas tuhat kertaa valoisammalta jos meillä olisi lyödä Ristolaista ja Määttää 8 pariin maajoukkueessa, hyökkäys ja maalivahtipeli on niitä mistä meillä löytyy todellisia luonnonlapsia myös tulevaisuudessa.
 
Suomi Sotshissa 2014

Mitä käy kun herrat Giroux, Stamkos, Ove, Zetterberg ja Chara tulevat vastaan? Herrat Bergenheim ja Joensuu omaavat yhteensä miltei 500 NHL-ottelun kokemuksen pelata näitä kovia seppiä vastaan.
Omaan rosteriini Komarov mahtuu, muttei se valinta nyt niin selkeä asia ole loppujen lopuksi.

En kyllä ymmärrä miksi Joensuu on nostettu tuossa ikäänkuin esimerkiksi kokeneesta ja rutinoituneesta NHL-pelaajasta. Eihän Joensuu ole pelannut yhtäkään täyttä NHL-kautta ja kokonaisuudessakin pelejä on noin yhden kauden verran. Verrattuna Komaroviin, joka on pelannut yhden täyden (työsulku-) kauden ja olisi halutessaan saanut jatkaa siellä edelleen.

Pointtina tässä nyt siis se, että jos uskallat laittaa Joensuun turvallisin mielin pelaamaan Kanadan staroja vastaan, niin vaikea keksiä perusteluja miksei Komarovia uskaltaisi laittaa. Itse asiassa jos nyt pitäisi tehdä valinnat, niin ottaisin Komarovin joukkueeseen myös ennen Bergenheimia. Tämä tosin johtuu myös siitä, että Bergenheim on rikki.
 
Oman oletukseni mukaisesti tähän joukkoon kuuluisivat Rask, Lehtonen, Väänänen, Hietanen, Lepistö, Kukkonen, Mäntylä, Kontiola, Komarov, Kapanen, Bergenheim. Eli noin puolet olympiajoukkueen pelaajista.

Mielestäni tuo on paljon lähempänä totuutta kuin aiemmin tässä ketjussa esitetty näkemys, että lähes jokaisella Suomen pelaajalla rooli maajoukkueessa on pienempi.

Montako pakkia kisajoukkueeseen muuten kuuluu? Noiden viiden edelle itse rankkaisin heittämällä Timosen, Salon ja Vatasen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Montako pakkia kisajoukkueeseen muuten kuuluu? Noiden viiden edelle itse rankkaisin heittämällä Timosen, Salon ja Vatasen.

Seitsemän tai kahdeksan. Ainakin viime keväänä muistelisin Erkan sanoneen, että Jalosen kahdeksan pakin systeemi on hyvä, joten oletan että hän jatkaa samalla linjalla. Ainakin ekassa EHT-turnauksessa mentiin kahdeksalla pakilla. Ja siitä olen toki samaa mieltä, että nimeämäsi pakit ovat selviä valintoja olympialaisiin, mutta muut pakit nykyisten näyttöjen valossa tulevat mielestäni Euroopasta.
 
Asia on täysin päinvastoin. Olympialaisissa Suomi pystyy pärjäämään Kanadalle, Venäjälle ym. paremmin, koska Suomi saa parhaat pelaajansa jäälle. Kanadan taso on MM-kisoissakin viime vuosina ollut kova (lähinnä vain NHL-joukkueiden top-6 hyökkääjiä). Ei se suhteellinen taso olympialaisissa siitä paljon nouse kun osa niistä korvataan toisilla top-6 hyökkääjillä, vaikka nimekkäämpiä voivat ollakin... Siksi esim. Kanadan on paljon helpompi dominoida MM-tasolla

Jos asia on näin, niin miksi käytännön tasolla Kanada on pärjännyt viimeisen 20 vuoden aikana huomattavasti paremmin best-on-best-turnauksissa kuin MM-kisoissa (kuudesta turnauksesta kolme kultaa ja yksi hopea), ja miksi esim. vedonlyöntimarkkinoilla Suomen mahdollisuudet MM-kultaan arvioidaan paremmiksi kuin mahdollisuudet olympiakultaan?

