Ukkola-Sannikka ohjelmassa hyvää keskustelua siitä miten urheilu voi sokaista ihmiset. Puukotukset ja perheenjäsenten pahoinpitelyt eivät edes hetkauta enää kaikkia eikä ministeri edes ymmärrä koko asiaa.
Oma isäni on paljon pahaa tehnyt alkoholisti. Joskus olen ollut katkera isälleni, mutta koskaan en ole ajatellut, että hän on paha. Mikään ei ole viitannut siihen. Hän on aina ollut selvin päin loputtoman kiltti ja lempeä ihminen sekä ihmisille että eläimille. Viina on kuitenkin vienyt. Ja kun viina vie, niin teot ovat holtittomia.
Kun sattuu syntymään elämänhallintansa menettäneen lapseksi, niin suomut karisevat silmiltä. Jo pienenä lapsena rupeaa intuitiivisesti ymmärtämään, että isä ei tee pahoja valintoja, vaan sattuma tekee ne hänelle. Sattuman johdatukselle löytyy myös tieteellisiä perusteita. Mitä tiukemmin tahdon-käsitteestä yrittää tarrata, sitä liukkaammin se hajoaa käsiin. Tieteellisesti tahtoa ei ole. Siihen tietoon perustuu esimerkiksi ennaltaehkäisevä sosiaalityö, mm. lastensuojelutyö. Tilastot täysin kiistatta osoittavat, että ihmisen valintojen taustalla on monimutkainen syiden ja seurausten verkko, jota ihminen itse ei hallitse.
Nykäsestä on syntynyt kaikkea muuta kuin paatuneen rikollisen kuva. Hän on ollut elämän viemä reppana, jonka reppanuudella media on takonut häikäilemättömästi rahaa. Kun Nykästä nyt muistellaan, niin eivät ihmiset ole unohtaneet hänen pahoja tekojaan. He vain enemmän tai vähemmän tietoisesti ymmärtävät, ettei Nykänen itse ole pahoja tekojaan tehnyt, vaan sattuma on tehnyt ne hänelle.
Jos tiede etenee joskus riittävän pitkälle, niin rikollisia ei enää ole. On vain hoidettavia sairauksia. Esimerkiksi hoitamattoman skitsofrenisen alkoholistin väkivaltariski on noin 25-kertainen verrattuna terveeseen ihmiseen. Me ymmärrämme, että skitsofrenia yhdistettynä alkoholismiin aiheuttaa tällaisen riskin, mutta sen sijaan edelleen leimaamme normeja rikkovan käytöksen, jonka syitä emme riittävän hyvin ymmärrä.
Toistan tämän vielä uudestaan, koska mielestäni ihmisten olisi hyvä pohtia asiaa:
Jos tiede etenee joskus riittävän pitkälle, niin rikollisia ei enää ole. On vain hoidettavia sairauksia.
Tällä hetkellä tieteen kehittymättömyyden vuoksi sovellamme tällaisiin ihmisiin käsitettä paha. Kun emme ymmärrä, ryhdymme selittämään tilannetta mielivaltaisesti moraalisella tunteella. Tällainen tunnereagointi sopii minusta paremmin keskiaikaan kuin nykyiseen yhteiskuntaan, jossa pyritään tieteelliseen lähestymistapaan.
Lapsensa Porvoossa polttomurhannut äiti päästetään vapauteen
Lisäys: Monesti tuntuu, että ihmiset ymmärtävät paremmin eläinten käytöstä kuin ihmisten käytöstä, vaikka ihminen on vain yksi eläin muiden joukossa. Kun koira käyttäytyy huonosti tai peräti puree, niin hyvin usein siitä syytetään koiran omistajaa tai kouluttajaa. Vain harvoin selitetään, että koira on paha.
Samalla tavalla pitäisi suhtautua ihmiseen. On turha käyttää hyvän ja pahan käsitettä, koska ei luonnossa, jonka osa ihminenkin on, ole hyvää ja pahaa. Siellä on vain erilaisia käyttäytymismalleja, joita ohjaavat hyvin moninaiset syyt.
Luopukaa jo nyt tuosta harhaisesta uskonnollisesta ajattelustanne ja tulkaa tieteelliseen nykyaikaan.