Mainos

Oikeutta eläimille

  • 98 838
  • 838

Fordél

Jäsen
Aikakautemme suurimpia ellei suurin eettinen ongelma on eläinten oikeudet ja suhteemme muihin eläinlajeihin. Samaan aikaan kun tieto eläinten ymmärryksestä, älyllisestä toiminnasta ja kyvykkyydestä sekä tunteista lisääntyy koko ajan, nykyiset tapamme hyödyntää muita eläimiä esimerkiksi tuotanannon välineinä, viihteenä tai tutkimuskohteina näyttäytyvät yhä kestämättömämmiltä.

Eläinoikeus-kysymyksen merkitystä nostaa se, että ne näyttäisivät olevan yksi keskeisistä keinoista vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen ja pelastaa maapallo ekokatastrofilta.

Jos eläimillä olisi ihan erilaiset oikeudet kuin nykyisin, eläimiä ei saisi esimerkiksi hyödyntää enää samalla tavalla tuotannossa kuin nykyisin ja samalla ihmisen aiheuttama ilmastokuormitus pienenisi huomattavasti. Eläinten oikeuksien parantaminen estäisi varmasti myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Kaiken kaikkiaan eläinten oikeudet ovat yksi aikakautemme suurimmista kysymyksistä, mutta myös vastauksista moneen muuhun keskeiseen kysymykseen.
 

Fordél

Jäsen
Viimeisten vuosikymmenten aikana tutkimus eläinten kognitiivisista kyvyistä, tunteista jne. on lisääntynyt valtavasti. Kiitos mm. tutkimis- ja mittausmenetelmien kehittymisen. Ennen näitä asioita ei pystytty edes tutkimaan. Kun asioita ei pystytty tutkimaan eikä asioista tiedetty, levisi mm. virheellinen johtopäätös, että eläimillä ei olisi tunteita. Eittämättä tämä tiedon puute ja väärät oletukset ovat merkittävästi vaikuttanumeet siihen, miten näemme muut eläimet, miten niitä kohtelemme ja ylipäänsä miten olemme rakentaneet yhteiskuntamme.

Uusi tutkimus on kuitenkin muuttanut merkittävästi vanhoja, jo juurtunneita käsityksiä. Mielenkiintoista on, että esimerkiksi eläinten koosta huolimatta niiden kokemukset ovat niille itselleen ihan yhtä voimakkaita kokemuksia, oli kyseessä koira, hamsteri tai kala. Lisäksi perustunteet, kuten ilo ja pelko, löytyvät (lähes) kaikilta eläimiltä. Ja kyllä, kalat tuntevat kipua.

Jos uusimmat tutkimustulokset esimerkiksi eläinten tunteista kiinnostaa, kannattaa kuunnella eläinten käyttäytymistieteiden professori Helena Telkänrannan mainio haastattelu:

Kuuntele Kalle Haatanen Yle Areenassa: Eläinten tunteet | Kalle Haatanen | Yle Areena – podcastit

Kun esimerkiksi näihin uusiin tutkimuksiin perehtyy, alkaa väkisinkin pohtimaan, kuinka järjetöntä tämä nykyinen meno on. Siis se, miten hyväksikäytämme ja hyödynnämme muita eläimiä esimerkiksi tuotannon välineinä, viihteenä tai tutkimuskohteina tai kuinka paljon tuotamme täysin turhaa kärsimystä muille eläimille. Ja minkä takia tämä kaikki tapahtuu? Koska luulemme olevamme ylivertaisia muihin eläimiin nähden vaikkakin todellisuudessa emme vain tiedä tai ymmärrä asioita eli olemme kaikkea muuta kuin ylivertaisia.

Tarvitsisimme täysin uudenlaisen luontosopimuksen, täysin uudenlaisen ajattelumallin yhteiskuntamme pohjaksi. Mutta puhuttiinko vaikka päättyneiden eduskuntavaalien yhteydessä millään merkittävällä foorumilla sanaakaan eläinten oikeuksista? Ei. Olemme siis vielä hyvin kaukana minkäänlaisesta merkittävästä muutoksesta, mikä ahdistaa ja surettaa hyvin paljon.

Muutosta odotellessa voi kuunnella esimerkiksi tämän, niin ikään ajatuksia herättävän dokumentaristi ja kirjailija Riikka Kaihovaaran haastattelun:

Kuuntele Yle Areenassa: Uusi luontosopimus | Kalle Haatanen | Yle Areena – podcastit
 
Viimeksi muokattu:

SilentMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Giants, Minnesota Timberwolves
Mutta puhuttiinko vaikka päättyneiden eduskuntavaalien yhteydessä millään merkittävällä foorumilla sanaakaan eläinten oikeuksista? Ei. Olemme siis vielä hyvin kaukana minkäänlaisesta merkittävästä muutoksesta, mikä ahdistaa ja surettaa hyvin paljon.

