Tämä todennäköisesti ei vakuuta minua tässä yhteydessä. Vuonna 2004 vallassa oli GWB ja hän oli juuri hyökännyt Irakiin erittäin löperöin perustein. Tätä vastustettiin ympäri maailmaa ja ihan perustellusti. Toisinsanottuna tuolloisen ulkopolitiikan kritisointi ei ole millään tavoin USA vastaista tai muutoin koko maailman ja ison osan USA:tä pitäisi todeta olevan USA vastaista.Väite 1: Suomi on yksi Euroopan amerikkalaisvastaisempia maita
Syystä tai toisesta uusia tutkimuksia ei asiasta löydy, joten tyydyn viimeiseen löytämääni. EVAn kansainvälisiä asenteita kartoittanut asennetutkimus (Turvassa EU:ssa, kaukana kavala maailma, Helsinki 2004) osoitti suomalaisten suhtautuvan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan erittäin kriittisesti. Vain kaksi (2) prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että USA toimii maailmapolitiikassa oikein ja ansaitsee suomalaisten tuen. Kolme neljästä (75 prosenttia) oli väitteen kanssa eri mieltä. Luvut ovat todennäköisesti Euroopan kielteisimmät, vaikka aivan samanlaista tutkimusta en Euroopan maiden osalta löytänyt.
Väite 2: Suomessa ei ole oikeasti riippumatonta mediaa
Ensinnäkään tuo kysely ei ole minkäänlainen todiste YLE:n vasemmistolaisuudesta eikä se toiseen suuntaan että 67% ei pitänyt YLEä vasemmistolaisena. Oikeistolaiset pitävät puolueettomiakin asioita vasemmistolaisina ja vasemmistolaiset samoja oikeistolaisina.Media myötäili esimerkiksi presidentti ja ulkoministeri Halosen & Tuomiojan venäjämyönteistä ja amerikkalaisvastaista linjaa. Tämä on ruodittu useissa puheenvuoroissa tai tutkimuksissa mm. Alpo Rusin ja Arto Luukkasen toimesta.
Johtopäätös: suomalainen media on ollut sotien jälkeen Kekkosen kaudelta alkaen tilanteessa, jossa sen kirjoittelu ja uutisointi ei ole ollut riippumatonta maan poliittisen johdon linjasta. Karkeimmillaan tämä on tullut esille median suhteessa Neuvostoliittoon. Esimerkiksi vainoista ja ihmisoikeuksien loukkauksista ei kerrottu. Median riippumattomuus edellyttää sitä, että media ei toimi presidentin ja hallituksen myötäjuoksijana, kuten tapahtui vielä Halosen ja Tuomiojan aikana.
Varsinkin YLE on "kunnostautunut" luomalla Neuvostoliitto/venäjämyönteistä kuvaa, jopa erikoisohjelmin. Tästä kertoo hyvin se, että tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat YLE:n uutistoimintaan yli 90 prosenttisesti, mutta muuten YLE on kolmanneksen eli noin 33 prosentin mielestä vasemmalle kallellaan.
Olen samaa mieltä että menneinä vuosikymmeninä Neuvostoliittoon suhtauduttiin valtiojohtoisesti kritiikittömästi. NL:n romahdettua (ja Kekkosenkin kuoltua) nykytilanne on, että jotkut toimittajat ovat arvostelukyvyttömiä mutta he ovat sitä riippumattomasti. Tämä on kuitenkin mutua niinkuin kirjoituksesi eikä mitään faktaa tai edes kattavasti perusteltu näkemys.