Se että meillä on jo valitettavasti paljon jotka lukee uutisensa MV:stä mielummin kuin HS:stä kertoo kaikkein eniten valtamediasta ja yhteiskunnasta. Sama ilmiö on jo toteutunut Brexitissä ja Trumpitissa, seuraavaksi vuorossa Ranska ja Saksa. Miksi? Koska liian moni katsoo etteivät he näe maailmaa samalla tavalla kuin valtaeliitti ja valtamedia.
Nyt on viimeiset ajat oppia, erityisesti valtamedian.
Vaikka yllä olisi hieman värikynääkin, kuten kirjoitat, valtamedian luotettavuus asettuu Suomessa ihan erilaiseen puntariin Brexitin ja Trumpin jälkeen ja myös todennäköisesti Itävallan, Ranskan ja Saksan vaalien jälkeen. Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin tekemän kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista pitää useimpia uutisia luotettavina. Kysely tehtiin 26 maassa ja Suomen luvut ovat korkeita. Henkilökohtaisesti koen kuitenkin jo nyt ongelmana sitä, että 35 prosenttia suomalaisista ei pidä useimpia uutisia luotettavina. Oma näkemys on, että noin 80 prosenttia useimmista uutisista on luotettavia. Ja Suomen 65 prosenttia 'tilanteessa, jossa ltapäivälehtien ja Yleisradion kiinnostava ja
maksuton tarjonta vahvistavat perinteisen median asemaa verkossa paljon enemmän kuin monissa muissa maissa. Niissä maksullisuus on Suomea suurempaa.
Luottamus valtamediaan on Reuters-instituutin tekemän kyselyn mukaan voisi olla rapautumassa Suomessa nuoremmissa (alle 45-v) ikäluokissa. Tämä ei käy suoraan ilmi, mutta tätä nuoremmat eivät saman tutkimuksen mukaan lue yhtä ahkerasti perinteistä mediaa. Ottaen huomioon toimittajakunnan samanlaisen poliittisen suuntauksen Suomessa ja Ruotsissa, Suomi on matkalla kohti Ruotsin lukuja. Siellä enää 40 prosenttia pitää useimpia uutisia luotettavina.
Hyvää pohdintaa median riippumattomuudesta löytyy
tästä ja
tästä.
Siinä Matias Turkkila käsittelee median riippumattomuutta tavalla, jonka soisi näkevän myös muissa puoluelehdissä. Turkkilan mukaan puoluelehtien olisi mm. syytä pysyä pois JSN:stä, koska puoluelehti ei ole koskaan journalistisesti riippumaton. Se on aina puolueen asialla. Jos tulee ristiriita journalismin ja puolueen ilosanoman välillä, puoluelehti valitsee puolueen. Aina. Turkkila tuo hyvin esille myös puolueisiin sitoutumattoman YLE:n ongelmat riippumattomuudessa. Kun vahingontekoa kommentoi vahingontekijän edustaja asiantuntijana, jälki on huimaa. Käy samoin kun Aleksanteri-Instituutin Kangaspuro kommentoi Putinin toimia.