Näin valitettavasti kävi, vaikka hallituksessa istui porukkaa, joita aiheen olisi luullut koskettavan.

Muutenkin tuntuu siltä, että useimpien eläinsuhde ja -ymmärrys rajoittuu siihen omaan lemmikkiin ja lintulaudan vierailijoihin. Kaikki muu on turhaa ja jokainen nelijalkainen metsän asukki on potentiaalinen lahdattava. Valitettavasti.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kuitenkin tuntuu siltä, että useimpien eläinsuhde ja -ymmärrys rajoittuu siihen omaan lemmikkiin ja lintulaudan vierailijoihin. Kaikki muu on turhaa ja jokainen nelijalkainen metsän asukki on potentiaalinen lahdattava. Valitettavasti.
Itselläni oman koiran hankkiminen avasi silmiä aikalailla. Vaikka olin tiennyt että koirat ovat älykkäitä eläimiä, niin kaikki tuon rakkaan pienen otuksen hassut tavat ja piirteet saivat oivaltamaan että eläimet tuntevat ja ymmärtävät niin paljon enemmän kuin me asiasta tiedämmekään. Sitä ei välttämättä osaa ajatella ennenkuin side omaan lemmikkiin kasvaa tarpeeksi lujaksi. En kuitenkaan vielä omaa heikkouttani ole täysin kasvissyöjä, mutta nautaa ja possua en mielelläni suuhuni laita, ja kyllä kanankin syönti on rajusti vähentynyt. En sinänsä koe eläinten syömistä (kohtuudella) pahana asiana, mutta ne olosuhteet joissa tuotantoeläimet elävät ovat jotain ihan sairasta. Todennäköisesti sitä joskus paheksutaan ja hävetään, kuten keskitysleirejä tai muita menneisyyden julmuuksia nykyään.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tarvitsisimme täysin uudenlaisen luontosopimuksen, täysin uudenlaisen ajattelumallin yhteiskuntamme pohjaksi. Mutta puhuttiinko vaikka päättyneiden eduskuntavaalien yhteydessä millään merkittävällä foorumilla sanaakaan eläinten oikeuksista? Ei. Olemme siis vielä hyvin kaukana minkäänlaisesta merkittävästä muutoksesta, mikä ahdistaa ja surettaa hyvin paljon.

Lainaan tämän osan ansiokkaasta viestistäsi, täytyy ehdottomasti laittaa kuuntelulistalle esim. tuo mainitsemaan podcast. Mutta eläinten oikeuksista ei tosiaan puhuttu, ja en valitettavasti usko teeman tulevalla vaalikaudellallakaan kovin suurta jalansijaa saavan. Filosofi Elisa Aaltola olisi ollut hienoa ihan jo tämän vuoksi saada eduskuntaan, mutta hän jäi vihreiden heikon menestyksen vuoksi varasijalle Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Ainoa paikka meni Sofia Virralle.

Uskon kuitenkin muutokseen. Se voi tapahtua hitaasti, mutta hiljalleen ihmiskunnan suhde muihin eläimiin tulee muuttumaan, ja tämän myötä toimintamme tullaan tulevaisuudessa laajalti tuomitsemaan.
 

SilentMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Giants, Minnesota Timberwolves
En kuitenkaan vielä omaa heikkouttani ole täysin kasvissyöjä, mutta nautaa ja possua en mielelläni suuhuni laita, ja kyllä kanankin syönti on rajusti vähentynyt. En sinänsä koe eläinten syömistä (kohtuudella) pahana asiana, mutta ne olosuhteet joissa tuotantoeläimet elävät ovat jotain ihan sairasta.

Tämä. Vaikka en olekaan syönyt lihaa enää aikoihin, en ole sen syömistä kieltämässä, vaan ennemminkin toivon, että mahdollisimman moni miettisi sen syömismääriä. Meillä on töissä kavereita, joiden jokaisella aterialla ehkä aamupuuroa lukuun ottamatta on lihaa jossain muodossa. Jos vihjaa edes hiemankaan kevyemmästä ateriamahdollisuudesta, saa osakseen vain mulkoilua.

Toinen on sitten nämä mässäilybileet, joissa vedetään jotain kanansiipiä kaksin käsin tai ostetaan ämpärillinen KFC:n tuotteita, vaikka oikeasti ei olisi tarvettakaan - ruoanhimo syödessä kun yleensä loppuu jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja loppu on pelkkää mättämistä.

Joulukinkkujen hamstraajat ovatkin jo aivan oma lukunsa.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia

diavolo

Jäsen
Tämä vegekeskustelu on karannut jo aika kauas eläinten oikeuksista. Sille on varmaan jossain parempikin ketju?