Seitsemän tai kahdeksan. Ainakin viime keväänä muistelisin Erkan sanoneen, että Jalosen kahdeksan pakin systeemi on hyvä, joten oletan että hän jatkaa samalla linjalla. Ainakin ekassa EHT-turnauksessa mentiin kahdeksalla pakilla.

Toivottavasti tuo kahdeksan pakin systeemi jää sinne eurohöntsiin. Ei siinä ole mitään järkeä, että Vatasta ja Timosta istutetaan penkillä, jotta Hietasen Juusokin pääsee kentälle.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Leinon Villellä kylkiluu murtuneena eli saikku lienee hieman pidempi. Kun ottaa huomioon Villen näytöt parin viime kauden osalta, niin kyllä hänen olympiamatkansa vaikuttaa tällä hetkellä todella epätodennäköiseltä.
 

Jabbbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Oulun Kärpät
Toivottavasti tuo kahdeksan pakin systeemi jää sinne eurohöntsiin. Ei siinä ole mitään järkeä, että Vatasta ja Timosta istutetaan penkillä, jotta Hietasen Juusokin pääsee kentälle.

Toivottavasti peluutuksessa ollaan järkeviä ja juurikin esimerkiksi edellämainittua Timosta tullaan alkulohkopeleissä vielä peluuttamaan mahdollisimman järkevästi ilman mitään ylimääräistä kuormaa, jotta virtaa riittää turnauksen loppuun saakka. Ratkaisupeleissä (puolivälierä ja mahdollisesti siitä eteenpäin, sikäli mikäli näihin myös päästään) pelatkoon niin paljon kuin ikinä jaksaa, vaikka sen 35 minuuttia per peli, jotta näitä EHT-pakkeja tarvitsisi pelko perseessä katsella mahdollisimman vähän silloin kun vastaan todella tulevat maailman kovimmat kiekkoilijat. Kaikki kunnia Niskaloille ja Hietasille, mutta niihin ratkaisupeleihin tultaessa toivon näkeväni askissa ennemmin vaikkapa kuusi pakkia kahdeksan sijaan, sikäli mikäli ykkösäijillä (Timonen, Salo) virtaa riittää. Ja tuon tason turnauksessa on pakko riittää.

Äänestän siis lohkopeleihin 7-8 pakin peluutusta riippuen millaisella panoksella kulloiseenkin peliin mennään. Kaikkiin oikeasti merkityksellisiin peleihin, ennenkaikkea kuolemanotteluihin 6-7 pakin peluutus.
 

heskey #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, NyR 95-99
En kyllä ymmärrä miksi Joensuu on nostettu tuossa ikäänkuin esimerkiksi kokeneesta ja rutinoituneesta NHL-pelaajasta. Eihän Joensuu ole pelannut yhtäkään täyttä NHL-kautta ja kokonaisuudessakin pelejä on noin yhden kauden verran. Verrattuna Komaroviin, joka on pelannut yhden täyden (työsulku-) kauden ja olisi halutessaan saanut jatkaa siellä edelleen.

Pointtina tässä nyt siis se, että jos uskallat laittaa Joensuun turvallisin mielin pelaamaan Kanadan staroja vastaan, niin vaikea keksiä perusteluja miksei Komarovia uskaltaisi laittaa. Itse asiassa jos nyt pitäisi tehdä valinnat, niin ottaisin Komarovin joukkueeseen myös ennen Bergenheimia. Tämä tosin johtuu myös siitä, että Bergenheim on rikki.

No onhan Jesse nyt kokeneempi pelaaja Pohjois-Amerikassa kuin vain yhden kauden siellä viettänyt Komarov. Ei Leo sitä kaikkea kokemusta saa yhdessä kaudessa haettua mitä Joensuu on sieltä saanut alkaen vuodesta 2008. Kuten varmaan tiedät niin jo pelkkä valmennus on Pohjois-Amerikassa aivan toisenlaista kun Euroopassa, puhumattakaan siitä että miten paljon siellä oikeasti vaaditaan pelaajalta verrattaessa vaikka vaatimuksista Euroopan liigoissa. Vaikka KHL on selkeästi maailman toisiksi kovin liiga on se edelleen NHL:stä valovuosia perässä. En usko että Jesse paljoa jäisi (vaikka tehoissa) Komarovia jälkeen jos pääsisi pelaamaan samassa roolissa Dynamon tasoisen jengin ykköstykkinä.
--> marginaalit näiden kahden pelaajan välillä mielestäni hyvinkin pienet puhuttaessa valintaa Suomen olympiajoukkueen 3-4 ketjun duunarilaituriksi

+ Nyttenhän Jesse on juurikin pelaamassa organisaatiossa jossa hänen kaltaiselleen ja kokoiselleen pelaajalle on tarvetta. Vastuunsaanti isolla todennäköisyydellä jatkuu vielä sittenkin kun Gagner ja RNH palaavat sairastuvalta.

Se että onko Joensuu pelkästään NHL-tasolla kokeneempi kuin Komarov on toinen juttu, ja täysin turha keskustelunaihe.

Ps. Ihan helkkarin harmi tuo Leinon juttu.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Nyt en tainnut ihan ymmärtää, mihin pyrit tuolla replylläsi, koska vaikka kärjistetysti sanoinkin MM-kisoja karnevaalitapahtumaksi en missään nimessä sanonut sitä etteikö Suomi saisi parhaita mahdollisia parhaassa kunnossa parhaalla mahdollisella valmennuksella olympialaisiin. Boldaus siksi, että ymmärtäisin sen olevan runkopelaajiin suhteutettuna ja maailmanluokan maalivahtipeliin se ase, millä me nämä Kanadat, USAt ja Venäjät ollaan pystytty lyömään useissa arvoturnauksessa ottaen tietysti huomioon myös heidän sen hetkiset organisoidut tilanteet ja pelaajamateriaalin. Selitän nyt tarkemmin näin:
Kiitos selvennyksestä. Ymmärsin sinun tarkoittaneen että Suomen on helpompi voittaa Kanada MM-kisoissa kuin olympiakisoissa. Yritin kertoa että materiaalin leveyden takia isoilla mailla on etulyöntiasema MM-kisoissa, koska laatupelaajia riittää vaikka kaikki parhaat eivät ole mukana. Käytännössä Kanada ei ole dominoinut MM-tasolla, vaikka on kultia kahminut 2000-luvullakin.

Kovasti tässäkin keskustelussa on hehkutettu miten europelaajat ovat nesteessä kun isot ja pahat nahilapelaajat tulevat. Kanadan viime vuosien rosterit ovat olleet täynnä niitä top-6 hyökkääjiä, mutta ei se materiaali yksin riitä, kuten sinäkin totesit. Väitän myös että NHL-pelaajia nostetaan vähän liian korkealle jalustalle suhteessa muihin.

Olympialaiset neljän vuoden välein ovat liian pieni otanta vahvojen johtopäätöksien vetämiseen. On MM-kisojen status mitä on, siinä nähdään kuitenkin joka vuosi miten osa parhaista NHL-pelaajista pelaa muiden kanssa monta peliä. $75M palkkasumman Kanada hädin tuskin voitti puulaakitason Slovenian jatkoajalla viime keväänä. Syitä on varmasti monia, mutta ammattilaisten tasoerot vaan ovat pienempiä kuin monet haluavat uskoa. Oikeasti isoja tasoeroja nähdään esim. puulaakisarjojen sisällä, joissa tauluun tulee kaksinumeroisia lukuja ja toinen joukkue pääsee kiekkoon yhtä paljon kuin Suomi Espanjaa vastaan jalkapallossa.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Jos asia on näin, niin miksi käytännön tasolla Kanada on pärjännyt viimeisen 20 vuoden aikana huomattavasti paremmin best-on-best-turnauksissa kuin MM-kisoissa (kuudesta turnauksesta kolme kultaa ja yksi hopea), ja miksi esim. vedonlyöntimarkkinoilla Suomen mahdollisuudet MM-kultaan arvioidaan paremmiksi kuin mahdollisuudet olympiakultaan?
Olympialaisia on nyt takana neljät, joista Kanadalla on kaksi kultaa. Sitten on World Cup/Canada Cup jotka luonnollisesti suosi pohjoisamerikkalaisia joukkueita. Toinen olympiakulta tuli pienestä kaukalosta, mikä tietysti suosii NHL-pelaajia. Salt Lake Cityssä oli iso kaukalo. MM-kisat pelataan yleensä Euroopassa ja isossa kaukalossa. Materiaalin puolestahan Kanadan rosteri on viime vuosina ollut aika ylivoimainen Venäjän kanssa, mutta materiaaliylivoima ei vain riitä kun ei olla omalla mukavuusalueella, eli pienessä kaukalossa. Valmennuskin on vähän mitä on, mutta sama ongelma on olympialaisissa: porukka kootaan kasaan pari päivää ennen kisoja.

Olet oikeassa että vedonlyönnissäkin Suomi saa pienemmät kertoimet MM-kisoissa. Olympialaisten vedonlyöntikertoimet heijastavat pitkälti pelaajamateriaalia, ja nimiä vertaillessa Suomi ei pärjää. MM-kisoissakin Kanadalla on kovat porukat, mutta jopa "asiantuntijat" unohtavat sen kun eihän mukana ole kaikkia parhaita. Ennen olympialaisia Suomen mahdollisuuksia pidetään aina olemattomina näiden asiantuntijoiden toimesta. En käsitä miten sokeita ekspertit voivat olla, koska Suomen pudotuspeleihin pääsy on selviö ja mitalipeleistäkin erottaa vain yksi peli, jossa voi tapahtua mitä vaan.

Mielestäni Kanadalla on paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä MM-kisoissa kuin olympialaisissa. Jos he vaikka leirittäisivät porukkaa ennen kisoja Suomen tapaan ym., voisi Kanadan IIHF ranking olla eri luokkaa kuin nyt. Kyllä syitä menestymättömyyteen löytyy, mutta syy ei ole materiaalissa, joka on ollut luokkaa mistä Suomi voi olympialaisissa vain haaveilla.

Kanadalaiset pelaajat haluavat aina voittaa on pelin tai turnauksen arvo mikä tahansa. Pelaajien yksilötaito ja halu ei vain yksistään riitä jos Hockey Canada ei panosta kunnolla turnaukseen: leiritys, totuttaminen isoon kaukaloon, sopivan pelitavan löytäminen, pitkäjänteinen valmennus jne.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
No, Leino on siirtynyt taas kerran takaisin poppariosastolle kylkiluu-vaivan myötä: sairasloman pituus toistaiseksi tuntematon, mutta pitkä.

Toki kaikkea hyvää Leinolle ja toivottavasti pääsee pian taas kaukaloihin.

Minun papereissani Sotshi on silti hänen osaltaan taas entistä kauempana.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Mielestäni Kanadalla on paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä MM-kisoissa kuin olympialaisissa...

Tämä on ihan totta.

MM-tasolla Kanadan materiaali on ihan ylivertainen joka tapauksessa, tosin Venäjä on viime vuosina esiintynyt kisoissa vahvoilla nipuilla.
 
Viimeksi muokattu:

LeonJ#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Tappara, Sabres, PuLa-Aho, #65
Tämä on ihan totta.

MM-tasolla Kanadan materiaali on ihan ylivertainen joka tapauksessa, tosin Venäjä on viime vuosina esiintynyt kisoissa vahvoilla nipuilla.

Mut hei It's not the name on the back, siellä ne PA:t vinkuu ja ihmettelee Hf boardseilla, että miten helkkarissa Suomi taas onnistu neverheard jengillä viemään meirän Bobby Ryanit tai Ryan Getzlafit. Mutta Suomi onkin lähes poikkeuksetta lätkämaailmassa hyvä esimerkki siitä sitoutumisesta pelata joukkueena ja tehdä asiat joukkueena, ja se jos mikä on ammattimaistanut enemmän ja enemmän meidän tekemistä.

Kun katson vaikka Liigan runkosarjan peliä Kärpät - Tappara ja sen jälkeen Red Wings - Sabres (Kypsää peliä muuten Ristolaiselta, saa minulta kelpo debyytin paperit) niin jo siinä huomaa ei niinkään sitä taitotaso ja temmon ja fyysisyyden välistä eroa, mutta sen että puolustukseen ei NHL:ssä laiteta niinkään paljoa painoa alkukaudesta kuin vaikkapa liigan rs peleihin, joissa puolustetaan koko joukkueen voimin erittäin uhrautuvasti, mikä taas korreloi jo omalta osaltaan siihenkin miksi maaleja ei nykyliigassa ole helppoa tehdä. Ei niitä NHL:ssäkään ole, vaikka maaleja oltaisiin kuinka kavennettu muutamilla senteillä sieltä täältä lähinnä syvyyssuunnassa, mutta otetaanpa se Suomalainen ''sisu'' NHL kiekkoon ja katsotaan uudelleen, olisi hyvin saattanut Avsin ja Ducksin välinen kamppailu päättyä vaikka 2-1 tai miten vaan jatkoajan tai rankkareiden jälkeen.

Ja kuten alkukaudestakin ollaan huomattu meidän Liigan oma taso, Pelicans ja Ilves kärjessä ns ''väärässä päässä'' missä piti ja ennakkosuosikeista jotkut rypee ja pahasti (Okei aikaista sanoa, alkukausi), mutta mielestäni esimerkiksi viime kevään Ässistä ja siitä heidän tarinastaan voi oppia sen, että se ei ole se nimi siellä selässä. Isot vedonlyöntiyhtiöt ne vaan laittaa sen materiaalin mukaan, mutta ''Miracle on ice'' paras esimerkki siitä että anything can happen in life and hockey.
 
Se että onko Joensuu pelkästään NHL-tasolla kokeneempi kuin Komarov on toinen juttu, ja täysin turha keskustelunaihe.

Siitä tuo keskustelu kuitenkin lähti kun otit esiin Bergenheimin ja Joensuun NHL-otteluiden määrän vertailtessa Komaroviin. Minä edelleenkin uskon, että Komarovilla on vähintään yhtä hyvät valmiudet pelata maailman parhaita pelaajia vastaan kuin Joensuulla. Ja rehellisesti sanottuna en usko, että mikään (muu kuin loukkaantuminen) pudottaa Komarovia Sotshin koneesta. Joensuukin on toki lähellä tikettiä.
 
Tämä on ihan totta.

Esitän sinullekin saman kysymyksen: jos Kanadan mahdollisuudet MM-kisoissa ovat paljon paremmat kuin olympialaisissa, niin miksi Kanada käytännössä pärjää olympialaisissa paremmin kuin MM-kisoissa?

Olet oikeassa että vedonlyönnissäkin Suomi saa pienemmät kertoimet MM-kisoissa. Olympialaisten vedonlyöntikertoimet heijastavat pitkälti pelaajamateriaalia, ja nimiä vertaillessa Suomi ei pärjää. MM-kisoissakin Kanadalla on kovat porukat, mutta jopa "asiantuntijat" unohtavat sen kun eihän mukana ole kaikkia parhaita.

Vai olisiko se kenties niin, että vedonlyöntimarkkina ottaa huomioon sen, että Kanada suhtautuu olympiaturnaukseen ihan eri asenteella ja ylpeydellä kuin MM-kisoihin. Esim. Suomella tuo ero asennoitumisessa ei ole läheskään samaa luokkaa.

Mielestäni Kanadalla on paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä MM-kisoissa kuin olympialaisissa. Jos he vaikka leirittäisivät porukkaa ennen kisoja Suomen tapaan ym., voisi Kanadan IIHF ranking olla eri luokkaa kuin nyt.

Mitä tuo Suomen tapaan leirittäminen käytännössä Kanadan kohdalla tarkoittaisi? Kannattaisiko Kanadankin kerätä joskus maaliskuun lopulla parhaat sillä hetkellä saatavilla olevat pelaajat MM-leiritykseen ja pudotella sitten pelaajia pois sitä mukaa kun tilalle vapautuu parempia?

Kun katson vaikka Liigan runkosarjan peliä Kärpät - Tappara ja sen jälkeen Red Wings - Sabres (Kypsää peliä muuten Ristolaiselta, saa minulta kelpo debyytin paperit) niin jo siinä huomaa ei niinkään sitä taitotaso ja temmon ja fyysisyyden välistä eroa, mutta sen että puolustukseen ei NHL:ssä laiteta niinkään paljoa painoa alkukaudesta kuin vaikkapa liigan rs peleihin, joissa puolustetaan koko joukkueen voimin erittäin uhrautuvasti, mikä taas korreloi jo omalta osaltaan siihenkin miksi maaleja ei nykyliigassa ole helppoa tehdä.

Tätä kappaletta lukiessa putosin kyllä kärryiltä ihan täysin. Siis SM-liigassa puolustetaan paljon uhrautuvammin kuin änärissä, ja tämä korreloi sen kanssa että SM-liigassa on vaikeaa tehdä maaleja. SM-liigan runkosarjassa tehtiin viime kaudella 5,27 maalia per ottelu. NHL:ssä vastaava lukema oli 5,31. Tää 0,04:n maalin eroko siis kertoo merkittävästä erosta puolustushalukkuudessa?

Kun itse katson peräkkäin SM-liigaa ja NHL:ää, niin minun silmääni pistää kyllä paljon enemmän valtava ero taidossa ja fyysisyydessä kuin SM-liigamatsista puuttuvat 0,04 maalia.
 
Viimeksi muokattu:

LeonJ#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Tappara, Sabres, PuLa-Aho, #65
Tätä kappaletta lukiessa putosin kyllä kärryiltä ihan täysin. Siis SM-liigassa puolustetaan paljon uhrautuvammin kuin änärissä, ja tämä korreloi sen kanssa että SM-liigassa on vaikeaa tehdä maaleja. SM-liigan runkosarjassa tehtiin viime kaudella 5,27 maalia per ottelu. NHL:ssä vastaava lukema oli 5,31. Tää 0,04:n maalin eroko siis kertoo merkittävästä erosta puolustushalukkuudessa?

Kun itse katson peräkkäin SM-liigaa ja NHL:ää, niin minun silmääni pistää kyllä paljon enemmän valtava ero taidossa ja fyysisyydessä kuin SM-liigamatsista puuttuvat 0,04 maalia.

Tarkoitukseni oli tuoda rivien välistä esiin se viesti (ilmeisesti epäonnistuin?) esimerkin avulla, että mistä ylipäätään jo kumpuaa, että meidän liigassa pelataan hyvinkin organisoitua joukkuepeliä, ja osassa sitä ''Meidän peliä''. Koska suomalaisia pelaajia ei olla totuttu pitämään maajoukkuetasolla saati liigatasolla (nykyisin häilyvämpää) kovinkaan taidokkaina yksilöinä, vaan he ovat kaikki yhtä tärkeitä yksilöinä joukkueelleen vain pelaamalla joukkueena.

Ja kyllä omasta mielestäni Liigan runkosarjassa yleisesti ottaen laitetaan hiukan enemmän painoarvoa puolustukselle kuin NHL:ssä, ja se maalinteon vaikeus tarkoitti nyt sitä, että NHL:ssä pelin ja muutenkin PA:ssa suoraviivaisempana peli aiheuttaa maalipaikkoja enemmän (:lue: yleisesti maalinteko helpottuu), mutta maalimääristä en pukahtanut halaistua sanaa, sanoin sen vaan olevan vaikeampaa vain sen yhtenäisyyden ja peliulottuvuuksien vuoksi. Meillä leimaa pitkälti pelikirja, NHL:ssä pelityyli ja siellä yleisö odottaa yksilöitten nousevan hienoilla suorituksilla esiin kun taas SM-liigassa maaleja yleisellä tasolla.

En tiedä olinko täsmennyksessäni edelleen mitenkään selkeä mutta en osaa sitä paljon paremminkaan selittää. Maalimääristä ei siis ollut kyse, mutta ei siinä paljoa eroa ole se on ihan totta. Kärpät - Tappara 4-1 ja Red Wings - Sabres 2-1 viihdyttäviä olivat molemmat. Tosin kuten totesit se ero taidossa on melko silmiinpistävä jos nyt vaikka vertaat Datsyukkia ja Nemo Niemistä toisiinsa. Siinä olet aivan oikeassa.

EDIT: Ja käytännön tasolla sen voisi nähdä näkyvän niin, että NHL:ssä maalivahtien taso on sen verran huikea, ei toki koko liigan tasolla mutta kuitenkin niin, että hyvätkään maalintekijät eivät osu kunnon sektoreilta ilman ruuhkaa maalinedessä. Maalinedusta on usein tukittuna kunnolla koko joukkueen toimesta vasta pudotuspeleissä, joissa pelaajat ottavat lihoillaan laukauksia enemmän vastaan kuin SM-liigassa tai ainakin saman verran (sekin riippuu roolin hyvin omaavien pelaajien määrästä joukkueessa tai pelityylistä kuten Tortsin yleensä), koska suhteellisesti he uskaltavat antaa luottoa maalivahdille. Jos maalivahti on liigassakin kuuma, niin siinä tuntee itsensä paljon varmemmaksi puolustaa, kuin sellaisen kaverin edessä joka imuroi jatkuvasti liian helppoja sisään. Liigan tasollakin on loistavasti hyviä maalivahteja, mutta pelityyliin ja pelikirjaan liittyvät erot vaikuttavat siihen miksi se kiekko on periaatteessa vaikeampaa saada runkosarjassa liigassa häkkiin kun NHL:ssä, ei laiturit camppaa missään keskialueella; tämäkin tietysti suhteutettuna pelisysteemiin jne jne...
 
Viimeksi muokattu:

Anssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erik Karlsson, Pep Guardiola
Mielenkiintoinen palapeli tulee tämä valintakaruselli olemaan. Suomen on pakko puristaa kaikki marginaalinen hyöty ja ottaa ne kuumimmat pelaajat mukaan. Jos joukkue valittaisiin nyt, niin tämmöisen siitä muotoilisin:

Hyökkäys

100-varmasti mukaan jos pelikunnossa:
Mikko Koivu
Valtteri Filppula
Tuomo Ruutu
Lauri Korpikoski
Jussi Jokinen
Teemu Selänne

Hyvin lähellä varmaa paikkaa:
Jesse Joensuu
Leo Komarov
Sean Bergenheim
Saku Koivu

Kakkoskorin taitoniekkoja:
Ville Leino
Jori Lehterä
Aleksander Barkov
Mikael Granlund
Olli Jokinen
Petri Kontiola

Muita:
Niko Kapanen
Oskar Osala
???

Kentät jotensakin näin:

Filppula-Koivu-Ruutu
Jokinen-Lehterä-Selänne
Korpikoski-Barkov(/S.Koivu)-Leino(/Granlund)
Joensuu-Komarov-Bergenheim
(Koivu/Barkov), (Granlund/Leino), Kontiola, O.Jokinen

Ylmmät kentät kalpenevat kyllä pahimmille vastustajille. Kelpo pelureita, mutta loisto puuttuu. Onneksi Suomen peli ei ole riippuvainen yksilösuorituksista. Lehterän näkisin mielellään mukana, on kuitenkin KHL:n parhaimpia pelaajia ja ainakin vielä parempi kuin esim. Granlund.
Kaksi alinta kenttää aivan vertailut kestäviä. Suluissa olevista se kuumempi mukaan.


Puolustus

100-varmat:
Kimmo Timonen
Sami Salo
(Joni Pitkänen)

Loput:
Sami Vatanen
Olli Määttä
Rasmus Ristolainen
Ilari Melart
Ossi Väänänen
Juuso Hietanen
Lasse Kukkonen
Jere Karalahti
Joonas Järvinen
???

Ja tästä sakista tällainen koostumus:

Timonen-Salo
Ristolainen-Vatanen
Määttä-Karalahti
Kukkonen

Aika onnetonta. Annetaan nuorille oriille mahdollisuus lyödä läpi. Jos kauden aikana näyttää, ettei suju, niin kokenutta Euroopassa pelaavaa osastoa tilalle.

Maalivahdit

Lopuksi se helpoin.
Rinne-Rask-Niemi-Lehtonen, kuumimmat mukaan ja jäälle. Kisojen toiseksi paras mv-osasto.

Paperillahan näillä ukoilla ei mitaleja oteta. Mutta ans kattoo.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Osa porukasta on oikeassa, että periaatteessa paperilla Kanadalla on vieläkin paremmat menestyä MM-kisoissa kuin Olympialaisissa. Totuus on sitten kuitenkin ihan toinen, koska kanadalaisten suhtautuminen MM-kisoihin on vähän semmoinen, että se on vain mukava parin viikon mukava loma Euroopassa pitkän kauden jälkeen. Suhtautuminen siis aivan päinvastainen mitä suomalaisilla. Eli jos jossain Kal€ on onnistunut niin se on siinä, että hän on onnistunut markkinoimaan MM-kisojen kaltaiset sekundakisat niin hyvin suomalaisille. Missään muualla päin maailmaa MM-kisoihin ei suhtauduta samalla tavalla kuin täällä. Lisäksi kanalaisten ja muiden maiden asetelmat ovat täysin erilaiset, koska useat joukkueet ovat vetäneet about kuukauden verran leirityksillä sitä omaa peliään kuntoon, kun taas kanadalaiset näkevät toisensa ensimmäistä kertaa lentokentällä. Olympialaisissa kaikki taas lähtevät samalta viivalta.

MM-kisojen yliarvostaminen näkyy tälläkin palstalla aika monen nimimerkin jutuissa.
 

Kiekura

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No kyllähän Saku on aivan 100% varma sentteri joukkueseen jos on vain terve...

Ja noihin Anssin kentällisiin tekisin tämmöiset muutokset

Filppula-Koivu-Ruutu
Jokinen-Barkov-Selänne
Korpikoski-S.Koivu-Granlund
Joensuu-Kontiola-Komarov

Timonen-Salo
Väänänen-Vatanen
Ristolainen-Karalahti/Pitkänen


Rinne/Rask/Niemi/Lehtonen mokeista on kyllä varaa valita ja sama melkein kenet noista sinne heittää.

Hauskahan näitä kentällisiä on pyöritellä, mutta kyllä mä antaisin näille nuorille mahdollisuuden. Ennemmin antaa niille tulevaisuuden tähdille sitä kokemusta ja ottaa riskin. Antaa niiden "varmojen ok pelaajien" sit pelata MM-kisoissa (lehterä, kapanen, immonen jne)
 
En tiedä olinko täsmennyksessäni edelleen mitenkään selkeä mutta en osaa sitä paljon paremminkaan selittää.

Et ollut kovin selkeä. Jos kerran maalinteko on toisessa liigassa huomattavasti vaikeampaa kuin toisessa, niin luulisi sen näkyvän nimenomaan maalimäärissä.

Haluaisin kysyä, että ymmärsikö joku muu tuosta Leonin "analyysistä" jotain? Harvemmin olen itse noin sekavaan tekstiin törmännyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös