Yksikään eläin ei todistetusti ole osoittanut tajuavansa olevansa olemassa. Simpanssi, norsu, delfiini ja joku neljäs tosin osaavat tunnistaa itsensä peilistä, joten he kai pääsevät lähimmäksi.
Tämän suhteen ei kannata ruveta lyömään vetoa, ei etenkään suurella panoksella.
Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana entistä useampaa eläinlajia on tutkittu varsin tehokkaasti, muidenkin kuin biologien toimesta ja muualla(kin) kuin valvotuissa olosuhteissa tarhoissa tai vastaavissa paikoissa. Tietenkin tutkimukset ovat keskittyneet erityisesti kädellisiin, syytä ei liene tarvinne kenellekään kertoa.
Ensinnä tietoisuutta on tutkittu useiden eri menetelmien avulla, peilitesti on yksi sellainen. Peilitestin on läpäissyt ihmisapioista kaikki muut paitsi gorilla, kädellisistä löytyy muitakin, jotka ovat läpäisseet testin tai asiaa tutkitaan. Delfiineistä esim. pullokuonodelfiini on onnistunut selvittämään peilitestin sekä muitakin testejä. Norsu kuuluu myös lajeihin joka on selvittänyt peilitestin. Peilitestin selvittäjiä löytyy myös lintumaailmasta, kuten kyyhkyset.
Jos eläimellä on tietoisuus siitä, että on olemassa, että on se mikä peilistä heijastuu takaisin, eikö tämä ole jo osoitus jostain...
Kädellisiä on tutkittu hyvin paljon. Kentällä sosiaalisia ja yhteiskunnallisia rakenteita, toimintastrategioita - joissa toimitaan tietyissä tilanteissa jopa empaattisesti. Entistä useampi tutkija on myös sitä mieltä, että esim. ihmisapinoilla (bonobot ja simpassit) on omat "moraalikoodistonsa" (esim. Frans de Waal on tutkinut aihetta). Samoin niillä on kyky myötätuntoon (jota minulla ei suuressa mitassa ole), niillä on halu auttaa auttamisen halusta ei pakosta (esim. Max Planck -instituutin C. Boesh on tutkinut aihetta). Niillä on jopa kyky hahmottaa elämän ja kuoleman raja, tunnistaa mitä lajitoverin kuoleminen tarkoittaa - muunakin kuin opetettuna "sanana". Tätä(kin) toimintaa on havaittu tapahtuvan - tosin safaripuistossa.
Kaikessa eläimet eivät saavuta ihmisyhteisöjen tasoa. Mielikuvitusta ei ole havaittu harjoitettavan eläinyhteisöissä - ei ainakaan merkityksellisesti, luovuutta niillä on mutta kykyä luoda symbolisia ja kuvainnollisia esityksiä niillä ei tiettävästi ole tai ei ole ainakaan havaittu, että sellaisia olisi olemassa.
Eläin ei ole enää tiedostamaton "eliö" siinä mielessä missä moni sen ymmärtää. Moni laji toimii niin hyvässä kuin pahassa samalla tavalla kuin ihminen, jolla toiminta vain on jalostetumpaa - mitä me ehkäpä kutsumme ihmismäiseksi ja sen tähden nostamme itsemme eläinten yläpuolelle. Suurin osa käyttäytymisstrategiastamme juontaa kuitenkin juurensa ajoilta jolloin vaelsimme suuren hautavajoaman alueella.
Aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta ja artikkeleita, suomalainen dosentti Jussi Viitala on tutkinut aihetta ja kirjoittanut aiheesta kirjoja.
vlad.