Hieno juttu, että kansalaisaloite sai 50 000 nimeä. Tuo on ihan oikeasti pätevää tavaraa, koska aloitteen taustalla on ihan oikeita eläinjuristeja.

Suomalainen eläinlainsäädäntö on ollut todella heikolla pohjalla liian kauan, eikä vuoden alussa voimaan tuleva eläinten hyvinvointilaki paranna tilannetta konkreettisesti juuri lainkaan. Eläinlainsäädäntö jää perustuslaillisia oikeuksia vastaan aina kakkoseksi. Niin kauan kun eläimiä ei tuoda oikeudellisesti samalle tasolle kuin ihmiset, ei voida oikeasti ajaa eläinten asiaa.

Lain eteneminen tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa varsinkin perustuslakivaliokunnan astuessa kuvaan. Uuden eläinlain kanssa vedettiin jo niin pahasti vihkoon, että hieman hirvittää mitä tämän kanssa keksivät.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Ikaalisten Nouseva-Voima
Jotta palautuu keskustelu oikeille raiteille, niin tällaisena pescovegetaristina sitä joutuu kyllä ajoittain pohtimaan eläinten oikeuksia ja toisaalta tappamista ruoaksi laajemminkin.

Samaan aikaan, kun pyrin kaikin keinoin välttämään tehotuotettujen eläinten syömistä jatkan kuitenkin osittain lihan syömistä. Nimittäin kalasta en ole luopunut, kasvatetustakaan pl. norjalainen ympäristönpaskauslohi. Enimmäkseen kotimaista kalaa ja esim. mahdollisimman paljon silakkaa ja talvisin särkiäkin. Tässä olen omana ohjenuoranani pitänyt, että syön vain sellaista, miltä pystyisin itse ottamaan hengen kun kalastusta kotitarpeisiin tulee harrastettua.

Samaan aikaan kuitenkin elätän kahta kissaa kotonani ja näille syötetään tietenkin teurasjätteestä tehtyä ruokaa kun kissaa ei vegaaniksi voi muuttaa. Sittwn toisaalta, näiltä löytöeläintalosta oteltuilla kissoilla olisi mahdollisesti erittäin kurjat oltavat populaatiossa ja heitteillä. Olenkohan nyt sitten eläinten oikeuksien puolella, vai en?

Mihin se raja tässä kohtaa on vedettävä. Haluaisin kuitenkin kertoa itselleni tekeväni mahdollisimman oikein.

Edit. toivottavasti yllä mainittu kansalaisaloite vie eläinten oikeuksia Suomessa eteenpäin. Esim. kissojen kohtelussakin on meillä paljon petrattavaa. Puhumatta tuotantoeläimistä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
100 000:n allekirjoituksen rajapyykki turkistarhauksen alasajoa vaativalla kansalaisaloitteella lähestyy. Varsin skeptinen olen siltikään läpimenoon, mutta poliittiseen syksyyn luvassa lisää sähköä.
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Niin kauan, kun turkisalalla on varaa maksaa lobbausrahoja, niin lakialoitteet sen kieltämiselle torpataan. Toki lintuinfluenssan leviäminen suomessa turkistarhoilla ja muun eläinkadon menetys turkistarhojen ehdoilla, alkaa kääntää joidenkin (kansan)edustajien päitä.
 

Parson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat. NHL - Suomipelaajat
Olen imagoltani varmasti hyvin vahvasti perinteinen lihaa syövä äijä. Mutta turkistarhausta en ymmärrä kyllä. Enkä oikein sen puolustamisen perusteluitakaan.

Jotta tietyt poliitikot säilyttäisivät kasvonsa, voisi olla sellainen kompromissi paikallaan, missä elinkeinoa ei tueta mitenkään eikä rahoiteta. Mutta ei suoraan kiellettäisikään. Kuihtuisi vain omiaan pois.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oma suhtautumiseni turkistarhaukseen on kaksijakoinen. Kyse on mielestäni eettisesti kestämättömästä toiminnasta, enkä mitään Kalevi Keihänen-palttoota todellakaan hankkisi. Yhtä lailla haurastuva kansantaloutemme tarvitsee tukipilareita ja hyvinvointiyhteiskuntaamme on rahoitettu myös turkisten avulla. Ei Suomi OY AB konkurssiin menisi, vaikka turkistarhat suljettaisiin heti, mutta isku se kuitenkin olisi, vaikka luonnollisesti eettisesti ainoa oikea ratkaisu.


Kävin Suomen turkiskasvattajien propagandasivustolla ja varsin hyvinhän he osaavat perustella turkistarhauksen hyötyjä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös